Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film EVA byl natočen podle románové předlohy plodného anglického spisovatele Jamese Hadleye Chase (1906-1985). Je příběhem chladné ženy, prostitutky, která miluje především peníze, méně již miluje muže, muži naopak milují ji a ona s nimi manipuluje. Takového osudu se dočkal především spisovatel Tyvian Jones, žijící v Itálii, který doplatil na Evin cynismus...
Režie filmu se ujal zneuznaný americký režisér Joseph Losey, který v té době již žil v Anglii. Přes slibnou literární předlohu a hvězdné herecké obsazení nesplnil Losey očekávání a Eva byla kritikou odsouzena jako druhořadý film. Losey byl naopak rozhořčen přístupem distribuční společnosti, která oproti původní verzi v délce 155 minut nasadila do kin film v podobě zkrácené o 40 minut. Pro vydání na DVD v roce 2002 byla použita verze ještě kratší v délce 103 minut; původní kompletní Loseyova práce se pravděpodobně nedochovala. (argenson)

(více)

Recenze (7)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Chaseho Eva.¬         Novela J. H. Chaseho "Eva" je jedním z nejpůsobivěji napsaných děl tohoto anglického spisovatele akčních detektivních příběhů. Z této působivosti má stejnojmenný francouzsko-americký snímek pouze závan; silných chvil je po řídku, celkovost akce neúnavně provázející každou řádku novely od začátku do konce je porušována častými vložkami s hudební výplní, kdy se nic podstatného neděje a napětí příběhu stojí a vytrácí se. Hudba sama není vhodně použita, ještě více tříští akčnost celého příběhu a mělní jej. Scénář je nenápaditý, režie průměrná, kamera všední. Přes to přese všechno je původní námět v předvedení kvalitního herectví natolik silný, že si film podržel i při zmíněných nekladech dostatečný náboj k tomu, aby nemohl býti nazván nevydařeným.¬                 Tomu, kdo rád čte a má rád akční detektivky (drsnou školu apod.), vřele doporučuji přečísti si Evu i další novely a romány plodného Chaseho. Málokdy bude zklamaný. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ Tivian žne úspechy, lebo jeho sfilmovaný román slávi úspech na filmovom festivale v Benátkach. Náhodne sa stretne s luxusnou prostitútkou a tá ho začína priťahovať, Ich stretnutia postupne odhaľujú charaktery oboch postáv, zatiaľ čo Tivian pomaly padá do nastrážených sietí, Eva sa netají chladnou vypočítavosťou voči mužom, ktorú zaujímajú len peniaze. Práve postava Evy je perfektne napísaná, kde sa pohŕdavosť a krutosť snúbi s bezohľadnosťou, cynizmom a manipulatívnosťou. Jeanne Moreau stvárňuje ozaj poriadnu mrchu, nepotrebuje silné gestá a v mnohých scénach jej stačí len mimika tváre. Podáva vynikajúci výkon a určite za ňou nezaostávajú ani Stanley Baker a Virna Lisi. Najprv som nechcel dať plný počet, ale každou minútou sa ubezpečujem, že tento snímok si to zaslúži. Okrem príbehu a hereckých výkonov je realizovaný na vysokej technickej úrovni, vyzdvihol by som najma réžiu, strih a nápaditú kameru. Druhý komentár. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Jeanne Moreau v role mužskej závislosti a Stanley Baker v úlohe psa, ktorý sa za ňou plazí. Ide teda o typický príbeh poblázneného muža, opantaného osudovou ženou. Tá sa k nemu chová vypočítavo a bezcitne, zatiaľ čo on je ňou stále viac posadnutý, aj keď bol predtým než ju spoznal zadaný. Jeho snúbenica Virna Lisi je pôvabná nemenej, nie však až tak dominantná a zmyselná, čo sa stáva asi aj kameňom úrazu. Tento pomerne bežný námet je okorenený zaujímavým autorským podaním, no chýba mi tu väčší priestor na opodstatnenie tak fatálneho chovania, akým sa hlavný hrdina vyznačuje. Možno by sa našiel v predlohe alebo tej dlhšej verzii, ktorú režisér údajne zamýšľal. Každopádne rád sa niekedy k tvorbe Josepha Loseyho vrátim. Za zmienku tu stojí aj zbesilá jazzová hudba v pozadí a prostredie, do ktorého je dej zasadený. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Sexuální služebnice za úplatu (v tomto případě za hodně vysokou úplatu) v podání Jeanne Moreau nemá chybu, věřila jsem jí každý chladný pohled, každé pohrdavé gesto, každý kyselý úsměv. S politováním musím přiznat, že Stanley Baker mě nepřesvědčil, choval se příliš pošetile, ač mu pravda bez obalu byla naservírována několikrát, prostě blb s mozkem v kalhotách, pro kterého jsem nenašla pochopení.. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Ako si francúzska krásavica Jeanne Moreau, s postavou Evy dokonalo obmotala „prezlečeného spisovateľa” Tyviana Jonesa okolo prsta v Taliansku... Hovorí sa : „Chlap, ty si určite pod papučou” ! A o tomto nešťastníkovi, kvôli ktorému zahynie jeho atraktívna žena Francesca, sa to dá pokojne prehlásiť všetkými desiatimi prstami ! Pekne zmanipulovaný ešte peknejším „nežným pohlavím” si v podstate nevie dať rady sám so sebou, je ako pes priviazaný na obojok, ktorý znáša neustále ataky od jeho majiteľa. Uznávam sugestívnu atmosféru, s ktorou režisér Joseph Losey dokáže obstojne pracovať, a za pomoci doplnku v podobe čiernobielej kamery sa tieto pocity zintenzívňujú, ale nasledujúci SLUHA ( rok 1963 ) je ešte viac prepracovanejší, a tým chcem naznačiť, že samotná Eva strháva väčšinou filmovej pozornosti, čiže trošku sa vytráca cit pre ostatné postavy okolo nej, a áno, ukrojila si väčšiu časť z koláča, z ktorého i napriek tomu, že Stanley Baker podáva pozoruhodný výkon, si na ňom bohužiaľ extra nepochutnal, síce si doň zahryzol, ale ostal v jeho tieni... Losey je podľa mňa režisér, ktorý dokáže vytvárať doslova mrazivé nálady a prichádzajúce situácie, len teraz sa mi tak nejako zdalo, že Jeanne Moreau príliš nad všetkými a všetkým vyčnieva, akoby nebolo už nad ňou. Skrátka, jej postava si stále myslela, že je niečo VIAC, EXTRA. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Film se částečně natáčel v okolí Benátek. (classic)
  • Joseph Losey později uvedl, že producenti provedli škrty bez jeho svolení a film byl pro něj zklamáním. Původní Loseyho sestřih měl 2 hodiny a 35 minut a pro uvedení v Británii byl zkrácen na 1 hodinu a 41 minut, přičemž dvě části byly předabovány a doplněny novou hudební stopou. (classic)

Reklama

Reklama