Reklama

Reklama

Pauline na pláži

  • Francie Pauline à la plage (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve třetím díle cyklu „Komedie a přísloví“ se význačný francouzský režisér a představitel nové vlny Eric Rohmer rozhodl publiku předestřít příběh mladé dívky Pauliny, kterou čekají prázdniny plné dospělosti, omylů, ale také lásky a překotně bušícího srdce. Na jeho počátku stojí čerstvě rozvedená světácká Marion, která odjíždí na pobřeží Normandie, kde by ráda v klidu strávila zbytek léta v rodinném sídle. A protože ji tíží samota, vezme sebou k oceánu také svoji mladší, teprve dospívající sestřenici Paulinu, pro niž je to zajímavá možnost, jak si zpestřit poslední dny předškolního volna. Obě jsou svobodné, bez závazků, nemají důvod se vzájemně kontrolovat, a proto si také okamžitě začnou užívat slunce, vyhřátého písku, rozbouřených vln a pochopitelně také přízně na každém kroku se ohlížejících mužů a mladíků. Brzy se ale začne vše komplikovat a zaplétat, jakmile se ke slovu dostanou city. A těch mají Marion, ale především nezkušená Paulina na rozdávání. V dramatické komediální romanci, která si v roce 1983 odnesla tři ceny z Berlinale, excelují Amanda Langletová a Arielle Dombasleová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Radko 

všechny recenze uživatele

Paulína s ideálmi, jej staršia a vzťahovo oťukanejšia sesternička Marion s kujebákom* (túžba po vášnivej dlhotrvajúcej-ba čo večnej! láske sa jej zatiaľ spĺňa len na polovicu. Tú vášnivú.). Potom nevera a klebety. A podrazy. Všetko v zdanlivo zľahčujúcej atmosfére Leta, Mladosti, Krásy čokoládovo opálených lýtok, uvoľnených Úsmevov, náhlych Iskrení a všetci len tak naľahko, v plavôčkach, zahaľujúcich najnutnejšie. Rohmer na plné gule! ............................... *kujebák - človek, zdatný v milovaní (Dostal ich všetky do postele, k. jeden.); Anton Zelený a kol. - Najkratší slovník slovenského jazyka (Archa, 1991) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lehce komediální drama o dospívání, ale také o manipulacích a dělání si nároků na život toho druhého. Příběh je pěkně zkomponovaný a přímočare vedený, srozumitelný ve všech rovinách. Udržuje si příjemné tempo a napětí, což u Rohmera vždycky nebývá. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vďaka Cinemaxu je toto už tretie stretnutie s dielom Erica Rohmera, podľa napísaných charakteristík druhosledového predstaviteľa francúzskej novej vlny. No neviem? Mňa nechávajú jeho filmy inertným a dve hviezdičky najspravodlivejším ocenením. Iba tak niekedy rozmýšľam, prečo je filmárom, keď jeho filmy by mohli byť knihami a bolo by to lacnejšie. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Úvodní dialog, prostředí: pár odstínů bílé, dvě zelené a modrá barva hortenzií. - Pláž má něco do sebe; tvrdí to Agnes Varda, já jsem také na plaži posbíral něco zkušeností, a nejspíš mnoho mnoho z nás. Když mi bylo 14 (jako Paulině) chodil jsem v Mangalii na coca colu s Cocou Albinou (věkem jako Paulina), a tancovat, při tom jsem se s ní nejspíš seznámil, o čem jsme spolu mluvili nevím, anglicky neuměla a já tehdy francouzsky jakbysmet. A tak mě přirozeně udivilo, co všechno se dá na pláži napovídat (mnohdy i semlet), samozřejmě o lásce, jaké jemné intriky se tam dají provádět (mnohdy i podvádět), na pláží, kam se Paulina a Marion už nejspíš nikdy nevrátí. Eric Rohmer nás neustále nutí myslet dopředu, až do okamžiku, když si pomyslíme: "Co z toho zůstane? Jak se to projeví později, v životě oněch pěti? Pozn. 1: Pláž, to jsou samozřejmě plavky. Plavky hrají rozhodující roli. Zkuste to popřít! Pozn. 2: Henri byl sice strarej zákulisák, ale mně se taky líbila Pavlína víc. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Tři ženy,tři muži,dva domy,dvě zahrady a jedna pláž.Jednoduchý příběh a vybroušený dialogy,které rozehrají nádhernou partii o citech,dospívání a dospělosti.Ještě geniální režisér a pak už jen velmi spokojený konzument cizích(našich,svých,jejich)příběhů,ich.--Mám těsně za sebou dva Rohmerovi příběhy(před týdnem to byla Pilotova žena) a nyní mi nezbývá,než si postupně zkompletovat Rohmerovu filmografii,nebo jednou umřu neúplný. ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Tohle nebylo náhodné shlénutí, bylo to cílené, kvůlivá režisérovi E. Rohmerovi a jeho cyklech. A povedlo se a vyplatilo se. Ještě si od něj něco dokoukám. ()

campix 

všechny recenze uživatele

S francouzskou novou vlnou úplně nemám tolik zkušeností a nebýt ambronovi filmové výzvy, tak bych se k něčemu podobnému ani nedostal. Úplně toho nelituji, protože Pauline na pláži je poměrně příjemná vztahová konverzačka v nenuceném prostředí prázdninového francouzského pobřeží. Takže pouze sledujete hašteření a milostný propletenec hned několik postav, které se sem sjely na prázdniny a na konci se zase rozjedou. Bezstarostná atmosféra, hezké prostředí, ale ve finále mi toho moc nedalo. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Možná i za pět hvězd. Citlivá, civilní, přesná, místy dojemná konfontace útlého mládí s dospělými středního věku. Viděl jsem to poprvé jen o málo starší, než byla hrdinka, a nikdy na ten film nezapomněl. Žádná zářivě slunná riviéra, ale větrné atlanstské pobřeží -- to je Rohmerova pláž. A Pauline pochopí, že bude hůř. Taky mi to tenkrát došlo. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Pauline je neskutečně sexy, ať má na sobě cokoliv. Film mně jinak připadal takový nějaký bez obsahu. Dialogy jsou napsány skutečně skvěle, nicméně takovéhle dlouhosáhlé povídání o lásce tak úplně nekorespondovalo se zbytkem filmu. Přišlo mi, že tam více postavám šlo vlastně pouze o sex, nejen Henrimu. Na druhou stranu, něco ten film do sebe měl, určitě to není dílko na jedno zhlédnutí. Herecké výkony všech hlavních představitelů však byly naprosto přesvědčivé. 70% ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

* dialógy o láske a vzťahoch * Francúzska komediálno-romantická dráma z roku 1983, ktorú natočil Eric Rohmer, je príbehom mladých ľudí na pláži. Marion (Arielle Dombasle), mladá rozvedená žena, a Pauline (Amanda Langlet), jej mladšia sesternica, prichádzajú na koniec prázdnin k moru. Stretajú tu dvoch mužov, staršieho bonvivána Henriho (Féodor Atkine) a Marioninho priateľa Pierrea (Pascal Greggory). Marion dá prednosť Henrimu, a Pauline sa zamiluje do miestneho mladého chlapca, svojho rovesníka. Film je o rôznych povahách ľudí, ich prístupu k vzťahom, o letných láskach, spomienkach i odmietnutiach. Myšlienky o medziľudských vzťahoch sú obsiahnuté v zaujímavých dialógoch. ()

Reklama

Reklama