Reklama

Reklama

VOD (1)

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (188)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Někdy si prostě nelze vybrat mezi dobrým a špatným rozhodnutím. Někdy jsou špatná obě. A to platí jak pro Afghánistán, tak pro soudní síň. Budovat atmosféru a klást nejednoznačné otázky Lindholm umí, to už víme, a tady se mu to povedlo na výbornou. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Těžko soudit, to se musí vidět. V každém případě dost prostoru na přemýšlení. Svět v Dánsku je jiný než Afghánistán a na východě zůstává spousta věcí, které nelze soudit dánskými hodnotami. I když se o to celý Západ usilovně snaží. 80% ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Parádní osobní drama jednoho velitelé dánské jednotky nasazené na Blízkém východě. V době, kdy musí voják mít povolení ke každému vystřelenému náboji, se někdy dokáže velmi těžko bránit nepříjemnému nepříteli, který se nebojí ukrývat v řadách civilů. Řešení větších komplikací, kdy sekundy rozhodují o životech vašich spolubojovníků, pak může vyeskalovat v nedozírné následky. Precizně natočené, skvělé zahrané, bez velkých a zbytečných hrdinských patosů. Dánsko opět dokazuje, že se sakra vyplatí sledovat místní kinematografii. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Skrz naskrz konvenční, nudné a nic neříkající. Pilou Asbæk vypadá jako Euron Greyjoy, nakonec se ukáže, že to Euron doopravdy je. I přes značné charisma hlavního protagonisty je děj tak nudný, že je vám úplně u něčeho, jak to vlastně celé dopadne. 59% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Rozsudkem nemizí, v mysli setrvá. V daleké zemi, za clonou, v blízkosti mezí. V mlčenlivosti domova, za záclonami. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Válečný film co neoslavuje boj, ale zaměřuje se na to, co dělá s lidmi, kteří jsou do něj zapojeni. Rozhodnutí dánského velitele v Afghánistánu zachránit život svého vojáka i za cenu porušení vojenských stanov, vyvolává víc nepříjemných otázek než odpovědí. Zkušený režisér ovšem s divákem nemanipuluje, ale umožňuje mu dát si dohromady dvě linie filmu, jak válečnou z Afghanistánu, tak rodinnou ze vzdáleného Dánska. Krigen je inteligentní a upřímný film o morálce, nadřazenosti a hodnotě lidského života. 75% ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Z většiny válečných snímků má člověk pocit, že mnohem větší boj svádí voják po návratu z turnusu, než na samotném bojišti. Lindholm je ve stínu posledních amerických válečných filmů méně precizní ve vojenské vřavě, tíha rodinného a soudního drama však tahá snímek zpět do nadprůměru. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Polopatistickejšie sa to hádam už ani natočiť nedalo. Jasné postavy, jasné motivácie, dobrá akcia, dobrá atmosféra. Ale povedzte mi jednu vec. Majú Dáni aj iného herca ako Pilou Asbæka? Lebo akýkoľvek dánsky film si zapnem, on je tam! Keby že bývam v Dánsku, bojím sa otvoriť chladničku. Zbytočne tento film rozoberať, treba ho vidieť, pochopenie príde samo. 4 z 5 ()

P.L.U.C.K. 

všechny recenze uživatele

Boj není moc akční válečný film. Žánrově zde přesahuje drama a to hned ve třech liníích. V první vidíme Vojenského důstojníka Clause a jeho boj ve válce,; ve druhé vidíme jeho ženu, jak bojuje s každodenními starostmi a ve třetí vidíme boj na poli soudní, kde se Claus a jeho rodina musí vypořádat se svoji minulostí. Boj je velice dobře esteticky natočen se skvělými dialogy a nemá žádné zbytečné záběry. To vše v podání dánského režiséra a scénáristy Tobiase Lindholma, který se například scénaristicky podílel na vynikajícím Honu s Madsem Mikkelsenem. A celkově jsou si tyto dva filmy hodně stylisticky podobné. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Stojí za to ochrániť životy ľudí z vlastnej jednotky aj za cenu obetí na strane druhej (vrátane životov civilistov)? A koľko takýchto súdnych procesov (s výsledkom aký prezentujú vo filme) sa v skutočnosti deje, bez toho aby o tom spoločnosť vedela? Už len myšlienka na to je desivá. Dáni opäť jemne a nenápadne poukázali na ďalší morálny problém našej skazenej spoločnosti, no bez toho aby umelo tlačili na prikláňanie sa k jednej zo strán. Divák sa tak môže sám rozhodnúť, kam ho to ťahá viac. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Morální dilema, nad kterým při i po filmu bude přemýšlet každý, protože celou událost i s vtáhnutím do problematiky nejdříve perfektně zažijete a pak přijde vyústění, kde možná i etika největšího pravdoláskaře půjde stranou. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Válečné drama, kde se více drama odehrává právě mimo válku. Opět si tu zahráváme s pojetím morálního dilematu za specifických okolností, a vypořádání se z jeho následky. Vypadá to dobře, zahrané je to dobře a jako diváka mě to hlavně skrze zpracovaný obsah a důraznou kameru upoutalo a poskytlo pár věcí k zamyšlení. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Konečně neamerický válečný film z Afghánistánu. Pohled nejen na vojáky v poli ale i na rodiny, které nechali doma a ve finále převzetí odpovědnosti za rozkazy vydané v bitvě, za které vás soudí někdo, kdo o boji nemá ani ponětí. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi dianie v Afganistane a aj vytvorená atmosféra. V závere som však čakal trošku vypätejšie emócie alebo výraznejšiu morálnu dilemu. Tá tu síce bola, ale nebola až tak explicitná ako by človek čakal. 80% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jeden z adeptů na letošního Oskara - cizojazyčný film, zatím můj jediný filmy v týhle kategórii, takže to určitě vyhraje :o). Jo, dánský filmy mají co nabídnout, je to uplně jinačí než emerika. Film se dělí na dvě půlky, jedna se celá odehrává v afgánistánu, kde se blíže seznámíme se sympatickým hrdinou. A ta druhá půlka v Dánsku, kde je hlavní hrdina za pomocí lží zproštěn viny. Tyhle vojenský soudy asi fungují mnohem efektivnějc nežli ty naše normální. Všechno je rychlejší a přímočarejší. Tady to je mazec, že ačkoli (a to 100%) i soudkyně věděla, že je vinen, nebyl odsouzen. Můj názor na to je naprosto stejný, páč když se kácí les, padají třísky! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Výborný severský drama o tom, jak dokáže být systém nespravedlivej. Film má skoro dvě hodiny a je víceméně rozdělenej napůl. První část se odehrává na frontě, kde vidíme vojáky na základně a postupem času taky pod těžkou palbou, kde padne jedno důležitý rozhodnutí. No a na základě tohoto rozhodnutí pak následuje druhá část filmu, která se odehrává u soudu. A teď nastává to hlavní dilema - zachránit sebe a svou jednotku i za cenu ztrát civilních životů, nebo se striktně držet pravidel a protokolu a případně zemřít?!?! Toť otázka! Snímek ždímá velice slušně emoce a nastavuje divákovi zrcadlo kruté reality jak z válečné zóny, tak i z pohledu úřadů na danou věc. Takových otázek film nastolí hned několik a záleží v podstatě na vás, co si o tom budete myslet. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

POZOR, SPOILER!!! nestává se mi často, abych byl zklamaný z osvobozujícího rozsudku hlavního, skrznaskrz sympatického hrdiny. když už se ale lindholm rozhodl dovést clausův boj k vítěznému konci, mohl si aspoň dát práci s tím, aby kromě psychologie clause a jeho rodiny nastínil také dilemata, které při své práci musela zohlednit soudní porota. z toho, co ve filmu v průběhu soudního líčení zaznělo, totiž jednoznačně vyplývá, že claus osvobozený být neměl a právě pachuť z ohýbání spravedlnosti ve jménu humanistického vyznění snímku u mě přebíjí veškeré pozitivní pocity, které jsem při jeho sledování měl. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Strašný. Realistický a strašný. Realistický, strašný a silný. Film, po kterém potřebujete jít na vzduch. A bohužel, někde zřejmě i realita. A to je na tom to strašný. Snad už nikdy více. P.S. Blbé je, když vidíte, že byste nejradši fandili oběma stranám, protože každá má své důvody... ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Dánští vikingové v Afghánistánu bojují s neviditelným nepřítelem z Tálibanu a nebezpečné IED si vybírají krutou daň. Hlavní postavou je velitel roty Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk), velící na předsunuté vojenské základně. Na domácí frontě jeho žena Maria (Tuva Novotny) bojuje svůj všední střet s realitou rodičovství. V první půlce scénář zdařile střídá válečné scény z provincie Halmand válkou sužovaného Afghánistánu s obrazy poklidného Dánska a tak vytváří zdařilý kontrast dvou tak odlišných světů. Ve druhé půlce se příběh přesouvá do soudní síně, tady musí Claus vybojovat jiný střet než zná z bitevního pole. Musí se zodpovídat za své rozkazy, které vydal pod nepřátelskou palbou před slepou dánskou spravedlností. Jeho morální hodnoty jsou podrobeny těžké zkoušce a je nucen si vybrat mezi ctí profesionálního vojáka-důstojníka a odpovědností otce rodiny. Velkým kladem filmu je skvělá minimalistická a intuitivní kamera Magnuse Nordenhofa Jøncka, která divákovi umožňuje pozorovat děj z bezprostřední blízkosti. Záměrně mnohoznačné psychologické drama režiséra a scénáristy Tobiase Lindholma v jedné osobě, které donutí diváka přemýšlet. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Docela silný zážitek ukazující, že nic není jen černobílé. Mnohdy je těžké se rozhodnout, když ani jedno rozhodnutí není úplně správné. Je přece lidská přirozenost chránit sebe a svou rodinu, ať už jsou to bratři ve zbrani nebo manželka a děti. A jak vás pak může soudit někdo, kdo nikdy nebyl ve vaší situaci a rozhodovat tak o vašem dalším životě, vždyť nakonec se každý musí s dopady svých rozhodnutí smířit sám. Možná to vypadá, že se toho ve filmu moc neděje, ale o to víc působí reálně a přirozeně. Morální stránka věci je zde přímo hmatatelná, z tichých záběrů čiší emoce a záleží jen na divákovi na kterou stranu se při soudním procesu přikloní. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama