Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Švédsky film o pátraní po páchateľovi poštovej lúpeže. (oficiální text distributora)

Recenze (15)

Martin741 

všechny recenze uživatele

mam rad filmy, kde sa prepadavaju banky  a la  Break Point 1991. Tuna navyse kdesi vo Svedsku bola prepadnuta posta. Jo, vinnik bol znamy, aj tak ho nechytili. Film ale dobre zobrazuje svedsku realitu - urady su pomale a tazkopadne, spotrebuvaju dlhodobo viac nez vytvoria a maju nizku efektivitu. Vo filmoch som si zvykol na londynska ulice, tu som k spokojnosti dostal ulice Stockholmu   : 77 % ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Víte, co si myslím o sólových kusech v policejní práci. Nesnáším samorosty. Takoví komiksoví hrdinové jsou už dávno pryč!“ A co když ne? A proč by jimi nemohli být dva podceňovaní policisté z mravnostního oddělení? Už úvodní přepadení pošty a následná honička má dobrou dynamiku. Tempo i akce pak sice poleví, ale zase se divák dočká poctivě vystavěné kriminálky s obtížně vypátratelným, tajemným pachatelem. A ani po zjištění jeho totožnosti film zdaleka nekončí, protože vše sahá poněkud výše…Bavil jsem se. Sehranou dvojkou, házenými klacky pod nohy vyšetřovatelů i tou atmosférou švédských osmdesátek, která na člověka dýchá snad z každého záběru. Sem tam dokonce dojde i na nějaký ten lehký humor. Ostatně, darované vodítko ještě nemusí nutně znamenat přítomnost psa, že…Konec je pořádně hořký, ale o to realističtěji ve výsledku vyznívá. Osobně to vidím na slušné 4*. „Tak už víme, na čem jsme. Hledáme mladého muže s velikostí bot 43, který možná bude za tři dny smrkat. Výtečně, pánové, výtečně.“ ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Bo W. mě nepřestane překvapovat skvělou svižnou režií, která baví a rozhodně nemůže omrzet.. Nejlepší severské kriminálky.! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna severská detektívka s niekoľkými akčnými scénami a škaredými členmi štokholmského policajného zboru. Takého šéfa ste ešte nikde nikdy nevideli, lepšie vyzerajú aj vyšetrovatelia v Malom Pitavalovi. Dej síce odsýpa a končí dosť prekvapivo, avšak tie náhody som tvorcom nezožral. Hľadáte konkrétneho človeka na základe dvoch indícií a onedlho ho uvidíte z auta cestou po uliciach mesta, podobne je to aj s autom s falošnou poznávacou značkou. Ako oddychovka so zimnou atmosférou švédskej metropoly ale Muž z Mallorky funguje. Ako odsúdenie korupciou prelezených policajných a politických špičkách síce tiež, ale to bol čisto iba odkaz dobovým domácim divákom. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vidět a zároveň nebýt viděn. Byl to více méně obyčejný kriminální případ jedné poštovní loupeže, u něhož se mi spočátku zdálo, že jeho vyšetřování nevystačí na tak rozsáhlý celovečerní film... Na druhé straně Bo Widerberg jako režisér se s tím slušně vypořádal, pomalému rozplétání zákoutí zločinu vtiskl pohltivý realistický nádech, který mě dokázal zaujmout při dlouhých komorních scénách stejně jako během zachycení fyzicky náročnější akce policistů. V mětském prostředí Stockholmu se tvůrcům povedlo vytvořit i nejednu vizuálně pozoruhodnou scénu (ať už venku na silnici se sněhem nebo v kuchyni s výhledem na osamělé noční město), která působivě umocňovala pochmurnou atmosféru příběhu s nejednoduchým koncem. A já si postupně zvykl i na až nezvykle civilně pojaté postavy dvou vyšetřovatelů, kteří vedle okolností případů pravidelně během své práce probírají třeba i chuť jídla ve vybraných podnicích. [75%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní film se skvělou atmosférou, hudba temná jak z vylíhnutí Terminátora, ulice Stockholmu jsou holt nebezpečné místo k životu. Trochu to připomínalo Muže na střeše, i když tady jde o něco jiného. Pátrací tým Sven a Tomas jsou výborně sehranou dvojkou, v čemž diváka utvrdí i lahodný dabing pánů Postránecký a Jandák. Na úlisného šéfa (a ještě k tomu jiného oddělení) přesně pasuje Větrovec. Ale tenhle film se vyplatí i sledovat, ne jen poslouchat. Ten mix prvků tragi a komických je moc hezky dávkován, ačkoliv ke skutečné akci (mimochodem moc pěkně natočený útěk pachatele) dojde hned ze začátku, nudit se nebudeme. Jeden z filmů, na které se nezapomíná. No a ta kritika McDonalda a jeho hambáčů, toť lahoda pro socialistické uši. P.S. Běželo to na LFŠ v dabingu? Asi těžko, že. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film svou sirovou, chmurnou atmosférou zasněženého Stockholmu a společenskou kritičností připomíná romány Wahlöa a Sjöwallové. (V čs. distribuci pod názvem "Muž z Mallorky"). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Slušne natočený kriminálny príbeh o dvoch detektívoch vyšetrujúcich lúpež na stockholmskej pošte, ktorá vedie až k najvyšším miestam. V dobe premiéry u nás ( 1987 ) bol film príjemným oživením ponuky kín. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...,že to bolo pomalé ,statické,samý gustafson,olafson,svenson ...až sa mi to plietlo, to by nevadilo,ale ten záver.....? taký aký bol za socializmu obľúbený ( u súdruhov z ústredia filmu) vo filmoch z kapitalistickej cudziny.....viník je známy,ale potrestaný nebude.... ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 43 (Film 21): Totálně nesympatická, neschopná (dá si někdo krevety?) a naivní dvojice detektivů se pouští do vyšetřování vyloupení banky. Zlosyn je samozřejmě nepolapitelný, protože korupce, a tak na vše doplatí "muži z lidu". Nejvíc mě pak dojímal jednodušší z hlavní dvojice hrdinů, který protestuje proti zlému globalizačnímu řetězci McDonald's, protože chce podporovat švédské podniky, a tak si kupuje hnusný kebaby od Pakistánců na rohu. Nevím jestli jsou ti Švédi takoví masochisti, nebo je jejich systém sociálního státu nějaký velký vtip. Bojím se, že se nakonec nikdo smát nebude. P.S. Jako kriminálka je to průměr ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Az na extremne sympatickou ustredni dvojici kriminalistu jsem v tom nebyl schopen najit neco, co by me nutilo film dokoukat. To jsem se zatnutyma zubama udelal, ale niceho jsem se nedockal, jen konce, ktery u detektivekrozhodne videt nechcete. Za me dost slabe. Skoda casu. Kdejaka kriminalka v TV je silnejsi. ()

Reklama

Reklama