Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (CinemArt)

(více)

Recenze (294)

helrohir 

všechny recenze uživatele

V niektorých ohľadoch ide o výborný vojnový film, kde nie je núdza o kvalitne natočené akčné scény, pár emocionálne ťažkých a žalúdok zovierajúcich scén sa tiež nájde, a celkovo je film podporený slušným vizuálom a nápaditou kamerou. Len škoda, že režisér to občas kazí nevhodne zapracovanými spomaľovačkami a zle zvoleným soundtrackom. Pochybné surrealistické výlevy tiež deju k dobru nepomáhajú a pre ich ukojenie si režisér mohol zvoliť iný projekt. Romantická línia má vo filme až príliš veľa priestoru, pričom sa dokonca javí ako nosná časť filmu. Herci nehrajú zle, ale chýba tu nejaká postava, ku ktorej by sa dal vytvoriť nejaký vzťah. Dej síce ponúka solídnu dávka napätia, ale aj tak je v tomto filme príliš veľa negatív, ktoré by tam pri trochu triezvejšom pohľade režiséra byť nemuseli, preto hodnotím len priemerne. 60%. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Na Poláky hodně slušný. I když je fakt, že se snahou o co největší "hype" to občas trochu přeháněli. Zpomalený záběry, který měly nahánět husí kůži přicházely v ne vždy vhodnou dobu a i když hudební doprovod k tomu byl většinou super, nejsem si jistej, jestli je drum'n basse vhodnej žánr pro druhou světovou. Když se objevila akce, její záběry byly většinou taky dost marný, tudíž celej film budí dojem, že se jen chodí kolem horký kaše, neustále se upozorňuje, jakej přijde nářez a pak je vidět jen marná snaha o odboj. Vizuál byl každopádně vymakanej dost dobře. Dohromady slabý čtyři, nebo silný tři hvězdy. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Coze? Takovyhle velkofilm umi Polaci? Klobouk dolu! Historicka rekonstrukce varsavskeho povstani s drobnejsim laskyvztahem. Zadnej patos, zadne hrdinstvi, spis tak, jak se normalni lidi v extremnim tlaku a situacich chovaji.V boji o zivot. To je obrovska deviza tohodle filmu, o kterym se amikum ani nezda, jim se to zda asi malo hrdinske, ale je to predevsim naprosto lidske. Skvely film. Pribeh, herci, exteriery, sceny. Je to vymazlene a stoji to za to. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Kvalitné herecké výkony, sympatické obsadenie, úžasné efekty, dojímavé osudy. Zatiaľ prvý kvalitný poľský výrobok. 80% ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Město 44 - tak polský režisér a scénarista v jedné osobě Jan Komala se pokusil vytvořit jakýsi válečný velkofilm... Musím ze svého hlediska říct, že se mu to příliš nepovedlo. Nic se nemá přehánět, a tady mi to připadalo přehnáné všecko, až jsem se pak nudil... Za snahu dám 2*, a zároveň věřím, že se Komasa poučí a příště tak obrovské finance využije lépe! ()

heavy66 

všechny recenze uživatele

Město 44 mi připomnělo muzikál Rebelové. Tam šlo také o milostnou romanci ve vážné době, i když ne tak smrtelně vážné jako bylo varšavské povstání. Zpomalené milostné scény působí trochu nepatřičně v okolní válečné hrůze, ale snad je to symbolika, že rebelové z Varšavy mohli alespoň na chvíli nevnímat válku, a užívat si lásku, která byla tak veliká a osudová, jako byl krátký čas jejího trvání. Snad je to vzkaz současné generaci mladých Poláků - "podívejte se, vaši předkové byli stejní jako jste vy. Chtěli se bavit, pít, milovat, ale přesto neváhali obětovat své životy při obraně vlasti"! ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Další válečné drama,kde jsou tentokrát na tahu kluci a holky z Polska.Trochu jsem si připadal jak u novýho Stalingradu,který byl zas z Ruska.Tentokrát jsi Komasa pohrál a vyčníval tím,že nám nabídl decentně pár slow-motion prvků,který ne zrovna do sebe nějak šli,někdy dokonce byly na obtíž,někdy zas v řece naprosto super trefa.Tímto se vlastně lišil tento snímek od zbytku světa.Sice jsem to čekal,ale stále milostné toulky bombordovanou Varšavou není zrovna žádný terno.Ještě když Biedronka přečkala čtyři granáty,štěstí začátečníka,ale už to ke konci trochu bylo moc Rambo.Na druhou stranu vlastně Jan Komasa natočil bezchybný snímek,který měl ducha,žádné nudné pasáže,ke konci skvělá gradace,kde jsem si myslel,že sleduji americkou tvorbu,která zas nemusí všem padnout do noty,když už sleduje Evropský film.Je vidět,že v Polsku se na tohle peněz dalo hodně a na snímku je to sakra znát.Ikdyž nějaký velký plochy nečekejte,to je už pak jen grafickou perlou.Pro pány zajímavé dvě ženské obsazené herečky,ale samozřejmě Józef Pawlowski vynikal,hlavně vypadal jak mladej Tom Cruise.70% ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Ten film si více jak tři hvězdy nezaslouží. Je škoda, že tolik prachů vlastně bylo vyhozeno zbytečně, neb si režisér neodpustil kýčovosti, patosu a zbytečně znásobené romantiky. Válka je krutá, rozumím, že se lidé i v době nejšílenější mají rádi, ale tohle bylo fakt moc. Škoda, že režisér své umělecké ambice neukájel trochou krutosti, syrovosti, pak by ta polská hrdost měla alespoň nějaký smysl. Proto 2-3* ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

Škoda, tohle mohl být po dlouhé době parádní válečný film,ale ....... drsné válečné ale i dojemné scény a pak nejednou přijde naprosto bez varování scéna jak z bollywoodu , jednou bych to asi zvládnul, ale bohužel u jedné scény nezůstalo, velká škoda. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Umělecké efekty v jinak řemeslně výborně udělaném filmu jsou pro fanoušky válečných filmů evidentně obtížně zkousnutelné. Jinak si nelze vysvětlit nízké score. Který jiný polský film je takový? Nebo i jiný? Umělecké prvky snímku jsou prostě příjemné osvěžení originality jinak víceméně si podobných filmů s válečnou tématikou. Za mě 78% ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele

Nevím, v jaké eufórii Komasa byl, když vytvářel občasné trapné matrixové záběry. Nebýt také pršících částí lidí po výbuchu bomby, vyvíjel by se solidní teenage film. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Film dobrý, atmosféra depresivní jak se sluší na na film z povstání. Holky taky pěkné, i když zůstávají celý film až překvapivě upravené a čisté. Ale, co to koho napadlo tam dávat ty zpomalené záběry? Líbačka jak v matrixu mezi kulkami? WTF? A hudba? Ta to dorazila - už dlouho jsem neviděl film s tak nevhodnou hudbou (pravda teď to tak dlouho nebylo - Jan Hus byl v tomhle extratřída). Prostě vždycky, když jsem si začal říkat, že to je dobrý film se stalo něco, co kompletně shodilo atmosféru. BTW scéna probouzení se na bankovkách byla vtipná. ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Film zkrývající ohromný potenciál,ale nechápu Komasu!Perfektně natočené válečné scény i se solidním příběhem ale za pár scén jsem se hanbou propadal jen za to že se na to vůbec dívám!čekal jsem dobré válečné drama,ale nevadí,snad příště... ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Poliaci vytvorili jeden z najlepších výpravných filmov vo svojej histórii, ak nie najlepší. Brilantne natočený vojnový snímok, ktorý vám minimálne v troch štvrtinách doslova vyrážal dych svojou autenticitou a ťažkotonážnymi akciami, pri ktorých som ja osobne mal pocit, že sa nachádzam priamo v dianí. Možno to bude znieť trošku nadnesene a vážne, ale takéto filmy by sa mali točiť a doslova ukazovať na hodinách dejepisu, aby sa viac nestávalo, že populistické a extrémistické prvky sa znovu vkrádajú do našich životov, hlavne u mladých. V tomto filme môžu títo mladí krásne vidieť, čo prežívali ich rovesníci v oných časoch. Hviezdičku uberám za spomalené zábery, ktoré mi tam nepasovali a taktiež trošku priblblý ľúbostný motív. Inak ale veľké prekvapenie. 75 % ()

lubos.cermak 

všechny recenze uživatele

Snímek by se zcela obešel bez experimentů s kamerou a hudbou. Zbytečně to rozpolcuje představu, že se díváte na film z konce druhé světové války. ()

K1NGSLAYER 

všechny recenze uživatele

1 hvězdička za prvních 30 minut, které se daly relativně dobře sledovat. Ovšem poté přichází na scénu opravdový scenáristický a režisérský fail v jednom. Mám strašně rád válečné filmy, ale tohle je fakt to nejhorší, co jsem kdy viděl. Opravdu jsem toho viděl dost. Dost nesmyslných scén, nedomyšlených konců a celkově hloupých kinematografických počinů, ale aby dal někdo do válečného filmu o své zemi dubstep, tak to jsem fakt ještě nezažil. Nehodící se hudba po celé 2 hodiny není jediný problém. Druhým jsou ty nesmyslné bullet-time scény jako v Matrixu. Tak spletl si režisér dobu nebo co? Natáčím druhou světovou nebo novodobý akčňák? Třetím problémem je již zmiňovaný scénář. Propletený děj všelijak možně, nic do sebe pořádně nezapadá, jedno střídání scén za druhou, otřes. Ještě si dovolím zmínit hlavní postavu - to je tak jediná pozitivní věc. Ale co sakra měl být ten dětský odboj, kde při vtrhnutí do domu (ve kterém byli vězněni židé) místo nějakého taktizování se na sebe všichni smějí, neberou to vážně a dělají si z toho srandu. Jako vážně? Radši nebudu zmiňovat některé ty debilní scény, které mi prostě hlava nebrala. Paráda! Dvakrát jsem se nasral. U sledování samotného filmu a následně při psaní tohoto komentáře a vzpomínce na již zmiňované scény. Při uplynutých 60 minutách jsem se podíval, kolik ještě zbývá a nechtělo se mi věřit vlastním očím. Nakonec jsem to přeci jenom vydržel až do konce (ale jenom díky kamarádce, která si neskutečně ujížděla na těch dramatických romantických scénách). Neuvěřitelné, že někdo dokáže pokazit tak parádní filmové téma okolo druhé světové války. Tohle je neúcta ke všem padlým ve válečném období. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Shodné téma jako u dalšího polského filmu Kameny na pevnost. Vlastně je až s podivem, proč Poláci ve stejném roce natočili dva v podstatě úplně totožné filmy zabývající se úlohou polských teenagerů ve Varšavském povstání případně obecně v protifašistickém odboji. Na druhou stranu je třeba říct, že jsou oba skvělé. Město 44 mi připadá syrovější, špinavější, krvavější (ta gore scéna s krvavým deštěm lidských útržků byla obzvlášť výživná) a méně patetické. Nejsou všichni za hrdiny, je tu strach, zbabělost, bolest, beznaděj. I proto hodnotím Město 44 o kousek výše než Kameny. ()

laardlad 

všechny recenze uživatele

Jak zničit jinak skvělý film? Dodejte tam úplně stupidní efekty, které do tématiky filmu vůbec nepatří. Bez efektů by to bylo na 5 hvězd, s nimi je to na 3, průměrně teda dávám 4. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Určitě - snaha se cení, ale co to bylo za scény? :o Někdy jsem si připadal jako v roce 2019 a jindy v roce 1944... škoda některých zbytečných scén - jak už psali jiní níže... Zkrátka mělo to našlápnuto skvěle, ale dopadlo to jinak... :/ Proto za 3 ... ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřimný, zase se mi potvrdilo, že poláci, když chcou, umí. Jsem sice odchován válečnými snímky sovětské a řídčeji i americkè provenience sedmdesátých let, ale i toto, v mnohém moderní v jiném zas staromilské pojetí, mě chytlo docela za koule. Provedení bylo zajimavě realistické, chlapci odvážní, děvčata přenádherná no a nacisti....nacisti jako vzdy odpudivě nepřátelští. ()

Reklama

Reklama