Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V rodinném domě na předměstí Kodaně žije skupinka intelektuálů, které spojuje zvláštní zábava – hrají si na idioty a záměrně tak provokují své okolí. Na procházce, v restauraci, v bazénu, na exkurzi v továrně… Dílo s podtitulem „Idiotský film o idiotech a pro idioty“ už ode dne své premiéry v soutěži festivalu Cannes rozděluje publikum a dráždí svou explicitností i zobrazením lidí s postižením. Druhý film z “trilogie zlatého srdce”, první Trierův snímek kompletně natočený na digitální kameru. Režisér zde v praxi zpracoval vlivný manifest z roku 1995, který sepsal spolu s kolegou Thomasem Vinterbergem a v němž žádal „očistu“ filmu od produkčních úprav, návrat k jednoduchosti a soustředění na příběh a postavy. (Aerofilms)

(více)

Recenze (208)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Brutální a nevídaný snímek opět od geniálního Larse. Natočit opravdu idiotský snímek, pro neidioty o neidiotech, co si hrají na idioty, tak to chce mít velký talent. Ten talent ale úžasnému Trierovi prostě nechybí. Tento film si člověk musí oblíbit. Je tak přímý a nebere si servítky. Ještě že ho tu máme.. ()

Willy Kufalt odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem pocit, jakobych sledoval sestřih nějakých amatérských videí trapných exhibicí partičky idiotů, případně občas trochu amatérštější reality-show, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že takhle může vypadat dílo jednoho z nejuznávanějších evropských režisérů současnosti. Být to dílo nějakého filmového amatéra, asi nad takovým počinem mávnu rukou, ale od Larse von Triera jsem viděl mj. dva velmi dobré filmy Prvek zločinu a Evropa, takže vím, co Trier dokáže natočit (když chce) a s jakou osobitou stylizací, vyladěnou do detailu v každém záběru, umí zajímavý děj odvyprávět. Viděl jsem ale už od Triera i zcela nefunknční a dle mého názoru i zcela nevtipnou experimentální (pseudo)komedii Kdo je tady ředitel? a tihle Idioti jsou bohužel taky z tohoto druhého ranku. Připadá mi, že Trier svůj status uznávaného režiséra, který získal právem za pár výborných filmů, začal hodně zneužívat, tropí si z diváků šoufky a natáčí schválně takto nesmyslné experimenty a pseudointelektuální bláboly, které vydává za umělecké filmy... a téměř celý svět mu to žere i s navijákem, protože je to Trier. Takhle existence a znamenité ohlasy Idiotů působí alespoň na mě... Nevím, co mě štvalo víc, zda z velké části naprosto nevtipný (spíše trapný) obsah, naprosto nulová myšlenková hodnota nebo nesnesitelně amatérská ruční kamera. Když se v posledních 20ti minutách překlopil celý film do něčeho jako drama, nepřekvapivě mě to nechalo skoro stejně chladným. Největším kladem byly snad občas akorát pěkné herečky, jinak mě vážně nenapadá nic, co bych ještě ocenil. [15%] ()

Reklama

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Film o lidech, kteří byli schopni opustit alespoň na nějakou dobu maloměšťácké prostředí a své dosavadní životy, aby našli v sobě svého "mentála." Skutečně vážně to do svého "skutečného" života vzala až Karen, která se k nim přidala náhodou... Kdo z nás by alespoň na chvíli nechtěl být jako oni a vyzkoušet si, jaké to je nemít zodpovědnost? ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

DOGMA 95 vo svojej najrýdzejšej podobe. Oficiálny text distribútora neklamal... Ide bezprostredne o film o idiotoch a pre idiotov. Mal som čo robiť aby som to dopozeral. Takmer som sa zmagoril aj ja sám. Nemám rád Larsa von Triera, ale v tom dobrom slova zmysle. Viem čo dokáže, poznám jeho tvorbu a viem že ma iba znechutí a ukáže mi veci ktoré nechcem vidieť..... ale aj tak si ho stále pozriem... Cieľom tejto snímky bolo šokovať diváka a ukázať mu veci ktoré by sa mu nezdali ani v tých naj-zvrátenejších snoch.. a to sa aj splnilo, takže ja som v tomto ohľade nechutne spokojný... Nesmierne mi však vadili remeselné chyby ktorých tu bolo hojne ako napríklad .. čudné strihy, minimálne 5 krát som videl v zábere mikrofón a tak ďalej.. Iba kvôli tomu nedávam plní počet... Vedel som čo ma čaká.. a to som aj dostal.. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Dogma #2: Druhý příspěvek k projektu dogma 95 má na svědomí sám Lars von Trier. Originální film především svým příběhem a navíc se slušným scénářem. Larsem opět brilantně zrežírovano a to bez porušení základních pravidel dogmy. Navíc se opět ukázal jako mistr v obsazování rolí (herci půsbí tak přirozeně jako by ani nehráli) a sníměk je opět zakončem perfektním záběrem. Možná trošinku delší než by bylo nutné, ale jinak další výborné dílo, a ačkoliv Vinterbergovu "Rodinnou oslavu" Lars svými "Idioty" nepřekonal rozhodně se nemá za co stydět. Jakožto druhá část trilogie "golden heart" je v této trilogii nejslabším filmem (předchozí Tanec v temnotách je zcela jistě lepší o následujícím excelentním Tanci v temnotách ani nemluvě). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Lars von Trier trval na tom, aby herci v milostných scénach skutočne súložili. (morgos)
  • Příběh filmu byl sepsán za čtyři dny. (D3VIL)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama