Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílné drama, které v produkci HBO natočila režisérka Lisa Cholodenko, vzniklo podle stejnojmenného románu Elizabeth Stroutové. Jeho děj se odehrává v novoanglickém městečku Crosby, ležícím ve státě Maine. Poklidný život v této zapadlé enklávě naruší intriky, zločiny i tragédie zdejších obyvatel. Titulní hrdinkou je učitelka matematiky ze základní školy Olive (Frances McDormand), která svými škodolibým žertováním a drsným chováním zakrývá svou vnitřní zranitelnost i víru v pevné morální zásady. Vyprávění mapuje pětadvacet let jejího života. Zobrazuje její vztahy s manželem, lékárníkem Henrym (Richard Jenkins), a jejich synem Christopherem... V úvodní epizodě Olive spolu s kolegou sveze ze školy spolužáka Kevina, což se nelíbí jejímu synovi. Lékárník Henry najme do obchodu novou asistentku a zúčastní se lovu s tragickou dohrou... (HBO Europe)

(více)

Recenze (90)

WillBlake 

všechny recenze uživatele

„Uveďte mi jediný důvod, proč se ráno probouzet. - Nemám páru. Sama čekám, až mi zemře pes, abych se mohla zastřelit.“ Seriál takzvaně ze života. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o obyčejném životě, který stojí na hereckém výkonu hlavní představitelky, kterou byste zpočátku nejraději přizabili a v závěru je vám jí líto, a na literární předloze. Je třeba vydržet až do konce, kdy se příběh rozvine do všech svých významů a zvolna se proměňuje v lahůdku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších minisérií čo som doposiaľ videl, ohromne silný filmový zážitok. Už prvý diel ma prinútil pozrieť si aj tie zvyšné až do konca. A možno to tak bolo aj lepšie. Aspoň sa tým dosiahol ucelený, neprerušovaný obraz života Olive Kitteridge a ostatných obyvateľov toho malého mestečka. Hotová 25- ročná pútavá epopeja. Dejová linka je pritom ako keby vystrihnutá zo života, nič tu nie je nemožné, pričom sa tu zohľadňuje aj psychológia postáv a v náväznosti na to je tu aj pekné vysvetlenie ich konania a tiež možnosti, ako sa môžu veci na základe predchádzajúcich udalostí vyvinúť. Dokonca niektoré Oliviine hlášky ma aj pobavili, takže by sa tu našiel aj humor, aj keď dosť tvrdý a čierny. No skrátka jedna veľká dramatická balada, prskajúca realizmus života na všetky strany. Nádhera! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nekompromisná Olive so štipľavým jazykom. A dôsledky tiež zvláda bravúrne. Niekedy, v slabej chvíli, prídu aj slzy a bolesť na duši. Je určite ťažké žiť s niekým takým ako Olive je, ale úžasne sa na to pozerá. Slečna Kazan ma síce na dlhšiu dobu odradila dopozerať túto minisériu, ale som rada, že nie úplne. Výborná vec, skvelá Frances. 4,5* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělá Frances a to je víceméně to hlavní, proč stojí tato série za vidění. Několik desetiletí, nijak zajímavé rodiny malého městečka, kde nechybí všemožné tragédie. Díly vzhledem k časovému posunu na sebe nijak výrazně nenavazují a okrouhat vše na dvouhodinový celovečerák, ničemu by to neuškodilo. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled do časového výseku poněkud nevlídné domácnosti drsné a nekompromisní Olive Kitteridgeové, kde se s její nešťastnou povahou musí potýkat nejen dobrácký manžel a dorůstající syn, ale i celé vidlácké městečko. Dobrou zprávou je, že pokrytecké společenské móresy zde zastupuje jen rodina synovy nevěsty, docela by mě zajímalo, jak seriál prožívali Američané, protože hodně připomíná evropskou šablonu chování... kdoví, jak znělo dívčí jméno Olive, měla takovou povědomou náturu, občas se přistihnu, jak také zcela přesně vím, co si moji blízcí myslí, co právě potřebují, co všechno dělají špatně... Není to jen sebereflexe, kterou si můžeme odnést, ale i zamyšlení nad uměním milovat, stárnout a vydržet, i když jsme přesvědčeni, že nás už nic hezkého nemůže potkat. Takové obyčejné vyprávění (s tragickými odbočkami, které se nám v životě mnohdy nezdaří minout) s neobyčejnými hereckými výkony. ()

mrkt 

všechny recenze uživatele

“He wanted to put his arms around her, but she had a darkness that seemed to stand beside her like an acquaintance that would not go away.” ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Rodinný psychoteror, ktorý bolí, núti plakať, občas sa smutne a horko (pou)smiať, chápať i nechápať. Neviem prečo mám pocit, že Frances, Richard i Bill hrajú sami seba. Áno, drvivá banalita existencie (iantomasik, vďaka). ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

To bolelo. Stejně jako u Bludných kruhů jsem opustila první díl asi v polovině pevně rozhodnuta, že pokračovat nebudu. Abych po pár týdnech tomu dala druhou šanci. No, jsem ráda, že jsem se tím prodrala. Bacha - spoiler - začínám mít ty blbý americký hepyendy docela ráda! :) ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Kousavá Frances patří mezi to nejlepší kousavé i nekousavé co jsem v seriálech viděl. Můžete jí nenávidět, litovat, mít rádi.. v jakémkoli pořadí tyto pocity vůči ní můžete prostřídat. McDormand je naprosto úžasná a Jenkins s Murraym (i když ten mnohem menší dobu) okolo ní krásně "tancují". Dokonalé drama. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Mám rád McDormand. Odjakživa. Vydržel jsem se kvůli ní koukat na detektivky i na špatné filmy. Rád se na ni dívám. Mrzí mě, jak zestárla, ale oči tam pořád jsou. Stárne rozhodně s větší grácií, než řada jejích nešťastných vrstevnic (Isabelle Adjani). Tenhle seriál má několik zásadních slabin - jednak je to samotný formát - možná je to můj předsudek, ale seriál jako takový JE pokleslý. Pokud se snaží o Umění, měl by tu pokleslost reflektovat, bojovat s ní - jedno v jaké rovině. V tomhle je naopak příliš cítit snaha o nekonfliktnost - trošku sázka na retro, trošku na prostotu, na krásu kamery (co ji dnes nemá), na digitální efekty, na temnotu. Blockbuster pro citlivější diváky HBO: najděte si a vyberte to své. Nejlíp co nejvíc z vás - takže zase prachy. A pak: dobré filmy nám říkají, kdo jsme. Tenhle seriál nám vtlouká do hlavy - jste neurotizovaní lúzři, ale máte svou hloubku - stejně jako postava Olive synkovi. Ale máme ji? V té snadné slitovnosti s divákem nenacházím moc pohyb vpřed. Co mi ale vadí nejvíc je přítomnost nejméně jedné mrtvoly a několika psychických poruch v každém dílu: v tom spatřuju úlitbu té nejlacinější américké dramaturgii, kterou jsme samo po těch letech všichni prodchnuti (hvězdu za to, že hlavním hrdinou není "policajt a děvka" anebo nějaký hodně sexy vrah anebo upír z fitka do půl těla)... Ono totiž - co by jinak pro konzumenty TV šarád hýbalo dějem, že? Výdobytky evropského kina, kde se nemusí vraždit a stačí pozorovat - třeba i ty staré lidi - to na konzum po práci večer nezavání vzrušením - byť přes sklo obrazovky. A tak si jdu radši zas pustit jako seriál nějakého Rivetta, hehe. ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Tohle není seriál, ale pohled do života ženy (čarodejnice), která čeká až její pes zemře a ona se může konečně zastřelit. Frances McDormand nehraje, ona žije v postavě paní Kitteridge tak přirozeně a nesympaticky, ale zárověň s ní nejde nesympatizovat. Můj největší oblíbenec byl pan Kitteridge Richard Jenkins. To bylo takové zlaté stvoření. Seriál je tak dlouhý, aby byl na konci docílen spíše filmový zážitek. Jsem zvyklá, že seriál je ukončen dá se říci zcela, aby si člověk řekl "tak a teď je konec." Ale u tohoto dílka jde o uvědomění a o to, že nechceme aby jen tak náš život skončil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lidé nejsou černobílí. 1) Bipolární porucha chování u jinak sympatické Olive (i jejího syna) je zřejmě hlavním zdrojem ambivalentního vztahu, který k hlavní postavě miniseriálu mám. Otázkou je, zdali máme uvedenou variabilitu lidských projevů a chování škatulkovat a hodnotit jako poruchu. 2) Můj oblíbený 30letý John Gallagher Jr. zde hraje Olivina syna Chrise. 3) Výstižný koment: garmon***. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Frances McDormandová by měla hrát v každým filmu. Já tu ženskou miluju. Olive je jedna z jejích vrcholných rolí. Výborně napsáno, bravurně odehráno. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Laskavé povídání o životě na maloměstě. O lidech, kteří tam žijí. O jejich touhách, bolestech a možnostech. O střetávání generací. A také o stárnutí. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vhled do kusu života jedné stárnoucí ženy. Zraňující a zranitelná..., celý miniseriál stojí na Frances McDormand. Obávám se, že s její Olive bych nebyla schopná žít, přesto ve mně vzbuzovala neskutečnou empatii a soucit. Možná bych ale zvolila kratší formát. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama