Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (57)

runner85 

všechny recenze uživatele

Pár vecí som sa dozvedel, pár som vedel a o pár veciach pochybujem. Poviem to inak. Nie je to zlé. To, že je to jednostranné som čakal. Lenže aj tak mi tam chýbalo vyjadrenie opačnej strany ohľadne jedenia mäsa a mliečnych výrobkov. Proste jeden doktor povedal, že to nepotrebujeme tak to hned nepotrebujeme? ()

whack 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica dokumentu plná štatistík a grafov bola pre mňa pútavejšia ako druhá časť, ktorá nie je bežným propagovaním vegánstva, ale tvrdí, že keď ľudia prejdú na vegánsku stravu, zachránia Zem, a s týmto ja tak úplne nesúhlasím. Keby to krmivo, ktoré je využívané na vykrmovanie zvierat, sa namiesto toho použilo na nakŕmenie ľudí, mohlo by sa možno nasýtiť aj stokrát viac ľudí. A čo?! Teraz, keď je nás 7 miliárd všežravcov, máme ešte možnosť vybrať si alternatívu, ale keď nás bude 10 miliárd vegánov a priestor na produkovanie vegánskych potravín bude budovaný na úkor inej zelene, tak čo potom? Bude to ešte horšie, pretože už nebudeme mať alternatívu v zálohe. Pralesy sa klčujú rovnako kvôli rozširovaniu dobytčích fariem a rovnako kvôli rozširovaniu sójových plantáží. Je nás veľa. Environmentalizmus, ktorý je tak strašne nevyhnutný, nemusí začať a nemôže končiť vegetariánstvom! Vegánstvo, pokiaľ je u dotyčného jedinca vrcholom jeho aktivizmu, nie je dostatočným riešením. Vegánstvo ako životný štýl a spôsob stravovania je prospešný po každej stránke, no vo výsledku môže byť niekedy účinnejší aktívny nevegetarián, ako pasívny vegán. Samozrejme by som vôbec nebol proti, keby sa nám podarilo agrobiznis v chove hospodárskych zvierat úplne zrušiť, hoci aj bojkotom živočíšnej výroby, ale buďme realisti. Je jasné, že chov hospodárskych zvierat je obrovskou environmentálnou záťažou, ale ak niekto prejde na vegánstvo s tým, že tým zachráni Zem a že viac už robiť netreba, to je nonsens. Štatistiky v tomto dokumente sú tiež niekedy nepresné, napríklad, hovorí sa tam, že denne sa narodí na Zemi 216 000 ľudí, ale v skutočnosti je iba čistý prírastok (čiže už s odrátaním tých, čo zomrú) 250 000, čo je dosť alarmujúce číslo, každopádne som čakal viac objektívnych informácií ohľadne preľudnenia už keď do tej témy rypli. ()

Reklama

LordSnape 

všechny recenze uživatele

První hodina odkrývá nepříjemná fakta i způsoby přehlížení některých neziskovek a obrovitánskou aroganci ze strany Greenpeace, ale poslední půlhodina je už jen veganská a nadmíru trapná agitka za nepožírání masa. Velmi mě rozčiloval chlápek, který více jak 30 let farmařil a rozmohl v USA masný průmysl, aby mi pak v dokumentu za další léta později říkal, že ten kdo jí maso, nic pro planetu nedělá. Souhlasím s názorem, že je lepší být aktivní a uvědomělý všežravec, než jen laxní vegan/vegetarián, který jen poučuje a útočí, než aby něco skutečně dělal pro planetu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Další z děsivých dokumentů o destrukci naší planety. Země je ústav pro choromyslné a my jsme jeho chovanci. Už jsem si myslel, že v dokumentu nezazní, že za vzrůst množství chovaného dobytka může stálý populační růst. Ale oceňuji tvůrce, že po hodině na to došlo. Mnozí odborníci říkají, že únosná kapacita počtu obyvatel Země již byla překročena a čeká se brzký nárůst o dalších 30 procent... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další z environmentálních dokumentů, který se zaměřuje na to, co máme přímo před očima, a přitom si toho nejsme vědomi. Krásná ukázka toho, jak se dají velmi jednoduše ovlivnit masy. Neustále jim omílejte konkrétní fakta a nikdo nebude pátrat do hloubky. A jde to vidět všude kolem nás. Každý mluví o oxidu uhličitém jako největším strašákovi. Sázejte stromy, jezděte na kole nebo hromadnou dopravou, abyste snížili emise. Ale už nikdo nemluví o tom, že bychom měli jíst méně masa, respektive že by měly vlády pomalu začít redukovat chov hospodářských zvířat v průmyslovém měřítku, protože jejich produkce je největším přispěvatelem zkázy naší planety. Lidé se naučili žít v pohodě, mít všechno na dosah ruky a mít všeho dostatek. A jen velmi těžko se budeme své zvyky odnaučovat. Stačí se podívat ve svém okolí. Kolik lidí by bylo ochotno vzdát se na zkoušku masa na jeden týden? Mě nenapadá nikdo. Nejvíc se bojím toho, že se ještě dožiju doby, kdy si vlastním přičiněním zničíme planetu. A co mě vytáčí nejvíc je fakt, že tohle všechno je jen a pouze o penězích. Proč velké organizace nemluví o dopadech chovu dobytka na planetu? Protože by ztratili přispěvatele. Všichni se tváří, že dělají maximum pro snížení emisí, ale nezaměřují se na to hlavní. K čemu to tedy všechno je? ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama