Reklama

Reklama

U moře

  • USA By the Sea (více)
Trailer 2

Do malebného francouzského přímořského letoviska přijíždí americký manželský pár. Spisovatel Roland (Brad Pitt) tu chce nalézt sílu, klid a inspiraci k napsání své další knihy, naopak jeho žena Vanessa (Angelina Jolie) vlastně ani netuší, co tu dělá. Jejich manželství se během let proměnilo v poněkud toxický vztah, kdy jsou raději sami než s tím druhým, Vanessa na lehátku na terase jejich letního bytu, Roland v baru s místními štamgasty. Partnerské dusno rozčeří až příjezd mladých novomanželů (Mélanie Laurent a Melvil Poupaud), kteří se usadí v sousedním bytě a Rolandovi s Vanessou připomenou, jaké to mezi nimi bylo na začátku. Brzy se ukáže, že oba mladí lidé se mohou stát katalyzátorem, který vztah Rolanda a Vanessy buď definitivně zničí, nebo ho pomůže vyléčit. (CinemArt)

(více)

Recenze (117)

Babe odpad!

všechny recenze uživatele

Film se snaží o obyčejné zachycení vyčpělého vztahu, ale tak podivným způsobem, že je to k uzoufání nudné. Scénář je sice špatný, ale vše mohou zachránit postavy. Jenže to by Vanessa, hlavní hrdinka celé téhle maškarády, měla umět projevit nějakou emoci. Pokud by herce vedl režisér a ne herečka sama a dal tomu i nějaké prvky komedie. Byl by to možná i krásný průměrný film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako milovník pozitiv jsem se vydal hledat klady v tomto filmu, no moc toho není, ale ospinkalá atmosféra se mě docela líbila, Brad v rámci toho co mu scénář umožnil nebyl taky úplně marný a zbytek ? Vztah Rolanda s Vanessou byl vyprávěn tak nudným způsobem, že pro mě znamenal to samý, co dřevěná noha Johna Silvera. Pokud jde o herectví Angeliny Jolie v tomto filmu, tak my v Čechách máme na koulení očima Hurvínka a to nám bohatě stačí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to s tim, že jsem od toho nic moc nečekal, ale začátek mě tou atmosférou francouzskýho venkova časů (ne)dávno minulých docela zaujal. Jenže ta atmosféra je asi všechno, co film nakonec dokázal nabídnout. Jak stárnu, tak už nepotřebuju koukat na filmy, který jsou našlapaný od první minuty až po závěrečný titulky. Občas se kouknu rád i na nějakej ten "pomalej" film. Jenže tohle je už extrém. V tom filmu se naprostou většinu času neděje vůbec nic. Prostě koukáte na to, jak někdo posedává, popijí nebo jen tak leží na lehátku, atd... Ke konci jsem fakt umíral nudou. Za zmínku snad stojí akorát věčně opilej spisovatel v podání Brada Pitta. A asi nepotěšim ani fanoušky Angeliny Jolie, protože ta tady vypadá jak mrtvola. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem zdlouhavě nudný náhled do pokročilého a šedí prolezlého manželství, ovšem jsem tu odvahu našel. Škoda, že to má dvě hodiny. Ty dva jsem zkrátka vždycky uznával a nakonec mě zlákali, ale už to nikdy nechci vidět. Podobně jako Terrence Malick mě i Brangelinovci zklamali...4/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

By the Sea se stalo uměleckou tečkou za manželstvím Pittových, stejně jako svého času Eyes Wide Shut za manželstvím Cruisových. Angelina se našla v pomalých evropských filmech 70. let a pokusila si jeden takový zrealizovat. A to je všechno. Konec. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THIS PLACE IS SHIT ANYWAYS." --------- Pán a pani Smithovci sú naspäť. Manželstvo je v troskách. John si obľúbil alkohol a Jane zase lieky. John dostal kreatívny blok, Jane depresiu a paranoju. Z toho dôvodu si vyšli na menšiu dovolenku. A výsledok? Presne rovnaký ako pokus AJ sadnúť si na režisérsku stoličku, písať scenár, produkovať a ešte aj strihnúť hl. rolu, ergo katastrofálne. Hviezda za francúzsku atmosféru a Brada Pitta, ktorý robil čo len mohol, aby ti sledovanie aspoň trochu spríjemnil. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

50% nebylo to zlé, ale poněkud nevěrohodné a přes několik zajímavých momentů to nakonec spadne do té nevěrohodnosti. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V zajetí vyhaslých (manželských) citů a vášní, (hotelového) voyeurismu, vlažné (manželské) erotiky a jedné manželské krize. Manželství Rolanda a Vanessy už trvá čtrnáct let, ale do idylického soužití má daleko. Jejich vztah skomírá. A vypadá to, že jsou spolu už jen ze zvyku. Divák nezná přesnou příčinu, proč pár žije jen vedle sebe. Pobyt v přímořském hotelu ve Francii ale leccos změní. Roland je neúspěšný spisovatel, který chodí každou chvíli do baru nasávat (inspiraci), sem tam napíše na papír pár řádků pro své nové literární dílo, ale většinu času (francouzsky) klábosí s obsluhou v baru. Jeho frustrace už je ale z nespokojeného manželství neúnosná. To jeho zádumčivá žena je mnohem vynalézavější při navazování nových přátelství. Do jejich života vstoupí místní manželský pár z vedlejšího apartmá, o kterém Vanessa už ví vše, co se intimního soužití týče. Dírou ve zdi totiž pravidelně sleduje jejich mrdačku. A co to v ní probudí? Chuť na mrdačku. Na mrdačku s manžílkem, případně i s novým kamarádíčkem od vedle. To je fuk. Za tímto účelem se Angelina Pittovka neváhá odhalit. Očima bude divák lovit její koziště, které si také urvalo ve filmu pěkný kus celuloidu. Brad Piťák ptáka neukáže, ale Angelina se líbí i ženám, tak je o erotiku tímto směrem postaráno. Mohli si zamrdat víc, to jo, ve filmu je místo toho k vidění jen odvážnější muchlovačka ve vaně. U páru jsem vypozoroval i nějakou tu zajímavost. Neměli žádné přátele z minulosti a Vanessa si potrpěla na neustále upravený vzhled. Dlouhé řasy, upravené vlasy, dokonalé líčení i po probuzení, outfit luxusní paničky, takže pro svého muže nechtěla vypadat tuctově. Znenadání v jejich vztahu nastal obrat. Spojila je díra ve zdi, u které se pravidelně střídali, aby se snad i něčemu (sexuálnímu) přiučili. Piťák s Pittovkou po deseti letech zase spolu před kamerou, ale ve zcela odlišném, komorně laděném a nekomerčním filmu, než kdysi poprvé na počátku jejich slavného vztahu. Film svým pojetím a psychologickou stavbou by se dal připodobnit k vyzrálejším dílům Romana Polanskeho. V každém případě obě herecké hvězdy hrají něco jiného, než na co je divák zvyklý. A ono bylo zajímavé sledovat jejich dvouhodinové snažení ve velmi pomalém a pocitovém filmu. Jen doufám, že se Angelina při psaní scénáře neinspirovala vlastním manželským soužitím s Bradem. Absolutní jistotu, že tomu tak nebylo, nemám. Niterně, intimně a zajímavě hloubavě pojatý film, kterému chybí o chloupek výraznější režijní rukopis. Ale režisérka Angelina to časem přivede k dokonalosti. Jinak by to snad ani nebyla ona, že jo. 80% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Angelina Jolie by měla zůstat u herectví. Psaní scénářů by měla přenechat lidem, kteří mají pro tuhle činnost alespoň špetku talentu. Na režisérské židli si ji potom dovedu představit ještě méně. Obávám se, že kromě opravdu působivého prostředí, se nedá na snímku obdivovat vůbec nic. Strašným způsobem mě nebavilo sledovat vztah Brada a Angeliny, i když to jsou opravdu pan a paní herci. Sledovat druhý vztah novomanželů mě potom dokonce neskutečně iritoval. Rozum mi zůstává stát nad tím, proč má tento film celé dvě hodiny. Angelina se zde promenáduje v nejlepších módních trendech a přitom ve svých 40 letech vypadá, jako by měla během natáčení zemřít. Kdybych neměl u filmu skvělou společnost, tak bych pravděpodobně zemřel taky. Věřím, že si práci na filmu Bred i Angelina společně užili, ale obávám se, že tento jejich filmový klenot jsou schopni docenit jen oni dva. Z mého nezaujatého diváckého pohledu, jen tento počin těžce o ničem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Toto bude rozhodne jeden z najrozporuplnejších filmov tohto roku. Musím povedať, že je fajn znovu vidieť Angelinu s Bradom vidieť na plátne a funguje to medzi nimi stále dobre. Majú spolu chémiu, majú charizmu a rozhodne je tento film zaujímavejší ako keď boli pán a pani Smithovci. To ale len tak na okraj. Prvá tretina filmu ma nudila, nakoľko som začínal nadobúdať dojem, že sa točíme v kruhu, no postupne sa nám odhaľovali osudy našich hrdinov a začali sme viac chápať ich konanie. A musím priznať, že hoci som Vanessine dôvody očakával, tak boli podané veľmi dobre. Nechcem ale zase zachádzať do spoilerov a je to ťažké nedať k tomuto filmu veľa spoilerov. Povedzme ale aspoň, že všetci hrdinovia pôsobia ako reálni ľudia, majú svoje klady aj zápory, no najdôležitejšie pre mňa je, že ich všetkých dokážeme pochopiť. A to pre mňa vyhráva. Hudba je tiež príjemná, hoci občas znie trošku monotónne ale vie spolupracovať s filmom a nestrieľa naprázdno. Viem pochopiť ak je toto pre niekoho chrápadlom roku. Pre mňa to rozhodne nebolo. Myslím si, že tam stále víťazia filmy ako Wild Horses alebo Hacker's Game. Hodnotenie: B- ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Branjelina a jejich manželská výpověď. Jestli bylo jejich manželství stejně nudné a repetitivní, jako tenhle biják, jejich rozvod chápu. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

FIlm, ktorý si len tak voľne plynie odnikiaľ niekde, aby vlastne nikde neprišiel. Ale to prostredie,v ktorom sa film odohráva je tak príjemné, že človek vydrží aj tie dve hodiny. Angeline by každopádne prospel proaktívnejší a asertívnejší strihač + dramaturgická supervízia. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nemám s U moře žádný větší problém jako většina zde přítomných, ale není to nějaký zázrak. Dobře natočené komorní drama o rozkladu již rozložené vztahu, které nemá absolutně čím překvapit a jen se líně táhne dvě hodiny do konce. Bravurně zvládnutá je atmosféra, která ze snímku čiší a i výkony včetně zde haněné Angeliny se mi líbily. Prostě to není špatně natočené, ale myslím, že Angelina nezvládla hlavně scénář. Ten by potřeboval zestručnit a osekat, protože to dění tam je na dvě hodiny nedostačující a zbytečně pak film vyvolává v divákovi pocity nestravitelnosti a nudy. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Film mi připadal, že odráží zpověď jejich skutečného manželství, které čtenář pochytí z bulváru. Ve filmu se za celou dobu nic neděje, vztahy se nikam neposouvají a celá hodina a půl se nese ve stejně vymezených mantinelech. Zápletka má být okořeněná jakým si voyaerstvím a intimními scénami, které poodhalí maximálně bradavky Angeliny. Jako drama film selhává a pokusy o emoční scény nefungují, byť se hercům nedá co vyčítat. Pokus strhnout děj v poslední půl hodině se míjí naprosto účinkem a rozhodně nemá celý scénář šanci, utáhnout dvou hodinovou mdlou podívanou. Naprostá zbytečnost.......4/10 ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Krásné přímořské prostředí i hotelový pokoj s výhledem. Perfektní hudební podkres a zejména pro postavu Angeliny dokonalý výběr kostýmů. To je ale vše, co od filmu dostanete. Jinak je to patos utápějící se ve vlastním stínu. Na druhou stranu, viděl jsem to pár měsíců po tom, co Brangelina oznámila svůj rozvod..v tomto kontextu pak film dostává o hodně jiný rozměr..tak trochu až děsivě autobiografický..ouha. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

By the Sea? Skôr film, ktorý si Angelina natočila iba tak By the Way. A aj keď Angelinu vôbec nepovažujem za zlú režisérku (jej minuloročný Unbroken sa mi veľmi páčil), a ani By the Sea za nijako zlý film, neviem či už má na to, aby sa púšťala do podobných psychologických drám. By the Sea má veľmi vydarenú štylizáciu akoby do starších francúzskych filmov podporenú príjemnou hudbou, silným ústredným duo, krásne nasnímaným prostredím v ktorom sa odohráva a darí sa budovať aj zamýšľanú melancholickú atmosféru, no na tie dve hodiny to plne nestačí. Špehovaním susedov v druhej polovici film upadá do monotónnosti a vlastne sa ukazuje, že tých stodvadsaťdva minút zase toho nemá toľko čo povedať. Budovať atmosféru síce Angelina vie, ale By the Sea stavia prevažne iba na nej. Inak nemá ten správny erotický náboj, napriek niektorých odvážnejším scénam a hlavne ani emócie. I keď sa to odohráva v Slnkom zaliatom prostredí pri mori, tak je ten film veľmi chladný a to je jeho najväčší problém. Samotný záver s „odhalením“ prečo sa ústredný pár k sebe správa tak ako sa správa je podaný veľmi vlažne a hlavne nijako prekvapivo, keďže Angelina kolážou nasilu „artových“ zábleskov ten dôvod odhalí už v prvej tretine. Zaujímavosť By the Sea, tak bude stáť skôr vyslovene na tom ako má divák rád Angelinu a Brada. Pre mňa to vďaka ústrednému páru fungovalo, keďže Anglina je stále božsky krásna v každom zábere, takže mi vôbec nevadilo sa na ňu dve hodiny pozerať. Inak je však By the Sea pomerne prázdny film, ktorý by chcel byť niečím viac, než načo v skutočnosti má a s týmto trápením bohatého páriku na dovolenku pri mori sa tak asi zžije málokto. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Reklama

Reklama