Reklama

Reklama

Šťastné chvíle

  • Česko Chvíle štěstí (více)
Trailer
Čína, 2000, 95 min

Režie:

Yimou Zhang

Předloha:

Mo Jen (kniha)

Kamera:

Yong Hou

Hudba:

Bao San

Obsahy(1)

Hrdinou čínského snímku režiséra Yimou Zhanga je obyčejný dělník středního věku Zhao, který by se rád by oženil se ženou, jíž namluvil, že je bohatý. Jeho nejlepší přítel Li má nápad, jak by mohli vydělat peníze: starý autobus v městském parku by mohli proměnit v hodinový hotel pro dvojice, které si chtějí užít trochu soukromí. Plán moc nevychází, protože Li je příliš staromódní, ale Zhao se u své snoubenky setkává s její půvabnou nevlastní dcerou Wu Ying, která je slepá. Ve snaze se dívky zbavit ji žena nabídne Zhaovi a ten slíbí, že nevidomou krásku zaměstná ve svém hotelu jako masérku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nebýt několika infantilních úletů, mohou Šťastné chvíle konkurovat jihokorejských ždímačkám slz, ale o něco podobného zjevně neusilují, svým zjevem jsou komornější, ušmudlanější a sociální situací postav i zoufalejší. K mimořádnému filmovému zážitku jim přesto kus chybí. 70% Zajímavý komentář: Mi Nü-Chai ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang je naštěstí natolik dobrý režisér, že i navzdory poněkud lacinému tématu o sbližování chudého starého dělníka se slepou syrotou citově nevydírá. Dokonce potlačil i tu svou touhu na prosazení formy nad samotný film. Tady jsou hlavními jmenovateli optimismus spolu s nadějí. Byť se smutnou příchutí. Vznikl tak snímek s vtipem, který pozvolna přechází v melodrama. Prostě komorní, milé a nadprůměrné. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pěkný, působivý i když trochu pohádkový a naivní příběh (scény s nevlastní matkou a synem jsou jak vystřižené z Popelky ) .Velmi podobné téma jako Good Bye Lenin, ale pro mne osobně tady mnohem příjemněji natočené a uvěřitelnější. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná, osvěžující a tak trochu černá komedie. Hlavní postava patří mezi ty typy, které vás osloví od samého počátku. Spojení nepříliš bystrého mozku, ale dobrého srdce funguje v kombinaci s nechtěnou slepou dívkou skvěle. Prakticky jediný problém spatřuji v tom, že krátce před tímto filmem vyšel tematicky podobný, ale po všech stránkách lepší Kikudžiro. Zkrátka Takeshi Kitano Yimou Zhanga zahambil, a proto musím s hodnocením níž. 7/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zhaova bezcharakterní snoubenka se chce zbavit své nevlastní dcery, 18-leté slepé dívky Wu, a tak Zhaa přinutí, ať ji zaměstná jako masérku ve svém hotelu Happy Times. Problém je v tom, že žádný hotel Happy Times neexistuje, Zhao pracuje ve fabrice a hotel si vymyslel, aby udělal na svou nastávající dojem. Proto Zhao uprostřed fabriky vybuduje falešný masážní salón a doufá, že slepá Wu nic nepozná..... Zhang Yimou si zřejmě vzal oddechový čas a natočil film ze současnosti, a to dokonce komedii. A povedlo se mu to. Ale nečekejte žádné třeskuté gagy, jde spíše o smutnou komedii, jakou byl třeba německý Good Bye Lenin (zápletky těchto filmů toho mají ostatně i trochu společného). A závěr filmu už je komických prvků zbaven úplně, je prostý, smutný, ale o to působivější. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela obyčejná komedie, ale jakmile se v centru dění ocitne postava mladé Wu Jing, změní se příběh v drama postupně odhalující charakter všech svých postav a dostávající jakousi hloubku, která ústí v nenásilný konec. Jistě, existuje mnoho lepších filmů na toto téma, ale ani tento není špatný. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Východoázijské tradície (tu ohľadom dvorenia, manželstva) sú naozaj veľmi zvláštne, ale aj vďaka nim mohol vzniknúť takýto pekný, citovo precítený film. Síce trošku trvá, kým poriadne chytí za srdce a niekoho srdce možno len tak letmo pohladí, no určite sa oplatí ho vidieť. Aj v ťažkých chvíľach treba hľadať tie krajšie okamihy a tých je vo filme naozaj nespočetné množstvo. Len si ho treba správne vychutnať a tie miesta nájsť. 80%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, jedna z nejlepších kombinací komedie a dramatu. Dědula i dívka jsou sympatiční a děj je příjemně neokázalý, plný jemných vtípků a úsměvných situací. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích zfilmovaných příběhů lásky a lidskosti.. Mistr Zhang opět potvrdil svou velkou filmařskou a tvůrčí sílu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se nechal unést osudy Zhanga i jeho dobrých přátel z továrny. Příběh Zhanga a Wu Ying byl velmi lidský a z poměrně volného začátku s ideou zrenovovat v parku opuštěný starý vrak busu jako hodinový hotýlek, sklouzl do solidního dramatu. Ani já se nedomnívám, že cílem snímku bylo dojmout. To už se spíše přidalo k příběhu samo. Pro ty co zvažují shlédnutí napovím, že ty chvíle štěstí se neodehrávají v autobusu !!! Krásný film. * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +postavy, příběh, réžie, závěr -hudba asi není to nejdůležitější na tomto filmu/// Příjemný, zábavný, smutný a dojemný. To sou čtyři slova, která tento film přesně vystihují. Trošku se to tváří jako čínská variace na popelku. Jen je příběh o dost reálnější, ze současného světa a určitě mu chybý Happy End. Ale zas proč ne. Úmysl hlavního představitele byl chválihodný a pocity, že dívka alespoň v malém měřítku zažije šťastné chvíle jsou velice dojemné./// Celkem 73%/// ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Opravdu legrační a přitom smutná podívaná. Tento film rozhodně zapadá do řady před-Hrdinovských filmů, které byly snad všechny skvělé, hluboké, nápadité a výborně natočené. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tyhle příběhy o dobrých, leč osudem stíhaných lidech, mi způsobují kopřivku. Jediné, co Čanga zachránilo je tradiční dobré řemeslo, pár humorných okamžiků v první třetině filmu a moje zamyšlení u závěrečných titulků – bavila jsem se představami, jak by s tímto materiálem (slepá mladičká polosirota, starý dělník a jeho přátelé, zlá macecha) naložili jini režiséři... Kim Ki-duk - macecha dívku týrala, nevlastní bratr ji znásilňoval a posléze byla prodána dělníkům. Ti nejdřív pokračovali v znásilňování a mučení, pak se o ni začali hádat, povraždili se a dívka spáchala nakonec sebevraždu, neboť je to všechno její vina. Cukamoto Šinju - zmutovaní dělníci dívku dovlekli do továrny, kde do ní cpali tak dlouho všemožné železné trubky, až se z ní stalo obrovské polokovové monstrum, které je nakonec pozřelo i s továrnou. Miike Takaši - dívka, prodána skupině vysloužilých gansterů jako otrokyně si z nich vytvořila nový gang zabijáků s vypíchnutýma očima a nechala je umučit k smrti macechu a nevlastního bratra Fukui Šózin - dělníci milující gumové oblečky potkají na ulici neznámé děvče. Všichni je sborem znásilní a pozvrací. A pozvrací a znásilní. Děvčeti se to začíná líbit. Děvče zvrací. Všichni jsou šťastní. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Naděje umírá poslední. Po zhlédnutí novějšího Hrdiny a Klanu létajících dýk mě Yimou Zhang tímhle dojemným komorním dramatem velmi mile překvapil. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt úžasnej doják - pokud chtějí filmaři diváka citově pořádně vyždímat, měli by na to jít přesně takhle. Škoda, že tyto perly čínské kinematiografie stojí ve stínu různých wuxia vizuálních orgií (které jsou právě pro svou vizuálnost, na rozdíl od jiné tamní produkce, na západě až nekriticky přijímány). ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Na začátku vidíme postaršího dělníka snažícího se dobýt srdce své vyvolené, ale nenechte se zmást, nejde o žádnou romantiku. Ve chvíli kdy se na scéně objeví slepá nevlastní dcera milované hlavního hrdiny, rozehrává se tu mimo komedii i drama, které více či méně převládá po zbytek filmu. Zhao namísto nevěsty dostává na starost slepou dívčinu, kterou později pojme skoro jako vlastní dceru. Film má spoustu dojemných scén, přináší nám poselství, že naděje nikdy neumírá a neměla by se nikomu odpírat. Ke kladům počítám i tragický, ale povedený závěr. Přesto si myslím, že kdybych bydlel v Číně, hodnotil bych výš. 3,5* ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Nadherny kousek. I pres svuj minimalismus je to maximalne vtipne, dojemne a pusobive. Yimou Zhang ma vyborny talent pro obsazovani dokonale vhodnych asian herecek pro sve role, slepou divku v hlavni roli si zde zamilujete at chcete nebo ne. I kdyz, vzhledem k tomu, ze dana slecna byla vybrana z 40 000 uchazecek o roli, pak se neni cemu divit - hodne husty casting-filtr. U muzskych rolich uz jsou jeho volby mnohem vice diskutabilni, ale nikdy to nedoslo do faze, kdy by to vylozene ruinovalo vysledne filmy. 7/10 ()

Reklama

Reklama