Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Tak hrozne moc som dufal ze aspon raz tento rok budem moc odist z kina nadseny. Uz predtym ako som si sadol do kresla v kine som vedel ze Denis Villeneuve mi dopraje inteligentnu zabavu ale netusil som ze mi pohladi aj po dusi. Je to jednoduchy a celistvy film bez chyb. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

Přichází! 2017 5 10 To to uteklo! Viděl jsem pulku, ale moc mi to nedalo. Aspon chápu, proč si ten život lajzla prožít, ačkoli nekončil happyendem, a že informace, schopnost komunikace jsou silnější zbraně než rakety. Natož znát svou vlastní budoucnost. Hodnocení zdejší ovšem nechápu. Že to byl krásný srdceryvný film jsem si za prvé nevšiml (a to je chyba) a za druhé mi to k dokonalosti prostě nestačí. Asi ženská v jináč. Těm se zdá roztomilé i dvoutýdenní štěně... Jo, a kdyby s námi chtěli KOMUNIKOVAT, proč se ONI nenaučili naši hatlamatilku? Sral bych na ně. Odpálil pár bomb a smazal je z oblohy jako nějakej obtížnej hmyz. By si to příště rozmysleli narušovat náš vzdušnej prostor. Taková sračka. Jako ne že bych to na rozdíl od místní většiny slaboduchejch pootratu nepochopil nebo nechápal, ale 5? Pjet?? To sme s Natálijí zase koukali na jinej film. Jo a začátek jsem pro jistotu ani neviděl. Ztráta času. "Krásný srdceryvný film, který se schovává za scifi/hororovou fasádou a výsledkem je jeden z nejlepších filmů roku." Vy štětky v jináči jste uplně vypatlaný, že to nejde ani slovy popsat... ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Věhlasná lingvistka Louise Banks (Amy Adams) stojí před největší výzvou své kariéry a to rozluštit jazyk neznámých návštěvníků z vesmíru a zjistit jejich úmysly s planetou Zemí a jejími obyvately… Sci-fi je u filmových tvůrců stále velmi oblíbené (a nejinak tomu bude i v dalších letech), ale najít opravdu originální žánrový snímek není žádný lehký úkol, naštěstí je tady Příchozí. Snímek režiséra Dennise Villeneuvea sice sází na osvědčený námět, ale zatímco většina ostatních filmů přisoudila mimozemšťanům roli agresorů (např. Den nezávislosti, Válka světů nebo Mars útočí!), tak v tomto snímku vlastně jejích motivaci neznáme (a hlavní hrdinové ji musí zjistit). Většinu času tak sledujeme Louise a její tým, jak se snaží komunikovat s tajemnými bytostmi (o kterých se toho pravda mnoho nedozvíme) a ač se to možná nezdá, tak právě to je na snímku nejzajímavější a byť by se snímek dal označit jako "pomalu plynoucí drama", tak právě toto originální uchopení celého příběhu dává filmu ty správné grády a udržuje diváka v napětí až do záveřečného rozuzlení (které mne sice uspokojilo, avšak nenadchlo), což je také zásluhou hudby Jóhanna Jóhannssona, kamery Bradforda Younga a samozřejmě též hereckého obsazení. O Amy Adams se samozřejmě ví, že není žádná herecká rychlokvaška, takže i zde předvádí velice povedený herecký výkon (který určitě bude odměněn minimálně nějakou tou nominací), Jeremy Renner sice dostává o něco méně prostoru (což už tak trochu prozrazuje plakát filmu), ale pro je Amy velmi schopným spoluhráčem. Příchozí je tak zdařílým filmem, který dokazuje, že i v dnešní době lze natočit svěží a neotřelou sci-fi. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Kolik jazyků znáš tolikrát jsi člověkem. A pak navíc můžete být i mimozemšťanem, pokud se naučité heptapodšťinu. Dlouho jsem nebyl v kině, dlouho jsem neviděl nějaký doják, dlouho jsem neviděl novou scifinu. Když jsme s bráchou vyrazili nabití popkornem a colou stálo to fakt za to. Scifi film, ve kterém se mimozemšťani moc nevidí, kde není jediný souboj, nahatá ženská (hlavní protagonistka taky není žádná extra kost) ba ani sprostá mluva? Teenageři by dali ruce pryč, ale co to? Tenhle snímek si dokázal vytvořit popularitu a možná díky hypu to dotáhl vysoko. Zaslouží si to, dialogy, které ve filmu jsou, zápletka, kterou do poslední chvíle netušíte, všechno to stojí za to. A pokud Vám neukápne na konci slza, jste ten největší trouba nebo Venca od traktorů, který nemá cit :-) ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Moc dobry snimek, takovych kdyby vznikalo vic, tajemny, zapletka moc zajimava, nepredvidatelna. Trochu me srala role Jeremy Renner, prisel mi tam jako paty kolo u vozu, s Amy bych si bohate vystacil. Tesim se az se znovu podivam v klidu doma. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Hlavný problém je, že film nenapĺňa očakávania ani okrajovo, dej zase nenapĺňa žáner, film viac o živote, osude ženy ako o scifi deji, minimum myšlienok, nápadov, minimum deju a to málo zabalené do hypnotického vajca. Očakávaš surprise, ale je tam prázdno, tak presne také vákuum z tohto filmu mám. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Film nad kterým se nejvíce diskutuje,až ho člověk shlídne.Já tento typ filmů dvakrát nemusím,když ho napoprvé nepoberu se vším všudy,což je bohužel můj případ,takže plno vodítek jsem si musel najít ve spoilerech a vlastně ani tam člověk nemá vyhráno,protože pořád každý divák,může mít v důsledku konceptu stále jiný názor.Co samozřejmě beru jako samozřejmost je skvělá hudba,což se není čemu divit,že Jóhannsson bere ocenění s Amy jak na běžecím pásu,ikdyž tady bych řekl,že to určitě nebyla role,která by tak hrozně řvala po Oscarech,ale přesto čekám,že jí stejně dostane,protože moc jiných uchazeček není.Je pravda,kdo má styl Villeneuve v malíku,tak chrochtá blahem.Bohužel co naplat,já se docela nudil a co je nejhorší,že i kdybych chtěl poukazát na nesrovnalost či zvláštní jednání třeba vojína,kterou Louise nejdřív poprosí až mluví s heptapody,aby vzápětí další scéně jí za to seřval,že nechce aby s nima mluvila až moc.Po půlce filmu je člověk trochu out,pak se Vám neustále přehrávají flashbacky,kterých je příšerně moc,ale hrají vlastně to nejdůležitější a bohužel jsou i tak trochu podrazem na diváka.Nejhorší je,že i kdyby člověk netušil,tak stejně musí vědět,kdo ten táta je.Tohle nebyla zrovna hádanka na celé odpoledne,horší to bylo s celou tou alá globální katastrofou lidstva všech národů a heptapoudů,kde najednou začne každej vidět od minulosti do budoucnosti.Na ničém jiném to vlastně ani nestaví,protože politický či rodinný podtext si každý domyslí sám a víceméně to ani nějak neudeří na city.Film podle mě není na jedno zkouknutí,v každým obrazci,řeči je stále něco schováno,což já osobně třikrát neholduji,abych pitval film a v závěru z toho vyjde holomajzna.Co je fakt divnej fail,je to mluvení angličtinou na ty stvůry a naprosto precizní vnímání naprosto cizího,které je moc zbrklé a divný akvárium,kdy čumíte jak puk,ale nic se neděje.Celkově vypadá film docela levně,nevím co spolklo tolik peněz,ale jednu hrušku,dva křováky a písmo z japonských magií mi nepřijde ani s počátečním divným mrakem okolo hor jako terno.Je pravda,že jakmile jela výprava k tomu tělesu,tak jsem si říkal hlavně,aby nebyla úplně v zemi,protože by to byla naprostá blbost a ono fakt tvůrci těsně pár metrů nad zemí.To bylo vychcaný pěkně:).Všechno co ve filmu zazní má svoje místo,ale stejně záleží jestli s tímhle budete chtít souhlasit či ne.Kdo má rád prolínání časoprostorama je v ráji,zde to sice není tak surově hozeno,má to mít myšlenku,ale se vším taky souhlasit nemusíme ne?70% ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Prišli, aby nás naučili chobotnicky... Ak by mi niekto povedal, že o tom bude ten film, tak sa zarehocem a prásknem dvermi skôr, než mi pustia prvú zvučku. A pritom tak primitívny nápad v celku dobre zafungoval. Nebudem sa tu odbavovať na neuveriteľných sci-fi paralelách a vedeckých teóriách, pretože tie sú uletené viac než dosť. Tento film riešil zaujímavú otázku o tom, ako by mohla vyzerať komunikácia s votrelcom, ak by sa tu zjavil. Oveľa viac mi sedia deštruktívni mimozemšťania, ktorí to tu prišli všetko rozsekať na kusy, ale tu som sa vskutku bavil a to aj bez akejkoľvek akcie. Len tá pointa intergalaktického dialógu zostala akosi nerozvetvená a nemala najmä samotnú pointu. Ani "prišli sme vás naučiť po našom, aby ste pochopili čas v jeho celorozmernosti a mohli nám pomôcť o nejakých 3000 rokov zachrániť náš svet", tej logiky príliš nepobralo. O 3000 rokov, okrem iného, po Zemi ani pes neštekne, pretože mi ju za pár storočí zhumplujeme nadobro. No a nakoniec, kurna, prečo nemôžem aj ja vidieť budúcnosť?? Asi preto, že nemám hlavu na jazyky... To by bola pecka, toľkým kravinám v mojom živote, ktoré ešte len napácham, by som sa vyhol a možno by som si stihol opísať aj výherné čísla zajtrajšieho jackpotu... ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Arrival - tak tady kanadský režisér Denis Villeneuve vyšel z originální krátké povídky Teda Chianga. Na rozdíl od této povídky film zdlouhavě pojednává o mimozemské návštěvě podivných stvoření, kteří přiletí v obřím vejci a až po delším průběhu se dovíme, že umí číst myšlenky a jsou hodní... Ale jako plus vidím, že film neobsahuje tradiční, přehnané akční efekty s krvelačnými netvory. Ty ve filmu Arrival sice také vzbuzují určitý strach, nejistotu, paniku a plno otázek, ovšem současně také sympatie. Bohužel také neustále "míchání" dvou příběhových linek mi připadalo trochu komplikované. Film svým pojetím připomíná spielbergovskou klasiku "Blízká setkání třetího druhu". Bohužel pro mne jsou podobné filmy trochu nudné a těch 117 minut bylo nekonečných... ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Pecka. Veľmi sofistikovaný film s veľmi kvalitným lingvistickým prístupom k celej problematike komunikácie. Obalené do melancholickej atmosféry s vynikajúcou hudbou. Dejový zvrat plný emócií spôsobil, že sa z filmu stalo unikátne dielo s neskutočnou myšlienkou hodnou na rozmýšľanie. Ja som dosť unesený a nadmieru spokojný aj po vedeckej aj po filmárskej stránke. ***SPOILER*** Strašne sa mi páčila, prítomnosť vtáka v klietke pri komunikáciách s mimozemšťanmi, jeho neustále čvirikanie v pozadí a zábery keď si ho všímala kamera. Obdivuhodné, že producenti neopomenuli ani takýto detailný, “vedecký” element. ***END SPOILER*** ()

Amoen 

všechny recenze uživatele

Nějakou tu hloubku to má, ale jakoby ne a ne ji zachytit. Hlavní hrdinka by si zasloužila daleko více prostoru, jako lingvistka na světové úrovni se projevila pouze chabým nastíněním jedné teorie, informací, že překládala z perštiny a pár kváknutími čínsky. Příběh, herecké výkony a dialogy mi připadaly, jak to říct,.. ztuhlé, žádný spád, žádný drive, film plyne jako klidně tekoucí řeka. Podle ohlasů jsem očekávala podstatně víc. Zklamání. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Pojďme pěkně od začátku. Ze začátku dostaneme do hlavy myšlenku, se kterou po celou dobu pracujete a pořád si ji v hlavě přemítáte ze strany na stranu. Mezitím se mimozemská rasa přiblížila natolik blízko, že je s ní možné komunikovat. Amy Adams a spol oblékají speciální obleky a jdou na věc. První kontakt žádný zvrat nepřinese, ale vše je o čase. Postupem času se totiž přijde na to, že kamarádi z obrovské lodi komunikují pomocí různých vizuálních kreseb, které "chápou" a díky kterým mohou odpovídat pomocí nesymetrických kruhů. Pořád se ale nic zásadního neděje. Zvrat přijde ve chvíli, kdy naše hlavní aktérka vstoupí do jejich lodi sama a porozumí jejich řeči. Následně totiž zjistíme, že jim dokázala porozumět natolik, že byla obdarována i jistým darem. Zní to tajuplně a děsivě? Ano a o to taky jde. Najednou totiž přichází poslední dvacetiminutovka a nás zajímá, jak to celé souvisí. Svou roli zde na jedničku plní flashbacky, bez kterých by to ani nešlo a bez kterých bychom nepochopili celou pointu. Celou dobu si to tak s námi ladným dojmem hrálo a postupně připravovalo na nečekaný a zprvu neplánovaný závěr. Buďme rádi, že se nejedná o žádné béčkové sci-fi, které bychom stejně do zítra zapomněli. Jedná se totiž o snímek, díky kterému máme opět o čem přemýšlet. ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Nebýt té klasické blbounské démonizace číny a rusů z hlav chorých amíků, tak by se i daly dát 4 kusy. Už by se ale mohli ti nevzdělaní, vypasení hamburgrožrouti konečně probrat... ()

AnthropOcean 

všechny recenze uživatele

Odjakživa, ale v takýchto prípadoch o to viac, mi chýbajú polovičné hviezdičky v rámci hodnotenia. Prípadne širšia škála hodnotiaceho systému. Nedávno som pridelil Marvelovskej Občianskej vojne 3 hviezdičky a dnes mi príde nefér rovnaký počet udeliť Arrival, keďže sa jedná o diametrálne rozdielne kvalitatívne zážitky, ale 5 hviezdičkové hodnotenie je veľmi skreslujúce a zväzujúce. Arrival je duchaplné sci-fi, ktoré súčasného konzumného diváka môže snáď aj nudiť, čo je výborné a svedčí o kvalitách filmu. Avšak pre mňa osobne niekde v procese exekúcie deja a časových líniách nedošlo k očakávanému precitnutiu a film v závere odoznel bez väčšej emočnej váhy. Osobne mi nejde nespájať Arrival so Zemeckisovým Kontaktom podľa Saganovej predlohy, ktoré sú v prevedení či hereckých výkonoch od seba na svetelné roky vzdialené, ale v niektorých filozofických konceptoch rovnako hlboké. Vynikajúca vizuálna Villeneuveova práca a emotívna Jóhannssonova hudba za plný počet, príbeh má však svoje muchy. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze nejvic tomuhle filmu ublizuje ta klasicka sablona, ze hlavni hrdinove to mysleji dobre, lidsky, pratelsky, vroucne, empaticky a vsichni kolem jsou dravi, neprispustni, nekompromisni a zli. Kolikrat jsme to uz videli? Myslim, ze temer ve vsech emerickych filmech podobneho razeni. Stale koukame na to same, jen to trosku meni kabatek. Atmosferu to ma dobrou, zahrane zivotni nestesti taky, digitalne je to zpracovane skvele. Rozhodne, pokud mate radi casosmycky a sci-fi, musite videt. A jeste jednu vec, ktera je dulezita - ac jsem sledoval v dost pokrocile noci, neusnul jsem. To se kazdymu filmu nepovede.... ()

Neor 

všechny recenze uživatele

Komorní scifi drama s pomalým dějem uvězněným na 4 místech. Na vojenské základně vybudované v blízkosti UFO, přímo v jednom z 12 k Zemi přiblížených UFO, v domě hlavní představitelky a v jejích představách. A to je prostě sakra málo na film takového formátu. Vleče se to jako týden před výplatou, výraznějších zvratů pomálu a zamýšlený wow-moment s pointou objeví vnímavější divák už tři čtvrtě hodiny před koncem. Btw, chápu, že spojení heptapod a podoba mimozemšťana jako chobotnice byl záměr, ale to si vážně nemohli tvůrci s vizuálem trochu pohrát? Ze začátku to na mě působilo spíš komicky, stejně tak občas i výraz Amy Adams. Villeneuveho jsem měl za mistra budování atmosféry, viz Zmizení nebo Nepřítel. Tentokrát mě to celé až na finální scénu u skla se záplavou znaků nechalo klidným. Hodně slabé ***. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi chce dát jen 3 hvězdy, i když je to velmi kvalitní "scifíčko", které nabídne dokonce dva menší mind-orgazmíky, což je pořád o dva víc, než nabídne většina filmů. Ale tak nějak mi to připadá málo. Obsah je vpodstatě fakt krátká povídka, takže ta dlouhá stopáž je často okatě natahovaná. Než film pořádně začne, uběhne minimálně 40 minut, plukovník několikrát letí vrtulníkem, pak teda nakonec letěj všichni.. dlouhý záběry z vrtulníkuo ničem... Netrpělivě tlačím čas a občas uteču myšlenkama k něčemu jinýmu. Trošku mě nudí klasický potkávací scénky, já jsem "člověk", napíšu ti to na papírek,, kdo jsi teda ty..? Navíc když se to zase natahuje na 20 minut. To už tady bylo v setkání třetího druhu a v dalších X filmech. Jakmile se ve filmu objeví bomba s ubíhajícím časem, tak se chytnu za hlavu, proč maj pořád filmaři potřebu dávat do filmů bombu s ubíhajícím časem.. navíc tady zjevně nahodile, bez důvodu. A už v půlce filmu vím, že pět dát prostě nemůžu. Myšlenka o průvodních jevech při učení se cizích jazyků je strašně krásná a dotažená dál než scifi žánr vůbec je. Pro mě je to spíš už na úrovní teologie/pohádky. Pochopit cizí písmo, cizí řeč, pochopit cizí myšlení.....OK to je hned......pak je miliarda světelných let, a teprve potom je vidění budoucnosti, které přece s myšlením ani vnímáním času nesouvisí. To je uplně jiná disciplína! A ve filmu to vypadá tak, jako že to je na sebe přímo a okamžitě napojené. Scifi žánr předpokládá nějaký vědecký základ. Když např. někdo natočí film o převtělení duší, a nebude tam vysvětleno jak to funguje, nemůže to být označeno za scifi, to je prostě jiný žánr ne? A tento pocit jsem měl i při sledování Příchozích. Mě se tenhle žánrový crossover líbí. Super věc, ale znovu na to kouknout prakticky nemá význam. Na Interstellar jsem musel hned druhý den kouknout znovu a jen tak mě to nepustilo. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale očekávání bylo ještě výš. Na prdel mě to rozhodně neposadilo. Taková klidná konverzačka s emzákama. Konec dobrej, protože jsem celej film pičoval, proč tam furt jsou ty prostřihy s dcerkou a pak jsem dostal vysvětlení. Ale co mě skoro urazilo byly návštěvnický jména - vidět tohle a nepojmenovat to Kang a Kodos je na facku Rennere! ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama