Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Dado 

všechny recenze uživatele

Keď sa človek pri akomkoľvek filme stretne s recenziami plnými superlatívov a prirovnaní k tomu najlepšiemu, čo daný žáner priniesol (a navyše sa k tomu pridá 8 oscarových nominácií), musia jeho očakávania zákonite vystúpiť do obrovských výšok. O to tvrdší je však potom pád na zem v prípade neočakávaného sklamania. Priznám sa, od Prvého kontaktu som čakal všeličo, ale na prvú hodinu, ktorá pôsobí ako rozvláčny a nezáživný dokument o vynájdení mimozemskej verzie 'Prekladača Google', by ma nedokázalo pripraviť asi nič. Postupne sa snímka našťastie pohne správnym smerom a príbeh na podmanivom vizuálnom podklade a za pomoci skvelých hereckých výkonov napokon dokráča ku kvalitne vypointovanému záveru. Ten v divákovi dozrieva aj niekoľko hodín po nabehnutí záverečných titulkov a je pochopiteľne jedným z hlavných pilierov úspechu, ktorý film po celom svete zožal. Ani to však v mojom prípade nedokázalo odplaviť trpkú pachuť nevýraznej prvej polovice snímky, ktorú pravdepodobne skutočne docením až po opätovnom zhliadnutí. (65%) ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Ze dvou třetin velmi slibné, závěr trochu unáhlený a zmatečný a asi s menším poselstvím, než které jsem vyhlížel, ale originalita a plná korba nových nápadů se snímku nedá upřít. Určitě jedno z nejpoctivějších a nejinteligentnějších kontaktních sci-fi od Spielbergových Blízkých setkání třetího druhu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Geniální, perfektně vypointované a na první shlédnutí ne zcela pochopitelné. Fantastický scénář, perfektní herecké výkony, geniální režie, úžasná kamera a zvuk, pomalé, ale zároveň neuvěřitelně strhující tempo, úchvatný vizuál a v žánru sci-fi také neskutečně originální počin. Příchozí jsou perfektní snad naprosto ve všem a rozhodně jsou jedním z nejlepších filmů roku. Film, u kterého jsem celou dobu strašně moc přemýšlel (a nic nevymyslel) a na jehož konci jsem byl neuvěřitelně vyždímaný. Výpravné sci-fi, kde sci-fi zápletka vůbec nehraje hlavní roli (a je to dobře), filozofická podívaná, u které si skoro celou dobu myslíte, že jí chápete a že ani není nic těžkého na tom jí pochopit, ale pak přijde poslední půlhodina... Jeden z nejúžasnějších filmů posledních několika let, ke kterému nenacházím dostatek superlativů, které by vystihli jeho popis. Strhující podívaná s úžasnou Amy Adams a překvapivě skvělým Jeremym Rennerem. 100%. Na další tvorbu Dennise Villeneuva se velmi těším a je škoda, že toho Oscara nedostal. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Kdyby mi někdo řekl, hele tady máš film, kde se děje jen to, že se budeš učit omalovánky, asi bych mu plivnul do vlasů a rozmazal to jako gel. Amy Adams umí být velmi krásná a přesvědčivá paní doktorka. Hudba do filmu sedela jak poklička na hrnec a i když Jeremyho bych asi dokázal vyměnit, můžu s klidem v srdci říct, že jsem velmi spokojen. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Mnohými zmiňovaný pozvolný tempo mi rozhodně nevadilo, film mě bavil celou dobu a dlouhej mi rozhodně nepřišel. Po vizuální stránce je to nádhera, upřímně řečeno mě nadchli i ty Heptáci; minimálně pro mě zase konečně zajímavý ztvárnění emzáků. Otázek a otazníků, příp. zdánlivejch nesrovnalostí apod. (předlohu jsem nečet) mám popravdě řečeno spoustu, ale na mě osobně ten film spíš působil jako takový zamyšlení nad způsobama komunikace a nad přístupem k času a životu, jen teda s "drobnym" sci-fi přesahem - nápadem, jak by takovej První Kontakt taky moh vypadat. Že by ze všeho nejdřív po sobě začli jít navzájem samozřejmě lidi, začali by si dělat naschvály, vraždit se, politikařit, byly by nepokoje, rabování, hysterie... Tim "drobnym sci-fi přesahem" myslim hlavně to, že se toho moc nevysvětluje a ani nevysvětlí; rozhodně ne nic toho vědeckýho (což je nakonec možná dobře, protože by se na tom tvůrci nejspíš jen rozsekali) - film si, podobně jako třeba Mr. Nobody, hlavně hraje s myšlenkou vykročení z linearity pozemskýho času a lineárního způsobu přemejšlení, ale i se skloubenim tohodle všeho se životem na Zemi - resp. tim, že náš (lidskej) život lineárnim zůstane, ať se komunikace nebo přemejšlení změní jakkoliv (viz moment, kdy se Louise nakonec rozhodne nebojovat s předpovídanou "nepřízní osudu", ale brát život takovej, jakej je). Skvělá je taky myšlenka, jak moc velkej vliv maj na naše myšlení jazyky a symboly, který používáme (ta lineárnost, omezená slovní zásoba, nutnost respektovat vzory a pravidla atd.) a opravdu zajímavě vymyšlený byly i ty Hepťácký logogramy. Po dalšim zhlídnutí možná budu vidět větší smysl v hledání nějakejch těch technickej perliček z toho "science", zatim mi ten film ale dává větší smysl v rámci tý "fiction". Haha, zase ta jazyková lineárnost, co? A jen ještě drobný WTF k hudbě - v zásadě jsem s ní problém neměl, k flmu mi vlastně sedla, jen teda nevidim ani nic skvělýho, ani nic zajímavýho nebo obdivuhodnýho na tom, že film už (jen v rámci Hollywoodu) nejmíň napotřetí dojí ten Richterův šlágr The Swimmer/On the Nature of Daylight. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Jediné, co se mi opravdu líbilo a zatraceně hodně, tak to postupné rozšifrovávání mimozemské komunikace a nápad písma. Zbytek? Pardon, ale nechápu. Mimozemšťané jako „chapadláci“ jsou těžce neoriginální a ohraní. Chování armády typu - tak, teď si tu svoláme vědce a lingvistku a pokud nebudou mít výsledky hned, budeme mít řeči - bylo poněkud stupidní. Nějaké ty vědecké vložky jakž takž, ale stejně jako zbytek zůstaly dost nepodložené. A pointa ve formě „sjednocení lidstva“ na základě jednoho jediného telefonátu a pohledů do budoucnosti? Aha. Ne, prostě ne. Ale i tak musím říct, dobře se na to koukalo, atmosféra se pekelně snažila a byl jsem dost zvědavý na konec. 60% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Velice chytrý film, jak obsahově, tak formálně. Scénář hraje fér hru, takže je možné odhalit pointu dávno před konečným prozřením. Indicií je v něm roztroušeno dost, stačí jen pozorně naslouchat a přemýšlet o podstatě viděného. U jiného filmu by to byla velká vada na kráse, tenhle tím ovšem získává další rozměr. Pokud chce, tak se divák může zapojit do děje a stát se další postavou, i když mlčenlivou. Civilní kamera a zvláštně intimní atmosféra k tomu přímo vybízejí. Téměř chybí dynamická akce. Vše je poklidné, skoro meditativní, ale neuvěřitelně pohlcující a ohromující. Vizuálně a zvukově jde nejspíš o nejlepší film jaký jsem v kině viděl. A s přehledem nejlepší z tohohle roku. Top 10 za rok 2016. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Film „Příchozí“ mě odzbrojil svým nenuceným wow efektem, nenásilnou a hladkou formou, poutavým příběhem, originalitou nejen filmařskou, režisérskou, ale i dějovou.. Film „Příchozí“ je velmi pocitový, chytrý, inteligentní, svižný, odvážný, intenzivní, hluboký film, který divák nepustí z hlavy ani hodinu po shlédnutí, ale ani za rok.. Je to jednoduchý snímek, který uchvátí svou komplikovaností a zaútočí na všechny smysly.. Rozhodně má chuť si ho pouštět znovu a znovu, dokud nevyčerpám a nenasaji všechna jeho sdělení, komplikovanost časových posloupností, mistrovskou kvalitu hudby i nadstandardně odvedeného nenápadného hereckého umu.. Celé to naprosto hladce funguje a hypnoticky podmaňuje.. „Příchozí“ je naprosto nesrovnatelným sci-fi.. Podobné, ale přesto jiné, pocity jsem měla z rané tvorby M. Night Shyamalana (např. „Znamení“, kdy první, co si vybavím je prostorový štěkot vlčáků nebo ten pocit, kdy mi všechny souvislosti dotekly) nebo první vymazlený díl Vetřelce (ten důraz na každý detail bere dech).. Denis Villeneuve je fakt třída.. Kromě příchozích jsem od něj viděla pouze „Zmizení“, které atmosférickou delikatesu také nezapřelo.. Ne, na „Příchozí“ se nechodí pouze jako na sci-fi, ale spíše jako na filosofický film.. Nejde zde o poznávání vesmíru, ale spíše o hloubkovou sondu do samotného lidství.. Přelomové, osudové, úchvatné dílo, které bych v dnešním hollywoodském byznys průmyslu nečekala.. Abych se chválou nezasekla pouze o režie, hudby a děje.. Amy Adams byla úžasnou volbou.. Její naprosto přirozený herecký projev a neprvoplánová krása strhli na sebe veškerou pozornost.. Jeremy Renner jí naprosto jemným a nenásilným způsobem mohl perfektně sekundovat.. Zajděte si na to do kina.. Fakt.. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Proč musí každé současné sci-fi naprosto zbytečně zkazit překombinovaným závěrem, který opravdu není nutný? Film to byl slibný. Hudba i vizuální stránka šla ruku v ruce se zajímavě zpracovanou návštěvou Země vetřelci. Tajemné, estetické, inteligentní sci-fi. Bohužel, od chvíle, co komorní lingvistické bádaní vytlačila geopolitika, šel celý film do háje. Trapný a klišé časový paradox tomu nasadil korunu. Mohlo to být jedinečné a svěží science-fiction, bohužel se scénárista vydal stejným směrem jako tvůrci Interstellaru a Na hraně zítřka. Slabé čtyři, a to jen proto, že se snažím na slabý konec zapomenout. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Ted Chiang je kultovní autor sci-fi povídek, Villeneuve je zase kultovní režisér obzvláště pro ty, kteří znají jeho první filmy z Varů. Proč se na téhle spojnici dvou géniů objevuje podprůměrný námezdný škrabal Heisserer je mi naprostou záhadou. Ano, Villeneuve dokáže podmanivě natočit cokoli, ale ke konci filmu jsem pocítil zklamání nad další "šokující" hollywoodskou pointou, která deklasuje režisérovo mistrovství. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečně poklidné, myslím si, že pro mnoho lidí až nudné...ale má to v sobě takovou hloubku...Ta "dvojice" mimozemšťanů, se kterými pracují - to je tak skvěle ztvárněné a situace s výbuchem, kdy oni vlastně vědí a zareagují - to byl pro mě jeden z nejdůležitějších momentů...Protože tak nám dokázali, že vědí více než my...Amy Adams je vynikající. Celá ta atmosféra je prostě WAU!! A i když nad tím přemýšlím s určitým odstupem - hodně se mě to dotklo. Nejen ladným způsobem jak je to natočeno, ale hlavně jak je celý film sestaven :) :) To je prostě unikát :) ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Arrival není vysloveně špatný film. Jen ten hype okolo něho mi přijde naprosto zbytečný. Od začátku do konce na mě čišela šíleně depresivní atmosféra a i když je to zaručeně skvost ve svém žánru, tak má tu smůlu, že já ze sci-fi moc na větvi nejsem. Chvíle, kdy se na obrazovce objeví heptapodi, jsou zaručeně na celém filmu ty nejlepší. Ta ohromující velkolepost. Ale tak trochu jsem celou dobu doufala, že udělají něco vzrušujícího. Prorazí to zatracený sklo nebo prostě něco. U většiny filmů naprosto zbožňuju, když celou dobu sleduju něco, u čeho na konci zjistím, že to mělo úplně jiný význam, než jak se to v průběhu filmu zdá. V tomhle případě to pro mě spíš film poslalo ke dnu, protože to zkrátka bylo až moc mindfuck. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Takhle by to dopadlo, kdyby David Lynch psal mainstreamové scénáře... Nic víc dodávat nemusím. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(16/2017) / Pomalé, zadumané atmosferické scifičko s perfektnou Amy Adams. V kine to bol naozaj zážitok a aj tých pár zádrhelov (hlavne Renner) nepokazilo dojem z filmu. (8/10) ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, jak film sděluje skrze motiv setkání s mimozemskou rasou tezi: "Lidstvo se musí spojit !". Lepší ideologickou záminku k fungování globálního kapitalismu aby pohledal. A největší problém na komunikační trase je samosebou Čína. Neblbni, Číno, musíme se spojit ! Musíme vyrábět elektroniku za malý peníz !Rovina komorního dramatu - melodramatu na mě fungovala docela dobře. O to perverznější mi to celé přijde. "Uděláme si děťátko !". Na určité úrovni je to velmi dojemné. Ale na úrovni celku je to politické porno. Ideologický koncept "rodina je základ státu" je tu doveden do extrémní podoby "rodina je základ globální harmonie". A to pomíjím místy až přihlouplou rovinu "filosofie jazyka"... ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Amy Adams celý film příšerně tupý a nechápající výraz v obličeji, film tím úplně potopila protože s takovým výrazem očividně vůbec nemá páru o tom co se děje, nemůže racionálně uvažovat a tedy v žádném případě nemůže vést výzkumný tým. Obecně tam bylo hodně nesmyslů a ani se nebojím říct přímo sraček, co si vzpomínám - dcera se ptá matky proč jste mi dali jméno Hannah, odpověď protože se to čte o začátku i od konce stejně; nebo celý film se snaží vyluštit ten jejich jazyk, vyluští jen pár desítek slov ale přitom u konce ta ženská mluví normálně anglicky a ten mimozemšťan jí rozumí; když se člověk naučí ten jejich jazyk tak se rozvine jeho chápání tak, že bude vidět do budoucnosti. ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Super příběh, super poznávání, film si hraje s logikou diváka, ale nepřehání to. Herecký výkon Amy Adams není vůbec k zahození. Za mě plná palba. ()

Dreaker.24 

všechny recenze uživatele

Snad tu nejsem jediný kdo si myslí, že nás něco takového v blízké budoucnosti také čeká. Vskutku uvěřitelným a epickým způsobem nám to dává vědět Denis Villeneuve, že si myslí to co já, za mě jen otázka času. ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama