Reklama

Reklama

You hua hao hao shuo

Čína / Hongkong, 1997, 90 min

Obsahy(1)

Čína v devadesátých letech. Hlavní hrdina je mladý prodejce knih. Neustále usiluje o přízeň zadané dívky, která chodí s bohatým mužem. Je tak neodbytný, že ho přijde zbít gang. V této potyčce rozbije mladík jednomu staršímu kolemjdoucímu notebook. Poškozený muž samozřejmě žádá náhradu. Mladík to odmítá, jde do vězení. Po propuštění začne chystat pomstu. Jak se k tomu postaví onen poškozený muž, když mu mladík odhalí svůj plán? (Vavča)

(více)

Recenze (13)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem kdysi viděla Hrdinu a Klan létajících dýk a zjistila, že je oboje od Zhanga, tak jsem se rozhodla více ponořit do jeho režijní filmografie. Vybrala jsem si tento, jak jsem zjistila, pro něj netypický snímek a bohužel mě moc nebavil. Ne že by to nebylo zvláštní a zajímavé - evidentně ruční kamera, roztřesené záběry, inteligence hlavního hrdiny, neodbytnost druhého hlavního hrdiny, a podivná povaha hrdinky, ale prostě mě to nechytlo a místy jsem se přistihla, že místo abych se dívala na film, si prohlížím roztřepené konečky vlasů a říkám si, že se musím zase ostříhat. Příště zkusím od Zhanga raději žánr drama, ty mu podle mě jdou lépe. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná černá komedie, která svým začátkem a některými prvky připomene Chunking Express a Wong Kar Waie vůbec. Například použití hudby, hlavní protagonistka, se také Faye nebezpečně podobá. Pozor to neznamená, že by Zhang kopčil a vykrádal, ale přijde mi ta podobnost více, než čistě náhodná asi se inspiroval, nebo je to vážně náhoda? Každopádně, příběh je prostinký mladík prodávající knihy miluje dívku, která ho nechce. On ji pronásleduje a dvoří se jí s takovu razancí, že to hraničí až se stalkingem. Jenže dělá to neuvěřitelně odhodlaně a někdy i neúmyslně vtipně, občas jsem si říkal, že bych si z něho měl vzít příklad:) Poté ho zbije na ulici gang, při této potyčce rozbije jednomu pánovi notebook. Mladík se dostane do vězení a po propuštění začne kout pomstu, a uvidíte velmi překvapující pohled dvou generací na otázku spravedlnosti a jak vzít zákon do vlastních rukou. Některé hlášky budou u mě asi tak legendární jako z české komedie Kurva hoši guten tag, tohle musíte vidět, prvně jsem dal čtyři hvězdy, ale ten film si říká o reprízu, je velmi vtipný. Navíc je tu ten sociální a lehce právně filosofický podtext, tohle dílko si plný počet zaslouží, sice jsou tu neznámí herci, ale výkon hlavní mužské dvojice i té mladé herečky stojí za to. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Zpočátku je film svěží i poměrně vtipný. Těží z absurdity některých scén, kdy postavy předstírají, že si svou absurditu neuvědomují. Také ruční kamera se ukázala jako dobrý tah, vynikne v ní manévrování v živém čínském velkoměstě. Bohužel již po první třetině začne film ztrácet tempo a ubírat se jakýmsi nemastným, neslaným a nenápaditým směrem. Obstojně rozjetou komedii nahradí nuda a nevhodné pokusy přeladit na vážnější strunu... 5/10 ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Z úcty k Yimou Zhangovi (kterého jinak zbožňuji) jsem dokoukal až do konce. Jestli je to komedie, tak to nevím, nějaké pokusy tam byly, ale asi je mi ta mentalita dost vzdálená, víc jsem se smál u Stmívání. Wen Jiang je takový přitroublík sympaťák, ale nestačilo to, prostě mě to vůbec nechytlo, což mě mrzí, protože vzhledem k minimu hodnocení u tohohle filmu ho asi trochu stlačím dolů. Nad natočením rozklepanou kamerkou můžeme ronit slzy uměleckého dojetí, ale mně to tak akorát lezlo na nervy. ()

Zajímavosti (1)

  • Film je ataptací novely „Večerní noviny“ od spisovatele Shu Pinga. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama