Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet, celkem dobre zpracovany, sluselo by ovsem film prostrihat, zbytecne dlouhy a misty deji dochazi dech. Osobne moc nemusim filmy, kde je velmi tenka hranice mezi dramatem a komedii, zde mi to ale tolik nevadilo, nebot se britskemu humoru pramalo smeji. Vetsina postav celkem sympatickych, coz vzhledem k nametu dokaze prekvapit. Herecke vykony nijak mimoradne, ale dobre, nejvice se mi libil Paddy Considine. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příjemný britský film, založený na skutečné události, o které jsem neměl nejmenší ponětí. Jedna utlačovaná komunita se rozhodne nabídnout podporu jiné komunitě, která se zrovna nachází pod tlakem. Lesbians and Gays support Miners, jenže to není tak jednoduché, jak by mělo. Dobrý příběh, příjemně odlehčený, i když je o vážném tématu a k tomu je ještě skvěle obsazený. Pride stojí za to a dvě hodiny utečou jako nic. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Postavit proti sobě v 80. letech vesnické horníky, kteří jsou věrni křesťanským tradicím a homosexuály je něco, jak když proti sobě postavíte kočku a psa a chcete, aby si spolu hráli. V lepším případě kočka uteče a už se nikdy se psem nepotká. Ačkoliv homosexuálové přijeli do Walese nikoliv s nabídkou ,,kvalitního sexu" ale s tím, aby horníkům finančně pomohli v situaci, kdy se na ně britská vláda vykašlala a sebrala jim práci, vřelého přijetí se jim z počátku nedostalo. Je to pochopitelné, britský horník nechce mít nic společného s LGBT komunitou, co by si o něm ostatní řekli? Přesto se stane nevídané a tyto dvě skupiny se spřátelí a horníci pochopí, že mí homosexuály na své straně pro ně může přinést určité výhody. Pride je tak ukázkový příklad toho, jak se dvě zcela odlišné skupiny mohou dát dohromady. A to je v podstatě celé. Vyprávění příběhu je poměrně nezajímavé, tušíte jakým směrem se bude film ubíral. Je zde celá řada epizodních podzápletek, které ale ve výsledku nejsou nikterak důležité, zajímavé nebo zábavné. Od filmu jsem čekal, že když se jedná o hudební komedii, budu se více bavit. Je tu sice pár scén k pousmání, třeba když učí homosexuáové horníky tančit, pozvou je do gay barů a staré britské babičky si se zaujetím prohlížejí gumová dilda a erotické časopisy, nebo se ptají, jak žijí a proč nosí extravagantní oblečení. Jinak má film spíš vážnější tvář a to mu úplně nesedí. Hudebně je našlápnutý film také slušně a písničky ve filmu tak nějak vyšumí bez větší odezvy. Myslím si, že kdyby byl film orientovaný jako muzikál, s epesními choreografiemi, slušelo by mu to mnohem víc. Film se sice snaží upozornit na palčivý problém obou komunit, které to v 80. letech neměli vůbec jednoduché, ale dělá to velmi nezáživě a nudně. Je tu velké množství postav, k žádné jsem si nevypěstoval nějaký hlubší vztah a nikterak jsem si ji neoblíbil. Od Pride jsem popravdě čekal mnohem větší zábavu a převažující vážností, jsem byl hodně zklamán. 5/10 ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Fajn pribeh i roztomile zpracovani. Ta kombinace LGBT aktivismu a stavkujicich horniku je proste kouzelna, zdanlive nekompatibilni a natolik bizarni, az se realne predloze nechce verit. Zvlast v syrove UK let osmdesatych. Obcas se mozna trochu prilis tlaci na pilu/city, ale vzhledem k okolnostem to lze prominout. Film vsak neni komedii za kazdou cenu, ma i prvky drama a odrazi i stinne stranky veci se vsim vsudy - napadani, pocatky hiv, zavrhnuti rodinami, problematicky coming out a zkratka nelehky boj nejenom s netolerantni spolecnosti ale i s prijmutim sebe sama. Kez lidi jednou dostanou rozum... ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem čekal trošku víc, zejména po komediální stránce, ale zase mě překvapil ten příběh samotný. Neměl jsem nejmenší tušení, že se něco takového v UK odehrálo, a jsem rád, že jsem se dozvěděl o jednom zásadním historickém milníku. Že tento příběh měl přímý vliv na to, že labouristé v důsledku aktivit LGSM přijali boj za práva LGBT menšiny do svého volebního programu, mi přijde jako dostatečně vypovídající o jeho významu. Ano, film byl mírně přeslazený, ale pokud se dnes žijící aktéři vesměs shodnou na tom, že zachycuje atmosféru a ducha celého počinu víc než věrně, čtyřem hvězdám se neubráním. A čím déle visím na Wikipedii a v databázích a čtu detaily o Lesbians and Gays Support the Miners, tím víc si cením toho, že tento film vznikl. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

No čo Vám poviem. Ďalšia dráma na základe skutočných udalostí, ktorá mňa osobne ale ničím nezaujala. Na druhej strane, čakal som že to bude viac iritujúce, ale to sa našťastie nesplnilo a dalo sa to dopozerať do konca. 2 z 5 ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

DONAHA je větší sranda, BILLY ELIOT větší doják, ale PRIDE má Billa Nighyho a Imeldu Stauton a na konci je zrovna taková katarze jako u předešlých dvou - na husí kůži nebo i slzu... Angláni prostě tohle zatraceně umí! ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Bristké, skutečné, pozitivní, podporující, milé. Tohleto jako můžu. Spousty sympatických lidí vymýšlejících podporu horníkům a své komunity. Nakonec vznikne přátelství, které vydrží. No prostě veselý britský snímek plný pozitiv. A navíc podle skutečné události. ..ach jo, ty jejich krajinky mě prostě dostávají.. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení, téma, které je pro mnoho lidí hodně velikým "problémem" do dnes a pro mě je hodně důležité :) Líbilo se mi, s jakým "klidem" to natočili a ukázali tam stinné stránky, které s tím souvisí. Úžasná pro mě byla především Imelda Staunton, kterou mám ráda hlavně pro to, že nevyhýbá ani takovýmto rolím a ohromně jí to tam slušelo. Film bych doporučila každému, kdo podporuje gay a lesby. Horníky nemusí :) :) A nepřišlo mi to jako nějaký "velkofilm" a nehráli si zbytečně na něco monumentálního, jelikož ono samo toto téma a prostředí je veliké :) ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Všichni, kdo žijí na téhle planetě, mají význam a moc ji spoluutvářet. A pokud se někde děje bezpráví, i když ne třeba přímo nám, je podle mě naší morální povinností povstat a dát najevo, že to není akceptovatelné. A je jedno, zda jde o práva horníků, LGBT komunity, žen či zvířat - všichni mají právo na zastání. A tak rozšiřme svoji empatii za hranice našeho okolí a spojme se ve společném boji proti diskriminaci, jako se to stalo již tolikrát v historii. Protože vývoj se neděje sám, ale utvářejí ho jednotliví lidé jako vy nebo já. Jeden za všechny a všichni za jednoho:) ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75-80% ... Štandardne dobrá britská dramédia. Tentokrát na pozadí boja za práva homosexuálov a baníkov. Výborná charakterizácia postáv, výborná hudba v pozadí. Zábava zaručená. Avšak chýbal mi tam WOW moment, preto "nižšie" hodnotenie. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Lokální epizodka snahy o zrovnoprávnění menšin v polovině 80. let sbližuje a odbourává předsudky mezi gay komunitou a horníky ve stávce (resp. mezi partičkou londýnských aktivistů LGSM [Lesbians and Gays Support the Miners] a malou velšskou vesnicí). Přátelství mezi nimi se (až na pár černých ovcí) rychle utvoří velmi vřelé, snad až pohádkově solidární a liberální. Snímek o tom referuje pohodově, s kapkou britského humoru, jenže také vyloženě schematicky a "hladíce po srsti", s náznakem emocí či konfliktu až v závěrečném aktu. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Britská sociální veselohra - to už by skoro šlo používat jako terminus technicus :-) Nevadí mi to, možná je to dokonce lepší se s poměrně vážným tématem vypořádat takto na lehko, ale už v tomto (sub)žánru začínají rašit ustálené postupy, z kterých se stávají úplné polotovary. A taková samozřejmost taky není výhledově dobrá. 75% ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama