Reklama

Reklama

VOD (1)

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (188)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tento případ byl vážně dilema. Zvítězí rodina nebo svědomí? Pořád jsem čekala ... a ono nic. A pak tady mám otázku. Politici tvoří a schvalují zákony. Politici posílají otce od rodin na vražedné okupační mise. Politici tam ale bojovat nejdou, jejich rodiny si žijí v pohodě a v blahobytu. Kdo pak může soudit, co tam ti kluci udělají? Řekla bych, že jen Bůh na nebesích. Jinak film je celkem dobrý, líbily se mi i záběry ze života osamělé manželky se třemi dětmi na krku. A nedivím se jí, že naléhala. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Lindholmova názorná lekce z etiky. Krigen (2015) tematizuje potenciální etické rozpory a slabá místa v pravidlech o vedení spravedlivé války, a mě vlastně hrozně baví nad tímto tématem s tímhle filmem přemýšlet (přítomný čas volím proto, že jsem proces přemýšlení nad dilematy, které tento film načrtává, ještě neukončil). Zachránit život informátorovi (kdy nevíte, do jaké míry mu skutečně hrozí nebezpečí), ale přitom potenciálně ohrozit bezpečí a životy vám svěřené vojenské jednotky?? Zabojovat o život člena jednotky s rizikem smrti nevinných civilistů?? Jak se postavit k vlastním selháním, když případný trest by mohl být větším trestem pro vaše okolí než pro vás?? Zatloukat, jak svého času údajně radil doktor Plzák?? Ale dá se utéct před vlastním svědomím?? Jednoduše řečeno, obdivuju tenhle film za otázky, které (si) pokládá. Pátou hvězdičku pak přihazuji za herecky výkon Pilou Asbæka a za to, že krom toho, že snímek je nepochybně výborně napsán, tak je i suverénně zrežírován (hlavně Afghánistán). 85 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený příběh o tom, jaká je vlastně odpovědnost vojáků a jaké je jejich rozhodování, respektive, jaké jsou následky jejich rozhodování. Film se docela dobře zaměřuje na to, jak je možné propojit klasický život s tím vojenským, že i ti, co jsou vojáky, jsou ve skutečnosti jen lidé. Je to trochu jiný pohled, niternější. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tobias Lindholm si střihnul uhrančivý crossover mezi válečným a právnickým dramatem, v jehož první půli vám nervy potečou ušima a v té druhé to budete v klidu zpracovávat. Komorně laděná sonda do mysli důstojníka zmítaného nešťastným osudem. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět. Průměrná filmařina, slabé herecké výkony. Jeden moment je však unikátní: K válečnému zločinu dojde aniž si to aktéři i divák v tu chvíli uvědomí. Stačí pár klíčových slov a zločin se stal, anebo nestal. --- Spíš dobrý podnět k zamyšlení, než skutečně podařený film. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Typické Lindholmovo drama, které se zabývá těžkým morálním dilematem a složitostí současného světa. Lindholm scenárista zaujme skvěle vystavěným příběhem, kdy se dvě linie dělící od sebe několik tisíc kilometrů protnou v hluboce lidském soudním dramatu, v němž neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, zda se odehrál válečný zločin. Ono morální dilema je hluboké a v Lindholmově podání chápeme obě strany, ačkoli sám autor lehce naznačuje, že některé věci nemůže člověk, který jim nebyl přítomen, nijak hodnotit a u válečných akcí a potenciálních zločinů to platí zvlášť. Práce s postavami je fantastická a na hlavním hrdinovi je výtečně ukázáno, že i když se snaží žít dle pravidel, dostal se do situace, kdy některá bude muset porušit. Trochu vyčítat bychom mohli snad jen nedořešenou a trochu zbytečnou podzápletku se zlobivým synkem, která vyšumí. Lindholm režisér pak trošku zklame až příliš rozvleklým tempem a dlouhou expozicí, kdy opravdu trvá dost dlouho, než se dostane ke klíčové situaci, od níž se pak vše odvíjí. I proto je zpočátku filmu dost utahaný a nic moc se v něm neděje. Obsazení se ale povedlo na výbornou a Pilou Asbæk je naprosto výtečný, přitom minimalistický, stejně tak Tuva Novotny, i ostatní jsou naprosto perfektní. Krigen je hodně podařený film, který znovu donutí k zamyšlení nad dnešní dobou i životem jednotlivců, takový dopad jako předchozí Lindholmův režijní počin Únos ale IMHO nemá, proto hodnotím 70 %. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Nelze než tleskat scénáristovi a režisérovi v jedné osobě. Psychologické drama má jasné právní vyjádření v osvobozujícím výroku poroty, ovšem v lidské rovině nejen divák ale i hlavní hrdina odchází s mnohými dilematy v duši. Herci bezchybní a až sušší ve svých rolích, což zdůrazňuje autenticitu celého filmu. Kontrast kamery válečného Afganistánu a poklidného Dánska jedinečný, umírají tam děti... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ani přes detailně vylíčeny popis dne v dánské základně v Afaganistanu, si tamější život a boj nedovedu příliš představit. Ale stejně tak ani život a boj v současné dánské rodině. Film zřejmě reflektoval tyto dva do sebe zavinuté dráty. Velitel čety Klaus byl na základě dvojí lži osvobozen. Nyní si bude muset vyřešit otázku, proč a v čem jeho rodina převyšuje tři jiné rodiny roztrhané na kusy v důsledku jeho adrenalinového rozhodnutí. Matematické vyjádření této zprávy zní: život 11 zabitých arabských rodiných příslušníků "znaménko je menší než" 5 živých dánských rodiných příslušníků s mužem ve vězení. Pozn. 1: Proč se na soudu nemluvilo o příběhu rodiny, která byla - zřejmě také v důsledku jeho rozhodnutí - vydána pomstě Talibanu? Pozn. 2: K dekomponování textu filmu je třeba přistoupit ve třech rovinách - Claus + žena + děti (raději odděleně), Claus + spolubojovníci, Claus + cizí státní příslušníci. Ani v jedné z nich se Claus nechoval nestandardně; zřejmě bychom se tak chovali všichni; proto je také vesměs hodnocen jako kladná postava. Pozn. 3: Můj kamarád Jindra (dej mu pámbů nebe) překřtil před dvaceti lety Dánsko na "Zemi privátů" (teď už by se tak mohlo označit i Česko). A opravdu, při cyklistické cestě přes dánský poloostrov a ostrovy jsme chtěli jet přírodou. Nikdy jsme se do ní však nedostali. Každá boční (polní) cesta ze silnice končila na statku, a teprve za ním se větvila do polí a (něco jako) lesů. Objet statek se nám nikdy nepodařilo, kempovali jsme vždy u moře, nebo jsme byli na silnici či v hospodě (ten rok vyhrálo Dánsko ME ve fotbale. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Lindholmove predchádzajúce filmy Jagten a Kapringen u mňa bodovali, a tak som sa s veľkým očakávaním vrhol na Krigen. Prvá polka nesúca sa vo vojnovej atmosfére ma teda takmer vôbec nezaujala, keďže nepatrím medzi milovníkov vojnového žánru - a tá prvá hodina bola fakt zväčša len o afganskej vojnovej misii. Obrat nastal po tom veľkom zlome, a s tým začal narastať aj môj záujem. Boj na vojnovej pôde nahradil úplne iný boj - v súdnej sieni. Film až vtedy získal konečne vytúžený psychologický rozmer na aký som bol u Lindholma zvyknutý. Napriek tomu, že druhá polovica bola výborná, nemôžem prehliadať prvú hodinu sprevádzaný mojim nezáujmom, takže napokon spravodlivé 3*. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na mě je tam toho bohužel málo: málo děje, málo tlaku okolí, málo dilematu. Celá první polovina filmu je expozice, kdy vidíte rutinní obchůzky vojáků a život manželky a dětí doma. Vojáci super, ale scény z civilu se vlečou - uvidíte drama o tom, že dítě nechce vylézt z auta nebo přestat hrát fotbal. V půlce filmu se stane to, co asi čekáte z anotace, vy jste jako na jehlách, že teď to teda začne - ale nic. Týpek má jen jedno morální rozhodnutí, které vyhodnotí v rámci jedné scény, a pak jen čekáme, až se to u soudu všechno znovu převypráví. Žádné drama ze strany manželky, dětí, sousedů, kolegů z práce... nic. Tam kde byl Jagten husté severské drama, tady jen pořád na něco čekáte. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Tento americký trend sa mi hnusí. Ja viem, že je to dánsky film, ale silno cítiť ten propagandistický americký podtón. Vojaci, alebo skôr nájomní vrahovia, čo za peniaze na úplne inom kontinente, v inej krajine tisíce kilometrov od domova sa chrapúňsky rozťahujú a buzerujú domácich civilistov, akože im pomáhajú v demokracií a v slobode? Častokrát nevedia ani meno kto to je a z kadiaľ prišiel a oni ho bez milosti zastrelia ako keby ide o počítačovú hru. Smutné je, že sú presvedčení o tom, že prišli pomôcť. Prečo potom nepomáhajú takému Kongu a iným krajinám, kde to bolo a je omnoho horšie. To už majú z tých peňazí, čo tam zarobia zelené hlavy? Osprostení z TV a tých hier naplnené propagandou ako tento film, čo si prevažná väčšina neuvedomuje. Cieľom týchto filmov je diváka citovo naviazať na v podstate plateného vraha a tým sa mu odpustí zabíjanie a jeho arogantné počiny. Dokonca keď ho zabijú ešte ho aj poľutovať. Z obetí robia zver, divochov a kadečo, a z vrahov obete. Chápem, že to robia Američania a viem aj prečo, ale prečo to robia Dáni? Ani by som sa nedivil, keby to bolo financované z fondov EU. Za chvíľu takýto film natočia aj Slováci, aj keď za celý rok natočia iba tri celovečerné filmy a aj to tam hrajú aj českí herci. Samozrejme za prispenia z fondov EU. Hnus! Za 40 minút sa vie človek lepšie pobaviť ako u tejto nudnej sračky. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Konflikt svědomí nebyl ani zdaleka tak prozkoumán, jak mohl, i když závěrečná scéna naznačuje, že setrvává. Než totiž mohl film učinit radikální krok, v téměř humorné scéně (kino se pochechtávalo, i když to bylo v jádru mrazivé) totiž vstoupí na scénu obdoba deus ex machiny. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jsem jednoznačně zastánce úplného osvobození hlavního hrdiny, protože tak to prostě ve válce chodí, že civilisté umírají. A když to není tak jako v Jugoslávii, kde lidi stříleli do ksichtu, ale souhra špatných okolností, neexistuje pro mě důvod pro obvinění. Parádní zástupce Dogmy 95. 85% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Návraty vojáků domů a s tím spojené problémy s jejich zařazením zpět do normálního života, tu máme poměrně často. Tentokrát se podobné látky chopil Tobias Lindholm, který je znám svými psychologickými osobními dramaty a zpracoval tuto látku lehce jinak nežli tomu bývá zvykem. Ve filmu Krigen totiž nejde o zařazení jedince do společnosti, ale spíš morální dilemata, která jsou spojena s válečnými konflikty. Rozpor mezi vojákem a civilistou na zasaženém území a řešení těchto problémů tisíce kilometrů daleko v rodné zemi. Lehké mínus zde vidím v rozvržení děje na část v Afghánistánu a poté část v Dánsku, kdy to důležité je odvyprávěno poměrně rychle a první část se více vleče. Celkově kvalitní a zajímavý snímek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uplne nemam jasno, na co chteli tvurci poukazat predevsim... Zhruba polovina filmu se odehrava v Afganistanu a zbytek v Dansku. Kazda cast je vyborne natocena, ta prvni zaujme vice po strance technicke, v te druhe pak divak musi ocenit herecke vykony vsech zucastnenych. Paradoxne se mi po herecke strance nejmene zamlouval hlavni hrdina... Komorni valecne drama s dobrym pribehem, na ktere si clovek vzpomene i po roce. Jsem obdivovatel danskeho dramatu 21. stoleti a mozna tento fakt prevazil rucicku smerem k plnemu hodnoceni. Videno v ostravskem Minikine, 33 divaku. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Hodně napínavý morální dilema a soudní drama. Nebudu rozebírat to či ono a hrát si na chytrýho aneb po bitvě je každej generál viz. ta píča z obžaloby (je to její práce chápu..). Budu se soustředit jen na filmařskou stránku a ta je za mě průměr. Začátek je dost zdlouhavej a i když je konec napínavější, tak stejně víte sví.... ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Počas kontaktu s Talibanom v Afganistane urobí dánsky veliteľ rozhodnutie, ktoré zachráni životy svojej jednotke, ale neúmyselne pripraví o životy niektorých afganských civilistov. A Teraz čelí trestnému stíhaniu. Je to strhujúci, zložitý film, ktorý si kladie jednoduchú otázku: čo robiť, keď neexistuje správne riešenie. 8,5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nech to bolo zrežírované akokoľvek dobre, nech boli herci akokoľvek dobrí takáto pacifistická téma sa mi nepáči. Je nezmyslom označiť film za "valečny". Dráma o čomsi čo by malo siahnuť na citlivosť diváka, uteká to od reality. Vojna sa s nikým nebabre. A niet rozdielu medzi "civilistami" v afganistane, dánsku, polsku, sýrii ci v nemecku. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Když se pokusím vžít do situace, v jaké se ocitl hlavní hrdina v podání skvělého Pilou Asbæka, tak ten nejbrutálnější boj bych vedla se svým svědomím. A mám takový pocit, že on na tom byl stejně. Tento film vyvolává celou řadu zneklidňujících otázek, ale na žádnou z nich nedává jednoznačnou odpověď. Možná to bude tím, že se na ně bohužel úplně jednoznačně odpovědět nedá. (70%) ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama