Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Niekoľko rôznorodých ľudí, bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, farbu pleti, povolanie či zdravotný stav, sa ocitá v tmavej miestnosti, kde každý jeden z nich stojí v malom červenom kruhu. Uprostred kruhov z podlahy vychádza zvláštny stroj, ktorý vydáva podivné zvuky a šľahajú z neho elektrické prúdy. Koho zasiahne, ten ihneď umiera. Nikto nechápe, nikto ani len netuší, prečo a z akých dôvodov s nimi niekto hrá túto podivnú, krutú hru. Systém je pritom jednoduchý. Vyžaduje "iba" to, aby si prítomní vybrali spomedzi seba jedného, koho stroj zabije. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (92)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začínající tvůrci Aaron Hanna Mrio Miscione rozhodně našli dobrou cestu k vytvoření dobrého minimalistického sci-fi, vydali se dobrým směrem, ale nedošli imho úplně do cíle. Circle má fajn nápad - podobné věci už se v různých jiných provedeních daly vidět i jinde, ale přímo takhle nastavenou dialogovku si nevybavuju. Circle leccos říká o lidské nátuře, občas hezky vypíchne vybrané lidské předsudky a způsoby uvažování, nebo se o to alespoň snaží. Trochu problém mám totiž s uvěřitelností - již od začátku film působí, jako kdybychom sledovali spíše postavy divadelní hry, s nimiž si tvůrci pohybují dle vlastního rozhodnutí, než živoucí skutečné charaktery. Mluví zkrátka tak, aby to dějově jelo, právě na úkor přesvědčivosti. Škoda, v jádru má ten námět na víc. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Výborná premisa, velmi solidní pnutí v minimalistickém provedení a škála zajímavých tvůrčích rozhodnutí... ale SAKRA, co ten konec? ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Trapná psychoterapie v kruhu a elektrické záblesky jako ze Studia kamarád. Ani minuta z filmu mne nezaujala a 87 minut mého života šlo do prdele... :-( ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Niekolko desiatok ludí sa preberie na zvláštnom mieste a takmer na nič si nepamätajú. Každý stojí na červenej značke, ktoré spolu vytvárajú kruh. Hneď po prebudení ludia zisťujú, že akýkolvek krok mimo kruh ich ihneď zabije. Začína sa smrtelná hra, z ktorej môže odísť len jeden človek ako víťaz. - Obrovské prekvapenie. Kombinácie hororu a SciFi mi nesedia velmi dobre, lenže toto je hra o život, ktoré zase milujem, takže som takmer celú dobu sledoval na jeden nádych. Postavy boli velmi rôznorodé a myslím si, že by si tu mal každý nájsť svojho favorita. U hororu mám rád štýl čím viac ludí, tým lepšie, kvôli vysokému bodycountu, takže keď som videl počet postáv a zistil som, že pôjdu dole rad za radom, bol som vo svojom živle. Týmto sa však dostávam k najväčšiemu nedostatku tohto hororu. Pozor na jemný spoiler. Všetky smrti sú totálne jednotvárne a po niekolkých desiatkach úmrtí už tento fakt naozaj pôsobí negatívne. Celý čas som čakal, že nastane nejaký obrovský zvrat, lenže až do konca sa nič významné nestalo. Môže to znieť tak, že to bola len nezmyselná vyvražďovačka, v ktorej postavy padali rad za radom úplne nezmyselne, ale tak tomu nebolo. Nebyť toho slabšieho záveru dal by som pokojne 5 hviezd, ale v poslednej tretine sa to stalo napriek niekolkým zvratom dosť ubíjajúce, takže som sa na konci mierne prestával sústrediť. Celkovo je to ale absolútna bomba, ktorá ma nehorázne bavila. + herečka zo Saw V + herec z Nightlight + herečka z Finders Keepers ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Niekoľko rôznorodých ľudí, bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, farbu pleti, povolanie či zdravotný stav, sa ocitá v tmavej miestnosti, pričom každý jeden z nich stojí v malom červenom kruhu. Uprostred nich z podlahy vychádza zvláštny stroj vydávajúci podivné zvuky z ktorého šľahajú elektrické prúdy. Koho zasiahne, ten ihneď umiera. Nikto nechápe, nikto ani len netuší prečo a z akých dôvod s nimi niekto hrá túto podivnú, krutú hru. Systém je pritom jednoduchý. Vybrať medzi sebou jedného, ktorý je na rade! Fuuu ha. Tak podobnosť s kockou tu síce je, no toto mi prišlo rozhodne z pohľadu myšlienky či pointy nápaditejšie. Divák očakávajúci gore, násilie, môže úplne ale úplne zabudnúť. Pravdou je, že keby si tvorcovia dali námahu aj v tomto smere, mohla to byť pecka! Lebo ten psychický boj medzi ohrozenými smrťou je takmer dokonalý. Osočovanie, napádanie, vyhrážanie, vykresľovanie samého seba ako dobráka od kosti, ale i vnucovanie či ubezpečovanie - nie nie, ja nie som ten "pravý" čo má byť na rade! Taktiež sa dostávame k osobným životom samotných účastníkov, ktorý sú buď dokonale šťastný, alebo naopak, niečo ich práve mimoriadne trápi. "Circle" je proste snímok pre úzku divácku kulisu, pričom do horor žánru sa radí len vďaka myšlienke! - 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Circle je minimalistickým talky filmem s profláknutou selekcionistickou zápletkou, kterou bylo možné vidět v nejednom light, či hard hororu. Mně daná low-budget forma vůbec nevadí, zde je dokonce i originální v podobě jakéhosi hi-tech smrtonostného kruhu, no problém mám s dialogy, které jsou sice logické, ale přišly mi děsně naivní, což se pochopitelně u talky filmu přelévá do celkového pocitu. Pointa marná, sci-fi mimo mísu, horor ne. 40% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný kolotoč ľudských vlastností, charakteru a taktiky prežitia kde hrá hlavnú úlohu psychológia postáv a tiež jej využitie proti iným s cieľom zachrániť sám seba. 50 ľudí sa ocitne v miestnosti s tajomným kruhom, ktorý každé dve minúty jedného z nich zabije. Vybrať si kto to bude si môžu samotní nešťastníci. Musím uznať, námet parádny, to isté môžem povedať aj o dialógoch medzi postavami. Si predstavte film, v ktorom ľudia celý čas len stoja, nehýbu sa, pričom to jediné čo môžu je viesť ústnu komunikáciu, ale aj napriek tejto celkovej statike snímok nenudí a baví celý čas. Škoda, že sa nepopracovalo trocha viac na scifi pozadí a tajomnejšej atmosfére s nejakým tým vysvetlením na záver, film by tak dostal ďalší rozmer. 69/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vtipná myšlenka, že i mimozemšťané mají svého Survivora, kde soutěžící neopouští soutěž zhasnutím pochodně moderátorem Jeffem a ztrátou šance na peněžní výhru, nýbrž ztrátou života po zásahu nepříliš dobře udělaným bleskem. Není proto divu, že spousta úmrtí proběhne mimo kameru. Film pravděpodobně mohl vzniknout s relativně malým rozpočtem, kde stačilo sehnat několik bezdomovců a potulných herců, kdy u spousty z nich nebylo vůbec nutné, aby cokoli říkali nebo dělali. Proto mě překvapuje, že se této šance stát se velkým hercem nezúčastnil doktor filosofie Ivan Bartoš v rámci nějaké své zvrácené a lživé kampaně. Odhaduji, že hlavně proto, že by mu jakožto neokomunistovi nevyhovoval demokratický systém voleb, který je uznávaný dokonce i za hranicemi naší malebné planety. Snímek má jinak opravdu shodný průběh jako americká soutěž. Připomíná to kmenovou radu, kde soutěž nejdříve opouštějí nepotřební, ti špatní, až nakonec dojde na rozdělení na týmy a hru s čísly. Totálně mě zklamal jen ubohý a snadno prokouknutelný závěr, na který by nenaletělo ani mongoloidní dítě a ani těhotná žena, se kterou házejí emoce. Bylo to ubohé zakončení do té doby smysl dávající psychologické hry. Naopak za docela cool rozuzlení zase něco málo filmu přidávám. [75 %] ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Naštěstí to neskončilo úplně tak debilně, jak jsem si myslel - hvězda navíc. Každopádně, za mě celkem nudná konverzačka / vybíjená, bylo mi celkem ukradený kdo přežije. O Horor se moc nejedná. Na jedno zhlédnutí, budiž. Slabší trojka. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tu boli dobré nápady na dobrý film, len mohli byť ešte trošku viac dotiahnuté správnym smerom aby to fungovalo. Najviac sa mi asi páči, že vôbec nevieme kto je tu hlavným hrdinom a nikdy nevieme kam sa to posunie. Plus niektoré postavy, ktoré majú menej času vedia zo seba aj niečo ukázať a mne sa to páčilo. Páči sa mi lokalita a viem si predstaviť, že možno by to mohli do budúcnosti trošku upgradovať a prípadne urobiť pokračovanie (len aby z toho nebolo Hypercube). Myslím si, že chcelo ísť viac do atmosféry a nerobiť tie smrti tak jednotvárne. Ale celkovo to funguje celkom dobre. Zaujímalo ma kam sa to posunie a záver je celkom prekvapivý. Vidím potenciál, tak dúfam, že nabudúce sa režisérska dvojica ukáže v trošku lepšom svetle. Ale som rád, že som film aspoň videl.Hodnotenie: C ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pro mě určitě velké a velmi milé překvapení z takto nenápadného, nezávislého žánrového filmu. Už déle jsem neviděl žádný film, který by byl takhle napínavý, strhující plynule od začátku do konce a ačkoliv se nepovažuji za fanouška horrorů, díky skvěle rozpracovanému nápadu a silně úderné atmosféře jsem si tento film užil hodně. Navíc občas jsem si fakt připadal, jakobych se sám ocitl uprostřed prokletého červeného kruhu, z něhož nelze jen tak uniknout (...a pokud ano, tak jedině smrtí?). I psychologie většiny postav tu na horrorový žánr funguje nebývale dobře a uprostřed mysteriózní hraniční situace s jediným možným východiskem v podobě neodvratné skupinové volby následujících obětí, případně oběti sebe samého, vyplouvají na povrch nejrůznější charaktery a střetávají se zde reakce, jež lze většinou i navzdory té různosti a osobním (ne)sympatiím k daným postavám plně pochopit. Film mě od začátku nepustil a v jeho průběhu mě často během určitých scén nutil uvažovat nejen nad tím, co tu vše dříve ze stran jednotlivých lidí padlo, ale rovněž nad závažným a širokým morálním dilematem, který tento film (podle mě) dost trefným (a též atraktivním) způsobem rozehrává. Nejedna scéna mi dokázala na čas zamotat hlavu zamýšlením, jak bych asi zachoval v této situaci já nebo jaké řešení bych možná viděl jako to nejvhodnější... ačkoliv jednoznačná správná odpověď nikdy neexistuje. Poněkud mě zklamal odbitý závěr, který nám sice v rámci mysteriózní linky něco posledními záběry osvětluje, ale zároveň budí v divákovi spíše další otázky v rámci zápletky. Případné další výtky, které bych možná měl, ale nevnímám jako podstatné, spokojen jsem byl s ohledem na celkový zážitek a kvalitně vystavěný scénář hodně, a nebál bych se Circle označit za jeden z nejlepších existenciálních sci-fi horrorů, jaké jsem viděl. Jen mě vzhledem k tomu, kolik horrorových fanoušků na ČSFD pobývá, překvapuje to ukrutně nízké hodnocení, na základě kterého by jeden čekal podřadný céčkový škvár, čímž však naštěstí podle mě Circle není... [85%] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdybych nečetl Merleho knihu Madrapur a neznal nic o asijském pojetí života a smrti v kruhu, resp. spirále, tak si možná řeknu, že jsou tvůrci krapet originální. Jenže oni to pojali jako všehochuť, jako dort pejska s kočičkou, a nacpali sem úplně vše: téma rasismu, nezaměstnaných, uprchlíků, bezdomovců, bankéřů, tělesně postižených, LGBTQ+, a dokonce na skutečně malou chvilku dojde na kněze, ale věroučné názory se tvůrcům moc do krámu nehodily, tak se této postavy co nejrychleji zbavili. Při tom množství témat se ale všeho dotknou jen povrchně a lacině, neřku-li bulvárně, takže zůstává pachuť nakousnutého, a nedořečeného a nedomyšleného. Samotný film se pak láme na několik částí, kdy první třetina je paralela a podobenství o světě, v němž žijeme a nikdy nevíme, kdy na nás přijde řada, druhá třetina je o pokusu o spolupráci a třetí třetina o tom, jak se lidé staví proti sobě. Jenže - to by nesměl celý film stát na soutěži a studiu typu nováckých vyřazovacích soutěží („jste nejhorší, máte padáka“), kde vlastně všichni vědí, že zbude jen jeden. Takže by VŠICHNI taktizovali, ne jenom jeden, a na nějaké citečky by si nehráli. Jinak konec mne velmi zklamal. Také - jako někteří uživatelé, co psali komentář přede mnou - jsem čekal, že ti lidé skutečně mrtví nebudou a jde o test o toho nejhoršího, který pak bude eliminován jediný. A ta poslední scéna, kde přeživší jde a čumí s ostatními - kde malý hlouček tvoří většina těhotných žen a dětí, jen sem tam nějaký chlap - na talíř, ta měla jakou vypovídací hodnotu? Že to stejně stálo za prd, nebo co? Přeceněné snahy, povrchní kydy a zevšeobecňování, naprosté vyloučení víry (v USA se k víře hlásí nadpoloviční většina obyvatel), to je tak na hodnocení za jednu hvězdu nebo slaboučké dvě, pokud film někoho donutí se o lehoulince naznačenou problematiku podívat blíž a z více úhlů pohledu. Vlčí bouda, i když pro děti, tole téma dokázala zvládnout daleko, daleko líp. ... SPOILER SPOILER Jo a - co to děcko v břiše, kurnik? Celou dobu nehlasovalo a najednou jo? ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Originální nápad provedený ve stylu divadelní hry a v průběhu jen skrze dialogy tak občas strádá a nudí. Ovšem není nouze o zvraty a film tak poměrně příjemně uteče. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mile misantropické scifi drama, které vám dost možná pokazí náladu. Naprostá většina postav jsou nesympatické, sobecké, zákeřné a prolhané kreatury ("samozřejmě" většinou ti bílí, jak je dnes u bílých tvůrců populární), ale než se nad všemi těmi pokřivenými charaktery začnete pohoršovat, dejte si pomyslně ruku na srdce a zeptejte se sami sebe: "Co bych na jejich místě dělal já?" A možná je pak přestanete tak vehementně odsuzovat. Já si říkám, že bych asi brzo zhnuseně vystoupil z kruhu sám, zaprvý abych s tak přízemním dobytkem nemusel trávit svoje poslední chvíle a zadruhý proto, abych nikomu cizímu nedopřál výsadu rozhodovat o mým kejháku. A kdybych se náhodou dostal do finálový trojky, určitě bych radši nechal zkapat tu hloupou zrzavou těhuli, než malou holku. Film je to levný, vizuálně nepůsobivý, myšlenkový pochody postav ani jejich dialogy nejsou příliš realistický, ale je to určitě jedno z mých nejzajímavějších a nejoriginálnějších scífek za poslední měsíce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Oba tvůrci zaslouží respekt za to, jak se s danou látkou při svém debutu vypořádali. Nicméně film mouchy má a není jich zrovna málo. Tím nejviditelnějším mínusem jsou asi dialogy. Ono zvládnout takové množství neustále mluvících lidí by dělalo problém i ostřílenějším filmařům a tady to, zejména v první polovině filmu, dost často vázlo a pevnou půdu pod nohama film získal až ve chvíli, kdy byla víc než polovina lidí eliminována. Na druhou stranu pak jsem se bavil víc než dobře. Pak tu máme postavy, které jsou strašně čitelné, typologicky až příliš vyhraněné a moc nefunguje psychologie. Je tu sice snaha krosit lidi, u kterých by jste to nečekali a naopak nechávat naživu ty, kteří by zasloužili vraždu, smrt, zabití mezi prvními, ale nevysvětlují se motivy, které k tomu vedou. Podle mě by bylo mnohem účinnější postavit do místností partu lidí, dát jim hrubé náčrty postav a nechat je improvizovat. Co se herců týče, tak žádná sláva, nicméně ani propadák. Každopádně i když to vypadá, že víc haním, než chválím, hodnotím mírně nadprůměrně, protože i přes zmíněná negativa film nabídl pár silných momentů a udržoval si celkem solidní tempo i přesto, že se děj ani na chvilku nehnul z jedné cimry, pokud nepočítám samotný konec. Jsem zvědav, co Hann s Miscionem nabídnou příště. Začali slibně. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá premisa, chytlavé zpracování, nic moc herectví, špatný závěr. Údernější pointa by tomu taky prospěla. Ale stejně se projevuje moje slabost pro tyhle minimalistické, lidskou psychikou v bezvýchodné situaci se zabývající, sci-fi záležitosti. Circle, i když asi mohl být i hlubší a z námětu by zcela jistě šlo vytáhnout ještě i podstatně víc, je v tomto ohledu opravdu zvráceně zábavný. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nápad s (anonymním?) vyřazováním lidí nebyl špatný, ale provedení mě nebavilo. To opravdu čekali, že podobný typ filmu utáhne pár puntíků na podlaze? Navíc nejde o horor (za mě zklamání) a neobjeví se ani emzáci (protože myšlenka na sci-fi mě záhy velmi bavila). No a kdyby závěrečná scéna přišla o půl hodiny až o hodinu dřív, vůbec bych se nezlobila, protože to rozlousknutí stálo zato. Je to takové na půl cesty a těším se na remake, který určitě časem přijde. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Zajímavá spíše psychologická hříčka o tom, jaký jsou lidi svině a co dělají, když jim jde o kejhák. V prostřední části Circle ztrácí dech hlavně díky opakujícím se událostem a konec je takový nemastný neslaný, ale i tak stojí za vidění. ()

Reklama

Reklama