Reklama

Reklama

Zimní příběh

  • Francie Conte d'hiver (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtvrtý příběh, kterým se završuje tetralogie režiséra Erica Rohmera Příběhy čtyř ročních období, v níž se autor zabývá lidskou tendencí nutit vlastní vůli druhým. Zimní příběh je inspirovaný Shakespearovou Zimní pohádkou. Félice prožije během prázdnin velkou lásku. Nikdy si nepamatovala jména a názvy a nikdy tomu nepřikládala velkou důležitost. Není divu, že si při loučení poplete adresu a pak celá léta čeká na to, zda se její přítel z prázdnin a otec jejího dítěte objeví. Aniž by si to přiznala, žije Félice se svou holčičkou velmi osamoceně. A nyní se rozhoduje mezi dvěma muži - intelektuálem Loicem a dobře situovaným majitelem kadeřnického salonu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Rohmerovo "čtvero ročních období" - toť tetralogie vskutku volně plynoucí, nikam se nehonící, chvílemi příjemná, až hezká (třebaže právě na Zimní příběh to sedí nejméně), ale zároveň i mírně nesympatická, neboť dialogy mezi postavami jsou až příliš citově otevřené - člověk má pocit, že pokud by se takto opravdu normálně bavil se svým partnerem (popř. přáteli, rodinou), vytratí se ze vztahu všechno kouzlo, nezůstanou žádná tajemství a nebude už co objevovat - a to je přece špatně - nebo ne? I přesto je fakt, že Rohmer filmy o vztazích umí a určitá osobitá (a chvílemi snad i krásná) poetika se v nich nezapře - jen ta otevřenost je vesměs až příliš nereálná, příliš chladná, příliš... neosobní (paradoxně). ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, zvláštní. O ženě, která neví, co chce. Docela mě i někdy sr**a tím svým tvrdohlavstvím a také svými skeptickými názory. Konec mi přišel takový moc rychlý. Musím ale pochválit tu malou holčičku, která byla velmi miloučká a hrála na výbornou, na to kolik jí bylo. Nejvíc se mi líbily asi ty dialogy o filosofii, které byly zajímavé. Rohmer krásné zakončil svou sérii, jen ten Podzimní příběh mě nějak nezaujal, ale to je nejspíš moje vina. Vina mého vkusu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Chuděrka nevěděla co vlastně chce, koho skutečně miluje a co se životem dál. Její dávný sen je už v jejích očích dávno ztracený, ale život je někdy jedno velké překvapení a to nám v závěru Eric naservíroval. Je to možné? Stává se to ? Na filmovém plátně je možné skoro vše, ale i sám život nás někdy dokáže nečekaně překvapit, ale žel, často se to nestává. Z cyklu čtyř ročních období jsem viděla pouze dva, kde mně přece jen trochu víc oslovil Letní příběh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Felicie to má v živote komplikované. Chodí s dvoma mužmi, ktorí o sebe vedia, našťastie majú dosť sebauvedomenia, že sa spolu všetci pekne v trojici nestretávajú. Pekná, inteligentná, ale zvláštna žena má aj malú dcérku, navyše premýšľa o Bohu a o reinkarnácii. A ešte je tu niekde v pozadí muž tretí, ktorý je kľúčom k vyriešeniu základného problému. Rohmer sa nehrá na žiadnu realitu, ale skúma ženskú dušu, náturu, povahu, ako chcete. Všetci muži hrajú jej hru, čo by samozrejme v skutočnosti neboli ochotní absolvovať, ale na tom v tomto prípade nezáleží. Rohmer tak nakrútil modernú verziu Jules a Jim a pokiaľ budete mať problémy s Feliciinou povahou a nebudete ju brať ako Rohmerov konštrukt stvorený kvôli skúmaniu podstaty ženskej duše, tak budete mať veľký problém aj so samotným filmom. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Tentokráte se jedná o ženu, která zjistila, že musí muže bláznivě milovat, aby s ním mohla žít. Osud tomu chtěl, po několika letech se jí to vyplní a její dcerka konečně pozná pravého tátu. Zimní příběh celou sérii uzavíra a dokonce veselým koncem, takovým tím americkým happy endem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Taková evropská romance, která vlastně vůbec nevyznívá jako romance, ale jako celkem filosofický film, který může překvapit tím, jak se nakonec vyvine. Nedokázal jsem se pro film přímo nadchnout, ale když jsem ho vypínal, měl jsem pocit, jako kdyby mě někdo na chvilku pohladil pro duši. Takže rozhodně dobré hodnocení. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zimní příběh je pro mě nejméně povedenou částí cyklu Příběhy čtyř ročních období. Především hlavní hrdinka mi byla velmi nesympatická svým jednáním a její myšlenkové pochody, to bylo něco, co na mě bylo až příliš. Kdyby na mě s tímhle přišla, tak ji vykopu ze dveří. Její dva partneři byli každý svým způsobem totální magoři. Bohužel se vytratila i tak skvělá poslouchatelnost dialogů z předchozích dílů. Po předchozích příbězích, a především po Letním a Podzimním příběhu, si Příběhy čtyř ročních období zasloužily lepší ukončení. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

K hlavní postavě jsem si postupně vypěstoval iracionální a bezbřehou nenávist – pokud to tak Rohmer chtěl, uspěl na sto procent. Jeden z 10001 filmů, při jejichž sledování budete litovat, že jste ještě neumřeli. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Přání otcem myšlenky. Milovaný ožije, jako v pohádce. I to se stává. Však o tom také vedla Félice filozofické debaty se svým "kamarádem". Věděla přesně, že Loic ani kadeřník není to pravé ořechové i když se snažila. Jenomže "snažit se" a " vědět" je něco zcela jiného. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Rohmerův cyklus jaro-léto-podzim-zima je pro mě absolutně nezajímavý, nic mi to neříká, akorát jen tento díl zaujal o malinko více. 3,5/5 ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I can't live with a man I'm not mad about!"     Dráma založená na konverzácii (občas až príliš urozprávaná), zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Klasický príbeh ženy, ktorá nevie čo chce, ale nedá pokoj, kým to nedostane. Stredobodom príbehu je mladá a pôbabná Félicie (Charlotte Véry), ktorá má dosť vážny problém so svojou váhavosťou - buď sa nedokáže rozhodnúť, alebo sa naopak rozhoduje ľahkovážne, z náhleho popudu. Je to v podstate taká baba do vetra, ktorá akoby ostala malým dievčatkom, pre ktoré je všetko len hra (vodí za nos hneď niekoľkých chlapov naraz, z ktorých jeden mi bol značne nesympatický a vôbec sa k nej nehodil). Hoci bolo jej správanie občas až rozčuľujúce, nemal som žiaden problém jej fandiť v úsilí nájsť tú pravú lásku. Film sa u mňa dlho pohyboval okolo priemerného hodnotenia a až veľmi silný a dojímavý záver preklopil misky váh do jasných troch hviedičiek.     "You mustn't cry!" "They're tears of joy." ()

pend 

všechny recenze uživatele

Distributor zjevně neumí počítat, neboť tenhle příběh je druhý z tetralogie, ale nešť. Hlavní hrdinka je poněkud nestálá žena, která vlastně pořádně neví, co chce. Je úsměvná představa, že by se jí po jedné návštěvě katedrály rozsvítilo...Závěr jak z červené knihovny vše dorazil. ()

Reklama

Reklama