Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Martin je vysloužilý voják, který se živí jako kurýr. Rozváží balíčky všech druhů bez ptaní za velké peníze. Řídí se při tom třemi pravidly: nikdy nemění dohodu, žádná jména a nikdy balíček neotevře. Jednoho dne se mu ozve muž, který potřebuje přepravit balík ke svému známému. Na místě určení mu do auta naloží velkou tašku, která váží asi padesát kilogramů. Po cestě Frank píchne pneumatiku, a aby ji mohl vyměnit, musí otevřít kufr. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale když kufr otevře, zjistí, že balík, který má doručit, se pohybuje...  Poruší svou zásadu číslo tři, do balíčku se podívá a uvidí v něm svázanou mladou ženu. Pak vymění pneumatiku a pokračuje dál až na místo, kde si udělá přestávku. Pořád přemýšlí o obsahu balíku, který veze, a rozhodne se ženě koupit něco k pití, aby jí cestu alespoň trochu zpříjemnil. Dál po cestě zaslechne bouchání u kufru, zastaví a žena mu řekne, že se potřebuje vymočit. Frank ví, že by z toho mohl být malér, a tak ji přiváže na provaz a pošle ji do křoví. Žena se ale z provazu vyvleče a uteče mu. Není jí to nic platné, protože Frank ji zakrátko dohoní a zase naloží do auta a dopraví na místo určení. Muž, kterému měl balík doručit, mu dá zbytek peněz s prosbou, jestli by nemohl doručit cestou zpět jeden kufřík. Frank souhlasí a vyráží na cestu domů. Když si dělá další pauzu, jeho auto zničehonic vybouchne...  Frank se vrátí do domu, kde předal balík, a poté, co zmlátí všechny v domě, ukradne jedno z jejich aut a vyrazí na cestu domů. Když se podívá na zadní sedadlo, zjistí, že tam sedí mladá žena, kterou jim měl doručit; té se ve vzniklém zmatku podařilo utéct. Nejprve ji chce vysadit u silnice a nechat ji tam, ale nakonec si to rozmyslí, vrátí se pro ni a vezme ji k sobě domů... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

monolog 

všechny recenze uživatele

Po výtečným začátku, kterej dával (a taky dal) tušit, že nepůjde o obyčejný idiotský akčňák, následuje neobyčejně dementní akčňák. Nerozvinuté a vykastrované charaktery postav jsou dnes v akčním filmu standardem, ale nebývalo tomu tak (Smrtonosná past či Smrtonosná zbraň). Příběh doslova o ničem, z rezervovaného a odtažitého introverta se stane zachránce nevinných až příliš lehce. a následná akce je prostě jen akce. Neboli nuda k pohledání doplněná výbuchy (Nejsou náhodou Mercedesy dieseláky? Já jen, že nafta nevybuchuje) a neskutečnými akčními přemety a skoky. Navíc jedno klišé vedle druhýho od čestné mafiánské dcerky, přes poldu-kámoše až po finální Byl to zločinec, ale taky můj otec! Dalším velkým nedostatkem je i přemíra vážnosti. Celej film není naprosto ničím odlehčenej, žádný hlášky a to ať drsný nebo humorný se nekonají, nehledě už k estupído rovnou z hajzlu dialogům. Od odpadu tenhle film zachránil jen dobrý Jason Statham, ale ani kvůli němu nejsem ochotnej tuhle nudu povýšit někam výš. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Kurýr stojí na stejně chabým příbehu jako kurýr dvojka, ale přitom má ještě děsně stupidní dialogy, ale co s tim, když je Statham takovej bitkař a jeho akční kousky fakt berou dech, pak na nějakým příběhu nesejde, krom toho i když je příběh hodně slabej, tak je přitom zábavnej a dokáže udržet tempo, takže nuda se nedostavuje a akční scény zařídí zbytek ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pravidlo č. 1: Nikdy nevěř všem svým oblíbeným uživatelům, ať jsou si třeba nejoblíbenější z oblíbených. Pravidlo č. 2: Dej na pocity. Pravidlo č. 3: Když se u filmu řežeš smíchy a chceš, aby ten týpek z plátna byl tvůj brácha / táta / milenec / pošťák, znamená to, že se ti film líbí. Pravidlo č. 4: Učebnice stranou, však on ani Jason moc nestudoval učebnici s pravidly silničního provozu. No, vy se mě teď asi chcete zeptat, jestli se mi vážně líbí, když Statham hodinu a půl mlátí hajzly všeho druhu hlava nehlava, že? Jo, líbí. A proč? Protože to dělá aspoň někdo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No tak prvni Kuryr mi jeste docela sednul neni to zadnej extremni nater ale v ramci Stathamovi kariery tak zhruba lepsi nadprumer a postava ktera Jasonovi docela sedla akce je tu primerene jenom by snad mohla byt trochu drsnejsi coz by nebylo na skodu prisel mi ten film takovej lehce vymeklej a konec trochu nedotazenej takze takhle nemyslim si ze by to byla az takova super pecka jakou tady z toho vsichni delaji ale ve srovnani se dvemi pozdejsimi naprosto zbytecnymi pokracovanimi to je solidni kousek ke Stathamovi mam takovej neutralni vztah nezeru ho ani neodsuzuju ale jeho starsi tvorba ma preci jenom o dost vyssi uroven nez ta soucasna ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mám rád tiché rána.“ Priemerná, vskutku nenáročná akčná jednohubka. Vlastne skôr akčná komédia, než akčný triler. Vynikajúce akčné scény a charizma britského drsňáka Jasona Stathama sú hlavné – a pravdupovediac asi aj jediné - dôvody, prečo si KURIÉRA pozrieť. Zápletka je dobrá (chlapík je platený za to, že „preváža veci“, ale keď raz svoje pravidlo "nechcem o ničom nič vedieť" poruší a v kufri svojho fára nájde pôvabnú Aziatku, zapletie sa do krvavých mafiánskych praktík). Ale dej a scenár nestojí za nič. Postavy sú len slabo načrtnuté a ide sa ďalej a hlášky nemajú veľkú šancu skultovnieť, ale akonáhle sa rozpúta akcia, je to mäso. Jasonov plagát mi nad posteľou nikdy nevisel, ale priznám sa, že ako fanúšikovi akčného žánru 80. rokov je mi jeho prístup sympatický; Jason v sebe má niečo zo starých borcov, ktorí chránili ženy a deti a zachraňovali svet pred nukleárnymi katastrofami. Je chlapčensky sympatický, majú ho radi ženy, deti i muži, má výbornú kondičku, no nie je to nevkusná kopa svalov, je proste fajn. A KURIÉR vlastne tiež. Jeden z tých lepších filmov producenta (a kedysi výnimočného režiséra) Luca Bessona. Corey Yuen dal ako expert na bojové umenia dokopy viacero parádnych pasáží (autobus, kontajner, olej). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (34)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 21 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Když Frank Martin (Jason Statham) píchne zadní pneumatiku svého BMW, jde do kufru pro rezervní kolo, které vypadá jinak než původní disk. Když ale po pár minutách parkuje před benzinovou pumpou, je vidět, že na autě je opět ten původní. (LiborGondek)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach vo Francúzsku, vrátane známych miest Paríž, Marseille, Nice či Cannes. (MikaelSVK)

Související novinky

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Statham předává kurýrskou štafetu

Statham předává kurýrskou štafetu

11.02.2014

Kurýr dodnes patří mezi nejznámější filmy Jasona Stathama. Neohrožený řidič Frank Martin to dotáhl na tři celovečeráky, předloni se pak přesunul i na malou obrazovku, kde si ho zahrál Chris Vance.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama