Reklama

Reklama

Gett

  • Izrael גט - המשפט של ויויאן אמסלם (více)
Trailer 1

Na území státu Izrael má výlučnou pravomoc týkající se záležitostí sňatků a rozvodů Židů, kteří v Izraeli žijí, tzv. Rabínský soud. Samotný rozvod může být uskutečněn pouze s plným souhlasem manžela, který musí manželce vydat listinu zvanou "gett", v níž prohlásí opak toho, co prohlásil ve svatební smlouvě, tzv. ketubě. Viviane Amsalemová podala žádost o rozvod před několika lety, ale její muž Elíša s tím nesouhlasil, a proto na základě její formální žaloby věc začíná řešit Rabínský soud. Soudní drama Gett obnažuje tento soudní proces před Rabínským soudem. (VLADEK)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (24)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám Izrael velmi rád, ale pokud se tam děje toto, tak teda s tím mám velký problém. Na rovinu říkám, že tohle je regulerní ponížování žen a absolutně s ním nesouhlasím. Film se rozbíhá pozvolna, ale postupně nabírá na síle až tě nakonci absolutně sejme, tedy pokud máš alespoň trošku empatie. Hlavní hrdinka je pro mně skutečná hrdinka, která se bije za svou svobodu s neuvěřitelnou vytrvalostí a musím říct, že jak její manžel, tak ty soudce považuju za mužský zrůdy. Vůbec si neumím představit, že bych se chtěl rozejít s nějakou ženskou a musel bych od ní mít plný souhlas a když ne, rozhodovalo by o mně a mém žvotě trio jiných cizích žen. Musel bych ospravedlňovat svoje důvody, volat své přátelé ako svědky mého vztahu, řešit intimní věci, doprošovat se. Uff, nechutný, absolutně nechutný. Ronit Elkabetz podává v roli Viviane životní herecký výkon a musím říci, že dlouho předlouho jsem nějaký ženě nedržel tak moc palečky a současně mně bylo na blití z chlapa ( jejího manžela a soudců ) jako v tomto filmu. Ten film na mně doléhá teprve teď, po jeho skončení. Izrael mně tímto zákonem silně zklamal, protože proti tomuhle je pro ženy i peklo wellnessem. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Čo všetko bolo povedané, no stále je to málo. Keď sa v Izraeli žena snaží rozviesť a jej nábožensky bezúhonný muž je tvrdohlavo proti, pretože je to preňho čosi ako vyšší princíp. Ale čo my vieme? Jedna z najdôležitejších viet, ktoré tu padli, je tá o dianí za zavretými dverami. Kto môže niečo také súdiť? Dospelí ľudia sú svojprávni, tak vedia, čo cítia a chcú. Súd má byť v takomto prípade len formalita. Nie každá kultúra to však toleruje. A potom život pomaly, ale isto preteká pomedzi prsty, kým byrokracia rozhoduje o osude dvoch ľudí, ktorí kedysi na prahu dospelosti vstupom do manželstva urobili krok v ústrety konvenciám. Teraz je všetko inak, no úradne úplne rovnako, pretože muž nesúhlasí s rozchodom, tak žena sa môže aj roztrhať a nemusí jej to pomôcť z tejto patovej situácie. Brilantná/dychberúca/alebo si dosaďte svoj obľúbený superlatív konverzačka. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako niekedy kultúrno-náboženské zvyky môžu človeka priviesť až na pokraj šialenstva, alebo aspoň poriadne znepríjemniť život. Čakať toľko rokov na rozvod a i to len s neistým výsledkom, tak to je vážne na tabletky. Veľmi dobre natočená komorná dráma zo súdnej siene, ktorá disponuje častou tendenciou privádzať diváka do zúfalstva, podobne ako aj hlavnú hrdinku. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po třech měsících... Rozchod Nadera a Simin po izraelsku. Je doslova zarážející, kolik toho mají íránská a izraelská společnost společného vlivem své patriarchální podstaty. Absence emancipačních snah, Blízký východ v jednom obrovském kotli taví lidská práva a speciálně práva žen, nehledě na hranice, národy, země... Tvůrci natočili strhující konverzační snímek, naprosto bezezbytku vytěžili všechny přednosti tak hojného subžánru soudního dramatu, čehož základem je mistrně napsaný scénář a nadhodnotou použití symboliky, jemných náznaků proměny obuvi, oblečení a jejich barevných odstínů... Po třech měsících... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„POZNEJ SVÉ MÍSTO, ŽENO…“ /// Průvodce rozvodovým řízením Židů. Tohle stačí vidět, páč prožít… Absurdní, dlouho trvající divadlo o několika (soudních) dějstvích. Konverzačka, ve který je spousta keců vlastně vo hovně. Melou si tady všichni to svoje a snad i proto jde o kus pro silný povahy, který dokážou ocenit herce a dialogy (monology). Absurdní, neuvěřitelný, ale fakt dobrý divadlo, ve kterým oceňuju nahlédnutí do kultury jiný země, ve který si nikdo nedovoluje pochybovat o schopnostech soudu, udělených jak nebem, tak zemí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu vybudovat židovský domov, který povede ke slávě Izraele. 2.) Jsem chytrá žena a proto držím ústa zavřená. 3.) Thx za titule „KenoL“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Kvôli príprave scenára strávili scenáristi hodiny na chodbách izraelských súdov. Keďže rozvodové konanie nie je prístupné verejnosti, využili tenké steny, cez ktoré bolo možné počuť dianie v sieni a taktiež sa rozprávali s účastníkmi rozvodového konania, ktorých tam stretávali. Autori scenára si pre čo najväčšiu dôveryhodnosť filmu naštudovali zákony a scenár dali na posúdenie rozvodovým právnikom. Aj preto trvalo rok, kým bol scenár hotový, napriek jednoduchosti deja. (romancek)
  • Po izraelskej premiére v septembri 2014 vzniklo v Izraeli občianske hnutie, bojujúce za zmenu zákona, ktorý by umožňoval zrovnoprávnenie žien v rozvodovom konaní a jeho zjednodušenie. (romancek)
  • Film sa stal najlepším izraelským filmom roka 2014 a bol kandidátom na nomináciu na Oscara, v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (romancek)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama