Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Z0ltar 

všechny recenze uživatele

Vizuálně povedené a herecky ucházející, ale tím pro mě pozitiva končí. Melodramatická linka mě kompletně minula a to "poselství", co měli mimozemšťani přinášet, jsem, přiznám se, nepochopil (jestli tam teda vůbec nejaký bylo...) ()

Dementevna 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy kde se toho na platne odehrava tolik, ze nemate cas premyslet. V prichozim se toho na platne neodehravalo tolik jako ve mne. Cela linie pribehu zni blaznive. Mimozemsti chapadlaci maluji vzorce ktere se snazi rozlustit mimo celeho sveta i par chytrych hlav momentalne usedlych na polich kdesi v Americe, do toho vojaci a cela masinerie okolo...blabla. Spise si dovedu predstavit, ze s timto nametem nejaky nabubrely nesika reziset udela kyc a prvoplanovou do sebe nezapadajici hloupost.....ale neee, stal se zazrak. Onen pribeh slouzi jako berlicka v prozkoumavani nas samych. Nekoho teda asi ne, ale ja to slupla i s peckou. Nechala jsem se unaset do hlubin sve duse a paralelne s filmem prozivala pribeh svuj. Je to proste skvely a jeden z nejlepsich filmu vubec, jen to v sobe pustit a nehledat prekazky. Je to chytry, silny a krasne nasnimany a Amy je dokonala. Diky Dendo ! Ty kluku ušatej.... ()

OwenBobby 

všechny recenze uživatele

Výborný Villeneuve v atmosférickém Sci-Fi, které dle mého ztrácí pouze v příběhu, který se snaží budovat napětí a dospět k chytrému koci, což se mu ovšem daří jen z části. Nechápejte mě špatně, Villeneuve opět prokazuje, že patří mezi aktuální hollywoodskou špičku, zároveň si však drží svůj styl a plně zasluhuje titul autora. Výborný vizuál (Deakinsova kamera sice chybí, ale ne nijak znatelně) a promyšlená práce s kamerou jsou již jeho trademark, tentokrát ovšem vstupuje do hry i CGI, které (alespoň v závěru) trochu pokulhává. Naopak zvuk a hudba konverguji skoro k dokonalosti a jsou jedním z důvovů, proč si film i přes pomalejší tempo udrží divákovu pozornost. Propojení velkého blockbusteru a rodinného dramatu funguje podstatně lépe, než třeba v Blízkých setkáních třetího druhu nebo Kontaktu, ale za Interstellarem zaostává, přestože se snaží o stejné rozuzlení zápletky. Právě zde leží hlavní problém scénáře, zatímco první půli je napětí budováno precizně, leč po malých krůčcích, v druhé části je až trochu násilně vytvořen konflikt s generálem Changem, aby se děj uspíšil a vytvořila se zápletka, jejíž řešení, jakkoliv se tváří chytře, nepřináší ten očekávaný extatický zážitek. Přesto se jedná o výborné Sci-Fi, které si zaslouží velmi silné 4 hvězdy. 8/10 ()

Hilly 

všechny recenze uživatele

Sledujete film s očekáváním, že půjde o sci-fi UFO napínavou akci, ale již s prvním výrokem vám dochází, že zde kráčí o něco zcela jiného. Hudební motiv prvního okamžiku je vhodně zasazen i na konec filmu a celek spojuje příběh, který sice poutá, zabaví, ale pro splnění účelu již není zapotřebí. Jako nadsazený nadšenec mimozemských záležitostí jsem ve filmu našel diametrálně odlišný koncept a musím řící, že se zde jedná o čisté drama, které sice koreluje s prvky sci-fi i thrilleru, ale to už je jen usazení základní myšlenky. Ústředním tématem filmu je paměť a její rozložení v čase a událostech. Poučné a zároveň obdivuhodné. ()

yaneczech 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se pro mě skládá z několika částí a na konci je spousta nezodpovězených otázek. Ta první, kde je vykresleno osobní drama hlavní protagonistky, je úvod i závěr zároveň. Právě tato Schrödingerovská superpozičnost (palindromičnost) filmu je dle mého asi to nejzajímavější. (*****Spoiler*****) Nicméně v momentě, kdy za ní přijde zástupce armády, začínají mi trochu skřípat zuby. Ačkoliv nemám příliš vysoké mínění o úrovni institucionální inteligence v USA (obzvlášť, když jsme projeli špatnou mýtnou bránou u Orlanda, tak 20 lidí v přistavěné správní budově nebylo schopno vyřešit zaplacení poplatku 1,50 USD, který jsme pak museli řešit další týden online), ale i toto bylo na mě silný kafe, když přijde vysoce postavený důstojník (ještě k tomu jen s diktafonem, i když paní má prověrku), pustí něco, co se vzdáleně podobá "zpěvu" kytovců a ptá se: "Co říkají?". Nevím, pošleme tam delfíny, napusťte bazén a ať mají prověrku... Druhá, trochu zásadnější věc je ta, že (předpokládám) doktorku filologie, která přednáší na univerzitě, jediné co napadne na první kontakt je napsat latinkou své jméno na tabulku a vysvětlovat, že se to čte "Lujza" a že je to jako ona. Že Luisa znamená "válečnice", zde naštěstí nehraje roli. Nicméně zpátky k latince na tabulce. Je to, dle mého názoru, zhruba stejně inteligentní přístup, jako kdyby Číňan přišel k domorodýmu kmeni kdesi v hloubi brazilského pralesa a ukazoval jim na tabulce svoje jméno ve znacích. Arogantní přístup mimozemšťanů, kteří přiletěli na zem a čekají, až se lidi naučí jejich kulturu a řeč, mi zase trochu připomíná přístup některých čerstvých imigrantů — ti ale měli loď nafukovací, ne létající. Trochu mě mrzí hodně omezený výběr odborníků, který se smrskl pouze na filologa a teoretického fyzika, i když rozumím, že pro vytvoření zápletky by byly další postavy trochu na překážku. A autoři si asi mysleli, že bude pro hlavní hrdinku jednodušší zplodit dítě s teoretickým fyzikem, než s programátorem umělé inteligence nebo kryptoanalytikem. Komunikace s dalšími národy je taky trochu na hraně klišé a parodie. Poslední, nad čím jsem se pozastavil, jsou anatomické predispozice u heptapodů. Ti disponují sedmi nohama a fyziologicky připomínají naše hlavonožce, s tím, že jejich nohy se na koncích dají rozevřít do jakýchsi prstů. Nicméně zde přichází spíše filozofická otázka, a sice jak jemná motorika je potřeba pro zvládnutí sofistikované technologie. Ale dost již toho hnidopišství, film je celkově vzato poměrně zábavná podívaná a já jsem se na něj hodně těšil. Palindromický koncept řeči mi přišel super nápad (v kruzích psali předpokládám proto, aby tento koncept podpořili), tvar lodí a jejich měnící se gravitace jakbysmet, jen těch pár much mi zkazilo narozeninový dort. 3,5 z 5. ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Villeneuve opět ukázal, že je to mistr svého řemesla. Film překvapivý, pomalý, zajímavý a skvěle zahraný i natočený. Ale nejsem z něho nadšen tak, jak většina očividně. Každopádně o hodně lepší jak podobně laděný Interstellar. ()

Katjushkator 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se dívala s opravdu velikánským očekáváním. Bohužel, nebyl to pro mě takový zážitek, jaký mi všichni slibovali. Začátek filmu je úžasný. Z postupného objevování jiné formy života v naprosto skvěle vymyšlené vesmírné lodi mrazí po zádech. Atmosféra i hudba nemají chybu, ale to je bohužel vše. Obvykle to mám tak, že čím více se příběh blíží ke konci, tím více jsem napnutá, jak to vlastně vše dopadne. U tohoto snímku jsem se na konec těšila. Ze začátku jsem se ztrácela a nevěděla o co vlastně jde a to mě opravdu bavilo, ale jakmile jsem přišla na celý princip, kouzlo vyprchalo. Čekala jsem v podstatě jen na to, až Amy vše vyřeší (protože je jasný, že to vyřeší) a se smíšenými pocity vypnula televizi. ()

Davemix 

všechny recenze uživatele

velmi téžké hodnotit... rozhodně skvělý námět... ovšem to očekávání geniálního sci-fi bylo až moc velké :-) ale určitě za 4 hvězdy to stojí... za mě to např. na Nolanův Interstellar nemá, pokud se dá vůbec porovnávat... 75% ()

BlackAdder87 

všechny recenze uživatele

Co na tom že je to vizuálně pěkně natočené a má to i nějakou tu hlubší myšlenku, když je to ve výsledku pouze dvouhodinová nuda. Tak si říkám, že se ve filmu tolikrát ozývá poplach aby u něj lidi neusínali, protože jinak by to byl dokonalý lék na nespavost. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Možná jsem čekal něco trochu jiného, dokonce i v průběhu filmu jsem čekal, že se to vyvine jinak. Ale nakonec jsem se uspokojil i s tímto silně intimním osobním poselstvím. Silný zážitek, který s mimozemskou civilizací nemá nic společného, spíše s niternými pocity o pochopení našeho života, o jeho smyslu. Od prvních chvil je atmosféra filmu velmi silná, ačkoli jednotlivé postavy se moc neprojevují. Proto nechápu to vyvrcholení, které příběh v divákovi vyvolá. Zkrátka natočeno je to na výbornou a na tom nelze nic měnit. Jinými prostředky se dojde ke zcela odlišnému výsledku. A funguje to. ()

Dajtin 

všechny recenze uživatele

Toto fakt niekoho bavilo pozerat...? Pre mna absolutne nepochopitelne. Bola to nuda, previazana nelogickostou, klise-stereotypom, postavena na kvazi genialnom jednotlivcovy ako inak z Ameriky. Ak to malo byt orientavane na emocie, tymi flasbakmi, tak mna to uz v polovici nechavalo chladnym a stavali sa otravnymi berlickami pre dej. ()

Oggy007 

všechny recenze uživatele

Tak presne tohle je typ filmu, ktery je az neskutecne precenovanej. Natesen komentari a hodnocenim jsem se rozhodl ho shlednout. Resume je, ze zbytecneji promarneny cas jsem v zivote nezazil. Pokus o zcela jiny pristup absolutne nevysel. Chaby scenar, tragicka kamera a Denis tentokrat zklamal i jako reziser. Proste v tomhle filmu je vsechno spatne. Mimochodem ta jedna hcezda je za mimozemstany :-D ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Kapitalni bekovina, ja chci poradne sci-fi a ne takoveto hnupoviny, jo a ta herecka v hlavni roli, to uz snad ani neni herectvi. Nejvice mne pobavila jako velmoc Sudan. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Mohl by být kratší. Taktéž druhotná dějová linie je silnější než ta hlavní, což by asi být nemělo. Zaujal, rád jsem viděl, ale na 4* to prostě není. Ani děj extra nevtáhl. ()

XI-XAO 

všechny recenze uživatele

Nečíst, pokud se nechcete dozvědět celý příběh v jedné větě: Mimozemské chobotničky Cyril s Metodějem nám přinesou esperanto, díky němuž si dá Čínský generál na facebooku do přátel šéfa FBI. Na pozadí hlavního příběhu se nám rozvíjí tajná láska mezi lingvistkou a matematikem, který je do posledního záběru filmu zahalen tajemstvím, aby si i ten nejposlednější divák mohl dát 1+1 dohromady a říct si „jooooo, já to věděl“. Možná jsem ovlivněn přehnaným očekáváním, ale vážně jsem očekával trošku víc. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Nejvíc bych ocenil skvělý nápad, netradiční přístup. Bylo pár scén, kdy mně opravdu tuhla krev v žilách, skvělá atmosféra (prvně obrazce, a poté "pochopení všeho" u dalších obrazců). Přesto tomu něco malinko chybělo, lepší úvod a lepší hloubka a vysvětlení. ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama