Reklama

Reklama

Huo zhe

  • Čína 活著 (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Hongkong, 1994, 125 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Hua Yu (kniha)

Scénář:

Hua Yu, Wei Lu

Kamera:

Yue Lü

Hudba:

Jiping Zhao
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh popisuje osudy obyčejné čínské rodiny během několika desetiletí. V hlavních rolích se nám představí Li Gong (Xu Jiazhen) a You Ge (Xu Fugui), manželé, kteří musí snášet veškeré útrapy, které jim život nachystal, v Číně před i po revoluci. Režisér zde vykresluje měnící se politickou situaci v Číně a zaměřuje se především na obrovskou vůli žít, kterou obě hlavní postavy nepostrádají ani přes svůj těžký život plný menších i větších tragédií. (Los)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nádherné vystihnutí života v Číně pod komunistickou obručí Mao Ce-tunga. Je dobré, že film začíná ještě před touto érou a je vidět kontrast v oblékání a barvách. Po příchodu totality je vše šedé a hnědé. Hlavní jsou ale postavy. Klasická rodina která má své šťastné chvilky, ale i trápení a ta doba jen slouží jen jako dokonalé pozadí pro již v názvu zmíněné žití. Protože to je nakonec vše na čem záleží otřepat ze ze všeho hrozného a žít dál... Moc krásný, ale i krutý film. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Čína 20. století, to je nesmírně pitvorná groteska, a tento film přispívá (pod cenzurou) k jejímu zobrazení a pochopení. Přelomová odhalení nečekejte, ale reálie běžných Číňanů obrazem vhodně doplňují četbu. Skutečný realismus se však nekoná; např. hladomor po Velkém skoku je zcela zamlčen, není vidět všudypřítomná čínská špína, barbarské hygienické návyky, a dentistické služby zřejmě fungovaly po celý ten čas na špičkové úrovni. A tak i když je film mírně kritický, propagandisticky přispívá k rozšířené západní iluzi, že Číňané jsou vysoce kulturním a civilizovaným národem. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Zhang opäť neskamal. Možno za to môže môj záujem o východnú civilizáciu a čínske tradície obecne. Lifetimes je veľmi pekne odvyprávaný príbeh o jednom hazardérovi, ktorý jedného dňa prehrá aj svôj majetok. So ženou a deťmi sa potom musí pretĺkať strastiplnými cestami života na pozadí vtedajšieho vojnového konfliktu. Do toho naivného divadla s plátennými postavičkami je ťažké sa nezamilovať. Vyzdvihnúť musím aj jednoduchú, no pôsobivú ústrednú melódiu a sympatických hercov. 80% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc jsem tomu nevěřil, ale tento film je opravdu úžasný. A když píšu opravdu, tak myslím opravdu opravdu. Jedná se o neskutečně hluboký film o životě. Rodinku potkají snad veškeré rodinné tragédie, které mohou rodinu vůbec potkat. A pokud ne všechny, tak rozhodně ty nejnepříjemnější. Přesto v sobě najdou vůli, odhodlání a především věc, pro kterou má smysl žít život dál. Film je podán tak, že naprosto nic nekritizuje ani se vehementně nesnaží tlačit na city. Pouze interpretuje události, jak se odehrály. Obrázek a vlastní názor si už zvládne každý udělat sám. Několikrát jsem byl skutečně dojat. Měnící se politické situace jsou vyobrazeny krásně a troufám si říct, že i pro absolutně nezasvěcené. Jestli jsou vyobrazeny pravdivě si netroufám tvrdit, neboť se nemám o co opřít, ale naprosto věřím tomu, že ano. Rád od Yimou Zhanga uvidím další film, protože po zhlédnutí tohohle kousku musím konstatovat, že tento režisér umí. Zahráno je vše věrohodně. Hudba dovede vyvolat zimomriavky. Rozhodně sem nepatří méně než 4*. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Všechno důležité už řekl ZIASystems. Při sledování filmu jsem se divil, jak to, že nebyl v Číně zakázán a teď když už vím, že byl, snad jen dodám, že film poskytuje názorný pohled na kontrast toho, jak se v žilo v Číně před revolucí a po ní, ale přesto to není film o politice, ale o lidech. Pro mě nejlepší Zhangův film. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v Číně zakázán a režisér Yimou Zhang nesměl následující dva roky točit filmy finančně podporované ze zahraničí. Zároveň si nemohl na filmovém festivalu v Cannes osobně převzít Velkou cenu poroty. (profhubert)
  • Frázi z názvu filmu „huozhe“ pronese Jiazhen (Li Gong) v scéně, kde volá na Chunshenga (Tao Guo), aby se nevzdával a žil dál. „Huozhe“ znamená právě kontinuitu, spojitost, návaznost života. (profhubert)

Reklama

Reklama