Reklama

Reklama

The Last of Us

(seriál)
  • USA The Last of Us
Trailer 3
USA, (2023–2025), 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)

Hrají:

Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Dvacet let po zániku moderní civilizace je otrlý přeživší Joel najat, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Oba se musí vydat na cestu napříč Spojenými státy a spoléhat jeden na druhého, aby přežili. (HBO Max)

Recenze (424)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to bohužel trochu hype, po formální stránce sice vynikající (mizanscéna, kamera, režie, herecké výkony), ale ten scénář místy hodně drhne a hlavně kupí nelogičnosti - viz třeba předposlední díl, kdy hlavní hrdina nereaguje na injekční píchání penicilinu přímo do rány po bodnutí nožem a není při vědomí a za pár okamžiku likviduje partu ozbrojených mstitelů, načež jde zachránit unesenou parťačku do vesnice plné lidí a nepotká tam nikoho, všichni asi spí a ignorují požár jedné z budov...naivita toho náboženského fanatika a vůdce vesnické komunity je pak úplně mimo... Fikční postapo zombie svět je originální (hlavně zapojením myšlenky aktivace známé čínské houby cordyceps globálním oteplováním), ale často jsem se u něj i nudil, což je u tohoto žánru opravdu překvapivý jev...bavilo mne postupné budování vztahu mezi hlavním hrdinou a jeho ,,náhradní dcerou", nebavily mne flashbacky - ovšem ne kvůli sexuální orientaci postav v nich, ale kvůli tomu, že zdržovaly vývoj děje - viz třeba epizoda s dvěma homosexuály, v nichž meritum věci bylo, že od nich ústřední dvojice získala zásoby, auto a zbraně, informace hodná jedné repliky či scény, což se ovšem roztáhlo do celé hodinové epizody... Budu tedy velkorysý a ohodnotím 4 hvězdami, i když je to spíše vlivem těch nudných pasáží a mnoha nelogičností někde mezi 3 a 4...další Černobyl to fakt není... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No já bych to teda zas až tolik nehrotil. Last Lofas je pičítačová hra, u které si rozhodně nepamatuji, že bych hodinu vodil po monitoru dva postapo buzeranty a tlačítkem PAL je nutil píchat, okopávat zahrádku nebo se až do smrti pateticky objímat na verandě. Taky si nepamatuji, že bych strávil den v obchoďáku otravně kýčovitým, pouťovým filozofováním s vymaštěnou asociální negrokravkou či se v jednom kuse musel převlékal za xmrti nudného, a ne zrovna dvakrát kvalifikovaného, pedopsychiatra. Takže 4 díly z devíti, nebo jejich části, jakž takž splňují to, co by neprobuz(ň)ený pařan od „předlohy“ racionálně očekával, a zbytek je jako obvykle žluklá, narkoleptická a debily mentorující neomarxistická vata. Tudíž zdejší přehřáté hodnocení přisuzuji výhradně kohortě řádně vysmažených kokotků, kterým někdo v televizi způsobil dežo-ví názvem, u něhož kdysi řádně přeleštili džojstyky, a těch několik málo snesitelných a hře odpovídajících akcí jim naaranžoval do úplně stejných obrázků. „A něco takovího přece může neopjetkovat jen totálňý debyl, neasy!“, i když je to přes padesát procent hrací doby jen unylá, uměle natahovaná a nenapínavá pícnina pro hovada. Být to naopak a vzniknout podle takového seroše hra, obroste vám u ní ovladač mechem, zteplá monitor a repráky si budou znuděně pobrukovat Internacionálu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

HBO to opět dokázalo. Znovu posunulo hranice toho, co je na "televizní obrazovce" možné, a tentokrát pro změnu vytvořilo nejlepší videoherní adaptaci všech dob. Samozřejmě že tomu šlo hodně naproti, když umožnilo velmi těsnou spolupráci mezi lidmi ze studia Naughty Dog, se skladatelem Santaolallou, s "mozkem" Černobylu. Samozřejmě, pokud Vám nesedí atmosféra či vůbec děj hry, tak to na Vás nebude fungovat. Já jsem měl největší pochybnosti o dvojci hlavních představitelů, protože Pedro pascal mi přišel jako příliš velký sympaťák na pána jako Joel Miller, a Bellu Ramsey jsem si pamatoval jen z úplně vedlejších rolí v GoT a Zlatém kompasu - pardon, His Dark Materials. A oni tu celou produkci naprosto zválcovali. Kdo chce, může diskutovat, proč je třeba jedna celá epizoda věnovaná dvojici stárnoucích gayů, kteří ve hře jako pár vlastně ani nebyli, ale můj názor je, že narozdíl od takového Zaklínače se HBO dokázalo udržet na uzdě, i když chtělo hrát nějaké "společenskyobjednávkové" akcenty. Jako fanoušek her (ale nikoliv hráč Last of Us) asi nejvíc oceňuji pochopení pro rozdílnost obou médií, kdy se podařilo nahradit infekci šířící spóry něčím, co umožnilo hercům nemít třetinu stopáže dýchací masky, a zároveň vysvětlilo stádní chování a svolávání "zombíků", bez kterého by při té řádově snížené nakažlivosti nedával seriál prakticky žádný smysl. Já jsem byl vrcholně spokojen, a říkám dopředu, že jestli měl někdo problém s tím, že někdo zatahuje "do hry" sexuální orientaci, nedej bože rovnou gender, tak mu doporučuji se na druhou řadu nedívat, protože mu nejspíš rupne cévka:D Já se na druhou řadu velmi těším, protože Ellie projde velmi zajímavým vývojem, protože LoU2 je režijně geniální dílo, a hlavně proto, že teď mám v HBO důvěru, že to vše zvládnou přetavit do seriálové podoby. 90% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No hra na playku teda byla x krát zábavnější. Nebyli tam ani homosexuální trendy této vyšahané doby a obecně to mělo i větší drive. Navíc když v jednom záběru umíráš na matraci a v druhým zabijíš nepřátelé, říkáš si někdo tu je asi debil. Uznávám vizuální stránku, atmosféru, ale celý to bylo neskutečně připosraný ať už z velký akce nebo v souvislosti s plynulým příběhem. Na druhou sérii z vysoka seru. ()

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.Séria - Hru som nehral, tak som nebol zhýčkaný predlohou ale tento výsledok čo vznikol pod ospevovaným Mazinom (scénarista skvostov ako Vo štvorici po opici 2, Superhrdina, Scary Movie 4) asi ani nemohol dopadnúť horšie. Nepomôžem si ústredná dvojica mdlá aj po poslednom diely, vôbec ma ich trampoty, či ich úžasne dialógy nezasiahli. Hlavne dievčina nestriasla zo seba tú otravnosť a oplzlosť, fakt zlý casting. Celkovo prejav ktorejkoľvek postavy nebol nejak zaujímavo výrečný, pútavý... Prostredie, triky, či akcia je všetko nevýrazné. V každom ohľade sme to už mali o hodne lepšie už vo Walking Dead pokiaľ to tam tiež úplne nedomrvili od 6.série. Nuž pre len mňa sklamanie. /35%/ ()

Algernons 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZACHRAŇ KOHO MŮŽEŠ ZACHRÁNIT“…  Po fajnovým, téměř celovečerním úvodním partu, to začne střídat – a to celkem pravidelně – zajímavý linie s těma druhejma. Třeba to, kolik času věnujou tý šukačce ve třetím dílu…(ano LGBT romantika, není můj koníček…). Ale zřejmě to všechno, včetně nebinární herečky a kurevsky rychlejch zombíků, k tomuhle seriálu patří. Má bejt jinej a fakt se od těch ostatních zombáren liší. Tahle série je prostě komornější a taky budování vztahu s postavama je pomalejší a tím pádem se dlouho nedostavujou intenzivnější emoce. Těch si užiju až v posledních dvou dílech, který jsou fajn, protože v nich to lidský drama nejen cejtím, ale i vidím. Tak rychle další sérií! /// -----------------------------------------------POD ČAROU: ---    1.) Seriál vznikl na základě stejnojmenný akčně dobrodružný hry od studia Naughty Dog, kterou v roce 2013 pro Playstation 3 vydalo Sony. 2.) Houba, která způsobí apokalypsu, se jmenuje Cordyceps. Využívá se v medicíně, protože podporuje funkce ledvin, jater a imunitu, nebo působí proti zánětům či infekcím. 3.) Thx za titulky „Ludmila Vodičková“  ///   PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Přehypováno. Hru Last of Us jsem nehrál, ale viděl jsem gameplaye, takže až tak nepolíben předlohou nejsem, každopádně výsledek je za mne rozpačitý. Cragin Mazin tvůrce geniálního Chernobylu měl našlápnuto velmi dobře, bohužel zvolil pro mne tu méně atraktivní variantu. Místo Hororu nám doručil postapo rozvleklé drama, kde se většinu času nic moc zajímavého neděje, až si divák říká, že takovou hru by rozhodně hrát nechtěl. Naštěstí měl šťastnou ruku v cástingu. Pedro Pascal je skvělá volba, ovšem v akci jej moc neuvidíme, takže není využit naplno. Bella Ramsey sice není sympatická, ale hraje skvěle, takže mi ve výsledku vadila méně než bych očekával. Vizuálně je seriál na úrovni, ale s tím se počítalo, takže za to plusové body nedám. Příběhově to není zlý, ale že by se tu divák dočkal nějakých výrazných zvratů či emocí, tak to za sebe bohužel říct nemohu. Nejlepší díly jsou 1,2,5, což byly taky jediné díly, kde se objevili Runneři a Clickeři- vzhled pecka, ale tvůrci s němi šetří více než důchodci v Kauflandu. Naopak díly číslo 3 a 7 čistě flashbackové, které děj nikam neposunou, mi přišly úplně zbytečné ( to že jsou o gayích a lesbách je už druhá věc, ke které se vyjadřovat nebudu). Nakopnout to mohlo finále, jenže má sotva 40 minut a opět se nedočkáme ničeho, co by stálo za pozornost. Gore nula, Akce minimum, Zombie minimum, atmosféra je minimální, tempo je pomalé- zkrátka všechny mé oblíbené atributy zde chybí. Že se tu skvěle rozvíjí vztah obou Protagonistů ? Fajn, to se taky nemuselo odehrávat v Postapo světě, ale klidně v současnosti bez zombie a ideálně v nějaké idylické čtvrti LA. Tvůrci dali jasně najevo, že jsou fanoušci drama, takže kdo doufá, že v druhé sérii se něco změní, je naivní. Dostanem opět hovno a loket mezi oči. Za mne zatím největší zklamání roku. Nejlepší videoherní adaptací je pořád Warcraft. Snad mi spraví chuť Apple se svým SILO. 6/10. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Rozpřažené zeměpisně, tematicky, výpravou - a ve všem dechberoucí. Ať se zkoumají vztahy, ať se tvůrci přikloní k akci, nebo klidně ať se Pedro Pascal jen dramaticky zadívá do dáli. Všechno do sebe zapadá a konečně se tak dokazuje to, co se vědělo už dávno. Že pro dobrou adaptaci hry je potřeba dostatek prostoru, pokud možno v podobě vysokorozpočtového seriálu. Odklon od herního střílení ke "cutscénám" mi přijde jako dar z nebe, protože daleko víc chci zkoumat svět nákazy nebo zákeřnosti lidských povah, než způsoby vypořádání se s vřískajícími nepřáteli, jejichž různé způsoby likvidace již důkladně vytěžili žánrově alespoň trochu spříznění předchůdci z The Walking Dead. V tomhle neveselém světě se i přes sto a jednu překážku skrývá až nevysvětlitelně silný životabudič a takových není nikdy dost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Mam z toho trosku rozporuplne pocity. Mame tu v podstate naprosto neoriginalni postapo svet, kdy misto zombiku to jsou sice houbovy lidi, ale furt je to ten naprosto tuctovej, milionkrat ohranej pribeh, kde postavy bud jdou nekam, kde je snad lip a nebo nekam, kde je snad lek. V tomhle ohledu tu jsou snad vsechny neoriginalni situace a temata, co vas jen napadnou. K tomu v podstate nesympaticky postavy a ted nemyslim jen ty vedlejsi, ale vlastne i hlavni dvojici, kdy Joel je proste hajzl, co chce prezit a Ellie jako krava se chovajici pubertacka. No a k tomu 9 hodne nevyvazenejch dilu, kdy v nekterejch se nic moc nedeje, nektery zase skakaj o x mesicu dopredu, nektery najednou resi nejaky postavy, ktery tam do te doby nebyly. Jenze na druhou stranu, mozna s vyjimkou epizody z nakupaku, vas kazda epizoda od zacatku do konce naprosto pohlti a i kdyz clovek tak nejak tusi, co se bude dit dal, stejne je napnutej. Akce je skvela, syrova, krvava a postavy nejsou zadny superhrdinove. Hlavni dvojici clovek stejne musi fandit a Pascal s Ramsey podavaj naprosto famozni vykony. Celkove vizual je super a zaver, kterej ma k happy endu fakt hodne daleko, hodne pusobivej, bal jsem se, jak trapne to tvurci zakonci a tohle byla vlastne asi ta nejlepsi a jedina nenasirajici moznost. Uprimne receno, na druhou serii bych se radsi vysral, tvurci to muzou jedine posrat. Takze za me vlastne spokojenost, sice bych to asi neoznacoval za nejakou serialovou udalost roku, ale rozhodne jedno z toho nej, co vzniklo na zaklade hry. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Příběh The Last of Us si nezasloužil nic menšího než nejlepší herní adaptaci všech dob a přesně to jsme i dostali. Otázka je, jestli to nemohlo být ještě o pár fousů lepší. První polovina seriálu k tomu totiž měla nakročeno s tím, že v některých aspektech šel seriál dokonce nad kvality originálu (vztah Joela s Tommym, Joela a Tess, fungování nakažených atp.), jenže v druhé polovině tvůrci začali pro mě maličko nepochopitelně spěchat, a místo hodinových epizod dorazily čtyřicetiminutovky, kde jedna byla navíc kompletní flashback do za mě nejnudnější pasáže. Nicméně vnímám to jako lehké promarnění příležitosti, reálně si totiž nemám na co stěžovat. Pedro byl famózní, Bella stejně tak, soundtrack Gustava Santaolally je něco zcela výjimečného a kamera v šesté epizodě režírované Jasmilou Žbanić byla jak z jiného světa. Poslední dva díly pak pro změnu nabídly vynikající akční momenty, zejména pasáž v nemocnici byla jedna z nejtemnějších pětiminutovek, co kdy byly natočeny. De facto jsem tedy dostal přesně to, co jsem chtěl, a jestli se druhá a třetí série uchopí herního pokračování, které je JEŠTĚ LEPŠÍ, podobně věrným způsobem, budu maximálně spokojený. "We finish what we started." ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jako celoživotní velký fanoušek video her můžu s klidným srdcem říct, že Last of Us jsem nikdy nehrál a tudíž nemám tušení, jak seriál v porovnání se hrou obstojí. Nicméně můžu říct, že jako seriál obstojí téměř na jedničku. Hned první díl rozpoutává neuvěřitelně napínavou a intenzivní hororovou podívanou, která vás doslova přiková k obrazovce tak jako... žádný další díl tohoto seriálu. Tím nechci říct, že by kvalita trpěla vyloženě sestupnou tendencí, ale postupem času se z toho vyklube sága dost podobná Walking Dead, možná mínus emo drama, což je plus. Místy se přeskakují určité časové úseky - ne velké, ale ne ani tak malé, abych si někdy nepoložil otázku "jak se tam dostali?". Seriál je zkrátka epizodický - každá epizoda má tedy vlastní dynamiku, dá se říct i vlastní příběh. Funguje to velmi dobře, po první sérii nemám větších výhrad a těším se na další... 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Upozornění na úvod: narozdíl od většiny uživatelů jsem obě hry hrál, tudíž vím, o čem píšu:))______Těšil jsem se hodně, protože TLoU hry patří spolu s hrami od Quantic Dream a prvním Life is Strange mezi špičku žánru výpravných dospělých příběhových her. Navíc HBO slibovalo větší kvality než Netflix, autor hry Neil Druckmann a autor Černobylu Craig Mazin mezi hlavními tvůrci taky vzbuzovali velký optimismus. Sestavu doplnili režiséři jako Ali Abbasi nebo Jasmila Zbanić (tedy tvůrci oceňovaných festivalových filmů, žádní noname seriáloví nádeníci). A výsledek naštěstí nezklamal. Hlavním plusem je to, že seriál je hře velmi, velmi věrný, mnohé dialogy jsou slovo od slova. Pár odlišností tu je (o tom dále), ale nekonalo se žádné radikální přepisování, jak je často zvykem). Trochu jsem měl obavu z hlavních herců, protože se předlohám příliš nepodobají, ale Pedro Pascal i Bella Ramsey si mě získali tak, že mi teď už připadají víc jako ti praví Joel a Ellie než jejich herní předlohy. Dokonce ani znělku jsem ani jednou nepřeskočil. Moje jediná větší výtka je, že většina epizod by klidně mohla být o 20 minut delší! (u většiny seriálů si říkám pravý opak). Přidaný čas by se mohl věnovat další interakci s postavami (některé vedlejší se tu fakt jen mihnou), ale i akčním scénám. Nepatřm mezi ty, co si TLoU pletou s The Walking Dead a chtějí v každém díle masakr zombíků (seriál TWD i hry od Telltale jim to splnili, zombíci byli v každé epizodě, často pod dost trapnými dějovými záminkami), ale pár akčních scén navíc by přece jen neškodilo (ne kvůli mně, já naopak oceňuji, že někdo měl odvahu udělat výpravný dospělý postapo seriál téměř bez akce, ale právě kvůli těm děckám, co se u dialogů nudí, zbytečně to seriálu snižuje celkové hodnocení). _________ Nyní blíže k jednotlivým epizodám: E01 - skvělý úvod, kde se ještě nic neděje, ale atmosféra by se dala krájet. Pak přijde šok a vstup do postapo světa. E02 - nejlepší scény s nakaženými v celém seriálu, a přesně podle ducha hry. E03 - příběh o osamělém soužití dvou gayů napříč dlouhými roky ve zničeném světě sice příliš neposunul hlavní děj, ale bylo to napsané a natočené tak dobře, že by to obstálo i jako samostatný film. Jedna z největších změn oproti hře, která byla jen z pohledu ústřední dvojice. E04 - epizody tady nehvězdičkuju, ale tohle je jediná, které bych nedal pět, ale jen čtyři. Protože se toho v ní moc nestalo a jen jsme se přesunuli do dalšího města. Atmosféra pořád výborná, ale chtělo to prostě prodloužit z 45 na 75 minut a přidat něco víc ze hry. E05 - konečně se víc seznámíme se dvěma bratry a dojde na ten největší masakr v seriálu (stále ale slabý odvar proti hře:). E06 - znovu se setkáváme s Tommym, oproti hře tu uvidíme celé městečko (druhá větší změna). Dojde k prvním větším emotivním scénám mezi Joelem a Ellie. Bitka v kampusu je bohužel trochu odfláklá. E07 - nejhejtovanější epizoda, bohužel mnoho mentálně nepříliš vyspělých uživatelů CSFD je úplně mimo. Tato epizoda není žádná výplň, naopak přináší mnoho informací o pozadí Ellie, o které jsme (myšleno nehráči) nevěděli skoro nic. Jejích několik hodin štěstí, které stráví se svou nejlepší kamarádkou v "zázračném" obchoďáku, kde si užívají u nám samozřejmých věcí a zapomenou na bídu každodenního života ve zničeném světě, a které jsou zakončeny první pusou a krutým vystřízlivěním, kdy Ellie musí svou lásku zabít, to vše je tou nejlepší a nejemotivnější částí celého prvního dílu hry. A seriálu se to povedlo zachytit velmi dobře (s drobnou výtkou, že nakažených v obchoďáku mohlo být víc). E08 - epizoda s kanibaly (oproti hře se dozvíme více o celé komunitě), kde si Ellie projde dalším očistcem. E09 - finále, bohužel jen 45minutové. Oproti hře uvidíme i matku Ellie a dozvíme se, proč je Ellie imunní (to možná ani nutné nebylo, když jsme to nevěděli, fungovalo to lépe). Pak žirafy, nejoptimističtější scéna ze hry naštětí nechyběla (trochu mě hlodaly obavy). Pak závěr v nemocnici se skvěle vygradovaným finále v podobě přesně vypointovaných vět, co tnou do živého.__________ Na druhou sezonu se těším, i když druhý díl hry mám rád méně, a obávám se, že zápletku většina diváků-nehráčů nerozdýchá a hodnocení bude ještě nižší. () (méně) (více)

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa jedno z najväčších sklamaní posledných rokov. To, čo začne ako vynikajúci postapo seriál s dôrazom na tie najmenšie detaily, sa postupne mení na únavnú a v mnohých prípadoch extrémne iritujúcu drámu, v ktorej sa tvorcom nedarí budovať to, čo si zaumienili. V každej epizóde ubúda napätie, pre hororového fanúšika sa dej stáva predvídatelným (v ôsmej epizóde s vyhladovanou komunitou mi bolo z toho scenáristického amatérizmu až do plaču) a je to jednoducho len blúdenie dvoch nezranitelných postáv, ktoré v prvej polovici aspoň trochu oživila prítomnosť netvorov, ktorí ale v druhej polovici záhadne vymizli. Samozrejme nekritizujem všetko, pretože aj napriek tomu, že mi vela vecí vadilo, čo sa týka výpravy, castingu alebo masiek, ide o súčasnú špičku seriálovej tvorby. Keď sa ale pozriem na to, že napríklad minuloročný virálny hit Wednesday, ktorý je cielený na tínedžerov, má lepšie hodnotenie než tento velkolepý projekt, nemôžem napísať, že je úspechom. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm. Bella a Pedro samozřejmě famózní, ale jinak jsem skoro... zklamaná. To je pěkné, že se filmaři soustředili na jednotlivé mikropříběhy a tak, ale kvůli tomu jako kdyby hlavní dějová linka dostala minimum pozornosti tvůrců a rozuzlení působí dost uspěchaně a stojí docela za prd. A jo, budu jedna z těch, co si stěžují, že tam bylo málo houbáků. (A pravidel fungování světa.) A ještě jedna věc, to intro zní tak strašně moc jako intro od BBC Sherlocka! A ještě ještě jedna jedna věc. Sice je velmi hot, ale možná se Pedrovo obsazením seriál tak trochu střelil do nohy, protože působí celou dobu moc dobrácky a správňácky, kdežto Joel by měl být spíš antihrdina, ne? Tu temnou rovinu jeho charakteru se podle mě nepovedlo manifestovat. (Předlohu neznám.) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Končí doba filmových superhrdinů a nastává doba dobrých videoherních adaptací? Na vynášení definitivních soudů v záležitosti tohoto potenciálního kulturního posunu je asi ještě příliš brzo, ale jednu věc prohlásit klidně můžu - HBO zase jednou vytvořilo těžkotonážní seriálový hit a jsem rád, že stejnou měrou i kvalitní drama a adaptaci v jednom. Ano, našlo by se tu několik aspektů, které tvůrci mohli a asi i měli pojmout jinak, ale hlavní téma a duch předlohy byl zachován, na několika místech pak dokonce nádherně smysluplně tematicky a lidsky rozšířen (láska v apokalypse v podání Billa a Franka a matky Ellie), takže častější vynechání akčních sekvencí a přítomnosti zdejší ikonické variace na zombie nebylo až tak bolestivé, jak jsem se bál. A když už se clickeři (a jejich varianty) objevili, stálo to opravdu za to. Při exploraci tohoto krásného, k nespoutané přírodě se vracejícího světa byla navíc cítit přes výše zmíněný fakt dost často ta stejné atmosféra jakou měla videohra a našlo se i místo pro několik nezapomenutelných starých i nových detailů a momentů, tvůrci Mazin a Druckmann tak znovu ukázali, že vyprávět dramatické a emočně silné příběhy opravdu umí. Potěšil samozřejmě i soundtrack od autora hudby ke hře, což jenom celkový pocit, že se opravdu dívám na zfilmovanou videohru, umocnilo. No a přes mé velké obavy z obsazení nakonec Bella a Pedro předvedli vynikající práci, ačkoliv je pravda, že někteří herci ve vedlejších a menších rolích mi přišli charismatičtější. A Bella sice dokázala výborně věrně hrát Ellie v té pozici drsná/rebelující teenagerka, ale v několika částech příběhu, kdy měla působit víc jako dítě nebo projevit city/emoce, se podle mě projevily její herecké limity. Což je trochu škoda, protože v rámci vývoje vztahu mezi Ellie a Joelem rozhodně tyto momenty hrály zrovna dost podstatnou roli. No a jsem fakt zvědavý, jak bude Bella působit v dalších sezonách, vzhledem k tomu, kam následující děj její postavu posune. 8/10 ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak nechápu celý ten hype okolo seriálu. Je mi sice jasné, že to je veleúspěšná hra, ale zfilmované je to nanejvýš průměrně. Řekl bych dokonce, že to ve výsledku zachránil pouze enormní rozpočet, jinak by to snad ani nestálo za ten rozhovor v hospodě. A pokud přeci jen nějaká ta diskuze proběhne, bude se týkat buď pocitů zklamání a nebo polemizací nad kontroverzními částmi seriálu; čili zda takové na sílu tlačené PC epizody spíše nekazí celkový prožitek. No já osobně jsme velmi zklamaný a to ač jsem si mnohé části užíval, ale těch bylo zatraceně málo. To je také hlavní důvod, proč nemíním dále ztrácet čas pokračováním. To už si snad raději stáhnu tu hru na niž HBO neudělalo zrovna nejlepší reklamu. Za nejtrestuhodnější chybu tvůrců považuji, že přestože by byly zapotřebí alespoň 2 série a nebo konkrétně dvojnásobek času, k co možná nejlepšímu zážitku a dokonalému představení onoho postapokalyptického světa a všech postav v něm, dostáváme něco, čemu by lépe slušely pouhé 3-4 epizody (každá maximálně hodinu dlouhá)! V žádném případě však ne 9! Nepochopím kolik zbytečné výplně a hloupostí tam naházeli za tak krátkou dobu. Škoda. ,,Nejúspěšnější seriál od dob Hry o trůny", vážně skvělý vtip! 52% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem jeden z těch, co žere Pedra Pascala, kterému ihned podlehl i tady a zároveň velký kritik Belly Ramsey, na kterou si do konce sezóny nezvykl a to teď vůbec neberu v potaz, že se označuje jako nebinární. Před produkcí seriálu jsem si vysnil několik hereček, které bych hrozně ocenil (ach Maisie Williams by byla boží), leč v posledním díle už mě alespoň tolik neštvala a samozřejmě přiznávám, že je to dobrá herečka, jen mi prostě není sympatická. Ale dvojky už to snad půjde více hladce, lépe řečeno, musí. Co se týče produkčních hodnot HBO, tam jsem vůbec nepochyboval o tom, že to bude nářez, že to bude výborně napsané a výpravné jak se sluší a patří. Zároveň mi vůbec nevadil příklon ke slowburnu (akci si jistojistě užijem do sytosti ve dvojce) a odbočku ve třetím díle (který mi přijde nejlepší ze všech). Jen jsem měl prvních pár dílů pocit, že kdybych nehrál hru 2x, tak by mě to asi bavilo víc. Paradoxně, jelikož tady je všecko správně a možná až křečovitě se to drží předlohy. Mírně mě ale zklamalo finále; Já čekal 90min a on to byl přitom jeden z nejkratších dílů! Mohli to trošku roztáhnout, takhle to na mě tolik nezapůsobilo. Vyznělo to skoro až odbytě. Ale což, po většinu dílů jsem se skvěle bavil a těšil se na každé pondělí, že si opět zapnu nový díl, možná jsem jen na ten poslední nebyl tolik naladěný. Těším se na potvrzenou druhou řadu a doufám, že do té třetí už bude hotový i třetí herní díl. Kdo nehrál dvojku (která bude roztažená do dvou sérií), tak se má rozhodně nač těšit. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Sebastian Stan bude Donald Trump

Sebastian Stan bude Donald Trump

30.11.2023

Nominant ceny Emmy a Zlatého glóbu Sebastian Stan si po svém výkonu v roli Tommyho Lee z chválené série Pam & Tommy zahraje další excentrickou postavu, známou mimo jiné pro své na veřejnost… (více)

Reklama

Reklama