Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer
Francie / Velká Británie / Švýcarsko / Nepál, 1999, 108 min

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (106)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí, na plátne, dávam plné hodnotenie a DVD putuje do poličky so srdcovkami. Himalaya nie sú iba pekné obrázky a krásna hudba. Nie je to iba obrazovo-hudobná meditácia. Je to tiež duchovný film o pýche, vytrvalosti, rodine, poznaní (roztomilý posledný záber). Vyjadruje sa pokorne, skromne a potichu, jazykom svojich protagonistov. Himalaya je film z krajov, kde múdrosť nerobí vysvedčenie, ale vek človeka. "Vždy si vyber ťažšiu cestu." ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje život Himálajských domorodců tak, jak snad ve skutečnosti vypadá (působil na mě velmi opravdově), podpořen úžasnou kamerou snímající nádherné scenérie a podmanivou hudbou. Neřeší nic zásadního, jenom se nám snaží ukazát tradice, těžkosti i všednodenní starosti lidí z vesnice, kteří rok co rok vyrážejí s karavanou jaků do dalekého údolí, aby vyměnili sůl, které mají dostatek za obilí, kterého sami nemohou vypěstovat ve svých končinách dostatek. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nádherně "čistý" film. Žádní známí herci, žádné triky, jen obyčejný příběh o obyčejných lidech žijících v neobyčejných podmínkách. Perfektní relax od dnešní uspěchané doby. 85% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý film, zachycující alespoň krátký náhled do života domorodých obyvatel pohoří Himaláj. Mám za to, že většina herců byli skuteční domorodci, protože ve svých rolích občas vypadali až příliš skutečně. Film byl po zásluze oceněn dvěma Cézary a patří mezi to lepší, co v Evropě koncem 90. let vzniklo. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Zdařilý film - dokument, ketrý zpočátku uchvacuje nádhernou scenérii Himalájií, ale postupně přeci jen začína trošičku nudit a nemá co nabídnout. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Oku lahodiaci a uchu príjemný film, poskladaný z krásne pôvabných obrázkov a prirodzených (ne)hercov v ich prirodzených roliach na ceste k podstate ich životných poslaní a právd. Nič viac netreba, žiadne efekty, násilne prekombinovaný scenár, každú scénu bolo cítiť, že réžia je dokonale zžitá s prostredím a mentalitou týchto tibetských domorodcov. 80%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nebola som priamo uchvátená, ale ten film sa pozeral tak príjemne... napriek tomu, že nevyvolával obrovské napätie, či veľké emócie - skôr bol prestúpený pokojom - nevedela som sa odtrhnúť. Povznášajúci zážitok. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdekdo se pokouší natočit výpověď o samotné podstatě života a zamotává se v nekonečných vrstvách vyprávění, překombinovanosti a záplavě velkých slov. Pak si někdo odjede daleko od civilizace a v překrásných himálajských kulisách natočí prostinký příběh, který toho o úlohách mladých, starých a zodpovědných poví mnohem víc. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Krásný výpravný film, který v sobě nese vše, co k takovému žánru patří. Pro mě jsou Himaláje mým největším snem. Toužím se tam podívat, ale to se mi asi nikdy nesplní. Díky takovým filmům, můžu alepoň vidět tu nádheru zprostředkovaně. Producenti Microcosmosu a Ptačího Světa opět spojili krásné scenérie s překrásnou hudbou. Jediným negativem tohoto filmu je příliš zdlouhavý úvod, který je ovšem nezbytný pro načrtnutí vztahů mezi hlavními aktéry. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Veliký příběh odehrávající se mezi lidmi, přírodou a bohy. Himalaj karavana působí tak neskutečně přirozeně, autenticky a čistě, že divák musí okamžitě pustit z hlavy veškeré problémy, starosti a myšlenky, které se vztahují na svět, v němž žijeme. Úžasné záběry na přírodu, kontrast stáří versus mládí, kruté podmínky k žití za tónů velmi podmanivé hudby - to vše a ještě mnohem víc je vlastní tomuto snímku s velikou hloubkou a značnou dávkou oduševnělosti. Po posledním záběru jsem jen sledoval běžící závěrečné titulky a vychutnával si pocit blaženosti, povznešenosti a nepatrnosti v porovnání se střechou světa. Jsem vděčný, že Eric Valli mi tohle svým počinem umožnil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hudba seslaná od Bohů z nejvyšších vrcholků světa.. dojemný příběh o přežití, o dlouhé cestě, o rodině, o poznání, usmiteni a pokoře. Podívejte se, stojí za to.! ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

film který si nikdy nepouštejte jako já, když se Vám chce spát, protože se Vám pak stane, že usnete a to by byla velká škoda (( :: ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Nie je to len o nepálskych ľuďoch s tradíciami, stáde jakov a boji o prežitie. Film má svoje osobité čaro, kľudnú myseľ a jednoznačné odkazy. Pre mňa tá najzapamätateľnejšia výpoveď znie, že šťastným sa dá byť kdekoľvek. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Stačil prostinký příběh o chlapci co nikdy neviděl strom a vznikl přenádherný film o tvrdohlavém dědečkovi, jeho vnukovi a veliké cestě. A navíc...pro mne jeden z nejlepších soundtracků filmové historie. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé výpravné dobrodružstvo s duchovným podtextom, zobrazujúce nepálske tradície a putovanie karavány majestátnymi vrchmi himalájskeho pohoria. Duchovný súboj konzervatívneho, zášťou zaslepeného starca Thilen slepo dôverujúceho bohom hory s mladým, energickým, inteligentným a cieľavedomým Karmom, ktorý má veľkú šancu stať sa novým vodcom, je jedným z najintenzívnejších zážitkov tohoto druhu. Vidieť to v kine, s perfektným zvukom a obrazom a bez katastrofálneho českého dabingu, bolo by to za plný počet. Zato však film nemôže, takže si tam tú jednu hviezdičku domyslite, hlavne pokiaľ ste aspoň takými obdivovateľmi prírodných krás a exotickej kultúry ako ja. Dúfam, že sa to nejaké kino v dohľadnej dobe rozhodne uviesť, alebo si vylepším to domáce a zoženiem verziu s pôvodným zvukom. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Prostý, tichý, hluboký, duchovní film. Přitom nezanedbává vytváření napětí a zvědavosti, kudy se bude ubírat dál. Pro nás neznámé, bizarní společenství se koneckonců řídí stejnými pravidly touhy po moci, odpovědnosti a jejího nedostatku, přátesltví, úcty a nenávisti, jak člověk poznává denně v moderní vysoké politice i rodině. Atmosféra Himálají a hudba jej dobrušují do briliantu. ()

Reklama

Reklama