Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (57)

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Americký opičky :-) Zastavujte vodu při čištění zubů, abyste zachránili planetu - "ano pane, udělám to". Problémy jsou jinde, no ne? ()

Andrew94 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem vzhledem k velkému hodnocení 84 % očekával mnohem více. O tom, že má chov dobytka a speciálně krav velký vliv na životní prostředí jsem už věděl z jiných dokumentů, ale kromě mnoha čísel, grafů a srovnávání, kdy v mnohých z nich se dalo těžko orientovat, jsem se nic moc nového nedozvěděl. Možná až na překvapující fakt, že velké společnosti jako Greenpeace se bojí o tomto tématu mluvit, protože by tím narušily business chovatelů dobytka a ztratily tak příjmy z dárcovských fondů. Také mě zklamalo jediné východisko dokumentu, na které cílí zhruba jeho celá poslední půlhodina, a to je veganství a vegetariánství, které hojně s mnoha jejich výhodami propagují někteří řečníci s velkými a moudrými hesly typu: "You can change the world. You must change the world." ()

IvcaKoudy 

všechny recenze uživatele

Aha, odpad? Někomu byly napadeny zvyky a vlastní neschopnost bojovat sám se sebou? Až to někdo vyvrátí, zamyslím se. Zatím jsem ale nic takového nepotkala. Prý propaganda. Všechno má svou propagandu, včetně lží, tak proč ji nemít i u pravdy? ()

muti 

všechny recenze uživatele

zaujimavy dokument podavany z prvej ruky badaveho cloveka plneho otazok. ku koncu sa to sice zvrhlo do veganskeho lobby, no aj tak pre mna vyssi nadpriemer. uplny suhlas s uzivatelom Whack ()

Kytarka 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý dokument plný počtů, statistik a rozhovorů s představiteli eko-společností v čele s Greenpeace, které si lžou do vlastní kapsy. Prachy, prachy, a nic než prachy, tak proč hanit, co vynáší. Pár nových informací - odlesňování deštných pralesů kvůli palmáči není nic proti likvidaci zeleně kvůli živočišné výrobě; malochov zvířat je ještě větší zlo pro přírodu než velkochov. Jediná cesta je, být veganem. Meatless Mondays won´t do it. Bohužel ne se vším jsem dokázala souhlasit, mám za to, že i omezení spotřeby živočišných výrobků je lepší než se cpát denně salámy a burgery. Nicméně obecně všichni víme, že planeta je ve sračkách a když s tím nezačneme něco dělat (každý sám za sebe), bude to ještě horší. Tenhle dokument to jen ukazuje ve značně temných barvách. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla opravdu zajímavější, vidět vedoucí pracovníky různých eko organizací vášnivě mluvit o tom že ježdění auty a další lidské neřesti jsou špatné, ale vetšinou neschopné reagovat na dotaz na krávy mě připomnělo slavnou českou biomasu. Druhá polovina by asi byla k větší diskuzi, informace jsou jednostranné a zkratkovité. N druhou stranu musím přiznat že mě to donutilo se zamyslet, takže hodnotím pozitivně. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Ako dokumentárny film by som si vedel predstaviť pútavejšie spracovanie, niečo do typu "Finanční krize". Každopádne však autorom uďeĺujem štyri hviezdy za inovatívnosť a odvahu pri výbere témy, a to témy sakra dôležitej, s globálnym dosahom no s lokálnym významom pre každého z nás. Určite odporúčam, túto tému si musíte nechať prejsť hlavou. Apropó - organizáciám ako je napr. Greenpeace odporúčam, aby sa zamysleli nad čistotou svojich úmyslov. Zaujímavé komentáre: Kinghome (úplne súhlasím s tézou o nepodarenom závere - mimochodom k odpovedi na základnú otázku zatajovania javu tradičnými ochranármi sa autor nakoniec vôbec neprepracuje). ()

silvusaak 

všechny recenze uživatele

Cekala bych po kvalitnim rozhledu infa a fakt prijde xx moznosti jak situaci zlepsit a mnohem vic podrthnout informace ne ekosystemu jako takovyho ale vyhody nevyhody - farmaceutika co se cpou do zcirat, masa pumpuji vodou atd. Misto toho opet ''necekane'' propagovani veganstvi. bud vegan zachranis svet. Ja si radsi poridim zahradu a prasatko, par kurat a kravu napul se sousedem. Skoda toho.. ()

Biges 

všechny recenze uživatele

Ač se to může zdá, film není nějakou prvoplánovou enviromentalistickou agitkou. Naopak se obouvá do tradičních velkých ekologických hnutí a to přitom ve výborném zpracování se špičkovou kamerou, hudbou a střihem. Doporučuji ke zkouknutí, i když se takový věcí třebas na první pohled straníte. ()

Caryb 

všechny recenze uživatele

Príklad toho ako by dokument vyzerať nemal. Týpek si ide svoje nezávisle od toho, čo možno tvrdia iné zdroje, dáva priestor najmä ľuďom, ktorí s ním súhlasia a iných automaticky podozrieva z toho, že ich niekto platí, ak možno nevedia reagovať na jeho slabo podložené tvrdenia. Zámer dobrý a v podstate s ním súhlasím, ale takto by to naozaj v dokumente vyzerať nemalo, v podstate je to dezinformačný dokument. ()

ASSteroid 

všechny recenze uživatele

Je to natočeno poutavě a se spoustou grafů, obrázků a animací,aby to bylo šokující pro normálního člověka. Ve skutečnosti se jedná více o propagandu veganství. Některá uvedená čísla jsou neprokazatelná, tím myslím třeba 51% znečištění je způsobeno živočišným zemědělstvím. Věřím, že toto číslo je větší než u automobilů a podobně, ale více než třetina to nebude, protože nelze jasně dokázat, jak se pralesy,jenž ve dne vyrábějí kyslík a v noci normálně dýchají, po vykácení podílí na přírůstku oxidu uhličitého. To, že někde stromy vykácíte a nasázíte tam palmy, vám neudělá tak podstatně více oxidu uhličitého. Tímto nechci pomíjet fakt, že kácení pralesů je špatné, ale z mého pohledu je to spíše kvůli ničení přirozeného prostředí mnoha zajímavých tvorů a rostlin, z nichž některé už nikdy nepoznáme. Byl jsem na veřejném promítání tohoto filmu a musím říct, že každý, kdo odvracel zrak ve chvíli, když tam farmář zabíjel kachnu, protože se mu to hnusilo a stále jí maso, je u mě pokrytec. Pokud si myslíte, že se maso dostane na talíř jinak a nevadí vám předstírat, že pokud to zabije někdo jiný je to v pohodě, tak jste pokrytečtí. Jeden z mála faktů, kterým věřím je ten, že veganství je udržitelnější než živočišný průmysl. A velice mě potěšilo, že tam nebylo jen souzení veřejných organizací (btw pokud jste se podívali na stránky Greenpeace, tak jste zjistili, že se problémem udržitelného zemědělství zabývají a tudíž nechápu, proč je film ukazoval jako někoho kdo o tom nechce mluvit), ale i snahy významných lidí (viz Bill Gates) o to, aby bylo na světě dost jídla pro každého a jak nahradit některé zvířecí produkty. Velice zajímavá část byla ta, kde doktor popisoval to, co mléko ve skutečnosti je, růstový materiál pro telata. Nad tím by se měl každý zamyslet a pokud si daná osoba nepřipadá jako kojenec, tak myslím, že by neměl být problém mléčné výrobky ve svých životech, když ne vymýtit, tak alespoň omezit. Ale nikdo nemá právo říkat ostatním, co mají dělat. Tohle věc svědomí. Na závěr bych chtěl říct, že maso jím a pravděpodobně ze sebe vegana nikdy neudělám, ale věřím, že všeho by měl člověk jíst z rozmyslem. ()

Nagasha 

všechny recenze uživatele

Také sem to nějakou dobu zkoušel jako vegan (společnost vám to vlastně ani nedovolí) a bezesporu je to jediná správná cesta (at už z morálního, zdravotního, či z hlediska udržitelnosti) bohužel je schůdná pouze pro člověka inteligentního (tedy nic pro mě) a do toho má náš druh ještě docela daleko ): ()

JIP.XF.cz 

všechny recenze uživatele

Člověk se musí přenést přes to, že tzv. globální oteplování je v něm připisováno lidské činnosti i když je to jen jedna z teorií. Hodnotný dokument především velmi unikátním ukázáním na to, že většina velkých eko-organizací některá fakta záměrně tají. Dokument fakty ukazuje na věci na které by mohli přijít všichni selským rozumem. Považuji jej za natolik hodnotný, že jsem si dal tu práci a vytvořil k němu titulky v češtině (po schválení by měly být na titulky.com). ()

VincentFunG 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý dokument, ktorý je ale postavený na vyvrátenej premise o 51% podieli živočínej výroby na skleníkových emisiách. Podiel bol spresnený peer reviewed analýzami na 15% a hlavným vinníkom ostávajú fosílne palivá. Preto je dosť manipulatívne ukazovať ekoorganizácie ako Greenpeace vo svetle, že sa snažia niečo ututlať. Konšpiračný naratív mi dosť prekážal, hoci dodáva filmu aktraktivitu. Sám som vegetarán a s message filmu, že živočíšna výroba je neefektívna a neetická, sa stotožňujem. Ale účel nesvätí prostriedky. ()

Reklama

Reklama