Reklama

Reklama

Mrtví a pohřbení

Trailer

Obsahy(1)

Filmový horor, odehrávající se v malém městečku na západním pobřeží Spojených států. Jeho hlavním hrdinou je místní představitel zákona, šerif Dan Gillis, který má velké starosti s dlouhou sérií nesmírně brutálních vražd. Musí najít vraha a zabránit dalším tragédiím, jenže tím jeho problémy neskončí. Když nešťastnou náhodou způsobí autonehodu, stane se svědkem neuvěřitelné události. Zraněný chodec si "klidně" nasadí přejetou ruku a uteče. To však není jediná nevysvětlitelná událost. Zdá se, že mnohé z pohřbených obětí brutálních vražd se tajemným způsobem vrací do života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (123)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Vítejte v PottersBluff!" Když před čtyřmi lety u nás vyšel tenhle hororový klenot jako příloha k DVDMagu, nadšením jsem skoro skákal. Mrtví a pohřbení jsou totiž mimořádně povedená záležitost. Hodně ponurá, tíživá a strašidelná, navíc zahalena v jakémsi mlžném oparu. Všechny elementy fungují na jedničku: kamera, hudba, efekty (za nimi stál Stan Winston) i trefné obsazení, kde si nelze nevšimnout Roberta Englunda. Kromě nápaditého a krvavého vraždění se tu vyskytují i další nezapomenutelné scény jako noční návštěva opuštěného domu a samozřejmě naprosto šokující rozuzlení. Zkrátka nic pro děti a mladistvé. Na svou dobu nezvykle originální horor. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dead & Buried je v šablónach amerických hororov 80. rokov sfilmovaný kúsok s 'nejakou' atmosférou - ale nie s tajuplnou, akou disponovala napr. podobne koncipovaná The Fog. Občas nešťastne naivný horor, ale prekvapivé rozuzlenie ho zachraňuje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Festivalem otrlého diváka a rovnou naprosto adekvátní hororový blázinec. Po příběhové stránce to snad ani nemá cenu hlouběji vysvětlovat. Zaujala mě ale atmosféra. Ta totiž jak kdyby odkazovala na to nejlepší ze světa Lovecrafta, a to i po příběhové stránce. Celé je to tak nějak správně ponuré, decentně strašidelné a letmo explicitně krvavé. Ale ta atmoška? Ta je prostě top. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ŘÍKEJ TOMU ČERNÁ MAGIE. ŘÍKEJ TOMU MEDICÍNSKÝ ZÁZRAK. SVOJE TAJEMSTVÍ SI VEZMU DO HROBU…“ /// Vidlákov, kde se umírá jak na běžícím pásu, byl vždycky vděčným námětem. Zklamáním bylo, když se nedostavil žádnej šlágr, tedy zapomenutej 80tkovej skvost. Tahle kravina, ve který baví alespoň vrozená venkovská pohostinnost (páč se týká i dětí) sice nabízí několik světlejch okamžiků, ale je třeba upozornit, že se tady vobčas chovaj jako idioti (ve vidlákově? To je neuvěřitelný překvapení!). S přihlédnutím k roku vzniku voceňuju překvápka a pointu, ale že bych se z toho vodkrvil… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Smrdí mi stará. 2.) Smrdí mi tchýně. 3.) Smrdí mi celý město. 4.) Thx za titule „pablo_almaro“. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vítejte v Potter's Bluff! Skvělé místo k navštívení, ale ošklivé místo k úmrtí ! Dead & Buried je spíš Kriminálním Thrillerem, ale na svou dobu i dnes velice obstojným a napínavým se svěžím závěrečným twistem. Rozhodně doporučuji 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Úžasný názov, fajn atmosféra lovecraftovského zaspatého prímorského mestečka, uchádzajúce herecké obsadenie, skúsená réžia a prekvapivý scenár Dana O´Bannona (Votrelec) so šokujúcou záverečnou pointou, ktorá nie je prvá ani posledná svojho druhu, ale nemôžem sem napísať podobné vyvrcholenia z iných snímok, lebo by som vám pokazil prekvapenie. Solídny malý horor uspokojaci divákov, ktorí vyhľadávajú horory s atmosférou, než s gore. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších horrorů, co znám. A to ze dvou základních důvodů. Po jeho shlédnutí a totálně šokujícím, nečekaném a absurdním konci jsem přehodnotil veškeré filmy "vyhodnocující" obsah film až na samém konci ... A to počínaje "Šestým smyslem", přes "Sedm", "Klub rváčů" až po třeba "Iluzionistu". TADY byl položen pravý základ šokujícího konce, který vše obrací na ruby!! A druhý důvod pro neuvěřitelnou oblibu tohoto filmu je, jak jsem se u něj od začátku do konce cítil ... Jde to velmi těžko popsat a vysvětlit a je to zřejmě osobní záležitost. Nechápu však, co to mělo z psychologického hlediska znamenat. Od začátku filmu jsem měl pocit, že sleduji něco, co jsem již viděl. Každá scéna mi připadala známá, povědomá a šokující, ale vždy až ve chvíli, kdy se odehrála. Nikdy jsem ani na vteřinu nedokázal odhadnout, co ve filmu bude dál, jakmile to ale proběhlo, zachvátil mě mrazivý pocit "že tohle znám, někdy někde ... ale nevím kde, jsem něco takového viděl" ... 90 minutové "deja vu", jaké jsem nikdy nezažil. Opravdu divný pocit. A nemůže jít o skutečnost, že bych film již viděl ... neviděl, filmy si pamatuji velmi dobře. A konec jsem si nepamatoval a přesto jsem měl pocit, že "jsem ho již viděl" ... Prostě pro mne naprosto divný film a veškerý dojem z něj byl umocňován touto skutečností a jevem. Víc jej ani nemohu komentovat, tohle je základ, který jsem si z něj odnesl a divný pocit jsem z něj měl téměř 14 dní ... "Dead and Buried" jsou podivným, temným filmem ... s něuvěřitelně podivnou, zkreslenou, temnou a šokující atmosférou ... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hřbitov novoanglických zvířátek. Námět ala šedesátkové Twilight Zone, atmosféra něco mezi Carpenterovou Mlhou a Nocí oživlých mrtvol, přiměřeně pitomoučké dialogy a povedené masky z dílny Stana Winstona (kyselina, vkládání oka). Nechápavý šerif James Farentino svými vyšetřovatelskými postupy připomíná tukana, ale pointa s promítačkou vše uvede na pravou míru. Svou originalitou a ponurostí to ve své době určitě fungovalo, ale nyní už ty nedostatky vystoupily na povrch.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O zombie bez zombie, ale to v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. Čaro príbehu je ukryté v príbehu a jeho rozuzlení. Lepší priemer, no očakávať mimoriadne spracované gore - neradno. P.s: inak nalákal ma poster :) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Klasický horror rokov osemdesiatych, ktoré majú svoje kúzlo. Poslabšie herecké výkony však zapadajú do tohoto béčka. Záverečná pointa skvele prebratá a filmovo zdokonalená vo filmoch o 20 rokoch neskôr ...)) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Masky STAN WINSTON. Scenár RONALD SHUSETT a DAN O´BANNON. Pekná atmosféra tajomného prímorského mestečka zahaleného hmlou s ktorým nie je niečo v poriadku, hlavne s jeho obyvateľmi. Zručne natočené, no na dnešnú dobu mi prišiel film totálne predvídateľný a pointy filmu som vytušil už od začiatku, takže ma to ani v najmenšom neprekvapilo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní horor o přímořském městečku, kam není radno se vydávat na výlet. Zatímco divák ví, kdo má podivné vraždy na svědomí, šerif marně pátrá po pachateli. Černá magie, vúdú, pohřbená srdce. A samozřejmě nemrtví. Na speciálních efektech se podílel také Stan Winston a nutno říci, že jako vždy odvedl dobrou práci. Oheň, kyselina, sečné, bodné a řezné nástroje mají žeň. Jako bonbónek - injekční jehla vražená hluboko do oka. Na temné atmosféře se výraznou měrou podílí hudba. Z původního hodnocení jsem hvězdu ubral, ale pořád se jedná o slušný kousek. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Mestečko Potter's Bluff je tým posledným miestom na Zemi, kde by turizmu chtiví výletníci či náhodní prechádzajúci chceli stráviť čo i len deň. Posledná vlna záhadných vrážd stupňujúca svoju silu, padá na plecia miestneho šerifa, Daniela Gillisa. Obvyklé vyšetrovacie metódy a postupy, podporované profesionálnymi závermi a zdravým rozumom, tentoraz úspech neslávia. Odpovede na otázky treba hľadať iným spôsobom. ### Režisér Gary Sherman sa neštítil použiť vo svojom "Dead & Buried" ani vcelku brutálne gore scény, ktoré sa stali tým hlavným kameňom úrazu pre cenzorov. Vo Veľkej Británii sa síce "Dead & Buried" v roku svojho vzniku dostal do kín v nezostrihanej Uncut podobe a to s prístupnosťou označenou ako Rated: X. Následný video release štúdiom “Thorn EMI“ sa ale tejto voľne šíriteľnej pocty nedočkal. Film bol totiž v novembri roku 1983 cenzormi z britskej BBFC distribučne zakázaný, čo vyplývalo z umiestenia na tzv. zozname "Video nasties". Ban pominul v januári 1985, kedy film cenzori zo zoznamu vyradili. O päť rokov neskôr vychádza "Dead & Buried" opäť, tentoraz ale v Cut podobe (zostrih skrátený o 30 sekúnd – prístupnosť označená certifikátom Rated:18, vydanie štúdiom "The Video Collection"). Verzie od distribučných štúdii “Polygram“ (vydanie z roku 1999, Rated:18), “Anchor Bay“ (2-diskové vydanie z roku 2004, Rated:18) a “Optimum“ (vydanie z roku 2007, Rated:18) sú už bez zásahov. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Na tohle musí být nálada. Dostatečně krátké, obskurní a plně prepalenXh smrti aby to bylo esenciální 80s béčko. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná věc, která mě hodně bavila. Hlavní předností je poutavý děj, který udrží pozornost od začátku do konce. Navíc je tam řada velmi dobrých momentů, které to pozdvihují nad žánrový průměr (film si navíc dobře pomáhá dramatickou hudbou). Zamrzí ale občas nelogické chování některých postav (rodinka bloudící v temném domě je svou debilitou vyloženě na pěst) a místy značná předvídatelnost - hodně rychle mi bylo jasné, kam to vše směřuje, včetně samotného závěru, který je nejen předvídatelný, ale i dost stupidní. Btw. hodně mi to připomínalo film Rituál (jsem skoro v pokušení se domnívat, že "posloužil" jako inspirační zdroj). ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Mrtví a pohřbení je vcelku povedený horor, který byl ale zastíněn mnoha výraznějšími horory roku 1981. Zpočátku se člověk sám sebe ptá, co se to tam vlastně děje, ale ke konci snímku je vše vysvětleno a samotné finále a ironický konec jsou velmi působivé. Můžete zde navíc vidět v jedné z vedlejších rolí i Roberta Englunda ještě před tím, než si nasadil pruhovaný svetr a klobouk. Nadprůměrná podívaná. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Kdysi to na mě dost působilo, v dětství. Parádní hororové prvky, které se v dnešní době zas tak moc často už nevyskytují. Film má sice slabší příběh, ale ty scény a ta hudba k tomu - to je perfektně pojaté. Pro mě stará hororová klasika, která sice není zas tak velkou peckou, ale dá se na to furt dívat. Vůbec to nenudilo. Hodnotím celkově tak na 82% = **** ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Hra s divákom. Kto to uhádne? Asi do trištvrťky len málokto a odpoveď je pritom tak blízko. Odpoveď je priamo v názve! 75%. Toto by obstálo aj dnes. ()

Související novinky

Svet bez lží od scenáristu ALIENa

Svet bez lží od scenáristu ALIENa

21.08.2005

Ako by vyzeral svet, keby existoval dokonalý a neomylný detektor lží? Touto otázkou sa bude zaoberať sci-fi thriller THE TRUTH MACHINE podľa rovnomennej knihy Jamesa Halperina. Prečítať si ju a… (více)

Reklama

Reklama