Reklama

Reklama

Most špiónů

  • USA Bridge of Spies (více)
Trailer 1
USA / Německo / Indie, 2015, 142 min (Alternativní 136 min)

Hudba:

Thomas Newman

Hrají:

Mark Rylance, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Brian Hutchison, Tom Hanks, Joshua Harto, Henny Russell, Alan Alda, John Rue, Billy Magnussen, Amy Ryan (více)
(další profese)

Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku". Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení. O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná ... (CinemArt)

(více)

Recenze (960)

Doomedx 

všechny recenze uživatele

Stoikiy Muzhik ~ Nenudil jsem se, jako jediný mínus pro mě vidím, že celý film byl až v moc přátelské atmosféře což mi moc nezvedlo "autentičnost". = 85% /Zatím nechám 4* a uvidím, jak se mi film rozleží v hlavě přes noc. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Spielberg už dlouho metastázuje směrem ke konečníku a Most špionů je toho jasným důkazem. Pokrytecky vybrané vlastenecké téma, pokrytecky zrežírované a vlezdoprdelkovské. Přitom děj vůbec diváka nepřitáhne, neosloví a v podstatě ani nemá moc co nabídnout. O nejlepší momenty se samozřejmě postará Hanks, na kterém ta taškařice celá stojí. Dalším minusem je krutě přepálená stopáž, kdy nastávají totálně hluchá místa. Stefano tak zas jednou vylízal rektum trapnému kýči a z posledních sil artriticky zaútočil na Oscara, který se mu doufám vyhne velkým obloukem. Jsem zvědavý na jeho další počin, ale zdá se mi, že v tak pokročilém věku už by mohl smýšlet o pěkné chaloupce někde vedle Horiny, kde by si jednou denně podávali Pavlíka. Ono totiž není velké umění natočit extrémně předražený film, kde Stývn vykrade své předešlé nápady a ještě ze sebe udělá mistra lacinosti. Senilita holt nemine nikoho. ()

HyneX 

všechny recenze uživatele

Režírování je asi jako jízda na kole nebo plavání - prý se to nezapomíná. Spílberg to prostě nezapomněl a ukázal mi, jak asi mohl vypadat východní blok v jinde hezkejch a prosluněnejch šedesátkách. Asi z toho udělal malinko mejnstrým pohádku, ale co. Líbilo se mi to. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Spielberg je prostě režisérský bůh a je to cítit z každého záběru. Nelze to nazvat jinak než že z většiny scén na diváka prostě hledí dokonalost. To samé platí i pro standardně skvělý výkon Toma Hankse. Jeho filmy jsou na mě ale poslední dobou až moc rozvláčné a konverzační a zasloužily by si větší dávku dramatičnosti. Občas jsem se tak neubránil ztrátě pozornosti. Ale jinak je Most špiónů pro mě po delší době zase kvalitní zásek u Spielberga a kéž to je po posledních snímcích čerstvý vítr... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Áno, gýčovitá slušnosť a až rozprávkové správanie sa postáv, ale to už k Spielbergovi skrátka patrí. On je jeden z mála, ktorému to spapám aj s navijakom. Na druhej strane ma pobavila akčná sekvencia s lietadlom práve vtedy, keď som už začal driemať. Nezabudnuteľný však pre mňa ostane Mark Rylance v roli Abela.. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Akorát jsem očekával v závěru nějakou noticku ve smyslu"J.Donovan zemřel na totální vykyselení organismu",tyve,ten Hanx se tvářil... ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Prvá polovina filmu mi pripomína najlepšie momenty z režisérskej práce S. Spielberga. Druhá polovina je však veľmi statická. Každopádne vo svojom žánru tento film určite patrí medzi nadpriemerných. T. Hanks opäť bezchybný a M. Rylance si taktiež zaslúži pochvalu. Musím sa však priznať, že Oscar za najlepší vedľajší mužský výkon by som dal niekomu inému. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film s výtečným Tomem Hanksem v hlavní roli. Naprosto vynikající byl též Mark Rylance v roli sovětského špiona. Most špiónů se jistě zařadí k tomu lepšímu ze Spielbergovi tvorby. Do plného počtu mi však stále něco chybí. 80% ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

ale jo, na to že je to drama :) sice trochu vleklé a klasicky ukecané, ale takové to zkrátka být mělo, takže těžko něco vyčítat... pro mě to chvílemi zavánělo nudou, ale rozhodně to stojí za kouknutí... po filmařské stránce bezva... 70% ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, pri ktorých som veľmi preveľmi váhala, koľko mu prideliť mojich bezvýznamných hviezdičiek.. znie mi to až uletene, ale najviac mi na tom všetkom prekážal Tom Hanks. Bola to zaujímavá postava, na jednej strane bystrá a schopná sofistikovaných riešení a na strane druhej až naivne poctivá a ja som stále mala pocit, že by sa našiel niekto, kto by to dokázal zahrať lepšie. Herecký prejav Hanksa mi pripadal až presladene patetický (tak ako mi pripadal aj celý záver). Mark Rylance to do určitej miery vyvážil, ale celkovo som čakala trochu viac. ()

Floydie 

všechny recenze uživatele

Kazí to dialogová doslovnost podobné té v Českém století. U seriálu z produkce České televize jsem to chápal, ale u Spielberga, který si snad už může točit jak chce, to zamrzí. ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg + bratia Coenovci, zaujímavá kombinácia a možno prekvapivo celkom súrodé dielo. Samozrejme scénaristicky to je občas "Coenovsky odľahčené", ale inak treba povedať, že sa držia dosť na uzde. ___ Je vidieť, že je to Spielbergov film, a že to z režiou stále vie. Jednoducho cítiť v tom Hollywood, cítiť v tom Spielberga, veľké príbehy, hoci aj "malých" ľudí mu stále idú. ___ Tom Hanks je samozrejme dobrá voľba do hlavnej role, v rámci kontextu, uhral rolu trefne, tak ako má byť. Často je pozadie za ním značne preexponované, sú za ním veľké okná z, ktorých prichádza viac než dosť svetla, a preto pôsobí niekedy doslova ako "anděl", noa jeho postava zrejme skutočne od toho nemala ďaleko. Tu za "absolútnu" spravodlivosť, dobroťivosť môžme považovať práve jeho, a nie vládnych predstaviteľov, ktorý len taktizújú a chcú použiť hlavného predstaviteľa len ako figúrku, on však našťastie preberá iniciatívu do vlastných rúk a tým si aj sam sťažuje a predlžuje pobit v "cudzine", aby mohol zachrániť niekoho, kto je pre vládu "naviac", nepodstatný. ___ Newmanova hudba je už skôr gýč, veľmi mi nesadla, aj keď by som povedal, že pre Spielbergove filmy je pomerne typická. Mostu Špiónov chýba nejaký citelnejší náboj, napätie, je to "len" pekne vyrozprávaná filmová záležitosť, síce s happy endom, ktorý však nezabúda, že niekde nespravodlisť, či násilie stále pretrváva. 80% ()

Kaktusak12 

všechny recenze uživatele

Spielberg se zase jednou vyznamenal. Most špiónů možná hraje dost na city, ale zase je to pořádně napínavý thriller, jak má být. Navíc herecké obsazení je tu na jedničku. Hlavně Rylance mě dost překvapil. Skvělý film se skvěle vykreslenou atmosférou tehdejší doby. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Historické drama z období studené války z doby, kdy se v Berlíně stavěla tzv. Berlínská zeď. A protože se jedná o film především vlastenecký, zaobírá se příběhem kolem soudního procesu sovětského špióna v Americe a následnou výměnou zajatců s protistranou odehrávající se právě v Německu. Tak jako vždy je rukopis režiséra Stevena Spielberga znát svým smyslem pro detail, dramatičnost a vizuální vyznění. Že tu s ním opět spolupracoval Tom Hanks už snad ani překvapením není. A jak se dalo od těchto dvou očekávat, opět vznikl zcela vyrovnaný, tentokrát špionážní snímek. Absurdita doby je vystavena vskutku povznášejíce. Scéna, kdy právník James B. Donovan, právě v podání Toma Hankse, sleduje z nočního vlaku zoufalé přelézaní Berlinské zdi mladými lidmi, které však u takového pokusu čeká jen smrt zastřelením na místě, po citové stránce opravdu chytne za srdce. Dnes něco naprosto nepředstavitelného a přitom se tak skutečně dělo. Poválečná 50. léta byla vskutku temná, plná touhy po moci a snad i ovládnutí světa. Příběh je vystavěn spíše na literární dramatizaci a tak je bohužel nouze o sebemenší akci. Ona doba je však vykreslena dobře a velice okázale. Příběh založený na skutečných událostech jen připomíná určitou dobu, na kterou by se v žádném případě nemělo zapomínat. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je moj najoblubenejsi herec a Steven Spielberg je top reziser,ale tento film ma neskutocne nudil a hlavne uspaval,tema,ktora mne nie je moc po chuti,jednu hviezdicku dam za Toma,druhu za natocenie podla skutocnej udalosti a tretiu za snahu...:-) ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Film se rozjíždí pomalu, ale postupně nabere obrátky, což platí hlavně ve druhé polovině filmu, která se odehrává v SRN a NDR. Ta atmosféra studené války je vykreslena fakt dokonale, zvlášt když přihlédneme k faktu, že jde o film amerického tvůrce. Podobných filmů je velmi málo a tady opravdu znovu Spielberg s Hanksem bodovali. 4* ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Precizní scénář, kostýmy i detaily ve všech scénách. Precizně nasvícené, nasnímané, zrežírované a zahrané, a také precizně chladné, odtažité a bez pořádného napětí nebo něčeho, co stojí za zapamatování. Kde jsou proboha ty silné emoce, ta gradace, kterou uměl dřív Spielberg vykouzlit? Jako by vše srážela přepálená stopáž a překombinovaný děj ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem jestli nedát pět, ale k tomu mi tam chyběl nějaký vau efekt. Kvalitní a dobře natočený film, který se mi bohužel rychle vypaří z hlavy. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Film o špionech, ale špionáže se tu nedočkáme. Pouze spousty politiky a zájmů. Hlavní hrdina je hrdina jen díky své vytrvalosti. Nemusí zabít žádného zloducha ani se polít benzínem a podpálit. Stačí, že umí rovně stát a vyčnívá mezi pokřivenými páteřemi pánů "Národních zájmů" a "Amerického způsobu života". ()

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama