Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (57)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Další dokument na téma životního prostředí, sám režisér už v úvodu zmiňuje svůj obdiv k Alu Gorovi a oscarové Nepříjemné pravdě. Bohužel ale ve srovnání se svým idolem tento dokument naráží co se většiny filmových měřítek týče a vlastně náhodného diváka (já) umlátí spoustou "hokejkových" grafů a srovnání. Už dlouho mi 85 minut s filmem nepřišlo tak moc dlouhých. Jsem divák, který i u dokumentární tvorby chce něco cítit - pobavit se, či bát se, či být napnutý, ale bezpohlavní Cowspiracy je příliš suchým akademikem na jehož přednášce jsem se ocitl zřejmě omylem. 65 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Víte jak poznáte v místnosti plné neznámých lidí vegana? Do deset minut Vám to sám řekne. Nemám rád konspirační teorie. A tvrdit, že celý svět zamlčuje prostou a jednoduše pochopitelnou pravdu nedozírného významu, je konspirační teorie. Cowspiracy předkládá impozantní sbírku grafů a statistik, vesměs bez uvedení zdroje, nebo jakéhokoliv ověření. Spousta z nich je už na první pohled absurdní. Pokud je na vyprodukování jednoho litru mléka potřeba 1000 litrů vody, tak jenom české krávy při své produkci 2,9 mld litrů mléka spotřebují ročně 2,9 biliónů litrů vody, což je zhruba jeden a půl Balatonu. Také to mimo jiné znamená, že kráva která nadojí denně průměrně 20 litrů mléka, na tenhle výkon potřebuje větší zahradní bazén vody. A příští den druhý bazén. Ano, kdyby jsme vyvraždili převážnou část krav, prasat, ovcí, koz a slepic, tak by se přírodě nepochybně ulevilo. Ale pochybuji, že by to vydrželo nadlouho. Koneckonců hlas vypravěče sám říká, že živit velkého savce rostlinou stravou je strašně náročné. Příklady vyznavačů raw stravy pojídajících osm kilogramů ovoce a zeleniny denně, nebo frutariánů s jejich spotřebou 200 kilogramů zeleniny týdně "..... doma mám čtyři ledničky a salát nejím z talíře ale z kýble" jsou sice zajímavé, ale nějak se z nich vytratila ta ekologická nenáročnost. Pak už asi nezbude, než se živit pránou. Á propos, pokud ekologické organizace zamlčují náročnost živočišné výroby z důvodu kontroverznosti tématu, co teprve fakt, že značnou část vody a masa spotřebuje téměř 600 miliónů domácích koček a téměř 400 miliónů psů. Ale vysvětlujte lidem, že pro dobro planety musí vybít i je. ()

JakeFox 

všechny recenze uživatele

Spoustu cisel, ktere jsou aspon dle internetu dost spekulativni. Jde to dost do extremu a chybi tomu trochu pokory a objektivity. Je to typicky nacechrany dokument, ktery ma sokovat. Ale to poselstvi je dobre a musim autory ocenit za cistou a uprimnou snahu vytvorit silny influence na sve divaky. To, ze nas jidelnicek prispiva bohate k znecistovani Zeme byl k roku 2020 uz celkem znamy fakt. Go vegan ani vegetarian u me neni na poradu dne, ale i tak me to zase jednou trochu donutilo zamyslet se, jestli bych nemohl konzumaci dairy produktu snizit a kupovat drazsi produkty. Nebo idealne koupit zahradku a chovat tam kachny a slepice. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, který mapuje globální dopady současného způsobu stravování. Konkrétně se zaměřuje na živočišnou produkci, která má za následek obrovské emise CO2, stejně jako úbytek deštných pralesů, znečišťování půdy a ovzduší, ničení ekosystémů jak na souši, tak v oceánech, vymírání živočišných druhů a v neposledních řadě i utrpení, kterému jsou zvířata ve velkochovech vystavována. Jako závěr představuje řešení - stravovat se z rostlinných zdrojů a stát se vegany, což může alespoň minimálně zpomalit současné dopady naší existence na planetu zemi. Spolu se zdravotními a etickými důvody je tu představen i ekologický argument, což si myslím dohromady vytváří silnou motivaci minimálně zkusit změnit své stravovací návyky a omezit konzumaci živočišných výrobků, protože každý den se počítá a i malé změny mají velké globální dopady. ()

OliverCZ 

všechny recenze uživatele

Ptát se doktora vegana, jestli je veganství dobrý pro tělo, mi nepřijde úplně vypovídající. Jsem teď dost překvapenej, že to má jen 85 minut. Pocitově mi to přišli cca 2 hodiny. Režisér byl na začátku zklamán z toho, že začal šetřit vodou, elektřinou a jezdit na kole, a nic se se světem nedělo. Nakonci filmu teda začal být veganem. Pochybuju, že se něco dělo. Ale dokument to je určitě zajímavej, obohacující. A rozhovory s ekologama jsou absolutní bomba. V druhé polovině to na mě působilo jako reklama na veganství, čehož jsem se před filmem dost bál. Tak jsem zvědavý jestli ta neuvěritelná čisla ve všech těch grafech jsou pravdivá, a nebo se budu moct na tenhle dokument v roce 2030 kouknout znova. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ta čísla jsou jasná, ať si říká, kdo chce, co chce. Deštný prales dál nepochopitelně mizí, stavy hovězího dobytka se neustále navyšují. Pro planetu je to neudržitelné. Veganem se asi nestanu, pár dnů se o to teď pokouším a vyžadovalo by to ode mne míru soustředění, kterou si nemohu dovolit. Ale konzumaci živočišných produktů omezím na minimum. Kdysi (před 20 lety) jsem se stal vegetariánem na protest proti tomu, jak špatně se tehdy v ČR zacházelo s hospodářskými zvířaty, dnes bych chtěl přispět k okleštění jejich stávajícího množství/ počtu. Je to trochu paradox, ale je to tak. Uspět v tomhle boji o přežití, znamená upozadit tento na chov náročný živočišný druh. Dokument mě o tom přesvědčil. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Dokument s neotřelým tématem, na který podle mého názoru stojí za to podívat se a zamyslet se... O co nám vlastně jde? O zisk? O životní prostředí? O lidi v Brazílii, kteří kácí deštné pralesy, abychom si my mohli koupit v supermarketu maso v akci? Dívejte se a udělejte si vlastní obrázek... Způsob zpracování dokumentu mi nebyl úplně sympatický, ale zazní tu mnoho zajímavého. Živočišná výroba? A co je s živočišnou výrobou? Zajímavé komentáře: Biges, BoKo_CzT. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Vegan nejsem, možná bych i byl, ale brzo bych umřel, protože jsem nešika a neumím moc dobře vařit. Takže bych brzo umřel jako vegan, který nevydělá dost, aby se živil ve veganských restauracích.... ne, dost to zlehčuji... učím se vařit, chci to umět ... chci tu pro planetu být stejně jako je tady ona pro mě... a nalhávat si, že jako malý jedinec nic nezmůžu, je dost alibistické. Tímto směrem se teď chci vydat. Dokument bych řekl až průlomový. Škoda, že to hlavně ke konci začalo být až příliš přitažené za vlasy. Jinak držím palce. Jestli někdo může pomoct, jsme to my....lidé. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Lidsto vyrábí jídlo, které by nakrmilo skoro 15 miliard lidí. Přesto jedna miliarda hladoví. I v těchto zemích se jídlo dává jako krmení pro dobytek, z kterého se masem krmí ti bohatší. Při výrobě masa vzniká mnohem více CO2 než je doprava na celé zemi. Spotřebovává se obrovské množství vody. Ničí se obrovské plochy lesů pro pastviny. Až mě ty čísla vyrazily dech. Člověk huntuje planetu mnoha způsoby, ale zvířecí zemědělství je mnohem ve všem převyšuje. Režisér Kip Andersen zde otevírá opravdu vážné a zásadní otázky pro blízkou budoucnot lidstva na této planetě. Měl by každý vidět a mrknout do vlastního svědomí, co vlastně chce. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

Jako správný dokument se nebojí použít čísla a docílit tak ještě většího wow efektu. A díky opomíjenému a asi hodně out tématu se mu to opravdu daří. Co mě vůbec nepřesvědčilo je ta studie, na kterou se furt odkazuje. Ale očividně i to málo stačí k jasnému záchvatu paniky těch všech "dobráků", což opět dokazuje, jak je to dneska celé pěkně v háji. Pořádně se pozastavit nad tím, co to s nimi dělá, když je jim kladen jasný dotaz, to je vážně skoro na komedii roku. Škoda toho konce, kdy se už opravdu bez okolků do vás snaží nahustit, proč si oni vybrali tu správnou cestu. Kdybych věřila všemu, co se nám v dnešní době předkládá, tak už dávno trčím v blázinci. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, že nejen jízdou autem, ale i žraním masa si lidstvo vědomě buduje zdroj vlastní zkázy. Nebo také o tom, že líbivé grafy lze vytvořit o čemkoliv. Z obecně vzdělávacího hlediska je přínosných prvních patnáct minut, jinak myslím, že poselství dokumentu budou následovat jen ti, kteří se tím směrem už dávno vydali. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Chceš zachránit svět? Zabij se........ Nebo alespoň, chceš zachránit svět? Zkus se nepřežírat masem a sýry, nejezdi do práce sám autem, neplýtvej a neměj tolik harantů jako myši. My tuhle planetu stejně vytěžíme, vykácíme , otrávíme a sežereme, protože je to lidská přirozenost. A pak se tu pobijeme navzájem. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ano, buďme za tyto dokumenty rádi, ačkoliv bych hodnotil tento za jeden z těch slabších. Kromě nízkorozpočtového faktury jsem tam jako u ostatních viděl několik přehnaných informací. Žádný novátorský přístup. Navíc, pokud by měla zpráva být komplexní, chybí mi kromě všeho toho okolo nějaký útok na požírače masa přímo k jádru - tedy emocionálně ukázat více velkochovy, velkorybaření. Tam se autorovi nepodařilo dostat? 8/10 ()

werush 

všechny recenze uživatele

Film, který se v druhé polovině úplně zvrhl ve veganskou agitku :D nebo prostě jen logicky vyústil. Není mi jasné, k čemu by byl pohled z druhé strany - nevegana - tímhle pohledem jsme obklopeni, pravděpodobně to je dokonce pohled diváka. Rozhodně mě nadchlo, že se klidně můžu sprchovat jak dlouho chci, což stejně dělám, ale doteď jsem z toho měla blbý pocit. ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Cowspiracy je dokument, který mi mluví z duše. :-) Lidé se mohou změnit, pokud budou chtít. Nemusíme zbytečně vraždit lidi pro snížení počtu populace, ale bohatě stačí změnit naše stravovací návyky. Shrnul bych zde nejpodstatnější body, které mě zaujaly. Dokument je stručný a mladý nezasvěcený vypravěč se snaží jít rovnou k věci. Je smutné, že největší organizace na ochranu životního prostědí (včetně Greenpeace) se vůbec nechtějí o tomto tématu bavit, aby nepřišly o svůj sponzoring, protože kdyby lidem začaly vnucovat změnu jejich návyků, asi by o milé dary přišly. Nikdo nemá rád, když se mu něco káže. Fakta jsou fakta a průmyslová živočišná výroba o tom nechce mluvit. Už ten fakt, že na výrobu 1 litru kravského mléka je potřeba 1000 litrů vody, mlluví za vše. Navíc průmyslový chov znečišťuje vody exrementy od zvířat. Zvířata vyprodukují celkově 130x více odpadu než lidé. Oceány jsou také na hraně kolapsu. Ryby se loví do velkých sítí, kde se zachytí i ty, které zrovna rybolov nepotřebuje. I sám ředitel jedné mlékárny uznal, že mléčné výrobky nejsou dlouhodobě udržitelné jídlo a nenasytilo by celý svět. Dále farmář s dojnicemi potvrdil, že v budoucnu se mléko dřív nebo později nahradí jiným produktem na trhu, který nebude vyžadovat tak náročné vstupní zdroje (voda, krmivo, velký prostor pro pastvu). Hodně limitující je právě ten prostor pro pastvu, kterého je velmi málo pro uspokojivé nasycení lidstva. Podle toho farmáře by se musela přeměnit všechna ostatní území včetně měst na pole, kde bychom mohli dál pást takové množství dobytka. A s tím prostorem souvisí i ekologické zemědělství v živočišné výrobě, které je ještě více neudržitelné, protože v takovém typu zemědělství musejí mít zvířata dostatek prostoru. Jak teda máme zdravě uspokojovat potřeby zvířat a zároveň produkovat stále velké ,nožství masa, mléka či vajec??? Budeme si muset vybrat. Ekologická živočišná výroba je globálně ekonomicky a ekologicky neefektivní. Průmyslová výroba je prozatím efektivní, ale vůbec neuspokojuje welfare zvířat. Takže co si vybereme? Udržitelnou efektivitu a nebo happy zvířátka? Není potřeba se rozhodovat, který typ živočišného zemědělství podporovat, stačí je nepodporovat vůbec a přestat od nich kupovat živočišné produkty. Veganská strava - to je ta třetí volba, kterou si může každý z nás vybrat s klidným svědomím. :-) ()

Linki 

všechny recenze uživatele

Nakoniec dávam päť, lebo je to skvelý film k diskusii, prečo jesť menej mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. A takých zas až tak veľa nie je. A že vegetariánstvo/vegánstvo nie je cesta? Je to začiatok cesty. Cesty, ktorá oddiali množstvo vojnových konfliktov a dá nám čas ďalej sa vysporiadať s problémami. ()

Derny 

všechny recenze uživatele

S první polovinou dokumentu jsem byl spokojen - přinesl ucelenou anotaci k problému zvanému chov zvířat, a to z hlediska globálního a systémového. Dle mnohých studií, i oficiálních při OSN, je agrikultura největším znečišťovatelem ovzduší i Země pod ním. Díky filmu jsme se dozvěděli tento fakt a následně nám byly přiblíženy podrobnosti a související okolnosti, které tento problém zapříčinily a jsou mu živnou půdou a potom nástin možného řešení. Nebyl bych vůbec proti dobrovolnému veganství, ale v druhé části filmu plné pláče nad zabitou kachnou a řečí o lásce a sounáležitosti, jsem se cítil trošku zrazen. Doufal jsem, že zůstaneme u faktů a nástinů řešení a nesklouzneme k melodramatickým scénám. Lepší cestou pro mě zůstává úderné poukázání na budoucí katastrofy a strohé poučení: buďte všichni vegany a zachráníte planetu. V tuto chvíle je to však naprostá utopie, nicméně vše začíná u jednotlivců. Těch ale musí být opravdu dost. Možná jednou bude existovat enviroorganizace, která se nebude bát hlasitě říct tuto pravdu a třeba se i jednou dočkáme systémového řešení. Řešení musí být vždy systémové, praktické a normativní - není to o lásce a sounáležitosti, nýbrž kalkulaci šancí na přežití. A potom si budeme třeba moct i dát svůj plátek masa týdně. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Úvod mal náboj päťhviezdičkového dokumentu, čo sa mi videlo podozrivé, keďže sa jedná o made in USA. A záver moje podozrenie potvrdil. Typicky americky preštatistikované až sa vám z tých čísel zatočí hlava. Akonáhle začal mladý muž hľadať riešenie išiel celý film do "kytek". Koniec si nezadal s propagandou lepších siekt. Škoda.. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Ohledně dokumentu jsem neměl vysoká očekávání, ale přestože jsem většinu informací v izolované formě znal, film je dokázal skvěle zkombinovat a synergický efekt se dostavil. Američané umí dělat vizuálně atraktivní filmy s infografikou, aby vše bylo naprosto jasné. Někdy se vysvětlování může zdát až moc názorné, ale zde mi to nepřišlo a vděčně jsem informace hltal. Je jich až moc, určitě bude dobré se podívat i na http://www.cowspiracy.com/, kde jsou čísla i zdroje. Dokument nesleduje "jen" dopady produkce masa, různé druhy farmaření, kácení pralesů, produkce CO2 a metanu, ale co je nové - proč o tom nemluví nikdo z řady NGO, které mají boj s globálním oteplováním "v popisu práce"? Proč přestanou někteří sponzoři přispívat na jeho film? Koho by napadlo, že kritika chovu skotu vás může stát život?! Autor oslovuje i "opozici" a svá tvrzení má podpořené daty. Na začátku jsem pochyboval, že dokument může přinést něco nového, ale nakonec je z toho pro mě nejlepší film Jednoho světa 2016. ()

Reklama

Reklama