Reklama

Reklama

Krizová linka: Pomoc válečným veteránům

  • USA Crisis Hotline: Veterans Press 1 (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhaduje se, že každých 80 minut spáchá sebevraždu jeden americký veterán. Od roku 2001 zemřelo vlastní rukou více veteránů, než vojáků v bojích v Iráku a Afghánistánu. Tento dokument zkoumá jejich příběhy a tuto sebevraždnou epidemii. Krizová linka pro veterány, přístupná 24 hodin denně a 365 dní v roce, přijme více než 22 000 hovorů od veteránů ze všech válečných konfliktů, kteří zvažují nebo chtějí spáchat sebevraždu kvůli psychickým traumatům z války a z komplikací spojených s návratem do běžného civilního života. Tento film soustředí pozornost na psychické problémy amerických veteránů prostřednictvím názorů zkušených pracovníků krizové linky, kteří se snaží okamžitě zasáhnout a pomoci v naději, že se jim podaří životy vojáků zachránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jak vidím, flakik tu nablil a neuklidil po sobě. Chudáček. No nic, třeba se to jednou naučí. Dokument je to kvalitní, všechnu tu psychicky velenáročnou práci ukazuje citlivě, ale přitom bez přílišného patosu. A mimochodem, ač má celé toto téma blízko k zahraniční nebo vojenské politice, nepadne tu o tom ani slovo. Což je podle mě dobře, protože by to jen odvedlo pozornost jiným směrem. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Krátké ale naprosto výstižné. Některé statistiky spojené se sebevraždami veteránů jsou přinejmenším šokující! A klobouk dolů před operátory centra, jejich práci bych dělat opravdu nechtěl. ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Uff, americké klišé - hoši a děvčata bojují za nás a když se vrací s PTSS/PTSD, je potřeba jim pomoct. Druhou část nepopírám, ale nešli do toho už vlastně s tímto rizikem, nikdo jim nesdělil všechny možné následky? Navíc se zde setkáváme s případy, kdy se veteráni chystají spáchat sebevraždu nebo ji dokonce zrovna páchají a jen čekají, než zaberou prášky nebo pomalu vykrvácí. Co mezitím dělat? Zavolám přeci na krizovou linku, spíš se mi to zdá jako určitý druh exhibicionismu, který je zde zakryt "heroickými" výkony. Takže celých 47 minut sledujeme pracovníky call centra, jak se postupně vypořádávají s dalším a dalším člověkem, který neví co vlastně chce, leda na sebe upozornit. Velký obdiv, že mají tak pevné nervy. ()

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama