Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poslední třetina je výtečným pohledem na dávný generační spor mezi vzpurným mládím a zkušeným stářím. Z dnešních tvrdohlavců stavějících se proti bohům a tradicím se jednou stanou náčelníci, ctitelé bohů a obhájci tradic. Jako by to ani nemohlo být jinak. Jinak je film příliš dlouhý a obsahově chudý. Až příliš staví na kráse himalájských scenérií, aniž by je vyvážil odpovídajícím příběhem. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Když jsem dočetla knihu E.Tomáše Milarepa, moc jsem ten film chtěla vidět. Kvůli himalajské atmosféře i proto, abych si mohla děj knihy tak trochu prožít i vizuálně. Film sice není tak úplně o čarodějích, ale podle mého názoru k tomu mají všichni obyvatelé Nepálu ty nejlepší předpoklady. Kdo má aspoň trochu rád mystiku, vřele doporučuji, stejně jako milovníkům přírodních krás a obyčejných lidských osudů. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Příběh domorodců žijících v nepálské provincii Dolpo, hluboko v himalájských horách, v místech, kde nerostou stromy a kde život vypadá pořád stejně už několik desítek, možná i stovek let. Je to také příběh režiséra Erica Valliho, který dlouho žil s tímto kmenem, naučil se jejich řeč a spřátelil se především s dvěma lidmi, s Tinlem a Norbouem, kteří hrají hlavní role. Eric Valli je fotograf a je to znát. Záběry na velké masivy, horská jezera a hluboká údolí, to všechno bere dech. Samotný příběh je jednoduchý, ale vůbec to neubírá na požitku. Tento snímek je hlavně o životě místních obyvatel, natolik se lišícího od toho našeho a kdo má rád meditativní věci s hlubokým nádechem exotiky, bude si užívat. Původně jsem film ohodnotil 4 hvězdičkami, ale když jsem si uvědomil, že hlavní melodie mi zní v hlavě už měsíc, musel jsem jít s hodnocením ještě výše, protože se mi to obvykle nestává. Soundtrack jsem si sehnal a je doslova hypnotický. Ten film v žádném případě není dokonalý, spousty lidí nebude ani trochu bavit. Ale pro mě má nepopsatelné osobní kouzlo. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama