Reklama

Reklama

Proti vlastní krvi

  • Velká Británie Trespass Against Us (více)
Trailer 1

Tři generace nechvalně známé rodiny Cutlerů žijí jako psanci uprostřed krásného anglického hrabství Gloucestershire. V jedné z nejbohatších části Británie bydlí v karavanovém táboře a svůj čas vyplňují bezcílným poflakováním, občasným pytláctvím, příležitostnými zlodějinami, plánovanými loupežemi a potyčkami s každým, kdo se jim nelíbí. Neustále se pohybují za hranou zákona, jejich okolí je nesnáší a policie po nich tvrdě jde. V čele klanu Cutlerů stojí Colby (Brendan Gleeson) a pevnou rukou udržuje ve své kočovné komunitě tradiční životní styl a zvyky. Colby by rád časem předal své vůdcovství synovi Chadovi (Michael Fassbender), ale ten z této vidiny není úplně nadšený. Chad se totiž na svět dívá i jinou perspektivou než jeho táta. Začíná být rozpolcený mezi rodinnou tradicí kočovníků a chmatáků a s tím spojeným drsným životním stylem a touhou se z tohoto vymanit a postarat se svým dětem a manželce o lepší život a budoucnost. S tím je ale spojený konflikt s otcem, který o ničem příliš nesmlouvá a navíc připravuje loupežnou akci, jejímž cílem je honosný dům plný cenností. Chad zjišťuje, že osud a možnost volby nemusí ležet v jeho vlastních rukou... (CinemArt)

(více)

Recenze (97)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Proti vlastní krvi přes slibné obsazení určitě není film, který by mohl soutěžit v kategorii trhák roku. Předpokládám, že v kinech se spíš mihne a pro diváky bude problém vidět ho na velkém plátně. Není to žádné neštěstí, tenhle biják je z rodu snímků, kterým stačí malá obrazovka, protože nestojí na tricích a výpravě. Vzpomínám si, jaký údiv způsobila u méně informovaných postava Brada Pitta coby bílého cigána v Podfu(c)ku. Ve Velké Británii cigánství nemá etnický rozměr, je to sociální kategorie, označení lidí žijících kočovným způsobem života a majících specifický hodnotový žebříček odlišný od zbytku populace. K travellers patří i hlavní hrdina snímku - na jedné straně nejnadějnější nástupce nezadržitelně stárnoucího šéfa klanu, který by měl jednou stanout v čele velkorodiny, na druhé straně čím dál zřetelnější a odvážnější rebel, který vidí, že je potřeba se přizpůsobovat rychle se měnícímu světu, chce vzdělávat své děti a říkat ne tam, kde mu tradice káže říkat ano. Jenže okolní svět o něj nijak zvlášť nestojí, síla předsudků i oprávněné nedůvěry dělá své. Pomocnou ruku před tlakem okolí umí poskytnout opět jenom velkorodina. Proti vlastní krvi je dílem sociální a psychologické drama, dílem i kriminálka s akčními prvky. Za dramatický útěk z místa loupeže by se nemusel stydět ani čistokrevný kriminální thriller. Celkový dojem: 70 %. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Britská nezávislá tvorba má pro mě nepopsatelné kouzlo především díky syrovosti, s níž tvůrci nahlížejí do světa (nejen) kriminálníků. Trespass Against Us není výjimkou. Když navíc vedle sebe (nebo proti sobě?) postavíte tak skvělé herce, jakými jsou Michael Fassbender a Brendan Gleeson, výsledkem je podívaná, která vám zaleze pořádně pod kůži. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film natočený se stejnou lehkostí, s jakou žijí jeho hlavní hrdinové... Mohla by to být stejná cool stylová jízda jako legendární Guy Ritchieovský Podfu(c)k, Michael Fassbender má dokonce stejně neodolatelné charisma jako mladý Brad Pitt, ale narozdíl od figurky kočovného boxera Mickey O'Neila je jeho Chad Cutler opravdový...civilní...naprosto uvěřitelný... Fassbender je skvělý herec a je hodně znát, že si tuhle roli cíleně vybral, ten archetypální model střetu s dominantním otcem, vůdcem klanu, patriarchou, se nedá jen tak odbýt, je to radost sledovat, jak funguje chemie mezi ním a Brendanem Gleesonem. Film navazující na onu předlouhou tradici britských sociálních dramat, který je ale ještě trochu navíc dramatem otce a syna. Snímek o tom, že ze sociálně vyloučených lokalit se neodchází. Proti vlastní krvi... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě drama ve vztahu otec - syn, zahraný prvotřídními herci. Jenže to pak vyznělo úplně do ztracena, stejně jako děj. Škoda, protože film měl slušně našlápnuto a honičky byly fakt dobrý. Fassbender tu je fakt cool, i když celej film chodí v sociš teplákách. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Michael a Brendan, dva taháky na tenhle snímek a pak velké zklamání. Oba herci s takovým potenciálem a zahrabou se v tak neskutečně hrozném scénáři, že vážně lituju toho času, který jsem s touhle pošahanou rodinkou trávila. A to nemluvím o těch momentech, které bytostně nesnáším, kdo mě zná, tak ví. Škoda....velká škoda. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Špinavá britská záležitost, která by takovýhle odér nemohla nabrat jinde. TRESPASS AGAINST US vás během svižných 98 minut nechá číst mezi řádky, ale minimálně charakter otce Cutlera (Brendan Gleeson) bych chtěl poznat trochu víc. Standardně výborný Fassbender a po CALVARY další zářez od Brenda Glesesona, jehož postava nikdy nerozkvete naplno, ale tušíte, že kdyby k tomu došlo, tak zešedivité hrůzou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Travel and Conquer. Všichni si asi vzpomenou na Ritchieho pecku Snatch a přičinlivé podnikavce bez trvalého bydliště, co dávají k prodanému zboží pesy. Tady ale kočující byznysmen nechce něco tak triviálního, jako je nový karavan pro Má. On se chce zbavit vlivu Tá.. Adam Smith ku prospěchu věci až do samého konce netlačí na pilu nějaké osudovosti či tragiky a názorně předvádí, že Britové odjakživa uměli protlačit do sajrajtu sociálních dramat upřímnost a životní optimismus. A navíc, to ze tří čtvrtin irské duo Fassbender, Gleeson má moji neutuchající pozornost, i kdyby předčítalo z příbalového letáku Paralenu.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Asi potřebuju trochu něco víc, než jen sledovat hodinu a půl loudavý život kočovníků v UK se vším co k tomu patří, včetně krádeží, vydírání apod. Je to sice famózně syrové a Fassbender s Gleesonem jsou čistokrevní božani, jenomže skoro nic se tam neděje. Hlavní hrdina v podstatě hodinu a půl přemíta zda "to" udělat, či nikoliv. A tam to taky končí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žijí jako psanci uprostřed anglické přírody, ale špatně se určitě nemají. Se zákonem si nikdy hlavu nelámali, kdo se na ně zle podívá, bude rád, když skončí s rozbitým ksichtem. Flákači, chmatáci, negramoti, kočovníci. Cutlerovic rodinku drží pohromadě plánovač nejrůznějších krádeží Colby, jenže jeho syn má o budoucnosti přeci jenom jiné představy. Vloupání do honosného panství bude mít pro komunitu už definitivní dohru. Brit Adam Smith umí vykreslit atmosféru, někdy je při vyprávění děje poněkud monotónní, ale po celou délku zaujme. Velkou měrou mu v tom pomáhá ústřední duo, které svou hereckou bravurou hypnotizuje: Fassbender tyhle polovyšinuté mysli zvládá dokonale, vůdcovský Gleesonův projev je pak dokonale mrazivý. Chemie mezi nimi je hlavním kladem filmu. Právě kolísavé vztahy, kdy syn nějakou úctu k otci má, ale stále víc ho sžírá touha zajistit vzdělání a lepší život svým dvěma dětem, mají svou kvalitu. Škoda, že se mi to celé velmi rychle dostalo z hlavy. Tři až čtyři hvězdy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Fassy v dalším anglickém nezávisláku. Určitě neubližující záležitost, na kterou ale velice brzo zapomenu. Nejvíce se mě líbil kočovný styl života a věčný boj proti policii. 60% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

63%? Kam to spějeme, dámy a pánové...? Pro mě jeden z nejlepších filmů roku. (A jestli ne nejlepších, tak rozhodně nejkrásnějších.) Poctivá elegantní filmařina a promyšlené budování výsledné emoce (komplexu emocí). Film určený k svobodnému vnímání a přemýšlení, který je "cool" takovým způsobem, jaký mi nevadí. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Niečo mi to mu chýbalo, aby som mohol zdvihnúť hodnotenie, celý film sa nesie v jednej rovine, no napriek tomu ma to zaujalo a obzvlášť ma bavil skvelý Fassbender na ktorom stojí celý film. Žáner je trochu zavádzajúci, pretože sa jedna prevažne o drámu, tak pozor na to prečo sa na to pozriete. 70% - 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No čo na to povedať? Dvaja špičkoví herci utopení v totálne nezáživnom scenári, ktorý sa chce tváriť ako sociálny krimi thriller. No čo to vlastne bolo veruže neviem. Vzťah otec a syn spolu s udalosťami okolo nich mi prišli nezáživné až strach. Do toho tí policajti, ktorí sa tvárili len ako také smiešne karikatúry... Dve hviezdy, obe herecké hviezdy po jednej, ale aj tak mi je ľúto, že mi mrhali časom v takomto "nič" filme. 30/100 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|64%| Nevěděl jsem, do čeho jdu, prostě jsem to zkusil. Ve finále jsem relativně spokojen, bylo to zase něco jiného - něco pro mě v oblasti filmového světa netypického a to oceňuji. Scénář, nápady – to vše mohlo být více bohatší, stopáž měla být delší – kdyby se tak stalo, mohlo by to dopadnout ještě lépe. Celý snímek sledujeme primitivní život kočovníků. Někdy jsem si říkal, že jsou úplně vylízaný a že většina jejich počínání nemá hlavu ani patu. Rozhodně jsem film vnímal s nadhledem a bral jsem ho takový jaký je. Očekával jsem, že se to bude nést tím klasičtějším pojetím, ale nevadí. I to finále mohlo být lepší, ale výrazné chyby zde nejsou, tak si nemůžu moc stěžovat. Herecké obsazení je výborné, Michael Fassbender a Brendan Gleeson si kradou film jen pro sebe – oba mě bavili. Takže, potenciál to mělo větší, takhle je to pouze jednorázová a mírně nadprůměrná záležitost, která za pozornost určitě stojí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Adam Smith a Alastair Sidons toho nechávajú toľko akoby pod povrchom, až ich filmu chýba skutočná dramatickosť. Otec so synom sa síce občas dostanú do konfliktu, ale nikdy nie natoľko, aby z toho vyplynulo niečo zásadné pre vývoj deja. Prvá polovica je myslím výborne rozohraná, postupom času, kedy sa majú veci vyhrocovať, ale príde iba k určitému skratovému rozhodnutiu, smerujúcemu k akémusi symbolickému, melancholickému finále. Samozrejme nás tvorcovia presviedčajú, že hlavná postava síce nie je vzor cnosti, ale myslí to dobre a my s ňou tým pádom musíme sympatizovať. Kto tu vlastne za všetky trable môže, to je tá najzásadnejšia otázka filmu, na ktorú sa ale zase celkom ľahko odpovedá. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že všech 86 diváků se snímek rozhodlo vidět zejména kvůli Fassbenderovi. Pokud se někdo těšil, že opět uvidí jeho výbavu nevelkého vzrůstu, tak bude zřejmě dosti zklamán, neboť v tomto filmu se jí nepochlubí. Nicméně malou satisfakcí může být divákům to, že bude zastoupen. Celkově je snímek dost divný. Pojednává o dosti prapodivném rodinném gangu kočovných hegešáků či retardovaných dementů (jak kdo chce), kteří obývají jakousi lesní osadu a ze všeho nejraději zamořují přírodu. Velký problém jsem měl zejména s tím, že ať se Fassbender snažil sebevíce, tak jsem mu roli analfabeta prostě nesežral. Vypadá na to příliš inteligentně. Jediné, co ve snímku za něco stojí jsou offroadové automobilové honičky. Děj je krajně nezajímavá záležitost. Neměl jsem závratná očekávání. Přesto jsem velmi intenzivně zklamán. Maximální ztráta času. Kdybych měl na snímek koukat sám, tak jej možná ukončím předčasně. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je to celé mdlé a hrozně nevýrazné. Ani ryba ani rak, nebo jak se to vlastně říká. Nemá to ty správný, filmový koule, na kterých já si tak dycinky zakládám. V případě Michaela jeho nejslabší film za posledních mnoho let, což nic nemění na faktu, že jeho místo v mojí topce herců je stále pevné. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama