Reklama

Reklama

Hrdina

Trailer 3

Obsahy(1)

Rozpočet historického válečného velkofilmu HERO několikrát překročil prostředky vložené do oscarového filmu TYGR A DRAK. Režisérem filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medvěda a ceny BAFTA, třikrát nominovaného na Zlatou Palmu Zhang Yimou. Hereckými hvězdami jsou Ziyi Zhang (která zazářila v již zmiňovaném filmu Tygr a drak) a Jet Li (Romeo musí zemřít). Děj se odehrává před 2000 lety za vlády dynastie Qin a vypráví příběh hrdinného válečníka a ochránce krále, před kterým stojí obrovský úkol - sjednotit Čínu a krále tak učinit Imperátorem. Producenti při natáčení spolupracovali s čínskou armádou a tak mohly vzniknout jedny z nejefektnějších scén dějin historického válečného filmu. Tvůrci zvedli laťku pořádně vysoko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (699)

belldandy 

všechny recenze uživatele

Slibovali, že to předčí Tygra a draka, a musím říct, že nelhali. Hrdina je film, který vás svou vizuální stránkou položí na lopatky. Stejně jako vTygru a draku tu však forma vítězí nad obsahem. Ikdyž se oba filmy snažily nepochybně cosi říci (Tentýž pocit jsem třeba u Moulin Rouge neměla), bylo to naprosto zatlačeno na pozadí obrovskou výpravností a barevnými orgiemi. Příběh, se strukturou vyprávění jakoby vypůjčenou z legendátního Kurosawova Rašomona, má problematické poselství. Pro štěstí mnoha, jež má zaručit mocný stát, lze obětovat nejen štěstí ale i životy jednotlivců. Číňan však možná vidí v genezi vlastního státu něco víc než-li my. Je to příběh nejen o založení státu, ale o vzniku celé čínské civilizace. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Východní spektákl založený na opojení vizualitou a barvami, který má spíše estetickou než dějovou či filosoficko-náboženskou hloubku. Povrchní, ale krásný asijský kýč... No a v rovině legendy o vzniku a sjednocení Číny má rozměr především ideologický... Tohle je vlastně sofistikovaná postmoderní propaganda... Podobné filmy: Klan létajících dýk, Tygr a drak ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Tento film je klenot!!! Po delší době jsem se odhodlal k znovushlédnutí tohoto Wuxia klenotku (dc verzi), špickové choreografické a barevně sladědené bojové scény jsou top, ale vrcholem filmu je konfrontace Bezejmenného přímo s vladařem. HD DVD verze má jedno z nejlepších DTS ozvučeních vůbec (sledováno s Logitech Z-680). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci akčný poetický wu xia film od Yimou Zhanga. Má výborný príbeh o bezmennom bojovníkovi, ktorý sa potrebuje dostať k panovníkovi najmocnejšej čínskej ríše, pretože vedie vojny s ostatnými kráľovstvami a tak pripravil náročný plán, vďaka čomu sa mu to aj podarí. Ale pred uskutočnením atentátu chce ešte panovníkovi prerozprávať príbeh, ako sa mu podarilo zneškodniť obávaných bojovníkov. Spracovanie je perfektné, celá táto zápletka o rozprávaní príbehov, z ktorých iba niektoré sú pravdivé je pomerne originálna, ale sama o sebe by na skutočne úžasný film nestačila, tu nejde až tak o príbeh ako celok, na rozdiel od väčšiny podobných filmov, no viac než plnohodnotne to vynahradzuje podanie jednotlivých scén. A toto je už hlavným kladom tohto filmu, množstvo dokonalých scén po obsahovej, ale aj vizuálnej stránke, ktoré sú rozmanité, majú úžasný náboj, dokonca sú aj ladené do rôznych farieb a vyvolávajú nesmierny umelecký dojem. A všetko je to podporené perfektnými hereckými výkonmi a dialógmi so zaujímavými myšlienkami, takže to ponúka prakticky dokonalý zážitok. Akcie je tu dosť a je vynikajúca. Toto samozrejme nie je žiadny bojový film, takže o realitu tu nejde, ale prakticky všetky akčné scény sú úžasné po všetkých stránkach, perfektne natočené, so skvelou choreografiou a nápadmi a navyše odohrávajúce sa v krásnom prostredí. Taký súboj v lese, na hladine jazera alebo aj ten úvodný patria medzi to najlepšie, čo som vôbec kedy videl. Herecké obsadenie je úžasné, Jet Li, Tony Leung Chiu Wai a Maggie Cheung v hlavných úlohách, k tomu ešte Ziyi Zhang a Donnie Yen v menej výrazných, ale aj tak perfektných, nesklame ani Daoming Chen v úlohe panovníka, jedno z najlepších hereckých obsadení, aké som vôbec kedy vo filme videl. Réžia a technická stránka sú dokonalé, tu žiadnej stránke nemám čo vytknúť, Yimou Zhang stvoril jeden z najväčších filmových klenotov vôbec a k tomu ešte aj výborná hudba. Hrdina patrí medzi absolútne vrcholy sveta filmu, neskutočný zážitok po všetkých stránkach, scenár, herci, akcia, vizuál, hudba, až na tú slabšiu celistvosť príbehu, než napríklad v podobnom filme Tiger a drak a kratšiu dĺžku, takýto klenot by som uvítal minimálne v o hodinu dlhšom prevedení, tu nemám čo vytknúť. Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. 96% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Vskutku temer dokonaly vypravny film s uzasnymi bojovymi scenami, skvelymi kostymy aranzma a stylizaci, s propracovanou kamerou i strihem, stavejici na originalnim scenari. Naprosto unesen jsem byl ovsem suverennim Jet-Li (dle meho nazoru nejlepsi pokracovatel umeni Bruce Leeho) a nadhernou hudbou s az nadpozemskymi houslemi Itzhaka Perlmana. Tento film si nezaslouzi nic min nez plny pocet a muj obdiv cinskym filmarum. A je politovanihodne, ze samozvany filmovy znalec Cival se zmuze jen na klise kom. propagandy a odsouzeni tohoto vytecneho snimku. A pokud si nekdo stezuje na nedostatecne vybarveni postav ci deje, tak at si nestezuje na ucet filmu, ale at pdoekuje studiu Miramax, ktere zasahlo do konecne editace a naridilo zkratit cely snimek ze 116 na 98min - tady je o tom zprava. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (22)

  • Poté, co se císař (Daoming Chen) od Bezejmeného (Jet Li) dozví, že existuje 19 způsobů, jak napsat slovo “meč”, řeknu mu, že daný problém vyřeší. Ve skutečnosti tak opravdu učinil a prosadil jeden psací systém pro celou Čínu. Ať již lidé mluvili jakýmkoli nářečím, používali stejnou sadu znaků, což velmi usnadnilo komunikaci. (DailyDreamer)
  • Film se natáčel sto padesát dní od sedmi hodin ráno do půlnoci. (contrastic)
  • Hrdina překonal veškeré rekordy asijských snímků v americké distribuci - za pouhých deset dní vydělal tolik, co sám stál. (contrastic)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Jet Li láme rekordy

Jet Li láme rekordy

28.11.2007

Kromě končetin svých protivníků, samozřejmě ;-). Možná vám po jeho průměrných filmech natočených v Americe a několika lehce nadprůměrných v produkci Luca Bessona přijde, že Jet už má dny své největší… (více)

Reklama

Reklama