Reklama

Reklama

Bajirao Mastani

(festivalový název)
  • Indie Bajirao Mastani (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepé historické drama volně inspirované reálnými událostmi nás zavádí do první poloviny 18. století, kdy většinu indického subkontinentu ovládá Maráthská říše vedená vojevůdcem Bajiraem. Toho nezaměstnává jen vojenský konflikt s muslimskou dynastií Mughalů, ale také milostný vztah s jeho druhou manželkou Mastani, která je pro svůj smíšený indo-perský původ trnem v oku Bajiraových nejbližších příbuzných. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (20)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet INR 1.250miliónov ($20miliónov)Tržby USA $6,557,047Tržby Celosvetovo $54,000,000▐ Veľko výpravný Indický historický film, ktorý začne na úvod s veľkou bitkou a potom sa nám to dejovo premení do silnej ale smutnej romantickej drámy. Kde máme dve ženy manželky, ktoré chcú plnú oddanosť a priazeň svojho panovníka ale hlavne bojovníka Peshwa. Klin medzi ne vráža ale matka panovníka a snaží sa zbaviť tej mladšej a ctižiadostivej z nich princeznej Mastani (Deepika Padukone). Príbeh plný intríg, zákerných konaní ale i romantiky je doslova vizuálna bašta, kde príde aj na dejové zvraty a až nečakaný záver. Okrem úžasného vizuálu a dynamickej tanečnej choreografie ( v tomto prípade neskutočne oku lahodia Deepika Padukone a Priyanka Chopra pri skladbe Pinga) tu máme aj veľmi krásne exteriéry, ktoré vyrážajú dych. Triková stránka je tiež na dosť dobrej úrovni na ten mini rozpočet. /90%/ ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výpravný hrdinský velkofilm je v indické kinematografii oblíbený žánr, ani zde se penězi nešetřilo. Audiovizuální stránce, výpravě snad nemám co vytknout, instrumentální i písňové OST je skvělé. Jenže moje hodnocení filmu ovlivňuje jednak určitá znalost historie a taky celkově vyznění filmu, to jak na mě působil. Jednak je velmi nešťastná komiksová vložka na začátku, dost necitlivě působí také nereálné ztvárnění soubojů v podobném duchu (300 vzorem?). Chápu, že je to hrdinský epos a na realitu a fyzikální zákony se nehraje, jenže to prostě nepůsobí tak jak má, v tomhle jsou Číňani, Korejci i Japonci o parník vepředu. Urumi pro mě zůstává nepřekonatelným indickým titulem v žánru historických velkofilmů, zde jsou souboje také stylizované, ale tak nějak to tam sedí, tady ne. Problém není jen v choreografii, ale i hlavních postavách, emočním dopadu na diváka. Možná, je to tím, že na tak dlouhý časový úsek měl režisér málo času, musel toho hodně vystřihnout. Přijde mi to z větší části takové dost emočně ploché, střely prostě míjejí cíle, není tady nic kvůli čemu bych si film chtěl pustit podruhé a to přesto, že vidíte schopné herce. Prostě atmosféra doutná, dialogy se snaží vyvolat napětí, ale impakt většinu času bohužel nikde. Teď k historické stránce, ačkoliv na úvod máte ve stylu newspeaku nové politické korektnosti vysvětleno, že je to jen úhel pohledu na historii, nemá nikoho urážet. On ale uráží inteligenci diváka, tady není nic moc vznešeného, to se zde hledat nedá. Peshwa Bajirao v 18. stol. rozšiřoval říši Maratha pro svého krále, drtivou většinu armády tvořilo jezdectvo, i ti nejchudší často měli koně, pěšáků měli minimum, ne jako ve filmu zástupy pěších. Jejich vojáci civilní obyvatelstvo nikdy nešetřili (na rozdíl od Mughalů). Navíc úhel pohledu je hezká věc, ale ono to rozšiřování říše nemělo ideu nějaké náboženské tolerance, nebo polarity hinduismus vs. islám, jedno náboženství musí zvítězit. Bylo to mnohem složitější, byť náboženské konflikty existovaly. Důvod, proč říše Maratha rostla? Úpadek Mughalů, kteří se marně snažili své poddané před těmito nájezdníky chránit. Marathové chtěli tribut až ve výši 25% příjmů, zatímco ostatní indické státy té doby se spokojily s 10%. Mnohé státy byly proti mobilitě jejich armády bezbranné, byli to prostě nájezdníci, co chtěli bohatství, nějaké ideály, slávu bych tam nehledal, jen pragmatické zájmy (navíc to nebylo nějak geograficky úchvatné ve srovnání s Mongoly, Mandžuskou říší). Škoda, držet se více historie mohla se ukázat jedna složitá historická epocha v pravém světlem, nikoliv jen jako romantický příběh s nepatřičnými nacionálními konotacemi o sjednocení země a budování národa. O tohle v té době vážně nešlo. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zaujalo mě akorát, jako kolem sebe švihal takovým vražednějším krejčovským metrem, asi starodávnou indickou zbraní. Jinak je příběh plný nelogických skoků, které mi připadaly, že vždy spolehlivě vynechají to nejpodstatnější. Velkolepá výprava. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Možná jsem měl jen štěstí na dobré filmy, ale Bollywood mě začíná čím dál víc bavit. Kromě toho, že dovede vyprávět dobré příběhy, v tomhle případě i epické, tak je přitom neskutečně cool. Tady byly akční scény, při kterých se mi tajil dech, a já jsem si říkal, že tohle je přesně to, co chci vidět, co mě ohromuje. Jasně, každý další si řekne, že to není možné, že to je hloupost, ale ono to prostě vypadá tak skvěle! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhá stopáž, která mnoho ubrala ve spádu filmu. Jinak úžasná výprava, bechderoucí prostředí a kostýmy. Jak jinak, proloženo písněmi s tancem. Ale vcelku, smutný milostný příběh. ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka se zamiluje toxickou pubertální láskou jak z Twilightu a ukradne jiný ženský manžela, ale pořád je hrdinka. Druhá postava je chlap, kterej to hraje na dvě baby oběma lže, ale pořád mu máme jakože fandit, třetí postava je jako jediná co k čemu, první žena, která nemá nic jinýho na výběr, než se se svojí stupidní situací vyrovnat. "Královna matka" je pí*a, která nastokrát dokola má potřebu hlavní hrdinku zavírat a vyhánět a Peshwa stejně pokaždý znovu odjede, aniž by milenku na dobu svojí nepřítomnosti pojistil proti zlovůli matky, protože je očividně tupej imbecil a ani napodesátý by mu to nedošlo. Celej dvůr nemá nic jinýho na práci než řešit, koho Peshwa v noci ojíždí. To, s jakou poslušností na začátku přijala rodina "perský princezny" její rozhodnutí stát se něčí milenkou, radši ani nebudu komentovat. Film plnej estetickejch nesmyslů, Mastani je asi taková válečnice jako moje čtyřletá neteř, protože jenom idiot, kterej o boji neví ale zhola nic a nikdy se v šermu skutečně netrénoval, používá dítě jako štít, nebo udělá megahustopřísnej bojovej postoj, kdy k útočníkovi napřáhne ruku k useknutí a zbraň, kterou by se měl krejt, dá z cesty daleko za záda. Dávám dvě hvězdy, jednu za kostýmy a kulisy a druhou za tanečky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne pre taketo vypravne historicke velkofilym mam rad indicku kinematografiu - pribeh z 18. storocia, spomenuta je Mughalska Risa a prislusne boje, navyse pribeh je okoreneny aj velkou laskou. Sanjay leela Bhansali natocil tymto asi svoj najlepsi film, dialogy perfektne, nadherne kulisy ..... nuda tuna rozhodne nehrozi, vrele odporucam : 95 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší z indických historických veľkofilmov, tentokrát z obdobia 18.storočia a konfliktu Marathi vs. Mughali. Aj keď prezentované viacmenej zo strany Marathov a očami presláveného peshwu menom Baji Rao I. Vzhľadom na vysoké hodnotenia a toľké chvály som mal od toho patričné očakávania, no napokon si myslím, že to bolo svojim spracovaním výrazne prepálené zbytočnou heorizáciou Bajiraa a jeho vojnového ťaženia. Strašne mi dokáže znechutiť historický filmy tá akčná predimenzovanosť, ktorá bola bohužiaľ prítomná aj tu. Samozrejme, výprava, kulisy, kostýmy a celkový vizuál boli nadmieru vydarené (až na tie bojové prepálené scény). A nedá mi to, neporovnať s iným historickým veľkofilmom Jodhaa Akbar, ktorý mal podobný motív (Láska medzi odlišnými kultúrami a náboženstvami), no svojou prezentáciou a spracovaním bol o dve triedy lepší ako toto. Je mi to ľúto, ale je to len za 3*. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Nádherná veľkolepá úchvatná podívaná, ktorá zostáva dlho v pamäti. Skutočne je na čo pozerať, výprava bohatá a hudobne výrazná. Ranveer a Deepika sú skvelí. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Tohle tak vidět na velkém plátně! Pro mě jakožto fanouška indické filmové produkce, opulentních historických palácových romancí a Bhansaliho vizuálu naprosto úžasný film. Bitev nebo akce si sice člověk moc neužije, zato vysokorozpočtové výpravy, krásných kostýmů a dekorací, i skvělých hereckých výkonů ale ano. Pro věčné romantiky ideální film. Jen bych prosil nějaký delší režisérský sestřih, bylo vidět že spoustu toho nechali ve střižně. ()

marrjaana 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, ale mě to prostě vůbec nezaujalo, protrpěla jsem cca první půlku (ano doslova protrpěla) a pak jsem musela někam odběhnout. Rozhodně neplánuji to nikdy dokoukat. PS: vizuálně je to nádherné, ale to nezachrání příběh o ničem kdy se opravdu vůbec nic neděje... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Miluji film Jodhaa Akbar a možná proto mi přišlo, že se mu tenhle film snaží vyrovnat. I bez ohledu na to, co může být mým předsudečným vnímáním, lze říci, že film měl krásné reálie. Pod krásné kostýmy, myslím tím do duší hlavních hrdinů a podstaty jejich vztahu se mi nahlédnout nepodařilo a povaha jejich lásky zůstala skryta za závojem. Jako by chybělo niterné přesvědčení, jakoby režie nedala prostor proto, aby se citově vyjádřili. Pardón, ale neustálá slza v oku pro umocnění efektu a krásy bollywoodských hvězd je pro mě málo a celkem laciné. Film byl krásný, ale plochý, mé srdce si nezískali, bohužel, zaujala však Priyanka Chopra. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Výpravný, vizuálně vymazlený indický, historický film, plný krásných tanců a zvukomalebných písní, jenž má sice perfektní rozjezd, ale velmi brzy se překlene do telenovelní, romantické a velkohubé taškařice, která sice neurazí, ale také nenadchne. Na mne to bylo moc dlouhé a roztahané. Manželka a milenka krasavice, chlapi stáli za houby. Za mne 45%. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Velkofilm z Východu, který bych doporučil z exotického hlediska k shlédnutí, jakkoli není výjimečný. Pestré prostředí je doplněno zcela plochými charaktery a musí nám být neustále připomínáno, že jde o film o lásce. Ústřední myšlenka kolem nadpozemsky dokonalého vojevůdce, kterému pomalu humtuje duševní klid jeho vlastní rodina kvůli náboženským tradicím. Možná nejzajímavější byla snaha hlavního hrdiny si udržet fungujíc vztah se svou první ženou ... do chvíle, než se ke slovo přihlásí tradice Bollywoodu.:) Každopádně siláctví, jímž je prezentován hlavní hrdina již od začátku, je těžko srovnatelné se západními snímky a je svého druhu humorným osvěžením. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Velkolepý film s nádhernými kostýmy, tanci i atmosférou. Zcela jasná linie milostného filmu od samého začátku, přičemž se vše podřizuje právě tomuto aspektu, totiž muže, co si pořídí druhou ženu, což jeho rodina a okolí z náboženské nesnášenlivosti nedokáže skousnout. Pochopitelně je semo tamo zmatek, zejména v počtu a věku dětí, a konec je poněkud přitažený za vlasy - oba zesnou v jednom okamžiku na zlomené srdce, asi, snad, myslím si, nebo už prostě nevěděli jak dál. Ke komentářům: Od kdy si někdo ve filmu dělá hlavu s literární předlohou nebo vůbec s historickými fakty? Tento film byl alespoň víc než koukatelný. Vřele doporučuji. ()

Meeryan 

všechny recenze uživatele

Krásný film a emoční. Bylo mi líto Priyanky - první ženy. Válečníkova druhá žena byla peršanka, která měla svoje kouzlo a byla velmi silná a odvážná, trochu jsem chápala, proč miloval zrovna tu druhou, ale i tak by to nemělo zadané muže omlouvat třeba při rozvodech kvůli té druhé.... Body za indickou historii a skvěle natočené drama ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film je takým pohľadom na mnohoženstvo, kde sú ženy iného vierovyznania. Ide tu o rozkol rodinnej súdržnosti ale hlavne o lásku hlavného hrdinu k svojím ženám. Film je vcelku nezaujímavý a aj piesne a tance v tomto indickom filme sú napodiv nechytľavé. Zaujalo ma hlavne finálne stvárnenie prepojenia mysle hlavných hrdinov.  tam som videl indický bollywood. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Tradičně po indicku velkolepě pojatá historická romantika bez výraznějších problémů zaujme diváka bez ohledu na kulturní původ, a to především svým tempem, kulisami a výpravou i rozvržením atmosféry a spádu jednotlivých scén. Pro západního diváka je sice poněkud podivné, jak je možné, že se řeší soužití ústřední trojice, ale nikoho netrápí, jak vůbec někdo může pomyslet na existenci této trojice, ale k tomuto tématu se snímek naštěstí nevyjadřuje a stejně tak nesklouzává ani k jednorozměrným kritikám toho či onoho náboženství, ačkoli rozsáhlé prohlášení před i po vzbuzuje dojem opaku. Výtkou se tak stává zbytečně poetický konec, který přes skvěle ohromující zpracování nedokáže vyvolat požadovanou dávku emocí - ale opět: možná se jedná pouze o mou neznalost kulturní symboliky. ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Velice opulentní film. Jde vidět že dlouhé pomalé záběry mají Indové rádi - až to působí směšně. Ostatně úvod ve stylu PC her také. Jinak písně, tance, kostýmy, scenérie jsou nádhera. Usuzovat dle filmu na historii ale nelze, ani na nějaký velmi silný příběh. Stejně tu je také nejsympatičtější postava Priyanky Chopry, která ale i na plakátech je v pozadí, protože jak jsem pochopila má jít o tragicko-romantický milostný vztah k jiné ženě. Jenže se to člověku nechce věřit. Válečník, nájezdník bude hlasatelem náboženské tolerance? Proč ne, tady to ale nesedí. Za půvabné představení indické kultury dávám 3*. ()

Reklama

Reklama