Reklama

Reklama

Huo zhe

  • Čína 活著 (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Hongkong, 1994, 125 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Hua Yu (kniha)

Scénář:

Hua Yu, Wei Lu

Kamera:

Yue Lü

Hudba:

Jiping Zhao
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh popisuje osudy obyčejné čínské rodiny během několika desetiletí. V hlavních rolích se nám představí Li Gong (Xu Jiazhen) a You Ge (Xu Fugui), manželé, kteří musí snášet veškeré útrapy, které jim život nachystal, v Číně před i po revoluci. Režisér zde vykresluje měnící se politickou situaci v Číně a zaměřuje se především na obrovskou vůli žít, kterou obě hlavní postavy nepostrádají ani přes svůj těžký život plný menších i větších tragédií. (Los)

(více)

Recenze (56)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nádherné vystihnutí života v Číně pod komunistickou obručí Mao Ce-tunga. Je dobré, že film začíná ještě před touto érou a je vidět kontrast v oblékání a barvách. Po příchodu totality je vše šedé a hnědé. Hlavní jsou ale postavy. Klasická rodina která má své šťastné chvilky, ale i trápení a ta doba jen slouží jen jako dokonalé pozadí pro již v názvu zmíněné žití. Protože to je nakonec vše na čem záleží otřepat ze ze všeho hrozného a žít dál... Moc krásný, ale i krutý film. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Precizní film, který sice ani jednou nevykročí ze stínu "standardní kvality", ale jako takový naplňuje svůj formát beze zbytku. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film o přežívání v těžkých časech. I když má film své kruté a velmi smutné části, ukazuje, že i obtížný život může být zdárně naplněn, završen a nemusí jít jen o zmiňované přežívání. Každá doba si dokáže zachovat svou lidskost, pokud se o to lidé v ní žijící pokusí. Yimou Zhang natočil moc pěkné a komplexní dílo, jehož jedinou chybkou by mohlo být jen poněkud rozvláčněné tempo... 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Všechno důležité už řekl ZIASystems. Při sledování filmu jsem se divil, jak to, že nebyl v Číně zakázán a teď když už vím, že byl, snad jen dodám, že film poskytuje názorný pohled na kontrast toho, jak se v žilo v Číně před revolucí a po ní, ale přesto to není film o politice, ale o lidech. Pro mě nejlepší Zhangův film. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborná historická dráma. Má skvelý príbeh o manželskom páre z vplyvnejšej rodiny, ktorý kvôli manželovej závislosti na hazarde príde prakticky o všetko, ale paradoxne to oboch omnoho viac zblíži a vďaka ich pracovitosti sa im darí držať na nohách. Lenže v priebehu nadchádzajúceho obdobia čaká krajinu viacero silných zmien a tak musia prekonávať rôzne menšie, ale aj veľké prekážky. So spracovaním som veľmi spokojný, už len ten nápad, zobraziť život jednej pomerne obyčajnej rodiny v priebehu niekoľkých desaťročí, kedy v Číne nastávali veľké zmeny, či už najprv občianska vojna a následne vláda Mao Ce-Tunga a s ním súvisiaci komunizmus je skutočne perfektný a v rámci historického žánru ponúka mimoriadny potenciál a ten sa aj podarilo naplniť prakticky úplne. Jedine ešte spočiatku som mal z toho trochu horší pocit kvôli postave manžela, ktorá si ma teda rozhodne nezískala, no našťastie čoskoro sa to nielen výrazne zmení, ale navyše som mohol oceniť aj ten prerod jeho postavy. Inak sa to skutočne vydarilo, dej je po celý čas mimoriadne zaujímavý, skvelo sa pozerá na samotnú postavu manželky, ktorá celý život musí čeliť mnohým útrapám, ale je to veľmi silná osobnosť, chválim zaujímavé vloženie prvku v podobe divadielka, získali si ma všetky tie životné etapy a hlavne to zobrazenie komunizmu sa mi tu skutočne páčilo, nie je to žiadny čiernobiely pohľad, ktorý ho automaticky odsúdi, ale sú tu dobre zobrazené jeho klady, ale aj zápory. Jedine ma mrzí, že to nemá až tak silný náboj, ako by mohlo, až na tie dva najsilnejšie momenty sa ma to moc nedotklo, ale to je to jediné, inak sa na to pozerá výborne a kľudne to mohlo byť aj dlhšie. Herecké obsadenie je veľmi dobré, perfektná Gong Li v jednej zo svojich najlepších úloh, zaujímavý You Ge ako jej manžel a množstvo zaujímavých vedľajších postáv, hlavne počas komunizmu ma svojim spôsobom bavili všetky výraznejšie postavy. S réžiou a technickou stránkou som veľmi spokojný, aj napriek tomu, že sa celý film odohráva na pomerne malej ploche to pôsobí dostatočne veľkolepo, dobová atmosféra je skvelá, jedine tie emócie mohli byť o trochu silnejšie, ale aj tak Yimou Zhang odviedol skvelú prácu. A páči sa mi aj hudba. Keby to malo o niečo silnejší náboj, tak neváham s plným hodnotením, ale to je skutočne ten jediný zápor, inak je to skvelo natočené, zahrané a dejovo mimoriadne zaujímavé filmové dielo. 81% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Čína! To bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý som sa vrhla na plne hodnoverný, dramatický a nezávideniahodný príbeh dvoch manželov a ich detí a zároveň je to snáď jediná snímka Yimoua Zhanga, obsiahnutá viac charaktermi postáv než pôsobivým vizuálom :-) Pri jej sledovaní mnohokrát uvažujete nad tým, či je možné, aby niekto dokázal prejsť takým peklom a utrpením a napriek tomu vyčarovať jeden zo svojich krásnych úsmevov, hoci vnútro kričí a nevládze. Všetky tieto rodinné problémy sa prelínajú s nastolením komunistického systému, kde viera v istého predsedu priam prekračuje prijateľné medze. Pekná melódia a vynikajúca Li Gong - jedna z ďalších príčin, prečo som bola príbehom umocneným jej ženským prístupom k problémom, tak nadšená. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle zaslouží absolutorium. Na příběhu jedné čínské rodiny v průběhu několika generací je velice zajímavým způsobem vyprávěno, jak a proč se z krásné tisícíleté kultury během několika desetiletí vlády komunistů stala zubožená a nespravedlivá společnost bez zásad, pravidel, soucitu, v níž je obtížné přežít. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nádherně odvyprávěný příběh jedné rodiny s politickým pozadím Číny let čtyřicátých až sedmdesátých. Tohle obsažné a emocionálně nabité dílo Vám poví víc, než chumel dat v učebnici dějepisu. Vnitřně nejplnější film Zhanga Yimoua (alespoň co se mého názoru týče). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc jsem tomu nevěřil, ale tento film je opravdu úžasný. A když píšu opravdu, tak myslím opravdu opravdu. Jedná se o neskutečně hluboký film o životě. Rodinku potkají snad veškeré rodinné tragédie, které mohou rodinu vůbec potkat. A pokud ne všechny, tak rozhodně ty nejnepříjemnější. Přesto v sobě najdou vůli, odhodlání a především věc, pro kterou má smysl žít život dál. Film je podán tak, že naprosto nic nekritizuje ani se vehementně nesnaží tlačit na city. Pouze interpretuje události, jak se odehrály. Obrázek a vlastní názor si už zvládne každý udělat sám. Několikrát jsem byl skutečně dojat. Měnící se politické situace jsou vyobrazeny krásně a troufám si říct, že i pro absolutně nezasvěcené. Jestli jsou vyobrazeny pravdivě si netroufám tvrdit, neboť se nemám o co opřít, ale naprosto věřím tomu, že ano. Rád od Yimou Zhanga uvidím další film, protože po zhlédnutí tohohle kousku musím konstatovat, že tento režisér umí. Zahráno je vše věrohodně. Hudba dovede vyvolat zimomriavky. Rozhodně sem nepatří méně než 4*. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Osud jedné rodiny, která chce jen žít a v maoistické Číně to není jen tak. Silné emoce, nikoliv však vyděračské. Zhang bez vymazleného vizuálu, ale s o to víc poutavějším příběhem. Krásný film. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

v poslednom case nie a nie sa dostatocne vzit do nejakeho azijskeho filmu. huozhe je nie zly film ani po vizualnej stranke ani po hereckej, len jeho pribehova rovina ma aj napriek svojej tragickosti a dojimavosti akosi minula. zhang je schopny filmar tenroraz sme si ale az tak nesadli. 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se režisérský "malíř" Zhang Yimou zaměřil na vizuálně neobyčejné bojové snímky (Hrdina, Klan létajících dýk) natočil poutavý a vizuálně opět krásný snímek ukazující těžký život komunistické Číny 40. let. Film se zaměřuje na osudy rodiny, která i přes všechny útrapy a nezdary neztrácí naději ani vůli žit. Bohužel je film docela dlouhý a téma mě nedokázalo tolik zaujmout. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Maoizmus bol odporný, však to môžte vidieť aj tu, len mám pocit, že tu sa s tým ľudia nejak zmierili a prijali to ako fakt a prežívali. Dej mi príde príliš chladný na to, čo sa tam odohralo, je to súbor udalostí v živote, kde sa mi nepriblížila snáď ani jedna postava, no a hlavne na záver bola akási nešťastná náhoda, ktorá vyzerala nezmyselne a tak trocha pokazila film. Podľa mňa žiadna snaha o kritiku, je to len tamojší obyčajný domáci historický film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak krásne a veľkolepo zobrazuje komunistický život v Číne minulého storočia, až to zaváňa propagandou. Spočiatku sa však snímok priveľmi nesnaží diváka vtiahnuť do svojich osídiel, ale postupne z minúty na minútu ( vo filme z etapy do etapy ) si získava stále väčšiu a väčšiu pozornosť. Možno sa to bude zdať niekomu okato gýčovité a prvoplánovane sentimentálne či hrajúce na city, ale všetko tu má svoje miesto a čas. Aziati to vedia. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zhang opäť neskamal. Možno za to môže môj záujem o východnú civilizáciu a čínske tradície obecne. Lifetimes je veľmi pekne odvyprávaný príbeh o jednom hazardérovi, ktorý jedného dňa prehrá aj svôj majetok. So ženou a deťmi sa potom musí pretĺkať strastiplnými cestami života na pozadí vtedajšieho vojnového konfliktu. Do toho naivného divadla s plátennými postavičkami je ťažké sa nezamilovať. Vyzdvihnúť musím aj jednoduchú, no pôsobivú ústrednú melódiu a sympatických hercov. 80% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásné. Kruté, smutné, přesto poetické. Osud jednoho čínského páru a na pozadí 40 bouřlivých revolučních let. Nevím, které období bylo horší, rozdíl asi velký není. Hlavně mě zaujali lidé, obyvatelstvo. Jak tomu všemu (ideologii) věřili a byli pro to zapálení. Krásný a důležitý film. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Muze existovat nadherny film o zivote v komunismu? Muze a pomerne jednoduse, staci, kdyz to natoci Yimou Zhang a hraje tam Gong Li. Lifetimes je vyborna analyza zivota v rudem rezimu se zamerenim na 1 rodinku, kterou film sleduje v prubehu desitek let, cimz to ziskava typickou chronologickou epicnost ala Forrest Gump. Obe hlavni postavy jsou navic velmi sympaticke, krome Li Gong, u ktere to uz beru jako samozrejmost chvalim i hlavniho muzskeho typka. Jak uz nazev napovida, je to skvely film o zivote a to se vsemi negativy, ktere jsou s tim spojene, obzvlast co se komunismu tyce, jehoz demence je zde krasne zobrazena. Potesujici take bylo, ze Zhang zde poprve vyuzil elektronickou hudbu, sice se 1 motiv opakoval skrze cely film, ale i tak to hned pridalo k sonickemu podbarveni atmosfery. 8/10 ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Čína 20. století, to je nesmírně pitvorná groteska, a tento film přispívá (pod cenzurou) k jejímu zobrazení a pochopení. Přelomová odhalení nečekejte, ale reálie běžných Číňanů obrazem vhodně doplňují četbu. Skutečný realismus se však nekoná; např. hladomor po Velkém skoku je zcela zamlčen, není vidět všudypřítomná čínská špína, barbarské hygienické návyky, a dentistické služby zřejmě fungovaly po celý ten čas na špičkové úrovni. A tak i když je film mírně kritický, propagandisticky přispívá k rozšířené západní iluzi, že Číňané jsou vysoce kulturním a civilizovaným národem. ()

Reklama

Reklama