Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisný film o proslulé německé pilotce Elly Beinhornové a jejím životě navzdory dobovým normám.
Elly Beinhornová milovala létání. Jenže žila v době, kdy představa, že mladá žena má v hlavě něco jiného než vdavky a plány na rodinu, vzbuzovala u řady lidí překvapení. Navzdory nesouhlasu svého otce se Elly přesto podařilo nejen realizovat svou zálibu, ale také pokořit několik světových rekordů v létání. Své lety financovala účastmi na vědeckých expedicích, psaním reportáží a pořádáním přednášek o exotických krajích. Během cest se seznámila s řadou pozoruhodných osobností, včetně amerického spisovatele a dobrodruha Richarda Halliburtona a jeho pilota Moyeho Stephense. Sama se nechtěla nechat nikdy svázat tradiční rolí, do které byly ženy v meziválečné době společností situovány. Na tom se nic nezměnilo ani po svatbě se závodníkem Berndem Rosemeyerem. Společně tvořili hvězdný pár své doby, než manžel o dva roky později během závodu tragicky zahynul. Elly nikdy neustoupila ze svých zásad, což také stvrdila faktem, že nikdy nevstoupila do NSDAP, byť by jí členství ve straně zbavilo nutnosti shánět na své lety sponzory.
(Česká televize)

(více)

Recenze (8)

bllm 

všechny recenze uživatele

Příjemná, nenáročná oddechovka, na televizní film to není špatné. Občas to vyznívá tak nějak trapně naivně, ale částečně bude možná na vinně pateticky znějící český dabing. Každopádně zajímavé, ale jak vypisuje Brtniik místy to dost hapruje a to jsem si všimla i já jako naprostý laik, co se letadel týče. Ale na druhou stranu to nenudilo, i když to mělo mouchy, no spíš masařky. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Afrika svítila v slunci a Elly Beinhornová kroužila jako pták, vysoko pod modrým nebem. Motor rachotil, pod křídly vítr jenom pískal. Takže to bylo docela zajímavé. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Žena od země odpoutaná. Stačí mít křídla, křídla na to, aby ta nejodvážnější touha - být tam nahoře - se vyplnila. Žena s cílem dokázat něco velkolepého. Žena s cílem dokázat, že je vhodná žena, hodna trvalého uznání a hlubokého obdivu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Námět hezký, obsazení sympatické, ale způsob vyprávění moc diváka do děje nevtáhl. Přišlo mi to hrozně sterilní, ikdyž jsem tomu fandil. Televizní film s levnými digitálními efekty. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Během nejspíš měsíce jsem viděl druhý film na tema „kterak statečná žena létala“ a nemohu předstírat, že byly něco extra, spíš naopak, oba za moc nestály. Možná je to naivním vykreslením oněch dam, anebo snad neumětelským sepsáním či (i) zfilmováním. Celý život se motám okolo létání a ty reakce mi nepřipadaly pravděpodobné. Jelikož jsem k tomu technik a myslím šikovný kluk, vždy mne tne, když postavy zabřednou do problematiky nějaké opravy. Zde mne dojala „převodovka vačkové hřídele“ u hvězdicového motoru, která se mrška polámala... Šikovná dívka (která má doma jen kladivo) se však nezalekne a motor, bez demontáže z letadla i bez náhradních dílu, jen s francouzákem v ručce, nonšalantně konverzujíc s přihlížejícím frajerem, dá ve chvilce dokupy... Oprava byla dokonalá, co dokázali (nejspíš) „teplí bratři“, kdy po jejím odletu vylezli z pelechů, skočili do éra a hravě (v dvojplošníku) dohnali dolnokřídlou elegantní stíhačku, která ještě k tomu všemu měla notný náskok... Jo, kdo umí ten umí! Dáma byla báječná, když bez peněz i mechanika (o takové přízemnosti jakou je tankování nemluvě) provozovala letoun a lámala rekordy. Vždy jsem padal do mdlob, když místo navigování a provádění sta nezbytných úkonů, nadšeně vykukovala z éra, tu a tam něco vyfotila a pořád se kochala... Její odpor ke členství v NSDAP je chvályhodný a snad i doložený a to, že se dožila požehnaného věku nasvědčuje tomu, že ve skutečnosti byla asi opravdu dobrá. Čili to, že film se jevil jako parodie bylo chybou tvůrců. Škoda. ()

Reklama

Reklama