Reklama

Reklama

Cowspiracy - Klíč k udržitelnosti

(festivalový název)
  • Česko Cowspiracy (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Producenti Kip Andersen a Keegan Kuhn spojili svoje sily za účelom preskúmania problematiky s porovnateľnou mierou kontroverzie, akú v roku 2013 priniesol dokument Blackfish namierený proti zábavnému parku SeaWorld. Ukazujú, ako najväčšie svetové organizácie na ochranu životného prostredia ignorujú najvýznamnejšiu deštruktívnu silu dnešnej doby. Dokument predstavuje šokujúce, no napriek tomu úsmevné metódy s cieľom nájsť skutočné riešenie a fungujúcu cestu k udržateľnosti. Cowspiracy môže byť jeden z najvýznamnejších filmov slúžiacich na inšpiráciu a povzbudenie snáh o záchranu planéty. (ChArLeNe)

(více)

Recenze (57)

runner85 

všechny recenze uživatele

Pár vecí som sa dozvedel, pár som vedel a o pár veciach pochybujem. Poviem to inak. Nie je to zlé. To, že je to jednostranné som čakal. Lenže aj tak mi tam chýbalo vyjadrenie opačnej strany ohľadne jedenia mäsa a mliečnych výrobkov. Proste jeden doktor povedal, že to nepotrebujeme tak to hned nepotrebujeme? ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Tendenční, plné pochybných propočtů a ještě pochybnějších závěrů, veganská agitka, a týpek se sesype poté, co vidí useknutí krku kačeně... Každopádně oslovující zpracování (ale nezavání demagogií?) a zajímavý pohled na jeden nepříliš skloňovaný globální problém. Nutno brát s notnou dávkou kritického myšlení, podobně jako podobné a Cowspiracy inspirované Seaspiracy. ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica dokumentu plná štatistík a grafov bola pre mňa pútavejšia ako druhá časť, ktorá nie je bežným propagovaním vegánstva, ale tvrdí, že keď ľudia prejdú na vegánsku stravu, zachránia Zem, a s týmto ja tak úplne nesúhlasím. Keby to krmivo, ktoré je využívané na vykrmovanie zvierat, sa namiesto toho použilo na nakŕmenie ľudí, mohlo by sa možno nasýtiť aj stokrát viac ľudí. A čo?! Teraz, keď je nás 7 miliárd všežravcov, máme ešte možnosť vybrať si alternatívu, ale keď nás bude 10 miliárd vegánov a priestor na produkovanie vegánskych potravín bude budovaný na úkor inej zelene, tak čo potom? Bude to ešte horšie, pretože už nebudeme mať alternatívu v zálohe. Pralesy sa klčujú rovnako kvôli rozširovaniu dobytčích fariem a rovnako kvôli rozširovaniu sójových plantáží. Je nás veľa. Environmentalizmus, ktorý je tak strašne nevyhnutný, nemusí začať a nemôže končiť vegetariánstvom! Vegánstvo, pokiaľ je u dotyčného jedinca vrcholom jeho aktivizmu, nie je dostatočným riešením. Vegánstvo ako životný štýl a spôsob stravovania je prospešný po každej stránke, no vo výsledku môže byť niekedy účinnejší aktívny nevegetarián, ako pasívny vegán. Samozrejme by som vôbec nebol proti, keby sa nám podarilo agrobiznis v chove hospodárskych zvierat úplne zrušiť, hoci aj bojkotom živočíšnej výroby, ale buďme realisti. Je jasné, že chov hospodárskych zvierat je obrovskou environmentálnou záťažou, ale ak niekto prejde na vegánstvo s tým, že tým zachráni Zem a že viac už robiť netreba, to je nonsens. Štatistiky v tomto dokumente sú tiež niekedy nepresné, napríklad, hovorí sa tam, že denne sa narodí na Zemi 216 000 ľudí, ale v skutočnosti je iba čistý prírastok (čiže už s odrátaním tých, čo zomrú) 250 000, čo je dosť alarmujúce číslo, každopádne som čakal viac objektívnych informácií ohľadne preľudnenia už keď do tej témy rypli. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Dokument bych rozdělil do dvou částí, první hodinová část, která je skvělá a zajímavá, zabírá se Greenpeace a dalšími organizacemi, kteří se tváří tak, že dělají pro životní prostředí všechno, ale ve skutečnosti získávají příspěvky od výrobců masa a vlastně nikdo tam neřeší ten největší problém, i jako masožrouta mě tohle vážně chytilo a bylo to strašně zajímavý, i to, že když chtěl náhodou někdo říct celou pravdu, tak byl shodou náhod zavražděn, nebo že většina lidí o tom nechce vůbec mluvit právě pro to, aby se jim něco nestalo. To je ta první část, která je jasně 5*, bohužel následuje druhá půl hodinová část, která se zvrhává v klasickou propagandu Veganů, kde se chlápek ptá na dementní otázky s jasnými odpověďmi, ale dělá to tak, aby přesvědčil co nejvíc lidí, aby se dali na veganství taky, tahle část mi přišla vážně směšná a odpadová, ale na druhou stranu musím říct, že kdybych byl malej zmrdík, co ještě netuší o světě a viděl tenhle dokument, tak se na vegetariánství nebo veganství dá, naštěstí to není můj případ a já budu stále žrát maso, protože je prostě dobrý a já bez něj žít nemůžu, nebo prostě nechci. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se zdá být tento dokument o tom, že rostlinná BIO strava a zemědělství je jediné správné a udržitelné a velkochovy čehokoliv jsou špatné a mohou mimo jiné i za změny klimatu. Samozřejmě takové tvrzení už dávno platí a netřeba o něm dlouze polemizovat. Co mě osobně bavilo sledovat víc, je chování lidí, argumentace nejrůznějších ekologických organizací a samozřejmě pozadí celého dokumentu. Zároveň jsem si připomněl jak USA už dávno nemá charakter kapitalistické a demokratické země jako měla před sto lety. Každý, kdo byl v USA (já byl) a dokáže se kolem sebe dívat kriticky, tak vidí, že z Ameriky se stala taková Potěmkinova vesnice. Vše se tváří jakože vyspěle, demokraticky a svobodně, ale jaksi to smrdí od hlavy a není to jen dobytek. Mrzí mě pouhých 355 hodnocení....90% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama