Reklama

Reklama

VOD (1)

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (188)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Škandinávska dáma s pevnými základmi. Prvá polovina venovaná k vojne, druhá polovina k súdnemu procesu. V obidvoch prípadoch som však očakával oveľa viac výbušnejších a emocionálnejších scén. Z hereckej stánky nevyužitý potenciál T. Novotnej (Clausaova manželka). Na Európske pomery dosť dobre zvládnutá koncepcia. Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Čakal som kvalitnú severskú drámu, ale nedočkal som sa. Dostal som film rozdelený na dve časti, z ktorých prvá misijná bola dosť nezáživná a len som čakal kedy to skončí. Tá druhá súdna mala o čosi lepšie grády, ale nedostala ma skratka do varu. Dráma Jagten bola Lindholmom oveľa lepšie napísaná a zahraná. Tento kúsok je čaj a aj to málo lúhovaný. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Výborný dánský válečný drama.Je to rozdělený na dvě půlky, jedna mise v Afghánistánu, druhá soud, kdy je hlavní hrdina obžalovanej z válečnýho zločinu. Ale jakej válečnej zločin ? V tomhle případu stojím jasně na straně hlavního hrdiny, kterej zachrání prdel sobě a svým vojákům tím, že dá rozkaz k vybombardování místa, kde jsou útočníci a pár civilistú, i když se to neshoduje s jakýmsi vojenským postupem. Když se kácí les, lítaj třísky. Ta pinda v roli žalobkyně si asi neuvědomila, že Taliban dělá po světě to samý a ještě ve větším měřítku. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Hvězda za námět. Hvězda za realističnost. A teď si nemůžu vybavit, za co ta třetí. No taky se mi ji tam nijak zvlášť dávat nechtělo. S ruční kamerou většinou problém nemám, ale tady fakt během boje není vidět vůbec nic. A když se mluví, taky to není žádná sláva, vše dosti statické, a prokládané evropsky typicky artistními záběry na hejna racků, ve správnou chvíli také doplněno artistním vypnutím zvuku, např. když se tribunál rozhodne přečíst odůvodnění rozsudku. Což diváka u soudního dramatu docela zajímá. Žel scénárista si to nemyslí. Velice průměrná záležitost, kterou drží herci a technická stránka...až teda na tu kameru... ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Dánové se trochu vyšvihli a natočili vlastního „Mariňáka“. Sice trochu jinak a poněkud trochu vážněji ale absurdita je tu stejná. Možná i absurdnější. Film je pěkný a komplexní ale jeho sdělení je tak trochu jiné. Nebo si to myslím já. Film nám sděluje, jak se z války může stát i byrokratická fraška hodnocená a kritizována lidmi kteří znají fungování zbraně jen z manuálu a na rozhodnutí co mají do svých papíru napsat mají času kolik potřebují. Tyhle lidi potom hází špínu na ty kteří bojují za svobodu jiných a musejí ta rozhodnutí dělat dle dané situace během pár minut či v tomto případě vteřin. A to v tomto filmu jde. O to jestli sympatizujete s jednou či druhou stranou je na Vás a film berte podle úhlu pohledu. Celkem objektivním pohledem na věc na to přijdete během filmu… ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Tobias Lindholm prostě umí natáčet či psát výborné a tak lidské příběhy, které dokaží naplno vtáhnout do děje. A není tomu jinak i v tomto snímku. Po úspěšném scénáři k filmu Hon a po režisérském Únosu nám tentokrát servíruje Boj. Děj filmu se znovu tak jako v Únosu odehrává hned na dvou bitevních polích. Jeden probíhá ve skutečné válce v Afghánistánu, kde rota dánských vojáků bojuje každým dnem proti Talibanu. Druhá paralelně stejná dějová linka se uskutečňuje v Dánsku, kde Maria se snaží vychovávat tři děti, zatímco její manžel Michael velí jednotce ve zmiňovaném válečném konfliktu. Zvláště pak, se musí Maria více starat o prostředního syna Jossuela, který nese těžce otcův odchod. Obě dvě dějové linie se spojí do jedné, když se Michael nečekaně vrátí domů. A my musíme znovu přemýšlet, co je z morálního hlediska správné či špatné. Skvěle podané, realisticky válečné-rodinné drama, jenž se přesune až k vypjatému soudnímu procesu, které nepotřebuje zbytečné návaly emocí či natřískanou akci ale postačí si s těžkou realitou života. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Režisér se s tématem odpovědnosti, viny a velkého dilematu popasoval skvěle. Boj "nedrhne", vtahuje do děje a nabízí velmi plnokrevný a hluboký zážitek. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ostatně stejně jako většina válečných, u mě vzbudil obrovské vlny emocí. Hlavní emocí v tomto případě byl vztek. Doprdele, jak je vůbec možné, že nějaký soud chce pranýřovat vojáka za to, že válčí? Během druhé světové války byla taková činnost, které se říká kobercový nálet. Kobercový nálet VŽDY mířil na CIVILNÍ obyvatelstvo s cílem nadělat co největší ztráty na životech. Byly zabíjeny tisíce civilistů během několika hodin a nikdo se za to nemusel zodpovídat - proč? Protože takhle funguje válka. Neválčí pouze vojáci, pouze generálové. Válčí celý stát, včetně všech civilních obyvatel a dnešní "moderní" vedení boje je čistá fraška a vrchol pokrytectví. Zatímco atomové bomby vymazaly z mapy města, čítající statisíce obyvatel, a to čistě z důvodu vyděsit válčící stranu natolik, že se dobrovolně vzdá, dnes spadne bomba do obytné čtvrti, kde mezi 100 obyvateli, kteří z 50% podporují a pomáhají Talibanu a z 20% jsou sami bojovníky Talibanu, zabije i zbylých 30 osob, a za to pošle všehoznalý státní zástupce milého vojáka do vězení. Pošle ho do vězení za to, že dělal svoji práci. Tomu, co se děje, já neříkám válka. Dalo by se to nazvat konfliktem ale válka to není, a to je na tom to nejhorší. Ve válce proti sobě stojí strana A a strana B, případně více stran, ale všechno to jsou vojáci v uniformách, kteří bojují za svoji věc, za svoji zem, za svoje životy a za pomoc či přechovávání takových vojáků civilisty, je okamžitý trest smrti. Válka je strašná věc, o tom není pochyb, ale má svoji logiku. Logiku, že když je skupina vojáků pod palbou, nebude prohledávat všech 10 000 obyvatel do jednoho, šacovat je, mají nebo nemají-li pod hadrem Kalašnikov, nebo doma naladěné hitrádio Džihád, ale zastřelí každého, kdo se bude plést do míst, kde probíhá boj, nebo se nebude divit, že schytá jednu mezi oči, pokud tam zůstane. Civilisté to tam mají rozhodně těžké ale pokud si sami neuvědomí, že je to hlavně jejich zem a je v jejich zájmu se těchto rebelů zbavit, není možné s nimi jednat v rukavičkách. Ovšem neříkám, že bezdůvodné násilí na civilistech je ospraveditelné, ale například konkrétně tento incident, popisovaný ve filmu, je nepopiratelně nenapadnutené a jediné správné rozhodnutí dobrého velitele a vojáka. 5/5 za všechny, kteří byli nespravedlivě odsouzeni. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Najprv som sa domnieval, že pôjde film, ktorý ukáže nielen neľahké podmienky vojakov žijúcich neustále pod tlakom hroziaceho nebezpečenstva, ale aj druhú stranu rodín, teda manželky a deti, ktorí musia zvládať každodenné ťažkosti bez otca a podpory a pomoci manžela. Povedal by som, že časť filmu taká aj skutočne bola, no približne v polovici nastal zvrat, ktorý úplne zmenil život hlavného predstaviteľa a jeho najbližších. Natočené to bolo umne, dramaticky, a musím sa priznať, že posledné minúty som bol poriadne nervózny a všetko som (až príliš) prežíval s nimi. 7,6/10. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Lindholm prostě umí vyprávět příběh bez toho aby tlačil na pilu a vynášel soudy. Úsudek nechá na divákovi. Rozklepaná kamera ala Dogma 95 sice nepatří k mým oblíbeným, ale civilní herecké výkony a hlavně Tuva vše napravují :-) ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale mně film nepřinesl žádné nové dojmy, zjištění, prozření, či prostě cokoli nového. Že ve válce občas zařve nějakej civilista, to známe i my mudlové ze zpráv, dokumentů, literatury. Co se děje kolem toho jakbysmet. Navíc iritující roztřesená kamera a velmi špatné titulky. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% první půlka válečný film, druhá půlka soudní drama s nejednoznačným hlavním hrdinou/padouchem. Osobně musím říct, že jsem Clausovi držel palce... Dost podpásové mi přišlo závěrečné rýpnutí do Ameriky. ()

hamir0 

všechny recenze uživatele

Vzácně uvěřitelné vojenské drama, ve kterém má každá postava jasný a pochopitelný motiv pro svoje činy. Silný příběh bez obvyklých filmových příkras a soudní pře, ve které jsem se nedokázal stoprocentně přiklonit ani k jedné straně. Je to trochu art, takže jednou stačilo, ale laťka pro všechny budoucí i minulé filmy s tématem války byla nastavena zatraceně vysoko. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

40% - komentář 20ti slovy: První hodina hlídkování a občasného střílení a druhá hodina nezáživného kecaní u soudu. Plně se ztotožňuju s komentářem od "Lischai"! Dopadlo to dobře! ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Slabina tohohle filmu je (ne)překvapivě v jeho první, "afghánské" polovině. Jakkoli je to pěkně natočené, je to přeci jen poněkud mdlé a nezáživné (výjimkou je ta linka s afghánskou rodinou - popravdě jsem čekal, že kolem toho se to bude následně točit, nebo že to alespoň vytáhnou). Naopak po přesunu do soudní místnosti v Dánsku je to naprosto výborné a i přes svůj minimalismus až neskutečně svižné a napínavé. (A ano, souhlasím s Malarkeym, paní žalobkyně se svým "kuním ksichtem" by zasloužila ozdravný pobyt mezi fanatičtěji laděnými Paštuny) ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama