Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Critic 

všechny recenze uživatele

Tak 10% je super (tajemný přílet mimozemšťanů, musíme rozluštit jejich jazyk atd), dál už to jen otravná Amy Adams, nedotáhnutí alieni a ultra stupidní pointa nakonec. 45% ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Kto by išiel do kina na ďalší Deň nezávislosti by sa škaredo popálil. Žiadne trikové obžerstvo sa totiž nekoná, skôr sa útočí na mozgové závity a trochu nečakane aj na city diváka. Arrival sa prísne drží pri zemi a čo sa týka reakcii ľudstva na príchod mimozemšťanov je mimoriadne realistický. Dej plynie pomaly, ale je veľmi inteligentne vybudovaný a koniec je emočne veľmi silný. Tajomstvo mimozemskej reči je ale niečo, čo mi príde trochu (dosť) pritiahnuté za vlasy. Aj tak veľká vďaka za tento snímok, ktorý sa vyníma v záplave jednoduchých blokbusterov na jedno použitie. 8/10 Update: Po druhom zhliadnutí doma s tým, že už som vedel do čoho idem (a teda som vedel čo znamenajú všetky tie scény s dcérou, ktoré ma v kine miatli) idem zvyšujem na maximálnu známku. Toto je jednoducho výnimočný počin. 9/10 ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Přesně kvůli těmto zážitkům se vyplatí čekat. Přesně toto jsou filmy, ve které doufáme. Filmy, které nám připomínají, že i v dnešním oceánu levných zrecyklovaných projektů se dá vytvořit něco originálního, dechberoucího, srdcervoucího a také s neuvěřitelným přesahem. Co se týká humanistické stránky, která rozebírá nás jako jedince a nás jako lidskou společnost, tomu se nedá nic vytknout. Problém trochu nastává, když se dostaneme do stádia vnímání času nikoli lineárně, ale cyklicky. Na první pohled se může zdát, že film sem společně s rozhřešením přináší několik časových paradoxů, ale není tomu úplně tak. Film si pohrává s velmi těžkou a komplexní myšlenkou, a to překonáním ,resp. dokonalým vnímáním, času jako rozměru do stavu, kdy jsou všechny události vnímány současně a čas tedy posbírá smyslu. Velmi odvážný názor, který podněcuje k přemýšlení o nás samotných, podstatě naší reality a omezenosti našeho vědomí. Tak odvážný, že se s cyklickým vnímáním času dostává až na samou hranici lidského vědění, kde pak dosahuje takových sfér filozofie jako je např. otázka jak vznikl vesmír. V promyšlenosti nedosahuje snímek dokonalosti, opravdu zde nastává problém. A to o příčině a následku a jejich vzájemného vztahu. Když jsem viděl Arrival podruhé všiml jsem si několika podstatných detailů. Jeden z nich je otázka, kterou Lousie dává Ianovi na konci snímku."Kdybys znal svůj život od začátku až do konce, změnil bys něco?" Ian jí zde na to odpovídá naprosto geniálně, že opravdu neví. Jako by nám autoři naznačovali, že oni také neví a že nemůže vědět nikdo. Tady právě narážíme na to, co už nejsme schopni vyřešit. Protože vztah příčiny a následku v našem chápání je jasný, ale milionkrát vyspělejší mimozemská rasa může mít odpověď jinou a tímto mystickým prvkem si to snímek celé pojišťuje. Rozumím, že někomu může tento paradox poměrně zkazit celý film. Mě ho však ještě umocnilo, protože mě donutilo nad ním přemýšlet celé hodiny. Vybudilo mě to okamžitě zajít koupit Chiangovy povídky. Celému dílu ještě napomáhá to pomalejší tempo, které přímo vybízí k ponoření se do filozofických hloubek. Celé to podtrhuje ukázkově vystavená atmosféra, která spoléhá hlavně na výbornou kameru a zvláště pak hudbu. Nejvíce však musím ocenit práci s tichem, která je kvalitně odvedena jen málokdy, za to pak umocňuje celý dojem. O výběru herců se nemá cenu snad ani zmiňovat, nikdo lepší než Amy Adams by pro tuto roli snad být ani nemohl. Arrival prostě přinesl to, co se nám v Interstellaru nedostalo. Ukázal nám, jak může být naše vnímání omezené tak emotivně, tak citlivě. |95%| ()

Kotletka 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, kdy koukáte na film, u kterého se do půlky lehce nudíte, pak přesně v polovině znáte velké závěrečné šokující rozuzlení (ale nemáte z toho radost, protože teeager před vámi to věděl o deset minut dříve (jak se dozvíte z hovoru po skončení filmu), //SPOILER// asi si lépe prohlížel ty kroužky //KONEC SPOILERU//), pak zas nuda ovšem teď už pořádná a posledních deset minut můžete strávit tím, že přemítáte, jak se ve filmu o komunikaci, slovech a jejich významu může objevit myšlenka (od hlavního odborníka na jazyk), že vědecké označení toho že dva soupeří a oba dva něco získají je hra s nenulovým součtem. Tak to prosím vážně ne! Hra s nenulovým součtem je předpoklad toho, aby dva soupeřili a oba nakonec něco získali, ale ne pojmenování toho stavu na konci. I když dva soupeří a jeden na konci získá víc než druhý ztratí, stále je to hra s nenulovým součtem. Stejně tak, když se dítě zeptá, jak se to řekne, když dva soupeří, a jeden získá to, co druhý ztratí, tak jak se říká tomu stavu, kterého dosáhl, tak je to VÍTĚZSTVÍ a ne hra s nulovým součtem (přestože hrají hru s nulovým součtem). Maj gaš:-/ P.S. Film není úplná hloupost, jen částečná nuda. Když si k němu dáte zajímavé jídlo (šneky?), dá se:-) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Hodnotné sci-fi vďaka posolstvu o komunikácii a jednote. Myslím, že vzhľadom na roztrieštenosť sveta dosť aktuálne. Mimozemšťania tu, paradoxne, zohrávajú rolu prostredníka. Tento film má presah a pointu, ktorú možno postupne odhaľovať a ktorá stavia na ruby predtým videné. Páči sa mi ako režisér buduje príbeh. Celkovo réžia so strihom sú na top úrovni. Tempo pomalšie, bez výrazných špeci efektov, zato však s failom v podobe nastraženia bomby. To do tohto citlivého príbehu vôbec nesedí. Pobavila ma postava plukovníka, ktorý celkom srandovne žral Louiseine príbehy - podarená postavička pána Whitakera. Nepadám až tak na zadok z výkonu Amy Adams, ba by som povedal, že emočne to až prehrávala. Nevidím to až na Oscara. Villeneuve sa ďalším silným filmom zviditeľnil a každý jeho ďalší film bude udalosťou roka. ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Lingvistické sci-fi o komunikaci, nejen s mimozemšťany, ale především s ostatními lidmi a národy, kdy se klíčem k překonávání propastí a strachu z cizího stává jednotná řeč. Příchozí jsou sci-fi v původním slova smyslu, tedy krátkým, filosofickým příběhem s přesahem, ne opulentním 3D blockbusterem. Velmi emotivní, chytrý a silný film. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som si myslel, že ma tento film nijak zvlášť nezaujme. Pravdou však je, že takýto film ešte natočený nebol. No, nemalú zásluhu na tom má Denis. Je zjavné, že režisér stavil na stránku pocitov a neubránim sa dojmu, že to tak je lepšie, ako rozvíjať dôvod príchodu, ich zaujmi a čo sú zač. Podobné zlátaniny tu už boli a dopadli ako dopadli. Práve tento osobitý štýl dáva tomuto snímku to čaro a separuje ho od buriny. Nevravím, že je to najlepší film s touto tématikou, ale je najlepší v štýle, ktorý si sám vytvoril. Hudba bola určite na mieste, ale asi by som si ju viac užil v kine. Amy Adams bola správne zvolená do role Louise a aj Jeremy Rener ušiel. Všetko podstatné čo sa týka „analýzy” filmu tu už bolo povedané ( skeptic ), no nemôžem a ani sa nechcem stotožniť so všetkým. 80 %. ()

albionlady 

všechny recenze uživatele

Prosím, povedzte mi, že nie som jediná, komu Arrival pripadal ako parafráza na Vonnegutov Bitúnok č. 5. Ak niekto nepochopil Vonnegutov román, nech si pozrie tento film, a všetko mu bude jasné. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Přes tu složitou snahu lidí dorozumět se s mimozemšťany, je poselství filmu celkem jednoduché, alespoň co se té hlavní linie týče. Závěr filmu je však velmi idylický a ikdyž bych si to přál, tak žádní "ufoni" nedokážou smířit všechny lidi světa. Hodně zajímavé sci-fi, bez akčních scén, které tu vůbec nechybí, protože i tak je to dostatečně napínavé. Myslím, že pro dokonalé pochopení bude třeba druhé projekce. Zatím tedy 80%. ()

misbos 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený? Jo. Dobře zahraný? Jo. Jazykovědný záležitosti zajímavý? Jo. Holyvůd zase neví, co je to entropie a princip neurčitosti?? Jo, ale to v tomhle filmu není podstatný... myslím. Takže by to mělo bejt v cajku, ne? Ne. Když to shrnu : Hlavní hrdinka (po tom, co získá schopnost "vidět do budoucnosti"), ví, jak to bude dál, a film se tváří, že se může rozhodnout, jestli to bude skutečně tak, jak to "vidí". Takže ona ví, že svým budoucím rozhodnutím způsobí lidem okolo sebe utrpení (manželovi tím, že mu zatají, že jejich dcera umře jako dítě, a svý dceři tím, že ji vůbec přivede na svět), a PŘESTO se tak rozhodne - více méně jen pro svůj dočasnej pocit "štěstí". Pokud mohla běh věcí změnit, neudělala to, a způsobila utrpení - je to svině. A pokud běh věcí změnit nemohla, pak se film "tváří" v jiným duchu - a lže. Tak nebo tak - mám s tím problém, a velkej. Ty tři jsou za technickou stránku věci. Ale děsí mě, že Kanaďan po Sicariovi natočí film, kterej bude lyrickou uvzdychaností maskovat svinskou sobeckost hlavní postavy... fakt mě to děsí. ()

Yancl 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, které lákají obrovskými trailery a poté minutu po minutě vypraví něco, co je jaksi záhadné, co připravuje diváka na něco epického, ale ... on žádný boom nepřijde. Naopak ocením filmy, které dokáží připoutat k židli a chytrým způsobem přednáší cosi zajímavého, poutavého a to přitažlivým způsobem. "Příchozí" se řadí do obou kolonek, osobně se lehce přikláním k té pozitivní frakci, ale při návštěvě kina jsem čekal opravdu něco úplně jiného. Zvláštní film, který vybočuje ze zarytých šlépějí a vypráví si příběh o Alienech po svém. [70%] ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Nějak se nám tu v posledních letech s těmi oduševnělými sci-fi roztrhl pytel. Arrival mě bohužel nedokázal vtáhnout, vzbudit ve mě zvědavost ani hlubší zájem po pochopení filmu jako celku a ani jedinou scénou ve mě nezažehl hlubší emoci. Těšil jsem se ale pro mě je to bohužel zklamání. ()

rukay 

všechny recenze uživatele

Pokud, stejně jako já, zrovna dvakrát nemusíte Interstellar (3***), tak si troufám předjímat, že Arrival Vás nenadchnou. Což asi platí i obráceně. Oba filmy jsou si hodně podobné, a to nejen brutálně nahoněnou reklamou a neartikulovanými výkřiky fanatického diváckého nadšení od lidí, pro které je vrcholem artu nakloněná kamera a violoncello. V obou filmech je obdobně melancholický úvod; dlouhé nestříhané a kompozičně vyvážené záběry promíchané s krátkými, hektickými, a na informace skoupými prostřihy; místy skutečně až hravé umělecké zpracováním se slušně podmanivou hudbou; a bohužel také značně neuspokojivý závěr, který jakoby zabíjí všechno co se scénárista snažil v prvních dvou třetinách stopáže expozic vystavět. I zde je děj postaven na působivé cyklicky se opakující gradaci napětí a následném zklamání, kdy se jako diváci při každé další scéně dozvíme trochu víc, avšak ne tolik, kolik bychom si přáli. Což osobně považuji za velice pěkný, nestárnoucí, vyprávěčský způsob - ale pouze v případě, že ve finále skutečně k něčemu hmatatelnému vede, aby nekonec nezůstalo pouze u příslovečného mlácení prázdné slámy. I když výsledná pointa nemusí být žádný zázrak století - viz herecky našlapaná Koule (3***). Neuchvátilo mne ani již skoro obligátní startování na první dobrou - v podobě zfanatizovaných odpůrců, potažmo vojenského řešení problému - kde jsem navíc měl pocit, že byla hranice mezi inspirací a vykrádání ze žánrově velice podobného Zemeckisova Kontaktu (4****) překročena v tu nejméně vhodnou dobu. Nelogičnost a předvídatelnost tohoto a některých dalších momentů bohužel tluče do očí deset minut dopředu, což je u filmu, který si chce hrát na logicky propracované i překvapivé dílo, neodpustitelný nedostatek. Celkově jsem sice spokojen, herecky to má co nabídnout, ale z té pointa mi, stejně jako u Nolenova filmu, zůstala v hlavě neuspokojivá prázdnota kterou neumím vyjádřit jinak než 3***. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Prvé pozretie mi dalo slušný scifi zážitok s dobrou myšlienkou a konečne realistickým pohľadom na komunikáciu s mimozemštanmi, resp. poukazanie na fakt, že tá by bola značne ťažká, ak nie nemožná. Až druhé pozretie v kine mi ale dovolilo vstrebať všetky myšlienky a nuansy a pekne to do seba všetko zaklaplo. Arrival nie je dokonalý, ale hlavný odkaz filmu vo mne veľmi silno rezonuje (:::SPOILER::: základom všetkého je komunikácia a to v úzkom, ako aj najširšom možnom zmysle, čiže iba vďaka komunikácii medzi sebou môžeme vyriešiť konflikty medzi nami a vyhnúť sa prípadnej skaze. :::KONIEC SPOILERU:::). Posledné mesiace pri sledovaní politického vývoja vo svete a u nás ešte viac. Film trefne poukazuje na to, ako ľudia v záchvate paniky (neznáma hrozba z vonku) konajú skratovo, no zároveň ukazuje potenciál ľudstva, ak sa spoja rozumné hlavy a príjmu logicky najvýhodnejšie riešenie. Osobná rovina sprostredkovaná skrz Louise u mňa tiež fungovala, aj vďaka parádnému výkonu Amy Adams. Nakoniec, každý musí prijať to, čo mu život prinesie. Arrival vo mne dozrel a naozaj rád idem po druhom pozretí na plný počet napriek malým nedokonalostiam. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

SPOILERY!!! Mám za to, že ten příběh by byl lepší ve dvou filmech. Jeden o mimozemšťanech a druhý o tom, co by bylo, kdyby člověk viděl svou budoucnost, zda by ji měnil, nebo nechal být - pro mě to byla mnohem zajímavější, upozaděná linka. Společně totiž tyhle dva příběhy drhnou a nedávají pocit celku, zkrátka tam něco chybí. Nebudu zastírat, že jsem se chvílemi nudila a ani nebudu zastírat, že jsem na konci bulela jak želva (a bulela bych ještě víc, kdybych se na to dívala sama - protože mě zkrátka ten pohled za zády, když spolu tančili, odrovnal). Dávám hvězdu navíc za to citový vydírání, protože mě ten konec zkrátka dostal. /// 9.2.2017 Strašně ráda bych si přečetla tu povídku, protože se prostě nemůžu zbavit dojmu, že to tvůrci vzali za špatný konec a měli ubrat na mimozemšťanech a přidat více na osobní lince Louise. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

"Blízká setkání" znovu, a lépe. Jinak velmi, velmi smutný a poutavý film. Co chválit dřív? - Herecké výkony, kameru, scénář, sountrack? Líbila se vám 2001: Vesmírná odysea? Pravděpodobně se vám bude líbit i tohle. ()

emdvojka 

všechny recenze uživatele

Tak zase trochu inak vymyslená návšteva rasy nazvanej Heptodoti, ktorá svojou znalosťou, ako nám je asi už známe, presahuje všetky naše očakávania. Je to invázia, mierumilovná turistická návšteva, vedecká expedícia, alebo je to celkom o niečom inom? To všetko sa dozviete práve v "prvom kontakte". Amy Adams mi nieje nejako zvlásť známa, ale svojej role sa ujala bezchybne a spolu z príbehom, ktorý máte potrebu odhalovať, Vás táto dvojhodinovka nepustí. Či na konci budete spokojný, alebo nie, závisi od toho čo od filmu očakávate. Deň nezávislosti vtom nehľadajte. ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ten dlouhej a na oko nudnej úvod, bylo to nejzajímavější z celýho filmu. Mám stejnej problém jako většina lidí, kteří film viděli přede mnou a připravovali mě na něj. Že se ubírá dost zvláštním směrem. Nečekal jsem scifi akci, ale stejně jsem zklamanej. Hodnocení jsou na ČSFD obrovská, ale mě to netrefilo. 3* ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama