Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Ač je to ve své podstatě dosti učesané, a takřka veškerá kontroverznost probíhá pouze v dialozích, ta úžasná srážka bandy londýnských buzíků s waleskými drsnými horníky je prostě neodolatelná. Je to místy dosti dojemné, místy dosti humorné, a já prostě miluju retro Anglii se vším co k tomu patří. Ta parádní atmosféra 80. let, oblečení, hudba, která je mimochodem velmi dobře vybraná, a hlavně nálada a ladění snímku. K tomu hromada přízvuků, cockney, welština...původní znění je radost pro ucho. Velmi nenápadný film, který ovšem má co nabídnout. Postavy jsou velmi dobře a žive vykresleny a zahrány, skupinka vesnických žen v čele s Imeldou Staunton je výborná. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Levičácká pohádka o tom, kterak dvě utlačované skupiny lidí překonaly vzájemnou nevraživost a rozdíly a společnými silami změnili britskou společnost. Ačkoliv se protithatcherovská politika protíná celým filmem, hlavní roli zde hraje tolerance, pochopení a kontrast homosexuálů z města s horníky ze zapadlé welšské vesnice. Úsměvné i dojemné, ale hvězdičku strhávám, protože Thatcherová je tady vykreslena jako Ďábel, ačkoliv čas ukázal, že její boj proti odborářům přinesl ekonomické výsledky. ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

11. 02. 2015 (49.); i na počátku 21. století k homosexuálům mám trochu nedobrý pocit, ale zde mi vůbec nevadili, ba naopak sklidili mé sympatie ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez uzardění, že jsem lehce homofóbní. Přesto, obsahově mi film vůbec nevadil, ba právě naopak. Solidarita je jedna z věcí, která obecně společnosti chybí. Problém byl z mého pohledu ve zpracování. Pride je prostě nudný film a ještě k tomu docela dlouhý. Na komedii je málo vtipný a na drama málo dramaticky. Takový anglický čaj mdlé chuti, který si už podruhé nedáte. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Panebože, já ještě ani nedopil." Radost, lítost, hrdost i trapnost. To jsou pocity, které se mě zmocnily při sledování tohoto filmu, jdoucím ruku v ruce s komedií "Do naha!". Jeho děj má však daleko větší přesah a svým způsobem jde o životopis Marka Ashtona, aktivisty bojujícího za práva homosexuálů, jenže i člena Komunistické strany Velké Británie, který stejně jako tento snímek vypovídá o tom, že ti první to mají těžší, než ti druzí, kteří to mají těžší, než ti třetí a tak dále a tak dále. ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Milý doják s pár dramatickými střípky. Pustila jsem si to jako odpočinkový film a bylo to přesně to, co jsem od toho čekala. Tyhle lidské příběhy o sounáležitosti navzdory rozdílům, boj s předsudky a klišé, navíc vyladěné do komedie mi nevadí, právě naopak. Rozhodně nezklamalo, jen je třeba se zásobit kapesníky. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Filmu musím přiznat několik velkých plus, které jsou ovšem dost subjektivního charakteru. Předně jsem ocenil krásnou britskou angličtinu, protože američtina se mi pomalu zajídá; dál jsem musel uznat, že herecké výkony (zejména famózní Bill Nighy) byly skvělé. No a taky mi sedla atmosféra thacherismu 80. let, to je něco pro mě. Pak ovšem nastupují negativa; v závěru se film zvrhával do nějakých nepochopitelných událostí, které nedávaly smysl a taky některé postavy se zachovaly opravdu v rozporu se zdravým rozumem, tudíž jsem byl dost zmaten. Největší problém mám ovšem s tím, že film je opět z těch, které prezentují gaye jako charakterní, inteligentní, vtipné, angažované, krásné, citlivé a umělecky založené charaktery, které se hrdě potýkají s nepřízní většinové společnosti. Nic není v realitě dále skutečnosti. Osobně jsem poznal celou řadu homosexuálů, a byli to bez výjimky zbabělé, plačtivé, alkoholické, hloupé, zákeřné, promiskuitní, slizké a tragické trosky, kterých jsem si jako osobností vůbec nemohl vážit. Tito hnusáci opravdu nezvedli hrdě vztyčenou hlavu a nemávali prapory s nápisy GAY PRIDE, namísto toho vedli své ubohé noční životy v nějakých ohavných hernách a za skutečné i domnělé ústrky se zákeřně mstili na všem a na všech. Film, jakým je Pride, zapadá do nekonečné série korektních snímků o homosexuálech, jež jsou ovšem velikou lží a vnímám je jako zločin na divákovi. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Pride je riadne prihriatym filmom. Ja osobne nemám nič proti homošom, kým ma neotravujú na sociálnych sieťach. Preto aj tento film som dokázal dosledovať do absolútneho konca. Hlavne dva aspekty hrali v tomto prípade dôležitú rolu. Jedná sa o film založený na skutočných udalostiach a tým druhým bola prítomnosť hercov ako Bill Nighy a Dominic West. Po chvíli sledovania som si všimol aj Josepha Gilguna zo seriálu Misfits. Úprimne ma šokoval Anderw Scott, známy ako Moriarty zo seriálu Sherlock. Až po prečítaní jeho profilu som zistil, že je gay a tak jeho obsadenie bolo absolútne opodstatnené. Je pravda, že pri filme sa píše dráma/komédia, ale tých komických prvkov je tu fakt minimum. Skôr také čo prináša bežný život a to sa mi moc vtipné nezdalo. No na druhej strane hrali prím tie klasické britské ksichty, známe hlavne z krimi seriálov zo začiatku 90. rokov. Tí ostrovania do roku 2008 vypadali fakt divne, bledo, tupé aristokratické výrazy. Tým ma fakt vedia nasrať. Čo je veľké plus tohto filmu je old school music. Fakt dobre zvolená hudba hrá počas celého filmu. Nezáleží či idú na protest alebo je v scenári úsek z disco, hudba je tu fakt cool. Atmosférou a prostredím film skáče z uponáhlaného Londýna až niekam do totálneho zapádakova vo Walese, kde sa odohrá väčšina filmu. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi nějak utekl, ale naštěstí byl za/chycen a to jsem moc ráda. Možná je to trochu sluníčkovější, než to bylo ve skutečnosti, nevím, ale já jsem přesně tuhle míru optimismu a naděje potřebovala, poslední dny víc než kdy jindy, takže jsem za to vděčná. Laskavý film, noblesní Nighy (toho chlapa fakt žeru), Scotta jsem znala jenom jako Moriartyho v Sherlockovi, takže milé setkání jinde - na jeho vlastním hřišti:) Casting celkově je úplně přesnej, hudba výborná. Místama mě mrazilo (když přijdou gayové do toho sálu poprvé se vidět s horníkama, je to jako by horníci očekávali setkání s marťany...) no a jednou i trocha toho lehkého dojetí. Ale hlavně celkové vyznění filmu, výzva "buďme spolu, rameno vedle ramene". Zapomenout na žabomyší války a postavit se společně, rameno vedle ramene čelem k tomu, co je skutečně zásadní a důležité. To samo o sobě je vítězství, i když náhodou věc sama zrovna nevyhraje. Takže díky, tohle jsem dnes potřebovala. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Už som videl všeličo - opice rozprávať (Dawn of the Planet of the Apes), strom kráčať (Guardians of the Galaxy), so softwérom randiť (Her), no také nezvyklé spojenie aké zobrazuje tento snímok (Miners x GLs), navyše fakticky podložené, až doposiaľ nie, a to by sa ani pán Jackson nemusel hanbiť, so svojim spojením, pre ktoré sa i samotný J.R.R musel zopárkrát v hrobe poobracať (viď The Hobbit 2/3 a vzťah Kili - Tauriel). Každopádne aj napriek tomu, resp. vďaka tomu ide o pomerne nápaditý kúsok, z ktorého srší fajn energia, za čo môže poďakovať, okrem iného, predovšetkým známym tváram v podobe Billa Nighyho a Imeldy Staunton. Historicky možno korektný, no skutočnosť prifarbujúci a skresľujúci film - za účelom zaujať a pobaviť diváka - so zopár "klišé" a trefne zvoleným soundtrackom. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se jedná o vyjímečný příběh s obrovským happyendem, tak i přesto, že se film tváří mile, má pohodovou atmosféru. občas je vtipný, tak dějově bohužel nedostačuje, stále se jen řeší problémy mezi dvěma komunitami, a ty nějak kolísají až do konce. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl vzniknout ještě v době, kdy by ho Thatcher mohla vidět. Silný příběh, který se z komedie překlene v drama, a to epické finále mě málem dojalo k slzám. Pride skvěle ukazuje zdánlivě ztracený boj s lidskou omezeností a předsudky a dokazuje, že tenhle souboj lze vyhrát...ku prospěchu všech stran. Pro fanoušky queer filmů bude určitě zajímavé spojení klasického tématu přiznání si jiné orientace a už otevřeného gay života, kde se neřeší, jestli to o vás náhodou mamka nezjistila. I přes to, že většina filmů si vybírá buď jednu nebo druhou tematickou linku, tady jsou v různých postavách spojené a přitom příběh Pride není vůbec přeplácaný. Pět hvězd...a chtěl bych to vidět jako divadelní hru (no a nebo, když jsou tam gayové, jako muzikál, žeano). ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

S odstupem času lze o někerejch událostech vyprávět s nadhledem a trochu to zlehčovat. A to je dobře, protože díky tomu zrovna tenhle film výborně funguje jako komedie s minimem takovejch těch vážnejch a nepříjemnejch okamžiků. Něco jako The Boat That Rocked (ač příběh Radia Rock je smyšlenej, byť volně založenej na existenci skutečnejch pirátskejch rozhlasovejch stanic v UK), kdy díky skvělejm hercům (Imelea Staunton je okouzlující a má zde i svou roli Levandule Brownová, takže další film s úspěšnou a kvalitní herypotrovskou infiltrací) výborně šlape ne právě ideálně vymyšlenej scénář. Zaslouženejch 80% i za těch pár slov ve velštině. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně silný film ... Na Pride jsem se těšila už od první chvíle, co jsem o něm slyšela. Nejen díky skvělému obsazení, úžasnému tématu, ale hlavně na Andrewa Scotta v roli gaye, který byl mimochodem naprosto famózní. Pride je jak výborná komedie, tak výborné drama. Chvílemi se člověk opravdu skvěle nasměje, chvílemi se mu derou slzy do očí ... Každopádně film naprosto stoprocentně splnil moje očekávání. Zpracování tak silné události do velmi příjemné komedie je opravdu vynikající. Jeden z nejlepších filmů s LGBT tématem, které jsem kdy viděla! ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Horníci a gayové mají společný věci. Obě skupiny se pohybují v teplém prostředí. Navic obě skupiny zažili v minulosti pojeb od společnosti. Zažívají ho stále. Film je téměř 10 let starý, zaměřující se na události 30 let staré a přesto v roce 2023 vydal nejakej Oliver Anthony vydal song o tom, jak horník tvrdý chleba má. Sice někde v Kanadě, ale to je kousek. Skvěle obsazeno. Žádný sentimentální kydy. Silnej materiál. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Niekedy je dobre ist na film bez ocakavani. A tiez bez predsudkov. Potom sa moze stat, ze budete milo prekvapeni, tak ako som bol ja. Praca s klise, gycom a s emotivnym vydieranim su veci, ktore sa obycajne nepodria a vo filmoch ma stvu. Len jeden film mi vyhnal slzu z oka. Hon. Dokym som nevidel tento film. Nie vzdy mi to bolo prijemne, ze ma ta hra kvalitneho gyca tak dojima, ale to bol zamer. Myslienka bola tiez zaujimava. Film razi striktne lavicovy pohlad na svet a oponuje voci Thacherovic politike. Som zastancom jej politiky, lebo viem, ze na makrourovni bola spravnejsia. Lenze tu je pohlad zospodu, akokolvek gycovy, zachytavajuci realitu. A teraz si vyber, mily praviciar. Lavica nevidi ludi ako masu jedincov, ale ako jedincov tvoriacich masu. A tak to bolo i zobrazene, ziadne hlboke skumanie charakterov a motivacii ich chovania, ziadna minulost, len dej zobrazeny na platne. Bomba. ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama