Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

ozeki 

všechny recenze uživatele

Arrival, vítej v mém soukromém klubu mezi filmy jako Inception a Interstellar... vítej mezi filmy, které provází obrovský humbuk, pochvalné recenze, označení film roku (v tom nejkrajnějším případě film desetiletí) a spousty dalších superlativů a které se posléze stanou zklamáním roku. Já patřím mezi ty konzumenty, kteří si předem nenačítají téměř žádné informace. Tady jsem věděl pouze to, že to točil asi jeden z nejprogresivnějších režisérů současnosti, jehož Zmizení svého času atakovalo moji top ten, že je to nominované na Oscara a že je to sci-fi s mimozemšťany. Bez jakýchkoliv očekávání jsem na obrazovce nechal rozběhnout tuto sci-fi "jízdu". Normálně ve 21 hod neusínám, ale tentokrát jsem musel udělat výjimku. Po hodině filmu se moje spací buňky s takhle pomalým dějem bez špetky napětí vypořádaly po svém. No nic zítra to dokoukám. Druhý den = druhá hodina. Neusnul jsem, ale nebylo k tomu daleko. Film končí a já si říkám: "To je všechno?". Asi mi tento typ filmů nesedí. Pochopil jsem, o co šlo, přečetl si pár vášnivých diskuzí na téma logiky a nevysvětlených otázek. Jediné, co ve mně zůstalo po skončení, je otázka, na kterou si nedokážu odpovědět: PROČ??? Villeneuve má asi rád velikonoční kraslice, jiné vysvětlení mě nenapadá Abych jen nehanil, hudba je parádní a jako jediná dokáže alespoň lehce držet pozornost. Herecké výkony ústřední trojice to pro mě rozhodně nejsou, ty mě vůbec neoslovily. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Filmů s mimozemšťany, kteří přijedou na Zem podrobit si lidstvo bez jakýchkoliv otázek, je nezměrné množství. Všichni jsme takových filmů viděli spoustu. „Arrival“ jde více přízemní cestou, drží se na uzdě a jeho hlavním stavebním kamenem je, jak bychom s mimozemšťany komunikovali. Velice zajímavá a dobře pojatá myšlenka, jak by tomu bylo asi ve skutečném světě, kdyby někdo na Zem dorazil. I technologie, fungování lodí a zcela odlišné chápání mimozemšťanů se mi líbilo, jak bylo ve filmu pojato. Ve většině ostatních filmů o mimozemšťanech se tvůrci drží při zemi a spíše přibližují mimozemšťany k lidem, stejně tak jejich chápání a technologie. „Arrival“ jde zcela kreativní cestou. Nutně to ale neznamená, že když tvůrci přišli s dobrým nápadem, že jde i dobrý film. Někdy jsem se nudil a to pořádně. I když se mi nápad líbil, některé scény byly zkrátka zívací, a proto nakonec dávám slabší čtyři hvězdy. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Byl jsem naměkko. Velmi realistický film. Aspoň v té rovině, že bez UFOunů se prostě nesjednotíme (kur*a, kdy už přiletí?!) Amy Adams mě velmi mile překvapila. Při přečtení některých komentářů si nejsem jistý, že to všichni pochopili, přesto, že tomu dávají vysoké hodnocení. A při přečtení některých si zas nejsem jistý, zda je píší kvůli ohodnocení filmu nebo spíše kvůli onanií nad sebou samým. No teda, spíše si jsem jistý, že za B je správně. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Podobne ako vo filme District 9, aj tu je myšlienka založená na spolužití, pričom žáner SCIFI je tu až druhoradý. Pointa je jasná hneď zo začiatku, ale postupne sa vynárajú nové skutočnosti, ktoré nám núkajú ďalšie a ďalšie otázky. Trochu mi prekážal z počiatku pomerne ľahostajný prístup ľudstva k udalostiam, neskutočná rýchlosť porozumeniu x krát intelegintnejšej civilizácii a nepochopiteľné správanie armádnych zložiek, ale popri kvalite zvyšku filmu sa mi to celú dobu darilo prekúsnuť. Amy Adams je v súčasnosti v kurze. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Mám rád sci-fi, ve kterejch jde o první kontakt s mimozemskou civilizací. Čekal jsem nějakej další Den nezávislosti, kdy vetřelci z vesmíru vylezou v půlce filmu z lodi a začnou všechno ničit, ale naštěstí ne. První půlka mě hodně bavila, potom, co Abbott a Costello napsali asi stý kolečko s vousama, jsem se začal bát, jestli se náhodou nemáme taky naučit Heptopotsky .Poslední půlhodina ale všechno vysvětlila a já nakonec měním hodnocení ze tří o jednu hvězdu výš. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

Wau. Takhle si představuji komorní sci-fi. Takhle si představuju bombasticky velkolepou sci-fi. Takhle si to prostě představuji. Důstojný nástupce děl jako je Propast (1989), Atlas mraků (2012), Fontána (2006) či Pozemšťan (2007). Vzpomněl jsem si ale i na Setkání s Rámou (nezfilmováno), Kontakt (1997) a Koule (Spíše Crichtonova předloha). ()

sodantok 

všechny recenze uživatele

Pul filmu jsem se dival na vyborny scifi snimek a uz planoval 5* druhou pul jsem se dival na nejaky love story film s zivotnim poucenim co zapomnel ze film musi mit i pribeh a ze deus ex machina a "zili stastne az do smrti" do scifi nepatri ikdyz z toho udelas "zili stastne nekdy a nekdy ne, nelinerni cas lol, very deep". Malem bych dal 3* ale audiovizuálne to bylo perfektni. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Už už to vypadalo, že Příchozí nenabídne pořádné finále a celý film se tak plíživě přesune k titulkům ve stylu předchozích částí filmu, a to by vzhledem k jeho divácky poutavým a vizuálně krásným pasážím byla škoda. Ale ono naštěstí ne, Villeneuve si to nechává až na konec, pomalu, hloubavě a mrazivě spojí obě příběhové linie v jeden velký celek a nechá na divákovi, ať si udělá názor. Na podané téma, na hrdinčino rozhodnutí, na celý film. Myšlenkově bohatý snímek s pozvolným tempem a minimem akce, což ale neznamená nudu. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo, neurazilo, ale ani moc nebavilo. Lingvistka a její soukromý život, heptapodi - nezajímavé chobotničky i loď. Slabé 3* ()

Deb 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Na to, že sci-fi moc neholduji, tak mě tento snímek velice mile překvapil. Rozhodně jsem měla ze sledování zážitek. Napínavé momenty spolu s psychologickými manévry jsou ideální kombinací, díky které se divák nemůže odtrhnout od obrazovky. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Chápu, že na tom být v kině, bych byl celkem zklamán. Ale co se týká vyprávění a příběhu, nemá to chybu. Jedno z nejlepších zakončení za poslední dobu (možná trochu příliš happy end, ale šikovně to dokázali autoři zaonačit). Tempo je hodně pozvolné, stejně tak jako samotné objevování, prostě poctivé sci-fi, které však svým přístupem nemusí nadchnout každého. Víc takových kousků, 5* ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Fanda sci-fi chrochtá! Nádherné překvapení konce roku 2016 a skvělý dojem nezmizel ani po několika kino i domácích projekcích. A co je na "Příchozím" tak úžasné? Tak jo. 1) Tempo a vyprávění - pozvolné, ale neunudí xmrti 2) Příběh - mimozemštani jsou tady, nespustili palbu ani jiný proces vyhlazení, tak co teda chtěj?! 3) Hudba! Jemný, ale napínavý pozdrav z Islandu. Resumé? Krásné a originální sci-fi, takříkajíc "jiné". A dojímavé. To ano. ()

panvasik 

všechny recenze uživatele

Já normálně nevěřil tomu, co vidím. Neskutečně chytré napsaný a ještě lépe zpracovaný příběh o přistání emzáků na planetě Zemi. Od začátku mě ten film pohltil a já si ten film musí dát co nejdřív znovu. Komornější sci-fi, které má čím zaujmout a rozhodně nebude nudit. Stačí pár sympatických hlavních postav, parádně sepsány scénář a hlavně ty zatraceně pěkné záběry, které jsou k nezaplacení. Normálně bych řekl, že 2 hodiny je málo a já bych chtěl mnohem víc a nemohu si pomoct. Jednoznačně nejlepší film Denise Villeneuva a nějaká Duna i když ji mám rád, tak či tak pro mě není konkurencí 10/10 ()

DarthFailord 

všechny recenze uživatele

No páni. Vstřebávám. Zpracovávám. Musím říct, že tohle teda byla síla. Neskutečně do detajlů vyladěná podívaná. Vizuálně úchvatné. Napěchované emocemi jak zavařovací sklenice. Tak silné. Srovnáváno s Interstellaren právem. Něco mu do Nolanova geniálního díla scházelo, ale opravdu jen drobnosti. Celé je to podloženo neskutečným sountrackem, který Vás totálně přimáčkne k sedadlu. Všeobecně byl film naprosto skvostně zvládnutý nejen vizuálně, ale i audio bylo nářez. Fuuuuu. Mazec...90% ()

Lenart 

všechny recenze uživatele

Ako už napísali mnohí, Zemeckis, Nolan, Kubrick a Malick doplnení o Villeneuveov rukopis v jednom filme. Strhujúcom. Kráčajúcom smerom čistej vedeckej sci-fi ako od Clarka či Asimova, ktorá sa nevezie na generickej akcii, ale ľuďoch a ich kontakte s Neznámom. Aj keď som už v poslednej tretine tušil, kam to celé speje, posledná scéna ma veľmi dojala svojou silou a jednoduchosťou. Zatiaľ film roka. PS: Ach, tá hudba, kamera a dizajn! 10/10 ()

ER 

všechny recenze uživatele

Co se stane,když změníte lineární vnímání času na nelineární? Byť i v tomto filmu chrastí zbraně, moc se nestřílí (naštěstí), místo toho mimozemšťané chtějí předat lidstvu nástroj, který může ledacos změnit. Je to naše šance nebo ne? Otázek je více,ale nad odpověďmi se musíte zamyslet, terpve pak celé story funguje s určitou hloubkou prožitku. Napomáhá tomu i osobní linie příběhu Louisy Banksové. A pokud si sám sobě položím otázku, zda by takto mohl proběhnout náš první kontakt s E.T.,tak pod dojmem toho,co jsem viděl...mohl. ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama