Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (CinemArt)

(více)

Recenze (294)

cskomando 

všechny recenze uživatele

No v historii se moc nevyznám tudíž nevím zda se jedná o smyšlenou věc s nadhledem do roku 1944 a přidalo se pár věcí, nebo z 90% to tak bylo. Každopádně filmově zpracované neamatérsky, kamera, střílení (krev) to všechno bylo na dobré úrovni (ani se nedivím, když jsem viděl těch sponzorů pro ten film :D). Pak tu ale máme lehčí překvapení, které se nazývá matrix + čmeldové co pouštějí děti jako petardy- rádoby střelný prach, který vesele poletuje kolem 2 zamilovaných osob v zpomaleném provedení-jaksi to tou originálností někdo poje*al. Totéž se odehrává za přítomnosti nějakého si techna, když si to chtějí 2 před koncem rozdat opět v matrixovém podání, nu což na Polský film to ujde né ? 100x lepší jak některé české paskvily. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Válečné lovestory pro teenagery. Čekal jsem hodně a v mnoha ohledech i hodně dostal (některé scény jsou až příšerně naturalistické), ale neuvěřitelně stupidně vystavěná milostná linie filmu dost ublížilo. Chvílemi jsem dokonce váhal, zda se dodívat až do konce. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě sralo jak po rozjezdu akce je hned přerušena následující nevhodně zvolenou scénou. Kdyby byly ty akční scény líp sladěné bylo by to OK. A pokud se v nějakém filmu objeví zpomalovačky, tak jsou většinou chválené a efektní. Tedy pokud jsou zprávně načasované. Né jako zde, kde každá zpomalovačka působí jako když vám dá někdo nečekaně pěstí. A jako třetí neduh je naprosto špatný výběr hudby. Škoda, mohla to být šlusná, válečná, NeAmerická chlouba. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Bylo to surové, krvavé, bezcitné a ta totální beznaděj Poláků po zjištění, že je Sověti nechali napospas osudu z filmu přímo tryskala. Válka zde byla vykreslena skutečně výborně - a emoce z ní byly dvojnásobné, když se jednalo o střet dvou sil, pro které válka jednoznačně končila špatně - jak pro polský odpor, tak i pro německé vojáky. Bylo vidět, že v tomto střetu už nebylo místo pro něco, čemu se říká svědomí. Výběr herců mi dvakrát neseděl, holky byly sice pěkný (pokud zrovna nebyly zasraný od krve nebo od sutin), ale zejména hl. hrdina si mě vůbec nezískal. Mezi další negativa bych jednoznačně zařadil výběr hudby - to bylo jako co??? Už dlouho jsem nenarazil na tak nevkusnou hudbu. No a ta děsná hudba vždy podkreslovala zpomalené záběry, které většinou dramaticky zachycovaly přesun postavy přes ostřelovanou oblast - musím říct že podobných (v podstatě pořád stejně vypadajících) záběrů tam na můj vkus bylo zbytečně moc.... No, takže suma sumárum to byl film na jedno shlédnutí. Beznadějná válečná depka s romantickými prvky a suprovými efekty. Ale na to, že o polských filmech nemám valné mínění, jsem byl ve výsledku vlastně příjemně překvapený. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

3/5 s odřenýma ušima. Mladí a neklidní svalnatí polští povstalci ve víru války. Tančící radostí dokud nezačnou létat kulky. A i tak si uprostřed palby stihnou vylizovat mozky. Prvních 40 minut dost nuda, pak to začne být sympaticky krvavé. Zároveň ale i úsměvné, což asi nebyl záměr. Zbytečné zpomalovačky za zvuku elektrických kytar tomu nepřidají. Takové polské válečné Stmívání. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Technicky první cenová, některé scény mají sílu dvou let celibátu a krvavost je tady vážně divoká. Jenže tomu chybí nějaký pořádný příběh, furt se běhá z místa na místo a hrdina se asi rozhoduje mezi dvěma holkama, tak nějak mimochodem. Za srdce to nechytne. Moderní stylizované vsuvky typu discokopulace nebo coolárny v rytmu vyměklých kytar se prý někomu líbily, mě vůbec. Do drsného zbytku nepatřily a nebyly provedeny s citem typu soundtrack a vyznění Protektora. Taky originalita mnohých scén kulhala a občas se i plazila či válela sudy. Spojka ze Zachraňte vojína Ryana, vibrování země z tamtéž, zpomalovačky z Matrixu, narvaná nemocnice z Pearl Harboru, popravy ze Schindlera atd. A ještě divný scény - závěrečná rubačka s tankem byla logicky těžce mimo a při finálním útoku Němci postupovali jako terče na střelnici (soldáti co brali při odvodu krytí asi všichni bojovali s Rudou armádou). Herecké výkony nevýrazné, ale ne špatné. Prostě zajímavej film co měl na víc. ()

kijifa 

všechny recenze uživatele

Dvě roviny, jedna na pět hvězd a druhá skoro na odpad. Tou první je vizuální stránka, atmosféra, zpracování a v neposlední řadě efekty. Tady poláci ukázali, že se celkem s přehledem srovnají s Hollywoodem. Druhou rovinou je pak příběh a především hlavní (super)hrdina. Kdyby ho zastřelili hned v první scéně, užil bych si zbytek filmu minimálně o hvězdičku víc. Kdyby hlavní dějové lince přidali trochu realističnosti, mohli teď poláci skotačit minimálně s hvězdičkami čtyřmi. Ale že se ani jedno z toho nestalo, budou bohužel muset stačit jen dvě a komentář "promarněný potenciál". ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Válečný thriller pro náctileté (to není ironický odsudek, ale reálný popis). Místy velmi drsné, ale vůbec to není špatné! Hromada skvělých herců. Přes veškeré klady mi tu chybí onen hluboký pocit, nesmazatelný otisk, který z opravdu dobrého filmu přetrvává a s každou vzpomínkou na něj sílí. Nejedna scéna tu připomíná ruské válečné filmy, které jsme za minulého režimu musely jako děti povinně shlédnout. Hodnocení 3,5. Dodatek: „Halucinogenní“ vsuvky jsou humorem, vtipem zcela záměrmě ad absurdum. Právě komická nevhodnost použitých prvků obrací tragédii probíhající situace do bizarního snu – ten má ukázat, co by bylo kdyby... především kdyby nebyla válka. Právě tím jsou přes veškerou svou komičnost velmi silné. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak zprzněné hudby a takových momentů na obličeje, kdy se každý z hrdinů (hlavně Štefan) poblije, tak by to bylo vysoké hodnocení, takhle je to jen pouze průměrný film, na který si za týden ani nevzpomenu! ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Dějově prázné, tak trošku romantický příběh dvou lidí uprostřed válečné zóny. Dvě hvězdičky navíc musím dát za efekty (výstřely, přestřelky, výbuchy apod.) To co předvedla česká postprodukce je mazec, když se chce a jsou prachy, tak to jde. 60% ()

yvona 

všechny recenze uživatele

grizly007, asi bys měl raději zůstat u svých filmů pro pamětníky.. spíš než urážet lidi, kteří mají jiný (čerstvý) pohled než ty, ..... Mimochodem nic jsi nepochopil ty. redme a yakoob - naprostý souhlas, skvělý komenty. Nemám,co dodat, skvělý film po všech stránkách. Mně nevadily ani ty zpomalené záběry, nějak mi tam sedly. :-) ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Velký rozpočet ještě neudělá velký film. Místo povstání jako takového se řešily milostné vztahy hlavní trojce a válka tomu dělala zdařilé kulisy. Spousta velkých emocí, křečovitého patosu a pár WTF zpomalovaček jak od Baye. A 2 scény, při kterých vás mrazí. Každopádně kam se hrabou Češi (Slováky ani nezmiňuju). Při 4x větším trhu si holt můžete dovolit 4x větší rozpočet. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Snímek má být evidentně orientován především na mladé publiku, možná bylo snahou přiblížit válečný film a významnou kapitolu polských dějin nové generaci. Nevím, jestli to zafungovalo, na mě ale použití cool moderních a líbivých prvků (zpomalovačky, klipy) v některých částech působilo rušivě nebo vysloveně blbě. Jsou to jen neočekávané výkřiky ve snímku, kde jinak jakoby měl co chvíli na scénu přiběhnout Tom Hanks. Nic jsem v podstatě proti podobně (ve válečných filmech) módnímu postupu neměl a nepřišlo mi to až tak pitomé, ale přeci jen to působilo dost útržkovitě v ostatním klasicky válečném ději. I všechny ty okouzlující modelové a modelkové tváře hlavních postav bych jinak odpustil, včetně kýčovité lovestory. Jinak ale netvrdím, že to nebyla celkem dobře zvládnutá epická podívaná, jen v té snaze o originální pojetí zůstala sotva napůl cesty. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Tak některé scény šly absolutně mimo mě, protože formálně a částečně ani obsahově do celého filmu nezapadaly. Jestli to byla snaha o nějakou uměleckost netuším, mě to dost narušovalo pozornost a celkový dojem z filmu mi tyhle ujetiny dost zkazily. Na druhou stranu oceňuju brutální realistické záběry a pohled na historickou událost z první ruky. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní film. Nacpe to člověka patosem, pak se jej to "holywůdsky" snaží šokovat akcí a kýčem, načež se tu vyskytne i něco zajímavého. No nevím... ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zle; kopa bojovych akcii, dobri herci, uveritelne kulisy - ale viac ako 3* tomu neviem dat, kedze v tych strihoch su neskutocne debilne spomalene vsuvky, vypada to hodne alternativne/kvazi-umelecky, cloveka to jemne irituje. Skoda, inak obstojny vojnovy film. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Varšavské povstání zase pro změnu z jiného úhlu pohledu, avšak postavené na faktech a v mnohém i originálním až šokujícím pojetí. Výbuch budovy, po kterém všechny přítomné na ulici srazí tlaková vlna s následným krvavým deštěm kusů roztrhaných těl by asi nechtěl zažít nikdo. Takováto brutalita ve své čisté podobě vystavená tak přirozeným způsobem bez skrytých konvencí snad k vidění ještě ve válečném filmu nebyla. Téměř by divák řekl, že film najednou přeskočil do hororové polohy. Příběh začíná jako obvykle mladistvým nadšením pro boj za svobodu, aby si pak všichni prošli naprostým peklem. Jsou tu vyznačeny charaktery hlavních postav a jejich osobní a rodinné problémy, které se vinou v souvislosti s danou válkou. Po citové stránce tu sice žádná scéna diváka tolik nezasáhne jako mnohé ve snímku Romana Polanskiho ´Pianista´, ale to je dáno hlavně tím, že je příběh zaměřen převážně na boj ve snaze ubránit město. I když takové pokusy tu jsou, jako například snaha dívky zachránit novorozeně. Výprava je naprosto dokonalá a dá se říci, že si na tom tvůrci dali stejně záležet, jako si dávají filmaři ruští u válečných filmů. Podíl na tom má i české ÚPP, které se opět vskutku vyznamenalo. Na snímku by se dalo pochválit mnoho. Národní film plný vlastenectví a solidarity a mezi válečnými filmy nejlepší evropský snímek a to na hodně dlouhou dobu. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Varšavské povstání - událost, na kterou jsou Poláci patřičně hrdí, i když nakonec nedopadlo dobře. A mají proč. Tento film, bez jakýchkoliv servítek zobrazuje tuto drsnou válečnou realitu. Ke spomaleným sekvencím, které podle mnohých film zkazily a nehodí se tam (s čímž částečně souhlasím), není to přeci jen akční film. Ale básník chtěl tím zřejmě říci, že láska kvete vždy a za všech okolností a to i ve válečné vřavě (líbací scénka mezi létajícími kulkami alá "Max Payne"), což bylo prokázáno i v pekle koncentračních táborů. Scénka brodících se povstalců se samopaly za zvuku dub-stepu, mi zase nějak zvýraznila takovou tu drsnost povstalců, jejich statečnost a odhodlání postavit se nepříteli. Takže na výsledném dojmu z filmu to nijak neubralo. ()

Reklama

Reklama