Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pride je vesměs pohodové a úsměvné dílko. V mnoha směrech může působit naivně, ale je to o té nadsázce, kterou film hojně využívá. Co se týče dojemnosti, v některých chvílích je to na hraně, ovšem v drtivé většině se ji tvůrcům podařilo docela s přehledem ukočírovat. Osobně jsem čekal o něco víc humoru a méně „životních rad“, proto dávám „jen“ slušné 4*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pride je velice silný snímek, jehož bezprostřední síla tkví zejména v příběhu, který je založen na skutečných událostech, a dále v přesvědčivých hereckých výkonech. Film nepostrádá jak silné momenty, tak vyloženě odlehčující a úsměvné scény, přičemž vše je použito účelně. Z herců bych vyzdvihnul zejména naprosto úžasnou Imeldu Staunton a Billa Nighyho, kteří na mě zapůsobili nejvíce, ale i ostatní členové hereckého ansámblu hráli přesvědčivě. Zkrátka velice dobře natočený film s úžasným obsazením, který je skvělou směsicí komedie a dramatu. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fíha, o takom niečom som ani netušil, že sa udialo. Naozaj nevšedné spojenie homosexuálnych aktivistov a štrajkujúcich baníkov. A neuveriteľné, že ono to napokon aj fungovalo a vzájomná podpora sa ujala aj dlhodobejšie. Námetovo teda naozaj zaujímavý film. Ale musím priznať, že o týchto udalostiach a formovaní LGBT by bol určite vhodnejší dokument ako hraný film, ktorý v mnohých ohľadoch pôsobil dosť monotónne a bez poriadnej dejovej línie. Herecké výkony boli síce na vysokej úrovni, ale film ako celok by som naozaj radšej vymenil za dokumentárne spracovanie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem vůbec nevěděl, co od toho filmu čekat, a musím říct, že pokud jsem něco čekal, tak to nebylo tohle. Lidské drama, místy celkem komediální, o tom, jak se lesbičky a gayové pokusily pomoct stávkujícím horníkům. Ty postavy jsou prostě výborné a skvěle si to s nimi prožijete. Padají zde filmové homosexuální stereotypy, což je hodně fajn. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších good feeling filmů, co jsem mohl za poslední dobu vidět. A ač jsou mi homosexuálové v zásadě celkem ukradení, pokud nemají choutky se nějak veřejně předvádět, tak tady jsem jim ohromně fandil a soucítil s nima. Opravdu není jednoduché být homosexuálem, nebylo to jednoduché ani v 80. letech a nebude to jednoduché ani za 20 let. Kromě perfektně zvolených herců bych vyzdvihl fantastický soundtrack, úplně mi to připomnělo soundtracky k filmům Richarda Curtise, který to má taky v malíčku. Celkově parádní film, který by si zasloužil snad jen trochu lepší vysvětlení hornické krize... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama