Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Recenze (184)

PamPero 1 

všechny recenze uživatele

Pride je takovým milým anglickým filmem, kde se objeví velká škála velkých britských herců, ať už v menších či větších rolích. Jedná se o komediální drama, které mi ve skutečnosti až tak komediální nepřišlo. Místy mi to připadalo na můj vkus až dost sentimentální. Podle mého názoru nešlo v té době pouze o pomoc horníkům, ale spíše o menší propagaci své sexuální orientace. (Proti gayům a lesbám vůbec nic nemám) Každopádně tahle myšlenka ve filmů zazní, ale záhy je tvrdě odsouzena. Ještě bych nechtěl opomenout velmi slušné výkony všech hlavních mladých sympatických herců, díky kterým film funguje. Celkem pěkně mi to všechno ubíhalo. Bohužel ve finále ve mě film zanechal spíše opačný pocit, než byl záměr autorů - zůstal jsem chladným, ale rozhodně nelituji, že jsem tento snímek viděl a dávám tomu silné tři hvězdy. ()

GzL odpad!

všechny recenze uživatele

Dožiju se ještě toho, aby nám otrokáři přestali tvrdit, že co je normální je nenormální a co je nenormální je normální? ()

mouzi 

všechny recenze uživatele

Puvodne jsem chtel dat ctvrtou hvezdu za neamericky film a za Billa Nighyho (tenhle chlapik totiz nemusi pri hrani rict ani slovo a uz je hvezda), ktery svoji roli presne vystihl muj dojem o nem, tedy ve scenach, kdy vypravi a okolo nej sedi s napnutyma usima a bez mrknuti oka jeho posluchaci. Tak nejak bych si jej predstavoval i v beznem zivote. Nicmene nakonec je za toto hvezda treti, nebot film jako takovy na svoji stopaz postrada sviznost, humor i poradny pribeh. On ten film neni spatny, bavil me a postavy v nem byly vice nez sympaticke, ale to, co v nem bylo, se dalo stlacit do 90 minut a melo by to tu spravnou hustotu. Takhle to byla naredena instantni polevka bez nudli.. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Netradičné spojenie dvoch svetov, v tradične kvalitnom britskom filme. Niečo mi tu však chýbalo k väčšej spokojnosti. Podobne ladený film Do naha! bol jednoznačne lepší. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Asi to tak tenkrát bylo, ale na to, že to bylo UK produkce se tam vlastně nic nedělo. A to se tam mihlo něco skvělých herců ... ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Trochu chaoticky ale napriek tomu s pocitom realistickosti vyrozprávaný príbeh okolo boja za gayov a lesbičky. Celé je to vyrozprávané s citom a asi aj historickou presnosťou taký dojem som mal ja. ()

maco19 

všechny recenze uživatele

Neviem do akej miery je toto skutočný príbeh ale musím uznať že LGBT mali odvahu. To by dokázal asi málokto. Vtedy si človek uvedomí čím všetkým museli a ešte musia prejsť. Keď vás niečo trápi, chcete dosiahnuť niečo veľké alebo máte podľa vás (ne)splniteľné sny a myslíte si že nemáte nato pozrite si tento film. To vás určite nabudí a posilní v splnení vašich snoch. Film v celku dobrý, zaujímavý príbeh, zaujímavé postavy a super hudba. Miestami smutný, sem tam nejaké trápne chvíle a nakoniec samozrejme vtipný. Stojí to za pozretie. ()

Eseter 

všechny recenze uživatele

Pěkný kousek, dala bych tak tři a půl hvězdičky. Super téma, krásný příběh, velmi dojemný v konečném důsledku. Škoda že se nestihne dát prostor všem postavám mnohem víc, protože charaktery jsou tam fakt zajímavé. Po komediální stránce super, po té dramatické trošku míň. Nelíbilo se mi špatné vystupňování emocí, gradace atmosféry, nebo jak to nazvat. Dojímačka měla být na konec ne na začátku, uprostřed filmu a ještě všude jinde. ()

pesbara 

všechny recenze uživatele

absolutní slast, gejzír lidskosti a všeho co je na těch po dvou chodících bytostech tak fascinující. Tak Britské, tak skvostně udělané, jak moc bych chtěl nekdy něco takového vytvořit, být při tom:o) ()

stoun 

všechny recenze uživatele

Nečekané. Místo psychofilmu na téma: těžké začátky, se před vámi odvíjí milý a úsměvný příběh o lidskosti, pochopení a o tom, že si musíme pomáhat. Je to o boji s předsudky, ale nejen na stranách heterosexuálů, i když jsou lidé jinak orientovaní, než my, neznamená to, že jsou něco méně a mají úplně odlišný život. Naopak a pomoc spojuje :) ()

Swallowdale 

všechny recenze uživatele

"Why should gay people like me support the miners?" "Because miners dig for coal, which produces power, which allows gay people like you to dance to Bananarama till 3 o'clock in the morning."--- "You must've found it weird. A load of gays and lesbians descending on you like that." "Why on Earth would we have found that weird?"--- Margaret Fucking Thatcher a její asociální politika poznamenává Británii dodnes, ale v jednom byla její vláda úžasná. Dokázala spojit neuvěřitelně rozdílné lidi a stala se důkazem, že "V solidaritě je síla..." Protože, můžete tomu věřit nebo nemusíte, ale tenhle bizarní příběh o spojenectví organizací LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) a její odnože LAPM (Lesbians Against Pit Closures) se stávkujícími horníky z jižního Walesu se doopravdy v letech 1984-85 odehrál. LGSM a LAPM organizovali sbírky a posílali peníze hladovějícím horníkům a ti na oplátku přijeli podpořit londýnský Pride 1985 a hlavně Národní Svaz Horníků byl v prvé řadě tím, díky jehož hlasům se podařilo do stanov Labour Party zařadit podporu práv LGBT menšiny. Bohužel, jásavý konec tohoto filmu je parádní, ale realita následujících dnů k jásotu nevedla. Horníky nakonec vláda zlomila a proti LGBT aktivistům nasadila v roce 1988 tvrdý kalibr v podobě Článku 28 Zákona o místní samosprávě, ve kterém stálo, že místní orgány „nemají úmyslně propagovat homosexualitu nebo publikovat materiál s úmyslem propagovat homosexualitu“ a „podporovat výuku v jakékoliv veřejné škole o přijatelnosti homosexuality jako domnělých rodinných vztahů". Článek byl zrušen až v roce 2003 (ve Skotsku už 2000 jedním z prvních rozhodnutí skotského parlamentu). Jinak filmu bych trochu vyčetl přílišnou roztříštěnost postav. Na to, že má film dvě hodiny, se o jejich osobních problémech mnoho nedozvíme. 80% ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Od první scény mě to bavilo, neokoukaní herci, britsko-velšský dialekt, hudba z 80tek a téměř nakažlivá feel good atmosféra, že bych zfleku doma ubytoval taky nějakou tu bukvici nebo aspoň horníka. ()

teckax 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, britská filmařina je mi velmi blízká... protože vždycky pohladí po duši. Co víc člověk potřebuje? ()

90125 

všechny recenze uživatele

Pekny film o dolezitosti ludskej spolupatricnosti a solidarite a o rucaní predsudkov. Nie som gay a homosexualite nerozumiem, ale je mi jasné, ze pretoze ja tomu nerozumiem, tak to neznamena, ze je to nieco nenormalne. Je mi jasné, ze ludia sa delia podla celkom inych kategorii. Napriklad na netolerantnych hlupakov a na tych, ktorí maju pochopenie. Film je natoceny skvele. Anglicke 80tky som zozral dokonale. Mozno trosku zbytocne dlhé, ale stale prijemne vtipné. Mozno bol onen konflikt s predsudkami vykresleny jednoducho, lebo verim, ze v skutocnosti je to cele o kus zlozitejsie, ale aj tak. Na konci filmu som sa citil dobre, tak ako to bolo planované. Vsetci sa spojili, mali sa radi a nieco spolocnym usilím dosiahli. To je predsa pekna mesidž, no nie ? 65 % ()

petangola 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Málo kdy dávám filmu pět hvězd, protože si říkám - nějaká rezerva tu byla, takže musí být i v mém hodnocení. Ale toto?! Respekt všem těm lidem, co se podíleli na těchto věcech v letech 84-85. A také velké dík všem, co se podíleli na tomto filmu. Chvílemi to sice přípomínalo dokument, pak zas nějaký drama, záhy vytřídané komedií, ale celkově opravdu dobře zpracované téma. Tehdy ti všichni mohli svůj happening skutečně nazvat "Pride", protože mohli být hrdí na to, co se snažili dokázat, a co později dokázali. Dnešní rádoby "Pride"... no, to už patří jinam. ***** ()

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama