Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Za to poselství musím dát vyšší hodnocení za příběh. A i když autoři filmu jej museli tak trošku upravit a zidealizovat, snímek má určitě co říct, oslovit, rozšírit povědomí a v komplexu je velmi dobrý … 10998 ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Retro, 80. léta, Anglie (Wales!), Nighty a spol. G&L, horníci, Thatcher(ová), komedie/drama (či dramedie). Dost divoká kombinace, která ale funguje od začátku do konce. Chvíli vážné, chvíli vtipné, přesně na hraně mezi dvěma žánry. Mám z toho podobný pocit jako z Pirátů na vlnách. - 80 % ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Pěkně pojatý a zajímavý britský film s pro mne méně známými herci, až na Billa Nighyho, který zahrál jako zbytek herců svou roli výborně. Pestré téma v pestré době na peprných a přesto chladných ostrovech, kde spolupráce a jednota na první pohled dvou jednoznačně odlišných skupin přináší ovoce úspěchu. Tato historická událost a s ní spojený snímek Pride je velmi plodný zejména po sociologické stránce a poskytuje důležitou zprávu o tom, že všichni máme svá práva, ať jsme dělníci utiskováni vládou a policií nebo ať jsme lesby a gayové prožívající totéž. Jen o ta práva a svobody nepřestat bojovat, ale také si nenechat ujet vlak... 80% ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Je to natočené z pohledu LGBT komunity, která to rozhodně neměla jednoduché. O hornících se toho moc nedozvíme. Není to jeden silný příběh, ale mozaika osudů představující se slušnou věrohodností ideu, že to co z dálky vypadá jako banda zvrhlíků, jsou zblízka docela normální lidi. Ve výsledku je milé a působivé. Matthew Warchus mohl více zapracovat na motivacích jednotlivých postav. U té zapšklé švagrové jednoho z hlavních protagonistů se jich nabízí hned několik, ale zůstává jen černobílou zarputilou figurkou. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Začiatok sľubný, ale potom sa to stáva trošku priemernou záležitosťou. Je to spôsobený aj tým, že jednotlivé herecké možnosti v niektorých prípadoch nie sú úplne využité. Príbeh každopádne zaujímavý. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

bjukenenen 

všechny recenze uživatele

Na to, jak to bylo teplé (a bylo to teplé dost), to bylo vtipné a vážně jsem si to užil, takže asi fajn a to přesto, že jsem na to šel s určitými předsudky. ()

Critic 

všechny recenze uživatele

Krásný film pro lidi bez předsudků, strašný pro ty ostatní. Chvíli jsem váhal nad hodnocením, ale ten velšský akcent (zní trochu jak naši učitelé na základkách, že? heh ) a boží soundtrack si vlastně zaslouží plné hodnocení. Scéna se spontánním rozpoutáním sborového zpěvu písně 'Bread and Roses' ve špinavé putyce zapadlé vesničky Onllwyn na počest solidárních gayů a leseb z Londýna je vážně dojemná. Thumbs up for those poufs 'n' dykes ! ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Strašnej happy-good-feel filmek, u kterého jsem se ale zase jednou řádně pobavil. Zábavné, i když příběh opět jako vždy- vše parádička, zvrat-posere se to a nakonec vše dobře dopadne, vše jede jako hodinky, takže to vubec nevadí.. Skupina LGSM bavila, stejně tak skupinka ženskejch s těma důchodkyněma. Při tom všem super soundtrack a ani mi nevadí, že vlastně nevím jak to doopravdy bylo. Rozhodně stojí za kouknutí, třeba si i někdo pobrečí :) 8,5/10 A možná přijde i Maestro Moriarty. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Svým zpracováním mi film připomíná Formanovy rané filmy,kdy často využíval neherce a dařilo se mu tak navodit atmosféru "opravdovosti". Tady jde i o opravdovost historicky danou,takže dění okolo hlavních hrdinů je zcela autentické. Děj je zpracován v minimalistické formě,jednotlivé scény netrpí žádným přehnaným moralizováním a je tu řada více či méně úsměvných momentů. Prostě další britský film, na který je radost se dívat,byť nedosahuje kvalit filmu Billy Elliot (taky se odehrává ve stejné době). ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Unylá sračka, která občas "zahřeje u srdíčka", ale jinak postrádá jakýkoliv emocionální náboj. Všichni, až Na Thatcherovou a pár chudáků, kteří nesnesou, že jim do městečka přijela vzácná návštěva jsou sympatičtí a šíří okolo sebe optimismus a dobrou náladu. Ale těch zlých také pomalu ubývá a nakonec skoro všichni drží za jeden provaz a pochodují za práva všech. Přitom to, že se sejdou horníci a gayové/lesby na jednom místě na víc než hodinu skýtá pro filmaře obrovské možnosti a já nevěřím, že to takhle hřejivě ve skutečnosti opravdu probíhalo. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu divné, ale postupem času člověk pochopí o co jde a proč je to natočeno tak jak je. Postupem času pak člověk chápe, že to tak mohlo skutečně být, herci hrají více než příjemně a vůbec příběh, který psal sám život, je více než zajímavý. Výborný počin, skutečně. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Billa Nighyho a pár slušných skladeb ze soundtracku. Prý je to natočeno podle skutečných událostí. Hmm, anžto mi tahle událost naprosto a vůbec nic neříká, podobně na tom byl i film. Dvě hodiny nudy. Doufám, že už nikdy neuslyším větu "gayové a lesbičky na pomoc horníkům." Nevím sám proč, ale byl jsem na ní alergickej od chvíle, co tam zazněla poprvé. ()

dzank 

všechny recenze uživatele

Ďalšia podarená britská vec aj so silným posolstvom súdržnosti. Nesklame hlavne soundtrack, ktorý je prešpikovaný kultovými vecami 80. rokov a klasickými "homo" kapelkami. So shame on you, if you can't dance too. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

je to britský film, je o v tej dobe lg komunite a baníkoch.....ani jednej skupine doba nepriala, takže, nepriateľ môjho nepriateľa....a už to fičí...... len za najčarovnejší kút na zemi- wales, dávam *, za super hudbu *, za skutočný príbeh * a za hercov *.....škoda nedostatku humoru ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Sice nevim, kdo kde vyhrabal tenhle průkopnickej příběh, ale celé to je dost šílené a až přiliš přitažené za vlasy, takže se to do filmu jistě hodí....Gejové a lesby to v devadesatkách neměli jednoduchý a proto se museli shlukovat, protestovat, zakládat spolky a poukazovat na sebe v dobrém světle. Byl to jediný způsob, jak alespoň trochu zlomit negativní veřejné mínění. Třeba naší skupince se to dokonale povedlo u horníků... Na příběhu lze podle mě ocenit akorát upřímnost a spontálnost našich tříprocentních hrdinů..... Uděluji dvě hvězdy ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Nejsem ani gej, ani horník, nejsem v žádné skupině a na průvody nechodím, tak mě to moc nechytlo. Trošku zbytečný "dokument". ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama