Reklama

Reklama

Nikdo nesmí chybět

  • Čína Yi ge dou bu neng shao (více)
Čína, 1999, 106 min

Režie:

Yimou Zhang

Kamera:

Yong Hou

Hudba:

Bao San
(další profese)

VOD (1)

Daleko v horách severní Číny leží vesnička a v ní zapadlá jednotřídka. Jediný učitel, kterého tu mají, musí však náhle na měsíc pryč. A co najednou s třiceti dětmi, které ve škole ještě zbyly? Někdo je přece musí vyučovat... Po učiteli na desítky kilometrů ani vidu ani slechu, jediná, kdo přichází v úvahu, je čerstvá absolventka základní školy, třináctiletá Min-č' Wej z blízké vesnice. Aby si však vysloužila odměnu za své suplování, musí za měsíc předat všech třicet dětí. Což není snadné. V kraji je taková chudoba, že rodiny hledají všechny možné způsoby, jak se uživit a děti přestávají chodit do školy. Rodina Wej je také chudá, takže když jeden ze žáků odejde do města za výdělkem, musí udělat všechno, aby ho přivedla zpátky. A to všechno se v její situaci podobá dobrodružné výpravě do neznáma.
Yimou Zhang (I-mou Čang) je jedním z nejslavnějších čínských režisérů všech dob. Bývalý kameraman a doslova malíř obrazů v pohybu prorazil do světa už svým prvním samostatným filmem z roku 1987 Rudé pole, za něj získal na MFF v Berlíně Hlavní cenu Zlatého medvěda. O čtyři roky později přišel film Vyvěste červené lampiony (1991) a Stříbrný lev v Benátkách. Dnes je Yimou Zhang slavný po celém světě především pro svá poslední filmová plátna, inspirovaná náměty z velkolepé čínské historie, bohatstvím tradičního čínského malířství a filozofií tradičních bojových umění Hrdina (2002), Klan létajících dýk (2004) a Kletba zlatého květu (2006). Kdo nezná celou šíři Zhangova talentu, bude jistě překvapen. Mezi těmito velkolepými produkcemi, plnými barev, však Zhang natočil i několik komorních, lidských příběhů, sociálních dramat ze současnosti, či bolestné nedávné minulosti (Ju Dou, Příběh Qiu Ju, Šťastné chvíle, Žít). Nikdo nesmí chybět, stejně jako ostatní tyto příběhy, neupoutá na první pohled. Naopak, snímek působí téměř jako dokumentární obrázek z čínského venkova, v rolích vystupují neherci, kteří hrají sami sebe a barevnost je přímo závislá na skutečné barvě prostředí. Zhangovo mistrovství tu však ukazuje svou druhou tvář. Hluboká empatie s dramatem, který pro dívku znamená překonání svých psychických i fyzických sil, nebezpečnou výpravu do země neznámé a v mnohém nebezpečné, spolu s talentem vést neherce ke zcela autentickému výkonu, a samozřejmě schopnost "mluvit" kamerou, vytváří z tohoto malého bizarního příběhu silné a lidské drama. Jež navíc skrývá i mnohé poznání o současné Číně. Ze všech mezinárodním cen, které film získal, připomeňme především Zlatého lva a tři další ceny na MFF v Benátkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Lima 

všechny recenze uživatele

Svět filmu je stále plný překvapení. Podle jména režiséra by člověk čekal nějakou opulentní kostýmní hostinu a přijde velmi subtilní až dokumentaristicky pojatý příběh mladé dívky, která kdesi na čínském venkově supluje ve zdejší škole za pana učitele a slíbí mu, že na děti dá pozor a třídní účast se jí nerozpadne pod rukama. Nicméně jeden z žáků, z chudé rodiny, odjede do města, vydělat peníze na zaplacení rodinných dluhů. Mladá suplentka se rozhodne, že chlapce přivede zpátky a vydá se do města ho hledat. Když pominu trochu bizarní zápletku, celý příběh působí autenticky, až na závěrečných 15 minut, kdy příběh přechází do skoro pohádkových rozměrů a sděluje, že i zcela neznámé venovance může ochotně pomoci postavením veliké zvíře ze státní televize. Ale co, i zázraky se občas dějí :o) Čím film určitě zaujme, jsou příjemně civilní výkony neherců a čínské reálie, především zajímavá kopcovitá krajina střední Číny. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

i když se to celé může jevit jako naivní a politicky podbízivá prostomyslnost, a že jsem se setkal s lidmi toho názoru, já oceňuji skutečnost, že celá struktura filmu je proložena ještě další, v této struktuře vybudované spleti významů, které relativizují a nelichotivě reflektují zdánlivě prosazované ideologické významy z prvního plánu. jde o subtilní pletivo, ale neopomenutelné, které je někdy kontrastem, jindy funguje jako smutný důsledek. zápal, přesvědčení, odhodlání a vytrvalost má mnoho podob. na první pohled nevinné poznámky chytře poukazují na úpadek morální, který jde neodmyslitelně ruku v ruce s reformou celospolečenského smýšlení, ale málokdo si troufne na ten fakt poukázat. i tolik kritizovaný závěr - nebojte, nic zásadního na rozdíl od obsahu zde neprozradím - je velmi silně ironizován skutečností, že jednání dobrodinců je motivováno ziskem, popularitou a dalšími, ovšem očividně osobními zájmy, které jsou spjaty s ekonomickým faktorem, což relativizuje i druhou stranu ideologické polarity. ve výsledku bych proto radil sic neignorovat mistrovství, se kterým Yimou Zhang natočil i tento film, ale hlavně sledovat tu skvostnou architekturu významů jako docela prostý příběh a v něm vnímat přede vším ostatním vztah člověka k člověku. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Sledovat naivní pokusy třináctileté suplentky (jejíž pedagogické schopnosti jsou ještě o něco horší než u soudružek, které si pamatuji z gymplu) o vypátrání ztraceného žáka je velice úsměvné až dojemné. Takže citlivky i cynikové se rozhodně nudit nebudou. Film bych doporučil i všem, kdo s oblibou nadávají na stav českého školství - to čínské je na tom ještě hůře (ale zase ne o moc). Zajímavostí je, že všechny (!) role ztvárnili neherci, neherečky a neherčata, většinou i stejných jmen a profesí jako jejich postavy. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá dráma. Má celkom dobrý príbeh o dievčati, ktoré prichádza do zapadnutej chudobnej dediny, aby tu za peniaze vyučovala, keďže miestny učiteľ, ktorý má tunajšiu školu na starosti musí na čas nutne odcestovať a nikto iný nemá záujem učiť v tejto oblasti. A tak sa snaží byť autoritou iba o trochu mladším deťom, ale čoskoro si k sebe nachádzajú cestu a hlavne kvôli jej starostlivosti, kedy pre udržanie všetkých detí v škole neváha urobiť čokoľvek. Spracovanie sa mi páči, získalo sa mi to hneď od začiatku, dej je po celý čas nadmieru zaujímavý, či už prvá polovica v dedine, alebo úplne odlišná druhá časť z mesta, na tie vzťahy medzi detskými postavami je skutočne radosť pozerať, je tu plno zaujímavých situácií, takže tu nemám žiadny väčší problém. Na filme je zaujímavé, ako to celé pôsobí takým realistickým, takmer až čiastočne dokumentárnym dojmom, celé to pôsobí tak príjemne prirodzene, často ako keby to bola len voľná improvizácia, ale to filmu neuberá na kvalite, vzhľadom na tématiku práve naopak, postavy pôsobia tak prirodzene, nesnažia sa o nejaké prehnané scény, k tomu samozrejme pohľad na tento netradičný spôsob života v chudobnej časti Číny, som spokojný. Herecké obsadenie je na tom dobre, jedná sa len o samých amatérov, takže určite nie je treba menovať, ale sympatická hlavná hrdinka, ktorá to celé ťahá a viacero zaujímavých menších postáv, tu nemám čo vytknúť. Réžia a technická stránka sú plne ideálne, Yimou Zhang sa opäť vrátil k svojmu často využívanému typu filmu, uveriteľnému životu v dedinskom prostredí a síce to nie je tak pôsobivé, ako napríklad Cesta domov, určite s tým nemám problém. V rámci režisérovej veľmi kvalitnej filmografie sa síce nejedná o nejaký klenot, má plno lepších filmov, ale aj tak som dosť spokojný, Nikto nesmie chýbať je taký malý, ale veľmi sympatický film na tému, ktorej sa rozhodne nevyhýbam. 76% ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Aneb Quest for Pupil, RPG z prostředí současné Číny se sympatickou ideou představit obtížnou situaci čínských venkovských škol, nepříliš propracovanými postavami, prostými dialogy a bohužel nepovedeným závěrem. Byť si mě hrdinka nezískala, bylo zajímavé sledovat, pomocí jakých questů ji autoři dovedou k očekávanému cíli. Finální dění ovšem dojem pokazilo. 5/10 ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Yimou za pouzitia amaterskyh hercov docielil jeden nadherny efekt. Film z velkej casti posobi ako realita - akoby zdrapol kameru, natocil co sa dalo a potom to zostrihal. To je samozrejme len iluzia. FIlm je klasickym pribehom o chudobnych detoch, ktore mnohokrat nemozu chodit do skoly, lebo musia pracovat. Yimou je vsak kuzelnik a tam kde by niekto iny vyprodukoval radovy dojak - on priniesol film pri ktorom sa zatajuje dych. Herci nehraju - ale jednoducho sa prirodzene spravaju, nedockate sa ziadnych prehnatych emocii, poz, ziadneho patosu, len cistej prirodzenej krasy zasadenej do malebnej cinskej krajiny. Prenadherne. (10/10) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Civilnou poetikou zobrazené trápenia i radosti 13 ročnej učiteľky s hromadou detí na čínskom vidieku v polorozpadnutej škole. Dojímavé zábery snahy o získanie prostriedkov na cestu do mesta za ujdeným žiakom (najmä nadšená matematika pri vypočítavaní ceny tehál a scény práce v tehelni). Konfrontácia života na dedine so životom veľkomesta. Dej v závere filmu zrazu naruší komunistická agitka. Zrejme nie je náhoda, že každý film v Číne podlieha dvostňupňovému schvaľovaniu štátnou komisiou, pričom jedným z určujúcich sú ideologické kritériá. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, jemný a citlivý příběh ze zapadlé čínské vesničky přibližuje tvrdost tamního života, zároveň však hovoří o naději - i když pro někoho možná kýčovitě..."Nikdo nesmí chybět" staví na autentičnosti prostředí a postav, a tak není žádný problém přenést se o tisíce kilometrů východním směrem. Do míst, odkud se dostanete jen díky talentu nebo tvrdé práci ve velkoměstě...ostatně střet vesnického a velkoměstského života umožňuje poukázat na absurditu stavu, kdy jen cena jízdenky na autobus vymezuje rozdíl mezi chudobou a materiálním zajištěním. Osobně se přiznám, že ač film Zhanga Yimoua neoplývá závratným tempem a ve své podstatě je prostinký, silně na mě zapůsobil. Zhang nechává příběh volně plynout a diváka postupně aklimatizuje - jen proto, aby ho vzápětí emocionálně rozložil...Radím vám, zavítejte s ním do končin, kde Coca-Cola chutná lidem úplně jinak než nám. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Krásny citlivo natočený film s obrovským srdiečkom o dievčatku, ktoré si muselo vytrpieť peklo aby.....aby stretla čínskeho Rozborila a zaúčinkovala si v Modrom z neba :) Napísal som to síce ironicky ale ten film je nádherný 8/10 ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

I přes to, že se zde zpívá čínská revoluční hymna a ze závěru silně zavání komoušské soudružkovství, čínská děcka ještě rádi ochutnají coca colu a projevem úcty vůči učitelce je vydělat hodně peněz a pak jí za to koupit hodně drahých věcí. Komunismus je dnes už definitivně mrtvej a kapitalismus se vrací na plný koule řekl by klasik. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Filmu bych přidal i pátou hvězdičku, kdyby někde ve druhé třetině byl buď prostříhanější nebo vyprávění vedeno vynalézavěji. Nekonečné hledání ztraceného žáka je pak už skutečně nekonečné. Nesmírně zajímavý je však pohled do nitra Číny, do bídy, zoufalé zaostalosti, nevzdělanosti. Opravdu zážitek. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Zpočátku docela zajímavé drama z čínského venkova se od druhé poloviny a hlavně v závěru rozpíjí v sentimentálně kýčovitou historku o kohoutkovi, slepičce, krabici kříd a hodném řediteli televize, která obsahuje převážně trapné a směšné scény. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Následující text může obsahovat spoilery a spoustu zbytečných informací se samotným filmem zdánlivě nesouvisejících: Nejnovější RPG Nikdo nesmí chybět Vám nabízí pozvánku na nehostinný čínský venkov (ne však jízdenku zpět, kvůli ní budete muset odnosit mnoho cihel) – překvapivě se však nezúčastníte lítého boje generálů o titul nové vládnoucí dynastie, ale vžijete se do sotva 13leté prosté venkovské dívky. Však to znáte, skutečný hrdina začíná jako naprostá nula. Jak už to tak bývá, na začátku dostanete nevinný a zdánlivě jednoduchý úkol, který se však vzápětí zvrhne v něco víc. Stojíte na straně novodobého spasitele lidu, tedy vzdělání, a proti vám jeho odvěcí nepřátelé – hormony, vši a především postrach všech rozumných dětí – touha pracovat. A právě tu musíte při vašem putování napříč výspou kapitalismu – velkoměstem – vytlouct svým svěřencům z hlavy. Velmi důležitá je zde interakce s prostředím. Povětšinou se bohužel omezuje na nepříliš rozvětvené dialogy typu „ne!“, „ano!“, „nesmíš!“, „musím!“ (nebo to bylo tím, že jsem vložil příliš málo bodíků do inteligence své postavy?) a při vašem putování si budete připadat trochu jako ve známém Danteho blockbusteru. Peklo Byrokracie vám připomene Mechanus, z něhož jedinou propustkou je ve správnou chvíli diskrétně podstrčená bankovka a nebo rotační kulomet, tím však nedisponujete, jelikož hrajete RPG s nejnižším věkovým ratingem. Vaším žebříkem na cestě do nebe se zde stane symbolicky televize řešící všechny problémy moderního světa – než jej však dosáhnete, budete si muset projít opravdovým očistcem složeným z nesčetných zkoušek. Během jejich plnění vám bude podsunuto mnoho pochybných podnětů k zamyšlení nad současným světem, jež jistě využijete v závěrečném souboji s televizní hlasatelkou. Hratelnost je hodně sporná, zatímco začátek se jeví slibně, brzy se děj zvrhne v prachsprosté poslíčkování a přebíhání od jednoho NPC k druhému. Navíc je hra striktně lineární a nenabízí vůbec žádné vedlejší questy, byť některé jako „najdi sprchu“ nebo „vytáhni něco k snědku z popelnice“ se přímo nabízí. Rozporuplný je rovněž systém získávání zkušenostních bodů – ač jsem byl v plnění nenápaditých a neustále se opakujících úkolů sebesvědomitější, stále jsem nemohl dosáhnout další úrovně, abych mohl zlepšit některou ze svých vlastností – obzvláště inteligence, charisma a dovednost přesvědčování to potřebovaly jako panda majonézu. Dokonce jsem měl pocit, jako by má postava byla s postupem v dějové linii stále tupější a ke konci už místo vykonání příkazu často jen stála a žalostně brečela. Za všechny strasti však nakonec budete odměněni epickým vyvrcholením, při kterém si už nad trpkým osudem čínských venkovanů jistě zarudlýma očima popláčete jako nikdy. A svět je zachráněn. Na druhou stranu – čím více vzdělaných Číňanů, tím hůř pro nás! ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Pro nás na západě jistě zajímavá exkurze do venkovského života v Číně. Pro Číňany ovšem téměř dokonale zvládnuté morální nakopnutí a v jistém smyslu také vnitřní propaganda. Celkově zhodnoceno je to velmi milá podívaná, avšak k 5* tomu přecejen ještě pár kroků chybí... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála příležitostí vidět ve filmu některou ze skutečných tváří Číny. Chudá, zaostalá provincie s dětmi na hranici mezi školní docházkou a analfabetismem, kde může učit i třináctiletá dívka, která toho zjevně umí v mnoha ohledech méně než její svěřenci. Přestože není nijak sympatická, jsem jí na té odysee při hledání jednoho ze svých žáků ve městě začal držet palce. Celkově film působí naprosto autenticky a přitom ale v ničem nepřipomíná dokument. Režisér odvedl zajímavější práci než ve všech následujících historických velkofilmech dohromady! ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Obrovské sklamanie. Zhang Yimou patrí medzi mojich obľúbených režisérov (aj keď práve kvôli tomuto filmu asi trochu skĺzne v rebríčku) kvôli svojmu nezameiteľnému vizuálnemu štýlu, ktorý pripomína maliarstvo. V tomto filme to akosi vôbec nedal najavo a keby som predtým nevedel, že to natočil on, nenapadlo by mi to ani náhodou. Príbeh poňal až dokumentaristickým spôsobom, čo by ani nevadilo, keby nebol tak veľmi prostý a naivný. Ešte ani to by mi až tak neprekážalo, keby bol podkreslený peknou hudnou (moje druhé prekvapenie - vo filme hudba takmer úplne absentuje) a hlavne keby mal hlavnú hrdinku, s ktorou by som sa mohol stotožniť a držať jej palce. Nie je to tak, naša "hrdinka" je jedna nesympatická, naivná (to aby som nepovedal blbá), panovačná, ukričaná, hysterická malá striga, naviac sa nachádza skoro v každej scéne filmu, a tým pádom mi nielen že bola aj so svojím "učňom" vrcholne ukradnutá, ale ma vyslovene otravovala. 4/10 ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak, než 100%. Z více pohledů jedinečný (a neopakovatelný) film. Chci se na něj podívat znova, chci ho pustit manželce a jedenáctileté dceři. Teď je po půlnoci, já vytírám zbytky slzy z oka a formuluji v duchu první věty recenze, kterou časem určitě na svém blogu napíšu. ■ P.S. Originální DVD jsem získal díky bazaru na této databázi. Díky ČSFD! Dopsáno později: Líbilo se i manželce, i dceři. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých scénách z vesnické školy děj nabere poměrně nečekaný směr i tempo, a z úsměvné téměř komedie je rázem sociální drama jako noha. Poslední čtvrtina filmu už ovšem nepokrytě a úlevně směřuje ke šťastnému sluníčkovému happyendu, a západní festivalový divák si tudíž může oddechnout. Mne ovšem spíš zaráželo, že v tzv. socialistické zemi, tedy zemi, ve které by mělo vše směřovat ku blahu lidu, je tak malý zájem o člověka. Bezprizorní pracující děti potulující se po městských ulicích, žebrající jídlo a přespávající na chodníku, tak takovéhle výjevy si má divák tendenci spojovat spíš se slumy rozvojových a hlavně tzv. nesocialistických zemí. Ale nebudu lhát, že za ten happyend nejsem rád, když vím, že realita bývá obvykle mnohem neradostnější a bezútěšnější. A děti předvedly krásné herecké výkony. ()

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama