Reklama

Reklama

Hrdina

Trailer 3

Obsahy(1)

Rozpočet historického válečného velkofilmu HERO několikrát překročil prostředky vložené do oscarového filmu TYGR A DRAK. Režisérem filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medvěda a ceny BAFTA, třikrát nominovaného na Zlatou Palmu Zhang Yimou. Hereckými hvězdami jsou Ziyi Zhang (která zazářila v již zmiňovaném filmu Tygr a drak) a Jet Li (Romeo musí zemřít). Děj se odehrává před 2000 lety za vlády dynastie Qin a vypráví příběh hrdinného válečníka a ochránce krále, před kterým stojí obrovský úkol - sjednotit Čínu a krále tak učinit Imperátorem. Producenti při natáčení spolupracovali s čínskou armádou a tak mohly vzniknout jedny z nejefektnějších scén dějin historického válečného filmu. Tvůrci zvedli laťku pořádně vysoko. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (698)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Meč a hudba jsou jako dvojčata... Hrdina hned zezačátku nabídne krásnou davovou scénu, lehoučkou hudbu a lyričnost v "císařském" setkání. Příběh začíná! První povídka Bezejmeného o jeho boji s chrabrým Nebeským. Krásná scenérie padajícího deště, choreografický briliantní souboj a k tomu hudba slepého starce. Příběh končí vítězstvím a bojovník vypráví dále. Jak jeho vyprávění pokračuje, Císař a sám Bezejmený zjišťují podstaty jejich bytí a umírání. Podstaty boje a života samého. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hrdina má překrásnou výpravu, dokonalé bitevní scény, myšlenku (i když nerad tahám do filmu politiku, tak se obávám, že ta myšlenka bohužel spíš podporuje totalitu a současný Čínský režim) a výbornou strukturu vypravování, podobnou té z Kurosawova Rašomona. Skvost a jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší, bojový film, co jsem kdy viděl. Ani Tygr a Drak(*****), Kletba zlatého květu(***) nebo Klan létajících dýk(****) se Hrdinovi nemohou rovnat. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak to tak vypadá, tak v Číně platí jiné zákony, než ve zbytku světa. Teď nemyslím zrovna zákon o vedoucí úloze Komunistické strany, ale fyzikální zákony jsou na východě Asie zřejmě porušovány stejně lehce, jako u nás ty kriminální. Zatímco lze ale jen těžko očekávat, že by Číňané prožívali filmové orgasmy u českých krimifilmů, Češi (soudě podle hodnocení ostatních kolegů) při pozorování levitujícího Asiata dosahují filmově-uměleckého (a možná i jiného) "vyvrcholení". Co se týče mé osoby, mě tento druh východoasijské produkce nechává naprosto lhostejným. Podívám se, dám maximálně tři hvězdičky, podivím se nadšení ostatních a vracím se pokorně k leckdy až trapně nudné, vesměs ničím překvapivé, někdy až sebe samu parodující, ale tak nějak srozumitelnější hollywoodské produkci. Holt, na tuhle asijskou mentální úroveň jsem ještě asi nedospěl... Ale legenda je to jinak pěkná. :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak poznáte staročínske legendy a rozprávania o nich, kde je veľa fantazijnosti a príbehy sú v nadľudskom ponímaní, tak budete unesený. Toto bol môj prvý film tohto typu. Preto som musel dať predtým len za tri, no po ďalšom pozretí už som neodolal. Krásna výprava, kamera a nádherné nasnímanie farebných exteriérov. Svojské bojové scény nie každému sadnú, no pozerať na ich choreografiu vystačí. Všetko to podporovalo detailne premyslené scenárové prerozprávanie a Jet v hlavnej úlohe. 80%. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Podobné hrátky se způsoby vyprávění byly přesně tím, co mi svého času chybělo v Klanu létajících dýk a co z Hrdiny dělá i něco o kapku rafinovanějšího než jen sled překrásných obrázků. V podstatě jednoduchý koncept dvou vypravěčů a tří verzí jedné situace umožňuje nejen donekonečna opakovat souboje v pokaždé jinak zabarvených lokacích, ale také měnit pohled na dění, vykreslovat postavy a má koneckonců vliv i na vizuální podobu snímku; jak směřujeme od původních smyšlenek k jádru věci, mění se i původně ultrahypersuper stylizované wuxia scény záhadně se chovajícího listí a odrážení tisícovek šípů pomocí kusů látky na “realisticky” přijatelnější souboj na meče v poušti. Od letmého náčrtu malicherných a malých postav se zamíří k prokreslenějším, lidštějším a zároveň vznešenějším charakterům (jejichž vztahy nabývají v závislosti na poznávání pozadí události jemnějších rysů), od jednoznačnosti ke komplexnosti, od stereotypního motivu pomsty k „vyšším zájmům“, a to v přímé úměře k tomu, čím blíž jsme pravdě. Jestli něco přežije svou dobu, tak to dle mého nebude příliš učesaný, dějový a v podstatě jednoduchý Tygr a drak, ale právě Hrdina. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (22)

  • Zhang Yimou dokonce pro americký trh natočil alternativní konec, který však nakonec nebyl použit. (contrastic)
  • Pro nedostatek černých koní na place nechal Yimou přebarvit 300 bílých koní na černo. (Reiniš)
  • Hrdina překonal veškeré rekordy asijských snímků v americké distribuci - za pouhých deset dní vydělal tolik, co sám stál. (contrastic)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Jet Li láme rekordy

Jet Li láme rekordy

28.11.2007

Kromě končetin svých protivníků, samozřejmě ;-). Možná vám po jeho průměrných filmech natočených v Americe a několika lehce nadprůměrných v produkci Luca Bessona přijde, že Jet už má dny své největší… (více)

Reklama

Reklama