Reklama

Reklama

Opiová válka

  • Česko Šanghajská triáda (více)

Obsahy(1)

Zpěvačka z nočního klubu se stane milenkou dvou nejmocnějších mužů drogového impéria, a také kvůli ní se rozpoutá krutá válka gangů... Násilí ve 30. letech v Šanghaji nebylo ničím neobvyklým. Bylo to řešení. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Čtrnáctiletý Šui-šeng z venkova dostane díky svému strýci práci sluhy v Šanghaji, ve městě kde zlatý opar pozlátka zaslepuje mnoho očí. Strýček ho zavede do kabaretu, který patří nejmocnějšímu muži města. Zde chlapec začíná sloužit jeho arogantní a sobecké milence Ťin-pao, začínající zpěvačce a tanečnici. Poprvé ji vidí na pódiu kabaretu zpívat pánovu oblíbenou píseň Předstírej, předstírej, jejíž slova charakterizují celou šanghajskou společnost. Po několika dnech se situace radikálně mění a Šui-šeng doprovází Ťin-pao i milostpána na odlehlý ostrov... Čang-Imou nám předkládá zásadní informace jen prostřednictvím chlapce. Tento snímek stojí na voyerství - Šui-šeng nechápavě pozoruje (někdy doslova špehuje) intriky čínské aristokracie, poznává svou paní, vidí, kdo tahá za nitky podsvětí. Celému konceptu voyerství dopomáhají časté hlediskové záběry. Gong Li se do své postavy opět dokonale vžila. Hraje podobný typ ženy jako v jiných filmech. Stala se z ní krásná pokrytecká žena, povyšující se nad všechny ostatní. Její intimní zpověď představují její písně... Až na venkově se zbaví svých třpytivých šatů a šperků a alespoň na chvíli nám umožní nahlédnout do své duše. 4 a ½* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě film absolutně nebavil. Místo děje jsem sledoval nějakou namyšlenou afektovanou krávu a její pitomý chování, které bylo tak degenský, že kdybych rozdával buchtičky se šódou, tak týhle krávě bych na just dal buchtičky bez šódy. V okamžiku kdy se děj příběhu přenese na ostrov, vše dostane neuvěřitelný obrat a film mě začal bavit. Obrazová poetika dávala filmu spolu s hudbou zvláštní melancholickou náladu. Velmi zajímavě se vyprofilují i hlavní postavy filmu, hlavně Xiao, kterou výtečně zahrála Li Gong se začala ukazovat v takovým světle, že jsem si jí pomalu zamilovával. Nevybavuji si, kdy bych na hlavní hrdinku v průběhu několika minut tak radikálně změnil názor jako tady. Až v samém závěru si člověk uvědomí, že vlastně sleduje tvrdou gangsterku a to i přesto, že indicie k tomuto žánru jsem dostával v průběhu celého filmu, ale přes tu obrazavou nádheru a duševní osamělost hlavní hrdinky jsem si to snad ani nechtěl připouštět. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sanghajska Triada je ve svem jadru gangstersky film. Nesnasim gangster filmy. Cas od casu se ale objevi gangsterka, ktera ma v sobe neco specialniho, kvuli cemu se vyplati ji videt. Eastern Promises melo duo Cronenberg/Mortensen a rusky prizvuk. Scarface mel vybornou 80's electro hudbu a Triada ma Gong Li. Ta na sebe strhava temer veskerou pozornost, kostymy, skvelymi peveckymi/tanecnimi cisly a tentokrat extrovertnim a snobskym herectvim (oboje zvladla klasicky dokonale). Vam je proto ve vysledku uplne jedno, ze se na pozadi toho vseho odehravaji typicky ubohe gangster akce (zabijeni sefu, obchod s opiem, mafianske intriky). Zatimco ubohosti typu Godfather, nebo Goodfellas si na tomhle zakladaji a podobne mafianske aktivity jsou pro ne alfou-omegou (duvod proc je to takova nuda). Triada to bere jen jako podklad k vytvoreni prostredi, ve kterem muze vyniknout zajimava asijska zivotni story v cele s Gong Li (staci se podivat na obal/plakat filmu, tam je tahle struktura dokonale vyjadrena graficky). Proto je Shanghai Triad lepsi, nez drtiva vetsina gangsterek a i v ramci Zhangovy filmografie se jedna o solidne odvedenou praci. 7/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

První mne na filmu zaulalo, že se na Zhanga netypicky neodehrává mezi ušmudlanými vesničany, ale mezi smetánkou Šanghaje 30. let. Příběh sledujeme z pohledu malého chlapce, který nastoupí jako sluha v honosném sídle šanghajského drogového bosse a jeho ženy a stane se součástí vyřizování účtů mezi gangy. I přesto se jedná o komorní a citlivý film, jehož trpký závěr nenechá nikoho chladným. Btw..Gong Li si ve filmu střihne několik kásných pěveckých scén. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

V době vydání tohoto snímku se jednalo bezesporu o formálně nejvypiplanější dílo Yimou Zhanga. Užití kamery i obrazových scenerií je poměrně pěkné, až jsem si vzpomněl na raná díla Terrence Malicka. Bohužel děj filmu jsem jaksi nepobral, působení mafie v 30. letech je odsunuto kamsi daleko do pozadí a většinu času sledujeme jen rozmazlenou a otravnou (byť skvěle hrající) Li Gong. Jakýsi melancholický nádech zůstal viset na půl žerdi a tomu odpovídá i emocionálně ne plně fungující závěr... 6/10 ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Šanghaji. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama