Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George se dostal až na dno a žije na ulici. Přespává v útulku a rád by dosáhl na podporu. K tomu ale potřebuje kopii rodného listu, protože nemá žádné doklady. Jeho poslední nadějí je dcera, která mu ale nemůže zapomenout, že ji opustil v nejtěžších chvílích života... (TV Prima)

Recenze (39)

silentname 

všechny recenze uživatele

Istá časť môjho ja skutočne nechce na tento film ukazovať moc prstami a kydať na neho. No iná strana môjho ja by zase veľmi chela. Keď som naposledy pozeral film v réžii od Orena Movermana, skutočne to nedopadlo veľmi dobre. "The Dinner" bola úmorná a ťažkopádna nuda. "Time Out Of Mind" je na tom bohužiaľ podobne. Problém filmu je totiž ten, že dokopy nemá ani nejakú žiadnu reálnu story. Je to skôr sledovanie Georga Hammonda v podaní Richarda Gera, ako sa vnútorne presviedča, že nie je bezdomovec a plahočí sa deň za dňom životom a snaží sa nejako dať veci do poriadku. Myslím si, že je tu niekoľko momentov, ktoré teno film posúvajú možno o niečo vyššie, no nie je ich tak veľa. Najzaujímavejší na tom všetkom je záverečný fakt, kde si George uvedomí, že existujú možnosti, ako sa dostať k veciam, ktoré potrebuje. No nikto mu nepovie ako to spraviť. A tak len chodí z úradu na úrad a pomaly ho presviedčajú, že neexistuje. Napriek tomu, že stojí pred nami. Nemá to veľa postáv, nemá to veľa dialógov a je to rozhodne veľmi pochmúrny film. No je tu jedna postava, ktorá podľa mňa mala ostať na niektorých miestach ticho, lebo narozpráva toho viac, než je reálne nutné. Dixie vie byť asi tak príjemný ako Kentan z Montarži. Ale ten bol oveľa vtipnejší. Toto je postava, ktorá dokopy za celý film nevie prestať rozprávať. A ja som si od neho už úprimne potreboval oddýchnuť. Richard Gere je veľmi dobrý, Jena Malone ako jeho dcéra tu dokopy moc veľkú rolu nemá. A to je škoda. Myslím si, že ten vzťah otca s dcérou mal byť zachytený oveľa výraznejšie a mal sa naň viac klásť dôraz. Dať filmu nejakú reálnu story. Lebo dokopy je to len plahočenie sa ulicami, a nič viac. A sledovať to dve hodiny nie je zrovna jednoduché. Netrvá to dlho, aby záujem nezačal opadať. Hodnotenie: C ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Richard Gere v roli bezďáka mi ze začátku přišel trochu jako úlet, ale postupně jsem si na něj zvyknul a musim uznat, že to zahrál celkem slušně a tu roli jsem mu věřil. Celej film je ovšem akorát takový plácání od ničeho k ničemu, kdy hlavní postava různě posedává někde na lavičkách, shání nějaký drobný, pak si koupí nějakej chlast, pak jde spát do nějakýho útulku pro bezdomovce, atd... Ale tak oni tohle bezdomovci asi obvykle dělaj, takže těžko se dá čekat od filmu o bezdomovcích něco jinýho. Film teda asi celkem reálně popisuje život bezďáka v ulicích New Yorku, ale je to dost nuda. Moc nevim, jak to ohodnotit. Nakonec dám neutrální 3 hvězdy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mňa film celkom oslovil, podľa mňa bola téma bezdomovectva zahraná dobre, Richard Gere tak správne dogabaný akoby od vetra a krabíc, len mohol mať aj špinavšie oblečenie. Hoci mal film dve hodiny, šiel plynulo, nenudil som sa a čierny bezdomovecký kamoš ma mistami pobavil. Lenže ten záver mal byť lepší, pretože za 120 minút nevyriešiť jediný nosný vzťah filmu, je tak trochu hanbou. Film tak musím považovať za nedokončené dielo. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Ruch ulice, barvy zašlých grafitů, cizí telefonní rozhovory, rozostřené záběry do dálky skrze sklo a mříže – tyto vjemy rychle navodí ambientní, odosobněnou atmosféru. Nezískejte však pocit, že Time Out of Mind je pouze lyrickou sondou americké společnosti. To snad jen chtěl Moverman vyjádřit rozhořčení z civilní byrokracie, když nechal upovídaného bezdomovce bloumat po úřadech s kamarádem, jehož herectví bylo scénářem zredukováno na zamlklé pohledy. Možná postavil formu nad obsah, možná hledal poslání, v každém připadě mi jeho film přišel zdlouhavý a nepromyšlený. Za dvě hodiny jsem neobjevil žádný znatelný posun a měl jsem pocit, že vše skončilo stejně rozpačitě jako začalo. 5/10 [KVIFF 2015] ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Život newyorského bezdomovce v podání Richarda Gerea mě upřímně moc neoslnil. Znáte takový ten typ filmů, kdy je divák na začátku vržen do rozběhnutého děje bez jakéhokoliv uvedení, a než se v tom všem začně orientovat, tak se objeví závěrečné titulky? Time Out of Mind mezi takové snímky bohužel patří. Když už to konečně vypadalo, že film nabírá jasný směr k cíli, tak náhle skončil. Možná si z něj někteří diváci vezmou víc, ale mně ten konec připadá, jemně řečeno, až příliš otevřený (nebo spíše neuzavřený). Nevím, jaký byl přesně tvůrčí záměr, ale dle mého názoru tento snímek, kromě náhledu do několika dní života jednoho zkrachovalého muže a otce, téměř nic navíc nenabídl. A to je škoda. Malou útěchou budiž zajímavá forma, kterou je film natočen. Dočkáme se zde, pro festivalové snímky typické, statické kamery, která má tendenci snímat herce zpovzdálí, jakoby na pozadí, a tím dává vyniknout jednak samotným hereckým výkonům, kde lze vidět celou řeč těla, ale i dění v okolí. Když je řeč o hercích, tak ti také patří spíš k té pozitivní stránce, ale že by šlo třeba ze strany Richarda Gerea o jeho životní výkon, to se říci nedá. Otázkou je také, jestli to charakter jeho postavy vůbec umožňuje, poněvadž je alespoň ze začátku dost plochý a jednotvárný. Stejně jako celý film, jehož první polovina je extrémně nudná a jeho tempo se ani ke konci nijak výrazně nezvedne. Popravdě řečeno, nebýt toho předčasného konce, tak bych pak možná z kina odcházel stejně šedivý, jako samotný Richard. Sečteno podtrženo - nemyslím si, že je zrovna tohle ten správný film k zahájení letošního festivalu ve Varech, ale vzhledem k tomu, kdo z hollywoodských herců je letos hlavním tahákem, tak se to dá pochopit. Slabší 3* (Viděno na novinářské projekci ve Světozoru 29. 6.) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho hereckého výkonu, který zde Richard Gere předvádí, tak bych tomu filmu asi nedal žádný bod. Richard Gere je neskutečný a je hezké, že se někdo podíval na život bezdomovce bez příkras, ale tohle je tak nudný příběh, který mě jinak opravdu ničím nezaujal, že jsem si skoro začal zoufat. Naštěstí to skončilo. ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Jedným slovom, Hrôza! Od chabého scenáru, cez nudný dej, až po samotného hlavného "hrdinu" (ktorý sa však celkom reálne ponášal svojim alibizmom na väčšinu bezdomovcov). Myslím, že na tému bezdomovectvo by sa dal vytvoriť aj zaujímavejší a dramatickejší film... Inak, nič proti bezdomovcom (hoci si za svoj sociálny status často môžu úplne sami), ale doslova ma vytáča (či už v tomto filme alebo aj v realite) absencia akejkoľvek sebareflexie a snahy o to, aby sa vyhrabali z biedy. Ale mnohým asi vyhovuje, že sa štát o nich musí (bohužiaľ!) postarať, tak načo sa potom snažiť, keď môžu žiť na úkor štátu? Samozrejme, pod zámienkou bezďáckeho motta "niet čo stratiť". Zaujímavé, že na jedlo peniaze nie sú, ale na alkohol sa vždy nájdu. A čo tak si nájsť aspoň nejakú robotu (hoci aj podradnú) a tým pádom by nemuseli otravovať ostatných, aby im prispeli na život? Aha, zabudol som, že väčšina bezdomovcov nemá doklady, ktoré im asi boli odňaté zároveň s ich dôstojnosťou a sebareflexiou... A presne o tom bol tento film (a bohužiaľ je to dosť častý jav aj v našej spoločnosti). Vás to neserie? Lebo mňa áno, a veľmi! Preto Odpad... ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2015] Nevím jestli jsem v poslední době viděl snad zbytečnější film. Zároveň také ale film od kterého jsem čekal daleko více. Richard Gere přijel do Karlových Varů a přivezl sebou dva své nové snímky, které soudě podle reakcí ostatních zůstávají daleko za očekáváním a bohužel i daleko za festivalovým průměrem. Gere se do podobné role vůbec nehodí, nezapadá do konceptu. Děj je naprosto nulový, nic se vyloženě nestane, ani se nehne jakýmkoliv směrem. Nuda střída šeď a tak je zase střídána nudou. Bohužel o Time Out of Mind nemůžeme hovořit jako o nezávislé americké produkci, která léta zásobovala MFFKV kvalitními filmy. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Naprosto mi lezou na nervy filmy, kde mezi sebou postavy nekomunikují. A to byl případ i tohoto snímku. Po celé dvě úmorně dlouhé hodiny jsem byl nucen sledovat zaprdlého bezdomovce... tedy pardon, George, co si odmítal připustit, že je bezdomovec a nebyl se v žádné situaci schopen vymáčknout. Leda blbě koukal a střídal útulek za útulkem. Děj trochu osvěžila přítomnost charismatického, byť nechutně ukecaného černocha v druhé polovině, kterého se nicméně náš milý George nebyl ani schopný zastat, když šlo do tuhého. A co se týče osobnosti či dramatu protagonisty, to bylo také spíš utrpení sledovat. Ne, tohle mě nebavilo a jsem rád, že aspoň tentokrát megamyslové z řad elitních hodnotitelů zde na ČSFD pochopili, že nejde o dobrý film, jen jakýsi rádoby umělecký, prázdný a nudný paskvil, který by zřejmě měl přibližovat strasti a slasti (moment... jaké, že slasti?) života bezdomovce v 21. století. Jenže nepřibližuje, je o ničem! ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Richard Gere toho sveho sebelitostiveho bezdomovce zahral skvele, o tom zadna. Ale jinak tomu neco chybelo. Nejake vyhrocene situace, konflikty .... asi az moc realisticky to bylo natoceno. V realnem zivote se toho opravdu moc nedeje holt, a uz vubec ne na ulici. Postradal jsem take nejake vysvetleni proc se do te situace dostal. Film plynul odnikud nikam. Tezke hodnotit ... ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Tento film jednoducho serviruje usek zo zivota bezdomovca. Necakajte ziaden hollywood, emocie, zabavu, len ciste suche zobrazenie toho, co si bezne ani nevieme predstavit - kazdodenny pobyt na ulici ako bezdomovec. Richard Gere to hra dost realisticky, akokeby sa uplne vzil, resp. ako keby ho priamo vyhodili na ulicu na niekolko dni a len kamerovali. Za to som dal aspon tie 2*. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Chcete si poplakat s Richardem Gerem, jedinečná a nezapomenutelná příležitost. Snímek mě spíše zajímal ohledně zvolené lokace NYC, vzhledem k osobním nedávným zkušenostem. 50% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Tak Richard Gere si střihl po roli miliardáře z Pretty Women sólovku bezdomovce, to je ale sešup. Bylo by to úplně super super, kdyby to nebylo tak zbytečně dlouhé a nudné, protože atmosféra bezvýchodné situace vynikající, Gere taky obstojný - z toho útulku při představě, že by tam měl člověk spát, mrazí. Chtělo by to ale alespoň nějaký dějový zvrat, nebo zápletku, takhle jen za ...60% ()

jochanan 

všechny recenze uživatele

50th IFFKV Za mě jednoznačné zklamání. Nebýt Gereova výkonu, je to totální blbost, takhle aspoň dvě hvězdy. Hlavní hrdina je především samolibý a sebelitující blb. Jestli to mělo být o tom, že chlastá, tak to tam zase tak není (na káry tam není ani jednou) ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Jde vidět, že lidi nevědí, co s prachama, protože sondu do života bezdomovce by zajistila skoro zadarmo skrytá kamera a vsadím se, že náhodný bezdomovec by měl barvitější život než postava Richarda Gera. Navíc Gere vypadá příliš noblesně i na člověka, se kterým se "život nemazlil" (spíš obyčejný život byl pro něj složitý na žití). Každopádně bych ráda ocenila, že se Moverman vyhnul citovému vydírání, ani neukazuje na nikoho prstem. Tento film není sociální studie ani facka kapitalistické společnosti. Rovněž otevřený konec obsahuje jiskřičku happy endu. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Veľmi smutný príbeh človeka (otca), ktorý sa ocitol na ulici a nedokáže („možno“ ani nechce) dostať sa z „beznádejnej“ situácii. Takmer všetko bolo dané k natočeniu zaujímavému príbehu, ale podľa výsledku to vypadá tak, že v scenári sa k jednotlivým scénam venovali viac času ako by mali. Viac by mal byť rozobraný napríklad vzťah otca a dcéry. R. Gere dobrý . Záver je neadekvátny voči príbehu. Osobné hodnotenie: 68% (**) ()

Reklama

Reklama