Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Velmi civilní film. Dokáže upoutat a vizuálně podmanit, ale osobně mi vyšuměl do prázdná. Ano, přiměje vás se na různými věcmi zamyslet. Dostanete se k takové osobní konfrontaci vlastní mysli nad otázkami o lidstvu, životu atd. Ale nějak ve mně snímek nevyvolal to pravé filmařské nadšení. Přesto jsem rád, že vznikají i taková díla. 70% ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to neuměl říct bez mimozemšťanů. Podstata filmu a vlastně i skutečnosti byla vyřčená v prvních pár větách filmu, na dokreslenou pak už jen celý ten film. Paměť funguje jinak než jaká je představa lidí svázaných časem, kdy my si myslíme, že něco je napřed a potom a ve skutečnosti umíme vytvářet svou budoucnost a paradoxně i minulost a to ve zcela jiných zákonitostech než které ohraničuje čas. Výborná myšlenka,výborný nápad, docela slušný film. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Tento film si u mě vysloužil 1.místo u mých deseti nejoblíbenějších filmů. Tento snímek naprosto výborně ukazuje jak by lidé reagovali s cizí formou života a zároveň taky ukazuje vývoj naší politiky, kdyby k tomu došlo k prvnímu kontaktu a musím říci, že to vystihly přesně. Herci jsou mi sympatický, vývoj dění je fantastický a závěr je strhující. Naprosto doporučuji! ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Film, který mi udělal radost už tím, že se celý točí kolem zkoumání jazyka a možností porozumění (přičemž se neomezuje jen na porozumění mezi různými civilizacemi) a že tenhle „vědecko-filosofický“ rozměr pojímá sice zjednodušeně, ale nemíjí se přitom s podstatou a nedělá z diváků hlupáky. Melodramatická nit mě sice v úvodu lehce vyděsila, ale k mé úlevě se ukázalo, že není k tomu ostatnímu přilepená zvenčí pro slzopudný efekt, nýbrž má své důležité místo v příběhu i v jedné z ústředních myšlenek filmu. V jedné z ústředních myšlenek! Těžko bych lovil v paměti, kdy jsem naposledy viděl sci-fi blockbuster, který by v sobě nesl aspoň jednu, který by se vyjadřoval k lidské povaze nebo ke stavu civilizace způsobem, jenž člověka neponouká maximálně tak k shovívavému úsměvu (v lepších případech). — Podobně provázaná s tím, co chce film sdělit, je i veškerá nabízená oční i ušní potěcha; křivky kosmických lodí, kroužkové písmo mimozemšťanů, zvuky jejich řeči, Jóhannssonova snivá muzika, to všechno není jenom krásné, ale taky to navzájem spolupracuje a umocňuje se. A k tomu tu ještě máme vrstevnaté herectví Amy Adams (kterou vidím teprve v druhém filmu a v obou mě nadchla (poté, co mi došlo, že nekoukám na Nicole Kidmanovou, z které nějaký režisérský génius poprvé v životě vyrazil kus autentického temperamentu)) nebo Whitakerovu precizní miniaturku přemýšlivého generála. Radost na radost. — Čtyři proto, že to přece jen není Stalker ani Vesmírná odysea, ač to podobné ambice jasně má; pomalost mi napoprvé přišla tu a tam chtěná a budování vrstev a hloubek se v mých očích lehce pralo se snahou, aby to byl pořád biják hovící obecnému vkusu. Nicméně – tohle chci určitě vidět znovu, tak určitě, jako v posledních letech máloco, a kdo ví, kam se u toho promedituju. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Konečne niečo odlišné a nepredvídateľné. Villeneuve je pre mňa, spolu s Nolanom, líder novej školy. Nebojí sa riskovať, prináša originálny príbeh s množstvom skrytých významov a dokáže sa aj šikovne pohrať s divákom len aby na konci mohol šokovať. Scifi ktoré je viac drámou čo sa drži pri zemi ako blockbusterom o príchode mimozemšťanov. Veľmi príjemne prekvapenie, mindfuck zážitok hlavne pre fajnšmekrov ale mali by ho pobrať aj menej skúsení diváci. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ti druzí, z hvězd, na paprskovitých prstech. Bílá místa emoce. A domácí v ochozech porozumí, když zastaví černé nemoci, nechají odejít tíhu náboje. A výhrou jim bude. Mít už jen lidskost na rukou. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Ian Donnelly: "Jazyk je základom civilizácie. Je to lepidlo, ktoré drží ľudí pohromade. Je to prvá zbraň, ktorá sa vyťahuje v konflikte.“ (cituje Louise Banksovú). Sci-fi film, ktorý bol príjemným prekvapením – a ani som ho nečakala. Mimozemské bytosti boli bonbónik, aj s ich zvláštnym jazykom. Dobré efekty. Jediný problém (možno len môj), strácala som sa v časových slučkách, aj preto, že Amy Adams vyzerá rovnako vo všetkých časových pásmach. Film má pointu a posolstvo a niektoré vaše otázky nezodpovie. Pobavilo aj vysvetlenie, prečo mimozemské bytosti dostali od Iana mená - Abbott a Costello. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Hypnóza, husí kůže, nepřetržitá dvouhodinová konsternace brilantní kinematografii. Miluju sci-fi, miluju chytré sci-fi vícerozměrné a mnohovrstevnaté s patřičnou hloubkou. A tím vším přesně Arrival je. Nenuceně. Můj prozatímní, největší filmový zážitek roku (počítaje projekce i starších snímků). Amy je překrásná. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tento film si buď pôjdete od začiatku do konca, alebo pri ňom začnete v istom momente rozmýšľať. Ak ste sa zaradili do druhej skupiny, čítajte ďalej, ak ste v tej prvej, hoďte si kameňom. Arrival je presný opak Dňa nezávislosti. Sci-fi, ktorá ctí žáner, ale len na svojom pozadí a len ako základnú dejovú linku. Inak je to krutoprísna melodráma, kde je Amy Adams fantastická, Renner ( len kvôli nemu som na to išiel ) si tu odpočal po fyzickej stránke a zastupuje vedeckú obec a kde je čierny Les chápajúci a inteligentný plukovník. A teraz trošku subjektivity. Nestrhlo ma to tak ako Sicario a od určitého momentu sa vytratil aj ten moment dramatična, ktorý dokonale funguje pri Zmizení. Z tohto dôsledku mi to prišlo dlhé a miestami trošičku nudné. Taktiež niektoré scény boli až zbytočne preexponované dramatickou hudbou, čo v konečnom dôsledku síce navodilo zimomriavky, ale efekt bol rušivý. Villeneuve síce opäť potvrdil, že je majster vyprávač a má cit pre strih, ale pocitovo u mňa opäť trochu klesol, nie však tak, ako po Nepriateľovi. Ale film je rozhodne hodný zamyslenia, nie nad záverečným konaním hlavnej hrdinky, ale nad tým, či by bol svet ochotný sa spojiť, či by nás všetkých Amíci zachránili a či majú mocnosti vypracované postupy, ako konať v prípade napadnutia EmZákmi. Zatiaľ tak, uvidím s odstupom času. 4 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Minimalistická avšak ambiciózní sci-fi přesně podle mého gusta. Kromě navazování kontaktu (óda na lingvistiku) s příchozími se otevírá i paralela k prožívání života, vnímání času, intersubjektivní vědomí a dalším zajímavým tématům. Film je to neskutečně intimní a emoční díky perspektivě hrdinky (doufám, že ceny se na Amy Adams budou jen hrnout), nechybí ale ani surové sci-fi prvky jako sociopolitické dopady, jednání a interakce světových velmocí. Díky bohu se toho ujali schopní tvůrci, takže audiovizuálně je to téměř dokonalé. Asi mám trochu problém s posledními dvěma minutami, které mohli být méně explicitní, ale nijak to nenarušuje celkovou atmosféru. Po druhé projekci a zevrubnějším uvažování se obnažují nedokonalosti "scifáckosti" a naopak prohlubují dojmy z audiovizuální stránky. ()

Yesqward 

všechny recenze uživatele

Toľko bohatstva v jednom filme. Neopísateľný zážitok. Denis Villeneuve vo mne po Prisoners opäť vyvolal úplne nový, dovtedy nepoznaný pocit, a už len pre to je pre mňa jeden z najlepších režisérov vôbec. Tento film však nevyniká len skvelou réžiou- vyzdvihnem hlavne herecký výkon Amy Adams (od nej zatiaľ najlepší aký som kedy videl), či už vizuálnu stránku, kde každá jedná scéna je pastva pre oči. Ale to čo ma úplne položilo do kolien bol príbeh a jeho myšlienka. Lepšie povedané myšlienky. Filmu trvá, kým sa k nim svojím pomalým tempom dostane, ale keď sa k ním dostal, vyrazil mi dych. Film, o ktorom sa oplatí diskutovať, a ktorý prinúti sa zamyslieť nad určitými aspektami vášho života, či života a ľudstva vôbec. 100% ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi žádný film nezmastil hlavu otázkou, kterou jsem si při odchodu z kina tak nadšeně pokládal. Celý film se tu motá kolem navazování komunikace s příchozími a porozumění jejich jazyku. Přitom síla filmu tkví absolutně úplně jinde. Byl jsem dojatý až do prdele a nejednou mě zamrazilo na zátylku. Krásný a ve své podstatě velmi smutný film. Denis je pán. Jeden z filmů roku, ať se to alternativcům líbí, nebo ne. A rozhovor s Amy, ve kterém říká "When I sat with Denis Villeneuve, he said, 'Yes there will be aliens and there will be all this world stuff, but at the end, it's mom. It's mother. It's just a mother telling a story to her daughter.'"... Mluví za celý film. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Tak jako se povedlo režiséru Villeneuveovi si pohrávat s naší myslí 4 roky nazpět v bravurním thrilleru Prisoners, tak se mu to vydařilo i v tomto loňském dramatu! Oblíbená herečka, Renner všeumělec a režisér na filmovém vzestupu zkompletovali dohromady zajímavé sci-fi drama s ohranou tématikou střetu neznámého obyvatelstva okolního vesmíru s naší rasou, tentokrát ale podanou tím nejméně ohraným a zásluhou toho excelentním stylem. Pro mě to byl snad vůbec nejočekávanější film minulého roku a jsem rád, že jsem se konečně dostal toho pocitu mu s radostí udělit maximální hodnocení. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Fanoušci demoličních sci-fi filmů museli být hodně zklamaní, Příchozí totiž konečně zmáklo "blízké setkání" bez zničených měst a hromady mrtvol, umí skvěle udržet strach i napětí a zároveň umí pracovat s láskou a ztrátou. V hlavě mně zůstává hlavně hluboce dojemný výkon Amy Adams a uspokojení, že Hollywood dokázal upustit od triumfálnosti vojenské síly a vsadil na hodnotu komunikace. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry film s naprosto uzasnou Amy, ktera...... ach :) Rezie, herci, efekty, hudba, vse bylo vyborne. Presto vsechno vim, ze si ho znovu nepustim. Podruhe by to uz nebylo ono :/ ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Scifi, které lákalo na nový střet s cizí civilizací. O navazování kontaktu. O srovnávání se s novou civilizací. Bohužel tohle všechno ve filmu hraje druhé housle a všechno podstatné se divák začne dozvídat až v úplném závěru. Ano, ta závěrečná myšlenka je parádní, ale všechno předchozí (resp. všechno kromě náznaků na samotný závěr) už jen tak vyšumí stejně jako emzácké lodě. Asi bych snad i radši, kdyby si film nechal ten prvek scifi a návštěvníky z jiných světů sem vůbec netahal. Šlo by to i bez toho. Akorát by byl film o dost kratší. ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama