Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (CinemArt)

(více)

Recenze (294)

Nach 

všechny recenze uživatele

1700 hodnocený film, 800 komentář: Klobouk dolu před polskou kinematografií. Jan Komsa za rozpočet z něhož by se nezaplatil ani úvod Zachraňte vojína Ryana udělal tak dravý, brutální a epický válečný příběh, který mu my můžeme jen závidět. Z naší tuzemské tvorby se k tomuto snímku jen vzdáleně přiblížil režisér Václav Marhoul ve svém válečném dramatu Tobruk. Ovšem i tak je Město 44 o tři stupně vyšší liga. Na stranu druhou tam, kde Tobruk má silnou stránku v psychologii postav, tam Komasovův film zaostává. Vnitřnosti zde sice létají vzduchem (doslova) a z města se během 127 minut stanou trosky, ale to všechno je na úkor upřednostnění brutality války před psychologickými aspekty hlavních hrdinů. Ti sice doznávají v průběhu stopáže jisté charakterové změny, ale jedná se o pomyslné druhé housle. Prioritou je zde vidět válečné běsnění v plné epické parádě a teprve až pak nás mají zajímat hlavní postavy. Proto mě jejích ztráta nijak nezasáhla. A právě k postavám se vážou i jakési dva nejpodivnější záběry, které jsem kdy viděl. První je líbací scéna ve smršti kulek a pak sex na bojišti. Obě scény jakoby patřily k jinému filmu. Jsou sice efektní, ale žánrově komediální a hudebně tak moderní, až mi přišlo, jakoby přilétly z jiného snímku z vedlejšího kinosálu. Oproti tomu však musím na druhou stranu pochválit někdy velice brutální záběry z bojiště, déšť krve a vnitřností a zobrazení klaustrofobie při úniku kanály. Ve výsledku tedy je Město 44 filmem, který potěší bitevními scénami, často i reálnou válečnou brutalitou se správným vyzněním, že válka není dobrá. Na druhou stranu trochu ke dnu toto válečné drama stahují slabší momenty, povrchně vykreslené hlavní postavy a tu a tam i na mě netrefná hudba. I přesto poláci u mě mají poklonu a docela slušné finální hodnocení. 75% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem od polského "velkofilmu" moc neočekával, ale zklamání nebylo zas tak veliké. Sice mohli sousedi přitlačit na pilu a nedělat z toho takovej doják, ale na druhou stranu, můžu bejt rád, že něco takového konečně vůbec vzniklo. 55% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání, pak přišlo zklamání.... Film sice sliboval, že se bude jednat o pěkně moderně natočený válečný snímek. Je natočen velmi naturalisticky, to ano. Bohužel, během sledování sestával čím dál tím více zdlouhavým. Též kombinace hudby, která byla užita, nebyla vhodně zvolena. Bohužel tato kombinace způsobila, že po shlédnutí toho filmu člověku zůstala na jazyku hořká pachuť.... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dějově to byla rozháraná bída a stopáž trošku přestřelená, nicméně co se týče vizuálu, režie, herců a vůbec všeho ostatního, nemám sebemenší výhradu. Killcount takový, že možná překonává třeba i Ryana, a tak přidávám čtvrtou hvězdu, protože aby něco takového vzniklo ve Střední Evropě... 70% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Ľudia, ktorí hovoria, že tento film je až príliš hollyowoodsky, sú príliš zaujatí tým, že sú protihollywoodský. 6,5/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film, hlavne dejové spracovanie, nenaplnili moje predstavy o povstaní vo Warsave, ktoré trvalo vyše 60 dní. Okrem výpravných scén nebolo na čo kukať. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že to Verbal dost vystihl. Skvělé herecké výkony, výprava jak prase, ale spousta skvělých scén ztrácí atmosféru hned s následujícím střihem. Množství velice samoúčelných scén, nebo kamerových lahůdek, na které když už se naladíte, tak zničehonic skončí (samopal POV, dubstep slowmotion), ale zase to vyvažuje dost silný a temný konec. Celkově u mě převládá z filmu lepší pocit, i když hlavního hrdinu jsem si moc neoblíbil a celkově jsem si k postavám (kromě Berušky), nestihl vytvořit pořádný vztah. Protože tady ale spousta lidí hodnotí líp, když je film podle skutečných událostí, myslím, že hodnocení ještě trochu poroste. 3,5* ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na Polské poměry dost dobře zpracovaný válečný film, za který by se nemusel stydět ani Hollywood. Jediné co mi vadilo, bylo pár nevhodně použitých zpomalovaček, úplně mimo mísu a spíše k smíchu. A hlavně mě iritovalo chování toho hlavního leška. Rozpočet byl znát, surové scény, akční záběry našlapané. Dost dobře vyobrazena i počáteční mladistvá naivita a celý průběh povstání. Nevadila mi ani ta romantická vsuvka a sympatické obsazení, je to film a ne dokument. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Predstavoval som si všeličo, ale bolo to ďaleko väčšie psycho, než som si predstaviť dokázal. Žiadna pieta, skôr krvavý efektný masaker - ako niečo od Johna Woo s veľkorysou hollywoodskou výpravou a matrixovsky videoklipovými technickými vychytávkami. Ale možno je to jediná cesta ako dnešným mladým, pre ktorých to je evidentne určené, sprostredkovať tieto udalosti, priblížiť, čo sa skutočne dialo a ako to vyzeralo. Že si je mladý, schopný režisér, tohoto pohľadu jasne vedomý, dokazuje jeho spolupráca na čisto strihovom dokumente POVSTANIE... ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Válečné drama je podáno velice nevkusným a rušivým způsobem. Technická stránka filmu je vynikající, ale zbytek je opravdu podivným slepencem. Příběh je roztříštěný, nesourodý, útržkovitý. V polovině už jsem to chtěl vzdát. Potenciál zde byl. Ten se však zahodil a vznikl podivný kočkopes. ()

Haretix 

všechny recenze uživatele

Naši sousedé se s tím nepářou. Na snímku je vidět, že téma druhá světová válka ještě nebylo úplně vyčerpáno. Furt je tu prostor pro vyprávění příběhů, které lidstvo ještě nevidělo. Precizní atmosféra, silné momenty, stylová kamera a i některé zpomalené záběry stojí vypíchnout. Problém je trochu v hlavních hrdinech, je vidět, že to nejsou ostřílení matadoři a v některých pasážích ani oni sami neví co mají dělat. Dokážu si tu představit třeba Fassbendera a v roli slečen Lawrence a Byrne, ale zase je třeba dodat, že jim ty poláky člověk věří. Film osobně doporučuji, skvělý nezávislý počin! ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Aspoň vidieť, ako ich malá Rudá armáda rada. A režisér sa to nebál povedať. Mňa osobne dostala atmosféra, dve cool scény, kamery umiestnené na zbraniach a odvaha skúsiť niečo nové ( videoklipové sekvencie a cool podmaz ). Chalani z Čiech sa na trikoch vybláznili, mesto v ruinách bolo výborné. Obsadenie nadmieru sympatické, herecké výkony ústrednej trojky skvelé. Zdalo by sa, že mu ani nie čo vytknúť, ale je. Lebo to je asi tak z toho filmu všetko. Dlhé predlhé s absolútne zbytočnými pasážami, ani jedna postava vás bytostne neosloví a čo je najdôležitejšie, aj keď sa to hrá na veľkovýpravný film, ten pocit to vás nezanechá. 3 z 5 ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie od severných susedov. Netvrdím, že kvalitu Mesta 44 neznižuje pár hluchých miest a človek, ktorý nemá o povstaní vo Varšave dostatočné znalosti, sa v nie príliš prehľadnej časovej náväznosti jednotlivých scén ľahko stratí. Napriek tomu však netreba ignorovať to, že film podáva unikátne svedectvo o desivých udalostiach, ktoré sa odohrali v hlavnom meste Poľska, a to navyše s tak vierohodným prostredím a naturalistickými akčnými pasážami, že by sa za podobné spracovanie nemusel hanbiť ani hocijaký hollywoodsky film s niekoľkonásobne vyššími finančnými prostriedkami (v prípade tohto filmu rozpočet činil približne šesť miliónov amerických dolárov). Celú atmosféru navyše dotvárajú poväčšine kvalitné herecké výkony mladých hercov, z ktorých najviac vyčnieva ešte len 19-ročná Zofia Wichłacz, ktorá dokázala, že úlohu hlavnej ženskej hrdinky nezískala pomocou protekcie (matka režisérka, otec kameraman), ale najmä vďaka nespornému talentu. Na záver si nedokážem odpustiť jednu vec, ktorou pôjdem pravdepodobne proti prúdu - musím vyzdvihnúť niekoľko scén, ktoré sa podľa mnohých do podobnej snímky vôbec nehodili. Najmä surrealistický moment zobrazujúci prvý bozk hlavných hrdinov je totiž krásnou metaforou, ktorá ukazuje, ako sa zdanlivo obyčajná vec môže stať v ťažkých časoch pre jej priamych účastníkov výnimočným, priam magickým okamihom. (80%) ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Poláci se evidentně nechali inspirovat filmem pianista Taky proč ne, když se jich to přímo týká. Opět poukazují na brutalitu tamního režimu a že ve válce a lásce je dovoleno všechno. Celkem fajnovka, kdyby to tu už jednou nebylo. Rozhodně si zaslouží hvězdu na víc za solidně natočené zpomalené záběry, zejména jedna byla extra povedená ;) Tu však divákovi neprozradím ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Lepší průměr, ale hlavně hodně zajímavý film. Holky si v něm navíc najdou i lehkou romanci. Sice ji asi utluče ta obrovská míra brutality, ale aspoň nějaký argument to chce, aby normální divák jednou viděl tak podivnou podívanou. Jó historie, zajímavá. Osudy hrdinů, všechno jde. Jenže to, co si budu z filmu pamatovat, jsou zpomalené videoklipové scény. Spojení s válečným dramatem je tak ujeté, ale ve většině případů dokonale funguje. Občas jsem se přímo tetelil blahem, co si na nás tvůrci nachystali. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

dlouho jsem přemýšlela,jestli se mi tenhle film líbil nebo ne...jenže ono to tak nejde říct,komu by se líbila válka,že?možná bych za ty hrůzyplné a hrůzystrašné scény měla dát víc bodů,natočené byly opravdu realisticky,ale nedala jsem,prostě se to ve mně tak mlelo,že nemůžu dát ani víc,ani míň ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem tomu nevěřil, tak bohužel vše negativní co si o filmu přečtete je pravda = Klipovitost, absolutně kýčovitý slow-motion s nejdivnějším soundtrackem vůbec( do přestřelky v baráku začne hrát dubstep atd ). Film bohužel nemá ani žádnou historickou výpovědní hodnotu ( příběh je skutečně z prstu vycucaná teenage slátanina ) a vše je to doplněno o šíleně samoúčelné násilí ( na které je koukám v dnešní době slušná poptávka ) ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Za mě jednoznačně plná palba. Film se mi líbil od začátku do konce a dokázal jsme překousnout i některé pozastavující se momenty. Pěkně zahráno. Byl jsem ihned vtažen do samotného dění a se zatajeným dechem jsem sledoval jak to celé dopadne no posuďte sami... Slza incoming ()

venison 

všechny recenze uživatele

Mnoho polských filmů jsem neviděla, ale musím uznat, že tento film je pro mě jedním z pozitivních překvapení za rok 2014. Hrozně efektně, výpravně, nestranně, syrově, citlivě, hluboce a zajímavě natočeno.. Takhle nějak si představuji skutečnou válku a ne tu zidealizovanou, kterou nám mnohdy podsouvá Hollywood.. Ve filmu nešlo o hlavní hrdiny, ale spíše o vystižení nálady a objektivity situace.. V ději se skáče z chlapce na děvče a režisér nikomu nenadržuje, jen vypráví příběh, ve kterém není nikdo ani hodný, ani špatný, ale takový je přesně život.. Za mě absolutně zasloužený plný počet ;-) Silný zážitek s otevřenou pusou.. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu jsem měl chut film vypnout a uzavřít polskou kapitolu za neúspěšnou. Naštěstí to byl veliký omyl a po 30 minutách se s toho stala velká konkurence americkým bijákům! Opravdu tvrdě ukázaná válka s prvky moderních efektů, hlavně spomalené scény, které byli milým osvěžením.. Jen v hlavním hrdinovi jsem se chvíli ztrácel a byl mi dost nesympatický, když neděl s kterou holkou dřív chrápat! Za mě 70% ()

Reklama

Reklama