Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (CinemArt)

(více)

Recenze (294)

solisoli 

všechny recenze uživatele

Drastická dráma z Varšavského povstania o jednej skupine mladých ľudí, ktorí sa postavili Nemcom na odpor. Scény, ktoré sa prelínali hodne chaoticky, v niektorých situáciách nedávali zmysel k postoju deja, ktorý mal presvedčiť, až o príliš nadsadenej reálnosti. Aj tak pôsobivá výprava a kostýmy, ako aj mnohé pôsobivé scény na vysoko profesionálnej kinematografickej úrovni. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Spracovanie fajn, konečne film bez hrdinov - jednoducho zobrazené, že vo vojne sa nikto s nikým nes*al a hocikedy od hocikiaľ ste mohli dostať guľku. Tie slow-motion scény kde hrala drum and bass hudba ale celkom slušne celý film znehodnocujú. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalejší rozjezd, ale náhrada na sebe nenechá dlouho čekat. Další z kvalitních filmů polské produkce. Dost drsných scén typu padání masa a krve z nebe. Nějak se jim teď zadařilo. Zato u nás se s bábosrač..ma roztrhl pytel. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd si to nezaslouží, ale tři je zoufale málo. Zpočátku to vypadalo na soft dráma pro teenagery, ale tvůrci s přibývajícím časem přidávají na dramatičnosti a hrůzy války se na nás valí nakonec ze všech stran. Nelze polemizovat o nelogičnosti některých scén. Ani jeden z nás válku nezažil a podíváme-li se na historická fakta, která uvádí za 63 dnů, po která povstání trvalo, 120-225 tisíc civilních obětí, pak žádná scéna ve filmu nemůže být dosti dramatická. Srovnám-li si tento film s často glorifikovaným Tobrukem od Marhoula, tak to je jako nebe a dudy. Klobouk dolů před polskými filmaři! ()

Mordexact 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, nevíte prosím někdo, proč povstalcům přišel v průběhu povstání rozkaz přehodit si pásky z jedné ruky na druhou? Nejde mi to nikde vyhledat. Děkuji. ()

Mantazie 

všechny recenze uživatele

Popravdě nemůžu zcela jistě říct, jestli se mi film líbil, nebo nelíbil. Pokud bych měla vyjmenovat kladné stránky snímku, patřil by mezi ně slibný námět, vcelku fešné kostýmy a pokus o zajímavé ztvárnění pro mnoho lidí nudné tematiky. Na druhou stranu je celý film jako na houpačce. Chvíli se zdá, že se film konečně obrátí k dobrému, ale následující scéna to totálně zničí. Nechápu zařazení zpomalených scén, které mi přišly zkrátka jako pěst na oko, vůbec se do celého snímku nehodily. Navíc jsem měla hlavního hrdinu několikrát chuť nakopnout do zadní části těla, aby přestal tak nepříjemně koukat. Celkově mi většina hlavních hrdinů byla silně nesympatická – to je ale věc názoru, věřím že někomu obsazení padlo do noty. Hudbu jsem skoro nepostřehla, jen jsem odpočítávala minuty do konce. Co se mi asi nejvíce LÍBILO z filmu byla závěrečná scéna, kdy obraz plynule přejde do dnešní podoby Varšavy – dobrý nápad na scénu. Za mě ale Město 44 dostává 2 hvězdičky. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Silný film podaný trochu jinýma očima, než bývá ve válečných filmech obvyklé. Bohužel musím ubrat hvězdičku za zpomalené záběry podkreslené zcela nevhodnou a nevkusnou technomuzikou, které hodně sráží jinak velmi dobře natočený příběh. Možná to chtělo ještě trochu zapracovat a vypilovat scénář, odstranit z něho zbytečné naivity a sladkobol. Pak by to bylo na těch plných pět hvězdiček. A ani by mi nevadil ten konec ve stylu Gangů New Yorku... ()

ButchCB 

všechny recenze uživatele

Začnu od konce. Dlouho jsem po skončení filmu přemýšlel, kolik tomu vlastně dám hvěd. Balancoval jsem a nakonec jsem ubral na 3*. Měl jsem totiž celou dobo pocit nenasycení, jako když přijdete do pizzerie a dáte si pizzu, dobře vypadá,vy ji sníte, ale ta její chuť vás vůbec neuspokojí. Chutná jako by jí dělali podle světového receptu, snažili se jí udělat co nejlíp, použít všechno co se dočetli, ale přitom tam dají své suroviny, které výslednou chuť totálně devalvují. Ingredience soundtracku byla pro mne kontraproduktivní, kór při třech milostných pasáží, kdy jsem se z války ocitnul úplně někde jinde, lehký náznak romance za zvuku skorotechna (bál jsem se, že přijde píseň Měls mě vůbec rád, v momentě kdy se schylovalo k žárlivému duelu mezi dvěmi Štefanovými dívkami se kterými se vznesl do výšin za rachotu kulek) a přitom ta scéna ani nebyla dotažena do konce.Ono celkově jsem měl pocit jako by nám filmaři vždy jen naznačili něco a pak to vyšumnělo. Na druhou stranu jsou tam zdlouhavé pasáže, nekonečných detailů obličeje hl.hrdiny, nebo čekání na tragédii jeho party, kdy 3/4filmu čekáme průser a pak mu kamarády vystřílí v minutě. Sumasumárum ale naším severním sousedům vzdávám lehký hold, natočili film o významné části jejich bohaté historie a já jsem byl rád, že jsem to mohl vidět i přes ty niance které mě ubíraly z pocitu abych na konci řekl "wow". (nemluvě o mrkající mrtvole ve špitálu) Prostě jak jsem psal v úvodu, těšil jsem se a doufal ve 4*, viděl jsem a ubral na 3* ()

mucho3 

všechny recenze uživatele

Ta krvavá přeháňka s kusy lidské tkáně mi utkvěla v paměti,jinak jsem se chvílemi nudil. Od Pšonků docela slušná facha,máme se doma co učit.... ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Pšoni se plácli přes kapsu a za opravdu zlotý rozpočet natočili válečný velkofilm. Nebyli by to ale Poláci, aby to něčím nedojebali. A tak opravdu povedené pasáže plné napětí, krve a brutality jsou proloženy rádoby umělecky zpomalenými záběry plnými kýče. ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Velkolepé vzhledem k rozpočtu a neamerickému původu. Nápadité. A bohužel i divné, především kvůli zpomalenému záběru lásky mezi letícími kulkami. V tu chvíli jsem nevěděl, jestli to má být sen či realita. Každopádně to působilo jak pěst na oko a navíc to nebyl poslední podobný záběr. Je to škoda, že se režisér v těchto chvílích nekrotil, protože jinak "hezky" natočil válečné hrůzy i změny v chování postav a jejich dopady na vztahy. Nevšiml jsem si ani žádných chyb ve vojenské technice. I když jsou z toho nakonec jen tři (či spíše tři a půl) hvězdy, tak mě mrzí, že podobně velkého filmu se od českých filmařů asi nikdy nedočkáme. ()

Rodriguess 

všechny recenze uživatele

Filmy z vojny su vzdy tazke a krute. Riadne prekvapil v jednej scene Dub Stepovy podmas. Tie spomalene sceny to prijemne oživili. Mal som ale mierne vyššie očakávania. ()

DjLibnei 

všechny recenze uživatele

Nechci tu kritizovat o omílat tu ty spomalováky.... Spíše chci vyzdvyhovat, protože mám rád válečné filmy a tenhle měl na Polskou produkci skvělou akci, připravenost okolí, vážně "hororové" záběry, opravdu zlé nacisty a pěkný konec střihem na Varšavu. Proto mi z toho vyšly 4 hvězdy s odřenýma očima i ušima, ale tahle tématika a provedení není vůbec snadné. Takže gratuluji kluci polští, zvládli jste to, archivuji si Vás do budoucna... :D 70% ()

PamPero 1 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych chtěl zmínit, že smekám klobouk před všemi, co na tomto snímku pracovali (včetně českého studia UPP), protože za takové ''malé'' peníze vytvořili něco velkého, co vypadá o dost dráž a ta výprava je opravdu velkolepá a zároveň to nejlepší, co ve filmu je. Nepamatuji si na žádný film z české kinematografie, který by se tomuto dílu, co se výpravy a akčních scén týče, byť jen přiblížil, což je smutné, ale zároveň naprosto chápu, že rozpočty v našich končinách jsou úplně někde jinde. Ale zpátky do Varšavy...jak už bylo mnou naznačeno, tak film obsahuje slušné akční scény, se kterými může směle konkurovat těm hollywoodským viz. Saving Private Ryan atd. Kamera je perfektní a je znát, že polští kolegové mají dobře nakoukanou právě tu hollywoodskou produkci. S tímto kopírováním bych neměl sebemenší problém - co filmu daleko více škodí, jsou zpomalené záběry, které absolutně nijak nezapadají do celého konceptu filmu a jsou spíše rušivým elementem a hlavně vypadají strašně videoklipově, než že by přidávali na efektivitě dané scény. Vrchol všech těchto různých zpomalovaček nastává tehdy, jak se díváme na zpomalenou soulož ústřední dvojice se střihem na přestřelku v kanalizaci a to vše za doprovodu dubstepu. To už jsem si i já začínal pomalu říkat, co to ten Komasa bral za matroš. Tak a to jsme si odbyli tuhle tu drobnost a dále bych upozornil na mizernou režii a scénář, který je velmi slabý. O Varšavské smlouvě se tady nedozvíte skoro nic a celé je to postavené hlavně na co nejvíce epických bitvách. Vetšinou se jen přesouváme z bodu A do bodu B. Hlavní postavy a dialogy tomu také nějak zvlášť nepřidají, hlavně ten mladý chlapec místy hraje pouze průměrně, ale naštěstí to celé trošku zachraňuje poslední zhruba dvacetiminutovka, která je dobrá a dobře zrežírovaná, jakoby to točil úplně někdo jiný. Škoda, že tak dobrých je jen posledních dvacet minut a ne více filmu, ale právě díky tomu konci se mé hodnocení zvedá ze dvou hvězd na tři. 50% PS: Naprosto souhlasím s verbalem... ()

VideoTuti 

všechny recenze uživatele

Poláci chtěli natočit válečný velkofilm, ale s tímto scénářem a mizernou kamerou šlápli absolutně vedle. Film na jedno shlédnutí a dost. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Je léto roku 1944, sovětská armáda postupuje přes Polsko k Varšavě a tam se připravuje velké povstání. Skupinka mladých lidí se hlásí k povstalcům, aby pomohli osvobodit své město... To, že je Město 44 nejdražším polským filmem, je patrné, ale velice pozitivní je to, že za bravurně odvedenou prací, co se týče výpravy, efektů, masek, kostýmů, kamery, střihu a zkrátka všech technických a řemeslných složek, příliš nezaostává ani ten druhý faktor každého filmu, který působí na divákovy pocity a vyvolává v něm emoce, a to je celková atmosféra. Také tu velice ovlivňuje kamera, střih a podobně, ale více se na ní podílejí např. herecké výkony či dialogy. A právě i toto zde velice dobře funguje. Dvě výtky si však nemohu odpustit. Je to, někdy až příliš vehementní a nevěrohodné zdůrazňování hrdinství a sebeobětování, avšak mnohem podstatnějším, a přitom zcela zbytečným kiksem, který kazí dojem z filmu, jsou zpomalené pasáže, podkreslené příšernou a nevhodnou hudbou. Drsný, depresivní, smutný - a přes zmíněné nedostatky - velmi hezký film. 80%. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Ano, jako hodně lídí tu napíši, že to opravdu mělo potenciál, ale dvě scény to totálně "zabili." Film měl dle mě zůstat vážný a ne udělat z toho puberťáckou rošťárnu. Bylo to během pár záběrů roztrháno na kusy a veškerá vážnost byla ta tam. Nemůžete smíchat nesourodé. A také jako by si někdo užíval násílí a liboval si (asi scénárista), např. mohli vynechat scénu s roztrhanými zbytky těl pršící na živé. Tohle je opravdu pro silné povahy. Herci byly slušní. Pohlední a uměli své řemeslo a prostředí vás vtáhlo. Hudba kromě dvou poděláných scén byla fajn. Škoda. Obrátil se mi žaliudek a nálady padla dolů. Překvapilo mě, že polski jsem celkem rozumněla. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Místy pěkně syrové a surové, místy plytká sračička kroužící mlsně kolem svého vzoru - nekonečné venezuelské telenovely. Holt více než tisíc let chlastání vodky, samohonu, hovnovice a nemrznoucích směsí zanechalo na našich jinak vcelku sympatických severních sousedech jisté stopy. Kurwa cholera! ()

Reklama

Reklama